Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Nusa Penida

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 21 maart, 2023

Steeds meer reizigers vertrekken richting Nusa Penida. Vreemd is dat niet, want dit eiland, op kleine afstand van Bali, is een waar paradijs zonder massatoerisme zoals op Bali en de Gili eilanden. Nusa Penida begint nu pas op de radar te verschijnen van reizigers. Het is een van de best bewaarde geheimen van Indonesië. Hoe lang dat zal blijven is de vraag, maar een ding is zeker; als je op zoek bent naar een schitterend eiland waar je niet wordt overrompeld door toerisme ben je op Nusa Penida op het juiste adres.

Het ongerepte paradijs

Nusa Penida ligt op een uurtje varen van Bali, maar is een wereld van verschil. Bali is mooi, maar ook erg bekend en daarom behoorlijk toeristisch. Veel reizigers buigen daarom af naar de Gili eilanden, maar ook daar komen steeds meer reizigers. Nusa Penida (en Nusa Lembongan) daarentegen is een verademing.

Weinig toerisme, geen opdringerige verkopers en een oogstrelend landschap gecombineerd met de mooiste stranden in de omgeving.

Nusa Penida, Bali en Nusa Lembongan

De bekendste eilanden om ‘even’ te bezoeken in Indonesië waren altijd Bali en de Gili’s. Daar komt langzaam verandering in. Nusa Penida en ook Lembongan, liggen dicht bij Bali en zijn gemakkelijk te bezoeken.

Deze eilanden worden de laatste jaren ook steeds populairder, omdat ze makkelijk te combineren zijn.

Nusa Penida

Een van de bekendste plekken op het eiland

Wat te doen op Nusa Penida? 9 tips

Nusa Penida is het grootste eiland van de drie Nusa eilanden. De andere twee zijn Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Je vindt hier geen tempels of vulkanen, maar de weelderige en adembenemende natuur, magische landschappen, verborgen stranden, eindeloze kokosnootvelden en de vriendelijk lachende eilandbewoners.

Nusa Lembongan en Nusa Ceningan perfect zijn voor de zon, zee en strand…  Nusa Penida is de plek voor avonturiers.

TIP ♥ – de beste manier om het eiland te ontdekken is met de scooter. Dat kost je ongeveer 50.000 – 75.000 IDR per dag.

Het is nog niet zo populair als Bali of Lombok en dat is prima. Hoe lang dat zo blijft is de vraag, maar op dit moment is het nog niet zo toeristisch.

Dat betekent niet dat er niets te doen is. Sterker nog, het is een wonder dat dit eiland, op een uurtje varen van Bali, nog niet ontdekt is. Er is namelijk meer dan genoeg te zien.

Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet.

#1 De bekendste plek van het eiland; Kelingking Viewpoint en Beach

Als je op Instagram of Pinterest actief bent, ben je dit strand ongetwijfeld een keer tegen gekomen. Dit is de plek op Nusa Penida.

Vanaf de top van deze indrukwekkende klif heb je een schitterend uitzicht op de Indische Oceaan en de kustlijn van het eiland. Het is zo’n plek waar je 100 foto’s van maakt.

Het uitzicht op het strandje beneden in de baai, omringd door de gigantische kliffen en het kristal heldere water is iets dat je niet snel vergeet.

Je kunt ook naar beneden. Langs de klif loopt een bamboe trap die je naar het strand onderaan brengt.

Heel stabiel ziet de trap er niet uit, maar het is zeker aan te raden om naar beneden te gaan. Beneden is het net zo magisch als boven op de klif.

TIP ♥ – vergis je niet in de wandeling naar beneden. Het pad kan glad zijn en je wil hier zeker niet vallen! Goede schoenen meenemen dus.

Nusa Penida

Kelingking Viewpoint (T-Rex)

Kelingking Beach

Kelingking Beach en de bekende kliffen

#2 Ontdek de Peguyangan Waterfall

De Peguyangan waterval, of Guyangan waterval, is breath taking… letterlijk. De trap (alweer een trap) er naar toe is namelijk een flinke aanslag op je fysieke gesteldheid.

De weg naar deze waterval is uitdagend, met een afdaling van een 200 meter hoge klif via zeer steile trap. Maar, zoals ook bij Kelingking Beach is de beloning meer dan de moeite waard.

Tijdens de afdaling kom je ook nog een kleine tempel tegen. Het water valt ook niet in een grote rechte lijn naar beneden. Deze waterval is zo bijzonder omdat het water langs de kliffen in zee stort over verschillende plateaus.

Als je de blauwe trap hebt overleefd kom je op een soort plateau. Hier staat een huisje met een betonnen ‘bak’ waar ze (als we het goed begrepen hebben) elektriciteit opladen.

Je hebt hier een soort zwembadje waar je mooie foto’s kunt maken. Erachter ligt een natuurlijke pool waar je ook in kunt zwemmen.

TIP ♥ – de weg naar de waterval, net als veel andere wegen op Nusa Penida, is niet al te best en daarnaast ook vrij lastig te vinden. Je vindt de waterval hier.

#3 Verbaas jezelf bij Broken Bay Beach

Broken Bay (soms Beach) is een unieke bezienswaardigheid op Nusa Penida. Zodra je aan komt, zie je een soort boog of brug van rots over het water. Deze boog was vroeger een grot waarvan de vloer in de zee is gestort, waardoor de boog ontstond.

Het gat in de klif zorgt ervoor dat het water er doorheen kan stromen. Een prachtig indrukwekkend natuurlijk fenomeen. Ze noemen het ook wel Pasir Uug.

In tegenstelling dat wat de naam doet vermoeden is het echter geen strand. Je kunt hier niet zwemmen, en geloof ons, dat wil je ook niet.

De rit naar Broken Bay is net zo’n groot avontuur als de baai zelf. Er zijn twee wegen naar Broken Bay. De ene is erg steil en is nagenoeg niet te doen op een scooter.

De andere is hobbelig, maar te doen. Als je verdwaald, en die kans is groot, vraag dan de locals naar de Broken Bay (Pasir Uug).

Angel’s Billabong

Op 10 minute lopen (parkeer je scooter ergens want rijden is niet te doen) vind je Angel’s Billabong; een natuurlijk infinity pool. Je moet er wat voor over hebben om te komen. Vooral goede schoenen, maar het uitzicht is mooi! Je kunt er alleen in bij low-tide.

Helemaal zonder risico’s is het niet. Golven die in de pool slaan kunnen je zo mee de zee in trekken, dus pas goed op!

Nusa Penida

Broken Bay

Nusa Penida

Broken Bay

#4 Snorkelen met manta’s bij Manta Point

Als je wil snorkelen op Nusa Lembongan moet je bij Manta Point zijn. Je kunt hier met manta roggen snorkelen. Het is gaaf om met zulke dieren te zwemmen omdat het niet heel gebruikelijk is.

Manta roggen komen normaal gesproken niet in de buurt van mensen. Je kunt hier alleen snorkelen als het water rustig is, dus plan je bezoek goed! Je kunt ook snorkeltours boeken vanuit Bali naar Manta Point.

TIP ♥ – je kunt een snorkeltrip boeken op elk strand, bij je accommodatie of bij de Lembongan Traveler.

#5 Chillen op het mooiste strand; Atuh Beach

Atuh Beach is een prachtig wit zandstrand omringd door de enorme kliffen, bijzondere rotsformaties en kleine eilandjes voor de kust. Het is het strand van het eiland en je vindt het aan de oostkant van Nusa Penida.

Omdat Atuh Beach zo geïsoleerd en moeilijk te bereiken is, komen er niet heel veel mensen.

De hobbelige, enigszins verraderlijke, scooter rit is nogal uitdagend, maar het is de moeite meer dan waard. De rit langs de kust biedt een prachtig uitzicht op de oceaan, kleine dorpjes en het binnenland.

Het perfecte turquoise water maakt het plaatje af. En in combinatie met de prachtige rotsformatie vlak naast de kust, is dit een van de mooiste stranden die je ooit hebt gezien.

De weg van Ped naar Atuh Beach is goed gemarkeerd. De weg wordt echter slechter tegen het einde, dus wees extra voorzichtig.

Zodra je bij het strand komt, zal een man vragen om 10.000,- IDR fee en 5.000,- IDR parking kosten. Het is mogelijk om ligstoelen te huren en kokosnoten, drankjes of eten te kopen voor een paar euro.

Klim naar Rumah Pohon Tree House

Een boomhuis is al gaaf, ongeacht waar die staat, maar het Rumah Phon Tree House combineert een gave boomhut met een bizar uitzicht. Zodra je in de boomhut bent heb je uitzicht op zee en de vele kliffen, kloven en heuvels van Nusa Penida.

Gelukkig is er een ladder, dus je hoeft niet letterlijk in een boom te klimmen om naar de boomhut te komen!

TIP ♥ – entree is 10.000,- IDR p.p. plus 5.000,- IDR parkeerkosten. Het staat zelfs op Booking.com. Je kunt voor € 35,- per nacht al in de boomhut overnachten.

Nusa Penida

Atuh Beach

Nusa Penida

Atuh Beach House

#6 Maak een uitstapje naar Nusa Ceningan

Zoals gezegd vind je hier drie eilanden, Penida, Lembongan en Ceningan. Nusa Ceningan is de kleinste van de drie en is gezegend met schitterende stranden, kristalhelder water en de kenmerkende kliffen langs de kust.

Het is een leuk uitstapje vanuit Nusa Penida, Lembongan of zelfs Bali. Je hebt aan een dag wel genoeg voor dit eilandje, maar je kunt er ook langer blijven en overnachten als je daar de tijd voor hebt.

De meest gebruikelijke manier om naar het eiland te komen is door de veerboot te nemen vanuit Sanur Beach of de Benoa Harbour op Bali naar Nusa Lembongan. Daar huur je een scooter (met de auto kan niet!) en steek je de bekende gele brug over.

Nusa Ceningan

#7 Ontspannen op Crystal Bay Beach

Crystal Bay is niet het mooiste strand van Nusa Penida, maar wel populair voor het regelen van snorkel- en duik tours. Het is een ideaal strand om lekker niks te doen en de zon onder te zien gaan of een verse kokosnoot te drinken.

Het is geen hagelwit strand, maar je ervaart hier wel het echte eilandleven! Aan de linkerkant van het strand kun je naar een viewpoint lopen.

Ondanks dat het een bekende plek is om dingen te regelen, komen er nog steeds weinig mensen hier. Het is de ideale plek om lekker een dagje niets te doen. Zorg voor een hotel in de buurt, neem wat eten en drinken mee en doe lekker helemaal niets:)

TIP ♥ – de weg van Crystal Bay naar Atuh Beach (of andersom) is een mooie route! Het is z’n 2 uur rijden langs dorpjes, hotels en de prachtige kust.

Nusa Penida

Crystal Bay

#8 Ga naar de Banah Cliff

De Banah-kliffen van Nusa Penida zijn rotssen die uit de zee steken. Het lijkt een beetje op Halong Bay in Vietnam alleen dan iets kleiner. Het uitzicht hier is werkelijk fenomenaal. Het wordt ook wel Banah beach genoemd, hoewel je hier niet echt aan het strand kunt liggen.

De klif lijkt op een halve maan. De weg er naar toe is best slecht, zeker als het geregend heeft.

TIP ♥ – dit is een fantastische plek voor zonsondergangen!

#9 Ga naar het Teletubbie landschap (echt waar)

Op een eiland zoals Nusa Penida kom je vooral voor de stranden en de indrukwekkende kliffen. Wat veel reizigers echter niet verwachten is dat je hier ook een indrukwekkend binnenland hebt.

De bezienswaardigheden van Nusa Penida bevinden zich dus zeker niet alleen rondom de kust. Een van die bijzonderen dingen is Bukit Teletubbies.

Het is een cluster van groen heuvels die verdacht veel lijken op het landschap van de bekende teletubbies. De beste tijd om Bukit Teletubbies te bezoeken is tijdens of net na het regenseizoen, wanneer de heuvels een mooi groene uitstraling hebben.

De kust van dit eiland is zeker weten de blikvanger, maar vergeet ook zeker niet het binnenland te bezoeken!

TIP ♥ – huur een scooter om naar Bukit Teletubbies te komen. Vraag om een routebeschrijving bij het dichtstbijzijnde dorp, Julingan, in het zuiden van het eiland.

Teletubbie land

Beste plekken om te overnachten op Nusa Penida

In principe maakt het niet zo heel veel uit waar je slaapt zolang je een scooter hebt. Het eiland is niet zo heel groot. Als je een beetje gas geeft, ben je binnen 2 á 3 uur van west naar oost, of andersom. Dat maakt het eiland makkelijk bereisbaar.

Een ander groot voordeel is dat het grootste deel van dit eiland nog niet zo ontwikkeld is voor toeristen. Het is nog steeds low-key en je vindt er een paar leuke hostels, hotels en bungalows aan het strand.

De meeste accommodaties vind je rondom Crystal Bay aan de westkant, Atuh Beach aan de oostkant en Ped in het noorden van het eiland. In het zuiden rondom Kelingking Beach vind je niet zo veel accommodaties.

Prijsklasse

Qua prijsklasse vind je hier van alles. Je kunt overnachten voor € 10,- per nacht, maar ook voor € 80,- per nacht. Voor het overgrote deel van de accommodatie betaal je ongeveer € 30,- per nacht. Enkele opties;

Je kunt hier een volledig overzicht vinden van alle accommodaties op het eiland.

Hoe kom je er?

Het is best bijzonder dat Nusa Penida nog niet zo bekend is onder toeristen. Het ligt namelijk dicht bij Bali.

Daarnaast ligt Nusa Lembongan om de hoek waardoor je hier goed kunt eiland-hoppen. Je kunt hier komen vanaf Bali of Nusa Lembongan.

Vanaf Bali

De makkelijkste manier om op Nusa Penida te komen is door de speedboot vanaf Bali te nemen. Die vertrekken vanuit Sanur en Padang Bai, waar ook de boten richting de Gili eilanden vertrekken. Je komt bij de Buyuk Harbour in Kutampi aan.

 • Sanur – Penida  250.000 IDR p.p. enkele reis – 45 minuten
 • Padang Bai – Penida 193.000 IDR p.p. enkele reis – 25 minuten

Er gaat ook een lokale ferry. Ook deze vertrekt vanaf Padang Bai. De ferry doet er 2 uur over, maar is wel veel goedkoper (31.000 IDR).

TIP ♥ – Via Maritu Expres kun je tickets reserveren vanaf Sanur (naar Toyapakeh). Deze boot doet er 30 minuten over en voor een retourtje betaal je US $ 36,-. Ze vertrekken om 8:30 uur, 10:00 uur en 16:00 uur.

Vanaf Nusa Lembongan

Je kunt ook via Nusa Lembongan naar Penida. Je vertrekt vanaf Jungubatu op Nusa Lembongan en wordt afgezet in Toyapakeh, in het westen van Nusa Penida.

De tocht duurt een uur en kost 60.000 IDR. Vraag de actuele vertrektijden na bij je accommodatie, aangezien deze nog wel eens wijzigen.

Boek hier gelijk je tickets

Nusa Penida

Straat in Toyapakeh

Scooter huren op Nusa Penida

De beste manier om op Nusa Penida rond te rijden is met een scooter. Je kunt ook een auto huren, maar dit is overbodig aangezien het eiland niet zo groot is en het bijna altijd goed weer is. Als je aankomt in de haven van Toyapakeh, kun je een scooter huren.

TIP ♥ – als je uit Bali komt en de lokale ferry neemt, kun je een scooter meenemen!

De wegen zijn redelijk goed, maar kunnen op sommige plekken heel slecht worden. Bijvoorbeeld als je richting Angel Billabong gaat. Je moet wel enige ervaring hebben op het rijden van een scooter voordat je hier de weg op gaat. Je kunt makkelijk 1 scooter voor 2 personen huren.

De prijs voor het huren van een scooter ligt rond de 70.000 IDR per 24 uur. Als je de scooter voor een aantal dagen huurt, kun je waarschijnlijk korting krijgen.

Beste reistijd

De beste tijd om dit eiland te bezoeken ligt aan wat je precies zoekt. Kom je hier om lekker te genieten van het mooie weer? Kom je hier voor de rust?

Over het algemeen is het weer hier hetzelfde als dat op Bali. Enige verschil is dat je hier minder regen hebt, omdat er minder bergen zijn dan op Bali.

De meeste reizigers komen naar Nusa Penida in het droge seizoen dat loopt van mei tot en met september. De piekmaanden zijn juli en augustus wanneer veel West-Europeanen en Australiërs vakantie vieren.

Je kunt het eiland beter niet bezoeken in de maanden januari en februari. Dan valt de meeste regen

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

5 comments

 1. Loes

  Hi,
  Wij zijn van plan om vanaf de Gili-eilanden door te gaan naar Nusa Penida. Weten jullie toevallig of er een boot vanuit daar gaat?

  1. Sjoerd lagraauw

   Hi Loes,

   die gaat er zeker. Er gaat iedere dag een boot vanuit de gili’s naar Nusa Penida en terug.

   Happy travels,
   Sjoerd

 2. Jane

  Hi, wij willen vanuit Lombok naar Nusa Penida. Gaat hier ook een boot ?

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Jane,

   voor zover wij weten gaat er geen directe boot. Deze zal stoppen in Padangbai (Bali) om vervolgens door te varen naar Nusa Penida.

   Happy travels,
   Ties

 3. Danneels Marnix

  Heb ervaring met het bezoek aan Indonesië (Jakarta,Bali(Ubud, Nusa Dua enz.),Gili islands,Nusa lembongan en nu Penida) ,maar iedere informatie kan iets bijbrengen…mooi om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU