Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Seram

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Seram is een van de grootste eilanden van de Molukken. De Molukkers noemen het eiland Nusa Ina, wat ”moeder eiland” betekent. Volgens de oude volksverhalen komen alle Molukkers oorspronkelijk van dit eiland. Seram was voor ons de grote verrassing van de Molukken. Het is een van de grootste eilanden van de regio, maar nog vrij van enige vorm van toerisme. Seram staat bekend om zijn prachtige snorkel en duik locaties. Door de gunstige ligging van de Molukken wemelt het van het zeeleven.

Het ongerepte Seram

Het eiland Seram is 17.148 km groot. Dit is bijna zo groot als de helft van Nederland. Het is een schitterend eiland met ongekend mooie, verlaten stranden en indrukwekkende baaien. In de binnenlanden van Seram vind je de hoogste berg van de Molukken. Deze berg (Mount Binaiya) word omringt door dicht bebost oerwoud.

Er is dus voornamelijk veel natuurlijk schoon te vinden op Seram.

Weinig toerisme

Verder is er niet veel op Seram, maar dat is juist de kracht van het eiland. Toerisme kennen ze hier niet. Sterker nog, er is maar een handjevol hotels of resorts. Tours hebben ze hier niet en je moet goed plannen wil je dit eiland bezoeken.

TIP ♥ – check hier onze route door de Molukken (incl. Seram)

Molukken

SeramOra Beach Resort op Seram

4x dingen te doen op Seram

Seram is groot, maar er is hier geen enkele vorm van toerisme. Het is niet zoals Bali dat je op elke hoek van de straat een touroperator tegen komt. Je kunt hier wel op eigen gelegenheid heen, maar dat is wel een uitdaging.

Zo zijn er weinig tot geen accommodaties te vinden op Seram. Maar dit betekent niet dat er verder niets te doen is op dit ongerepte eiland.

#1 Ora Beach Resort

Als je op zoek bent naar de beste en veruit de mooiste plek om te verblijven, ga dan naar Ora Beach Resort. Deze prachtige locatie in het noorden van Seram laat je ultiem genieten van dit ongerepte eiland.

Het verblijf kost wat, maar hier krijg je dan ook echt het paradijs voor terug!

Je kunt hier kajakken, de omliggende baaien verkennen, snorkelen en uiteraard gewoon op het strand relaxen. Ook is er een view point, zodat je uit kan kijken over deze prachtige baai in het noorden van Seram.

TIP ♥ – bezoek hier de website van het Ora Beach Resort

SeramHet Ora Beach Resort in Seram

#2 Beklim Mount Binaiya

Mount Binaiya is de hoogste berg van de Molukken. Met 3.027 meter hoogte is het echter wel een flinke klim. De berg wordt omringt door zeer dichte jungle. Hierdoor wordt het beklimmen van de Mount Binaiya dan ook een echte opgave.

De beklimming duurt tussen de vijf en acht dagen en is lokaal te regelen.

TIP ♥ – vergeet niet ook een vergunning aan te vragen. Dit kan bij het kantoor van het Manusela National Park.

Het binnenland van Seram

#3 Duik door de onderwaterwereld van Seram

De Molukken staat bekend om zijn prachtige duik- en snorkellocaties. Door de toevoer van voedingstoffen uit de stille oceaan staan de Molukken bekend als een broedkamer voor vissen. Het is dan ook niet gek dat de onderwaterwereld zeer divers is.

Zo zijn er rond Seram genoeg koraalriffen te vinden. Maar ook moet je niet raar opkijken van de vele dolfijnen en walvissen, die de zee rond dit eiland hun thuis noemen.

Palau Koon

Een bekende duiklocatie naast Seram is Palau Koon. Deze locatie word ook wel ‘‘too many fish” genoemd door het overweldigende aantal vissen wat er rondzwemt.

Palau Koon

De kleurrijke vissen bij Palau Koon.

#4 Geniet in de baai van Sawai

In het noorden van Seram ligt de baai van Sawai. Deze prachtig brede baai is werkelijk een stuk paradijs in de Molukken. De steile kliffen zijn bedekt met dichte jungle waardoor je je meer in Jurassic Park waant dan in de Molukken.

Onderaan deze steile kliffen kun je heel mooi snorkelen. Door het kraakheldere water en een overvloed aan onderwaterleven is dit wel echt een must-do als je naar deze baai gaat.

Ook de zonsondergangen zijn magisch om te zien vanaf de witte zandstranden.

Sawai

Seram

Het uitzicht in de baai van Sawai

Overnachten op Seram

Seram is niet bepaald een toeristisch eiland. Sterker nog wij hebben geen andere toerist gezien in onze tijd hier. Het is dan ook logisch dat er bijna geen accommodaties te vinden zijn op het eiland. En de accommodaties die er te vinden zijn, zullen vaak kwalitatief niet echt best zijn.

Wij hebben eigenlijk maar één aanrader om te overnachten op het eiland en dat is het Ora Beach Resort.

Hoe kom je bij Ora Beach Resort?

De enige manier om hier te komen is met de boot. Je vaart van de haven in Ambon (Tulehu) naar de haven op Seram (Amahai). Een ticket kost tussen de  120.000 en 260.000 IDR (VIP class) en de boot doet er een aantal uur over.

Je kunt bij de haven tickets boeken (op de dag zelf). Je kunt ook contact opnemen met Maluku Resort and Spa. Zij zijn eigenaar van Ora Beach Resort, en regelen al het vervoer voor je.

Hoe kom je op het eiland?

Zoals hierboven beschreven staat is er maar één manier om op het eiland te komen en dit is per boot. Deze vertrekken dagelijks om 09:00 en 16:00 uur uit Tulahu. Op zondag is er een extra veerdienst om 11:00 uur.

De boten terug naar Tulahu vanuit Amahai vertrekken om 07:00 en 14:00.

TIP ♥ – de totale overtocht duurt ongeveer 2,5 uur en kost 115.000,- IDR voor economy class en 260.000,- IDR voor het VIP Deck.

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU