Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Borobudur

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Borobudur is de bekendste trekpleister van Indonesië. Wat de Angkor Wat voor Cambodja is, is de Borobudur voor Indonesië. De Borobudur tempel ligt 40 kilometer ten noordwesten van de stad Yogyakarta in midden Java. De Borobudur is een immens bouwwerk dat opdoemt uit de groene rijstvelden en omliggende bossen. Een must see als je in Yogyakarta bent.

De magische Borobudur

De naam Borobudur is waarschijnlijk afkomstig van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”. Vrij vertaalt, betekent dit “boeddhistische tempel op de berg”. De tempel is gebouwd tussen het jaar 750 en 850 na Christus. Het is een indrukwekkend bouwwerk en opgebouwd als een grote stoepa (boeddhistisch bouwwerk dat relieken van een boeddhistische heilige bevat). De basis van de Borobudur is 123 bij 123 meter!

TIP ♥ – entreeprijs voor alleen de Borobudur is US$25 p.p.

De tempel telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos.

Een boeddhist loopt elke etage zeven keer rond, met de klok mee. Op de bovenste verdieping vindt je 72 kleine stoepa’s die rondom één grote, centrale stoepa gebouwd zijn. Deze stoepa staat voor het Nirwana.
sunset tour Borobudur

Onze ervaring

We spreken uit ervaring als we zeggen dat de Borobudur een bijzondere ervaring is en waarschijnlijk één van de mooiste tempels van Indonesië. We zijn er beide geweest en allebei waren we zeer onder de indruk. Het enige waar we spijt van hebben achteraf is dat we geen Sunrise Tour geboekt hebben.

We hadden in Yogyakarta een scooter gehoord en zijn er zelf naar toe gereden. Dit ging vrij goed, maar het is best een lange rit.

Hou er rekening mee dat, als je ook een scooter wil huren om de tempels te bezoeken het een vrij lange rit is. En zeker als het donker is of wordt is het een vrij lastige rit. Deel je dag dus goed in als je hier naar toe komt op een brommer.

De tempel!

Het is even slikken. Laten we zeggen dat we niet de enige zijn. En het is nu nog vroeg. Rijen dik lopen de mensen richting de prachtige tempel.

Het is hoogseizoen (juni tot oktober) dus verwonderlijk is het niet. Achteraf hoorde we van mensen in het hotel dat we beter voor de sunrise tour hadden kunnen gaan. Toen was het veel rustiger.

Ingang van de Borobudur

Het mag de pret echter niet drukken. De zon schijnt, de lucht is strak blauw en we staan op 1 van de meest magische plekken van Java / Indonesië. Het is prachtig. We lopen door de hoofdingang naar het bouwwerk en lopen links om. Ik probeer (door onze voorkennis) een verhaal te ontdekken in de reliëfs, maar kan er geen wijs uit maken.

We lopen wat rond, schieten een miljard foto’s en genieten van het uitzicht. De ligging van de tempel is prachtig. Omdat we dezelfde dag nog onze weg naar de Prambanan vervolgen willen we niet al te lang blijven hangen.

Terwijl we het terrein verlaten worden ons aan alle kanten miniatuur versies van een stupa aangeboden. We besluiten er niet op in te gaan.

Sjoerd en kim bij de Borobudur

de vele stupa's

De grootste tempel

Dit gigantische bouwwerk telt negen etages. Om de tempel helemaal te kunnen zien heb je aan een uurtje ook niet genoeg. Van de negen etages zijn de eerste zes vierkant, de laatste drie zijn rond. Al deze etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos.

Wist je dat de Borobudur het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld is?!

Als je het tempelcomplex bekijkt, is het bijna niet voor te stellen hoe dit toentertijd verwezenlijkt is. Het staat nog steeds fier overeind ondank alle aardbevingen en bomaanslagen.

Het is qua oppervlakte enorm, en de bouw schijnt minimaal 80 jaar te hebben geduurd! Niet verrassend overigens, aangezien er ook voor 56.640(!) kubieke meter steen is gebruikt!

het uitzicht op de bergen
de natuurBoeddhabeelden op de tempel

Entree Borobudur

De toegang is niet gratis. Je moet een kaartje kopen om binnen te komen. Vaak zijn dit combi tickets voor de Borobudur en de Prambanan. Voor alleen de Borobudur betaal je US $25,- entree en een combinatie ticket met de Prambanan kost US $40,-.

Het kan dus voordeliger zijn om een combi te maken tussen deze twee tempels. Het zijn twee van de mooiste en bekendste tempels van Indonesië dus de kans dat je ze gaat bezoeken is redelijk groot.

Ticket 3-10 jaar Volwassen
TWC Borobudur US$15 US$25
Borobudur + Prambanan US$27 US$45

Prijzen entree tickets Borobudur

Bescherming van UNESCO

De tempel heeft heel wat achter de rug. In 1985 was er een bomaanslag waardoor er negen stoepa’s vernietigd werden. Vandaag de dag wordt het complex door enorm veel toeristen bezocht. Zo vaak zelfs dat experts gewaarschuwd hebben dat dit grote gevolgen kan hebben voor het bestaan van deze tempel.

Gelukkig staat het sinds 1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het in de zeventiger jaren gerestaureerd in samenwerking met UNESCO.  Ook de overheid doet er veel aan om deze prachtige tempel te bewaren.

Geschiedenis Borobudur

De tempel is niet altijd zichtbaar geweest. Doordat het vlakbij de Merapi ligt, heeft de tempel eeuwen verborgen gelegen onder as en begroeiing. De tempel is in 1814 weer ontdekt door Luitenant Sir Thomas Stamford Raffles, of eigenlijk meer zijn Nederlandse medewerker H.C. Cornelius.

Met meer dan 200 man maakte Cornelius het monument vrij. Het was inmiddels 1885 toen Jan Willem IJzerman de verborgen basis van de Borobudur ontdekte.

Hij liet het uitgraven en fotograferen door Kassian Céphas. Hij legde alle 160 reliëfs vast en daarna werden deze weer bedekt. Deze foto’s zijn dan ook zeer bijzonder!

Wist je dat de centrale koepel wordt omringd door 72 boeddhabeelden!

Stupa’s

De tempel bestaat uit zes op elkaar gestapelde terrassen die steeds kleiner worden. Het bovenste deel heeft in het midden 3 cirkels bestaande uit holle stupa’s. In iedere stupa bevindt zich een boeddha. In het midden van deze 3 cirkel staat nog 1 grote stupa.

De vele boeddha’s hebben allemaal zo hun eigen betekenis. Je kunt dat aflezen aan de handgebaren, mits je die begrijpt. De vele reliëfs vertellen het verhaal van prins Siddhartha Gautama. Beter bekend als Boeddha. Om de reliëfs goed te begrijpen volg je de hoofdingang (aan de oostzijde) en sla je telkens links af.

Door zijn prachtige ligging tussen de rijstvelden en palmbomen afgestoken tegen de bergen is het geheel bijzonder indrukwekkend.

Hoe kom je er

Je kunt overal in Yogyakarta een tour boeken naar de Borobudur (vaak in combinatie met Prambanan). Een leuke tour is bijvoorbeeld de Sunrise Tour. Je kunt er echter ook met eigen vervoer komen. Vanuit Yogyakarta vertrekken van Jombor Terminal elk half uur bussen naar Borobudur.

TIP ♥ – buskaartje kost 20.000 IDR. De rit duurt 5 kwartier. De laatste bus gaat om 16:30 uur.

de Borobudur de Borobudur

Beste tijd om Borobudur te bezoeken

Je komt hier niet om aan het strand te liggen maar toch is goed weer wel belangrijk. Zonnig weer maakt je trip naar deze indrukwekkende tempel net iets aangenamer. Naast het weer kan ook de tijd van invloed zijn. Hieronder een overzicht van de beste reistijd.
de beste reistijd voor de Borobudur

Locatie Borobudur

Meer lezen over Indonesië?

0 comments

 1. Marijntje

  Hi! Ik wil graag de Borobudur en de Prambanan bezoeken op eigen houtje (geen tours etc) op twee verschillende dagen. Weet je toevallig of er een combiticket gekocht kan worden (ik las 40 dollar voor allebei de tempels) zonder dat je deze op 1 dag moet bezoeken of als tour? Hartelijk dank voor alle info! Ben een echte volger 😉

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Marijntje,

   Zelf heb ik de tour gedaan. Geen ervaring dus met het kopen van een combi ticket.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Petra

  Wij zijn vandaag geweest naar de Borobordur met een speciaal ‘sunrise ticket’, omdat dat zo wordt aangeraden en het ons idd ook heel bijzonder leek. Ondanks het vroege tijdstip waren er net als wij toch ook veel toeristen, die de camera en foto momenten het belangrijkste leken te vinden. Facebookmomenten all over the place (bv yogaposes tussen en op de stoepa’s) en voor mij haalde dat de magie van deze heilige plek helaas wel weg. We hadden een gids genomen wat erg handig en prettig was, die loodste ons naar de rustigere plekken. Ik had het niet willen missen maar ben wel geschrokken van de enorme commercie die erbij betrokken is geraakt.

 3. Ik was er al 5 x geweest, voor het laatst in 2008. Een ticket voor mij koste toen nog 10$ en nu in 2016 20$. Met ons vijfen hebben we toen besloten om niet naar binnen te gaan. Toen wij weggingen, zagen we dat er meer toeristen er hetzelfde over dachten en ook niet naar binnen gingen. Wat kost het over 5 jaar? En kom niet met, je kunt het wel betalen, ik ben in 8 jaar tijd ook niet 100% meer gaan verdienen. Dit gaat mij te ver.

 4. Pim

  Is de borobudur ook buiten het hoofdseizoen goed te bezoeken? En kan je er op eigen gelegenheid heen?

  1. Ties Post author

   Hoi Pim,

   de Borobudur is juist goed te bezoeken buiten het hoogseizoen 🙂 Het is dan een stuk rustiger. Je kunt er ook op eigen gelegenheid heen. Met de bus of taxi ben je er zo. Vraag het even na bij je accommodatie. Die hebben vaak de meest recente bustijden en prijzen.

   Groeten,
   Ties

 5. Annelies

  Echt heel erg leuke plek! Wij waren er helaas al weer te lang geleden. Hopelijk binnenkort weer bij onze volgende Indonesië reis 🙂

  1. Ties Post author

   De Borobudur blijft indrukwekkend, hoe vaak je het ook gezien hebt 😉

 6. Walter

  Fantastische plek! Wel erg druk in het hoogseizoen maar als je buiten onze grote zomer vakantie gaat is het prima te doen 🙂 Ik vond het er geweldig. Zeker ‘s morgens vroeg is het echt een magische plek.

  1. Ties Post author

   Helemaal mee eens Walter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU