Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Taj Mahal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 november, 2023

De Taj Mahal is wereldberoemd. Het bouwwerk ligt sprookjesachtig gelegen aan de oevers van de Yamuna rivier, vlakbij Agra. In 2007 werd de Taj Mahal nog verkozen tot één van de zeven wereldwonderen. Deze prachtige ode aan de liefde dateert uit 1632! en is compleet van marmer gemaakt.

De dichter Rabindranath Tagore omschreef de Taj Mahal als ‘een traan op het gezicht van de eeuwigheid’. Wat ons betreft een pakkende omschrijving van dit magnifieke bouwwerk.

We kunnen je natuurlijk niets verplichten. Maar een bezoek aan de Taj Mahal moet wel op je lijst staan als je India gaat bezoeken. Het is de bekendste highlight van het land en, ondanks de vele toeristen die er (zonder Corona) zijn, is het absoluut een bezoek waard. Lees daarom deze pagina goed door waar we je alles vertellen over onder andere:

Taj Mahal is dé highlight van India

De Taj Mahal is een gigantisch mausoleum dat door vele gezien wordt als een romantische ode aan de liefde. Het wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en is razend populair. Zodra je in India bent zie je overal beeldjes, kaartjes, tekeningen, posters en reclame uitdrukkingen van de Taj Mahal. Het is dus geen religieus bouwwerk wat veel mensen denken.

TIP ♥ – Ga er vroeg heen (voor zonsopkomst) zodat je voor de mensenmassa bent

Het ligt aan de oever van de Yamuna rivier in een Mogol tuin, die vroeger heel bekend waren. Voor de bouw van dit mausoleum werden metselaars, steenhouwers, beeldhouwers, schilders, kalligrafen, koepelbouwers en andere ambachtslieden uit heel Azië gehaald. In totaal hebben er zo’n 20.000 mensen aan de bouw meegeholpen.

Taj MahalDe Taj Mahal ‘s avonds

Waarom werd de Taj Mahal gebouwd?

De Taj Mahal is een indrukwekkend, wit marmeren mausoleum dat staat in Agra. Het is gebouwd tussen 1632 en 1648 door Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk. Hij liet het bouwen als laatste rustplaats voor zijn echtgenoot Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden.

Nadat Shah Jahan zelf overleed werden ook zijn resten bijgezet in het mausoleum.

TIP ♥ – als je een tweede keer de Taj Mahal wil zien, ga dan naar de tuinen aan de overkant van de Yamuna rivier. Je betaalt slechts 100 roepie voor een mensenvrije ervaring

Het bouwwerk staat bekend om de perfecte symmetrie, de verfijnde decoraties van kalligrafieën uit de Koran, het gebruik van de stenen en het bijzondere lichtspel waardoor het gebouw een nóg mooiere uitstraling geeft. Shah Jahan wilde een mausoleum neerzetten waar eeuwen later nog over gepraat zou worden.

Dat is hem aardig gelukt, want vandaag de dag is het één van de bekendste gebouwen ter wereld. In 2007 werd het verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Sinds 1983 staat de Taj Mahal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De Taj Mahal overdagDe Taj Mahal overdag
van binnenDe Taj Mahal van binnen

Taj Mahal bezoeken

Je kunt de bekendste highlight van India elke dag bezoeken behalve op vrijdag. Het monument is open voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn 3 ingangen; de Taj Mahal Western Gate, de Taj Mahal Eastern Gate en de Taj Mahal Southern Gate.

Bij alle drie de ingangen kun je kaartjes kopen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De Southern Gate is open van 8:00 uur en 17:00 uur.

TIP ♥ – om binnen te komen moet je fee betalen. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

De beste plekjes

Je kunt ook mooie foto’s maken van de Taj Mahal zonder binnen te komen.  De beste plekjes zijn;

 • Mehtab Bagh aan de andere kant van de Yamuna River;
 • Voor zonsondergang steek je de river over aan de oostkant van de Taj Mahal (100 roepie);
 • Voor zonsopkomst kun je een rooftop bar in Taj Ganj bezoeken.


TIP ♥ – je betaalt 1.000 Roepie, zo’n €13, om binnen te komen.

Monument van liefde

Hoewel je in de Taj Mahal een sterk islamitische stijl ziet (het representeert het paradijs) is het geen tempel maar een monument van de liefde.

De tempel werd pas in 1648 afgerond en materiaal als jade, kristal, koraal en marmer werden uit landen als Perzië, Rusland, Afghanistan, Tibet, China en de Indische Oceaan vervoerd naar Agra.

Het sneue van het verhaal is dat Shah Jahan door zijn eigen zoon gevangen werd genomen en in Agra Fort werd geplaatst waar hij de Taj Mahal alleen kon zien. Toen hij in 1666 stierf, werd hij begraven naast zijn vrouw.

zonsondergang bij de Taj MahalDe Taj Mahal bij zonsondergang

Hoe kom je er?

Dit monument van de liefde ligt in de stad Agra. Deze stad is door India’s bekendste highlight behoorlijk bekend en daarom ook goed bereikbaar. De hele stad staat vol met touroperators, hotels en hostels die tours aanbieden. Agra is op de volgende manieren te bereiken;

Vliegtuig

Je kunt vliegen naar Agra’s Kheria Airport. Je kunt vanaf alle grote steden in India naar Agra vliegen

Bus

In 2012 is er een nieuwe snelweg aangelegd tussen Delhi en Agra. Dit heeft de reistijd aanzienlijk ingekort. Je kunt met de bus vanaf de volgende plekken naar Agra. Delhi (180 roepie zonder airco, 450 roepie met airco, 4,5 uur). Jaipur (200 roepie, 6 uur), Bharatpur (60 roepie, 1,5 uur).

Beste reistijd Taj Mahal

Er is eigenlijk geen tijd dat je deze highlight niet kunt bezoeken. Deze plek is namelijk altijd prachtig om te zien! De zomermaanden zijn wel heel erg heet. De maanden oktober tot en met maart worden daarom gezien als de beste tijd om dit monument te bezoeken.

De piektijden tijdens het bezoek zijn zonsopkomst, zonsondergang of tijdens volle maan

Veel mensen bezoeken dit monument tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Dit zijn ook de mooist tijden om hier te zijn omdat het uitzicht dan schitterend is. Houd er wel rekening mee dat het vrij druk kan zijn. Kom daarom het liefst iets voor zonsopkomst en zonsondergang zodat je een goed plekje hebt.

de beste reistijd voor de Taj Mahal

Full Moon Night

Als je echt mooie foto’s wilt maken moet je tijdens volle maan komen. Dit is toegestaan tijdens volle-maan dagen, en twee dagen daarvoor en twee dagen daarna. Tickets dien je dan wel een dag van tevoren te boeken bij Archaeological Survey of India office. Dit kost 750 roepie.

Locatie

Locatie Taj Maha

Meer lezen over India?

0 comments

 1. Chanty

  Hallo….mag ik zeggen elk land is apart in zijn eigen schoonheid! Er is een groot verschil tussen Noord India en Zuid India.
  Enkel zorgen dat je niet in het ziekenhuis moet belanden( zelf nooit meegemaakt maar wel van kennissen vernomen) !! Maar laat dit geen hinderpaal zijn…doen zou ik zeggen het is de ervaring waard. Ik denk er aan zelfs een nog eens het Noorden te doen samen met vrienden die nog niet geweest zijn. 😉

 2. Vincent

  Taj Mahal is echt waanzinnig mooi hoor Sjors. En India is inderdaad een super vet land. Ik heb het er erg naar mijn zin gehad.

  1. Sjoerd

   dank voor je reactie Vincent. Goed om te horen 😉

 3. Sjors

  ooh wat zou ik graag naar de Taj Mahal gaan. Alleen trekt India me niet zo erg.. Wat is jullie ervaring?

  1. Sjoerd

   Hoi Sjors,

   India is echt een prachtig land. Geef het vooral een kans zou ik zeggen.. en tja de Taj Mahal. Dat is wel iets wat je gezien moet hebben in je leven, toch?

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU