Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Banda Eilanden

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 15

Bijgewerkt op 10 mei, 2023

Ver weg van de bekende bezienswaardigheden van Indonesië vind je de Molukken. Een van de mooiste eilandengroepen van Azië. De Banda eilanden zijn onderdeel van de Molukken en behoren tot de mooiste eilanden van het land. Het is een flinke reis om er te komen. Wij waren zo’n 4 dagen onderweg om vanuit Amsterdam naar Bali te vliegen, vanaf daar het vliegtuig te pakken naar Ambon om vervolgens nog 6 uur met de boot naar Banda Neira te reizen.

Een reis die elke seconde waard was. Van alle bestemmingen in Indonesië die ik bezocht heb, hoort Banda Neira tot de mooiste, meest ongerepte en diverse. De natuurlijke schoonheid, vriendelijke inwoners, boeiende geschiedenis, de prachtige onderwaterwereld, het ongekend lekker eten en de heerlijk ontspannen sfeer maken het een geweldige bestemming voor iedereen die een keer wat anders wil dan Bali, Java of Lombok.

Het is bovendien een van de beste bestemmingen om te snorkelen en duiken. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips!

De ongerepte Banda eilanden

De Banda eilanden liggen in de Molukken waardoor ze niet heel toegankelijk zijn zoals de Gili eilanden. Dit leidt tot eilanden die nog niet overspoeld zijn door het toerisme. Onder andere hierdoor is de natuur nog helemaal intact.

Er komen (nog) niet zo veel reizigers, maar dat is de laatste jaren wel aan het veranderen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor Bali of Lombok en komen hier uit. Het ‘probleem‘ is dat het niet heel makkelijk te bereiken is.

Daarnaast is dit, samen met Sulawesi en Raja Ampat, dé plek om te duiken in Indonesië.

Ties: “Er is een vliegveld op Banda (Neira). Helaas kun je niet online boeken en zul je de laatste updates moeten vragen bij je accommodatie. Het is beter om met de boot te gaan”.

Wat vonden wij er van

Wij hebben iets meer dan een week doorgebracht op de Banda eilanden en vonden het fantastisch. Ik ben zelf geen duiker, maar zelfs als je niet van duiken houdt, is hier genoeg te doen. Het leven is hier laid-back, de sfeer is top en je kunt je makkelijk een week vermaken.

Banda Neira

Ties op het fort van Banda Neira

Banda eilanden

Uitzicht op Gunung Api vanaf et guesthouse

De verschillende Banda eilanden

De Bande eilanden zijn vooral populair onder mensen die graag duiken, maar ook als je niet wil of kan duiken is hier genoeg te doen. Er zijn meerdere eilanden in deze regio en als je er nog nooit bent geweest kan het lastig zijn om te beslissen welke het beste is.

Daarom delen wij onze tips over de eilanden.

Banda Neira

Banda Neira is het bekendste eiland. Dit is het eiland met het vliegveld(je) en waar de boten aan komen. Dit is daarom vaak het eerste eiland wat de reizigers zien. Je vindt hier dan ook de meeste accommodatie en restaurants.

Het is een leuk eiland met een relaxte sfeer en waar van alle eilanden in de regio het meest te doen is qua vermaak.

Wat is er te doen

Banda Neira is het bekendste eiland, maar juist het eiland waar de onderwaterwereld het minst is. Gelukkig er hierboven water genoeg te doen. Wij hebben de leukste dingen op een rij gezet.

#1 Fort Belgica

Fort Belgica is het bekendste fort van de Banda’s. Je vindt er meerdere. Zo heb je op Banda Besar nog Fort Holandia. Fort Belgica is echter de bekendste van allemaal. De Belgen hadden een perfecte plek voor hun fort met uitzicht.

Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Gunung Api. Je kunt het fort helemaal bezichtigen, hoewel het niet heel groot is. Wij raden aan om hier net voor zonsondergang heen te gaan. Je hebt hier namelijk een indrukwekkende zonsondergang.

TIP ♥ – entree is 10.000 IDR

#2 Fort Nassau

Fort Nassau is een stuk minder indrukwekkend dan Fort Belgica, maar alsnog de moeite waard om te bezoeken. Het fort ligt tegenover Fort Belgica en je loopt er zo heen. Hoewel je Fort Nassau in kan is het uitzicht van boven een stuk beter.

Ga daarvoor naar Cilu Bintang, een van de beste hotels op Banda Neira. Het hotel is gevestigd in een koloniaal gebouw en prachtig opgeknapt. Daarnaast is de eigenaar, Aba, een van de vriendelijkste mensen op Banda en hij kan je helpen met alles.

Fort Belgica Indonesie

Banda Neira

Ties op het fort van Banda Neira

Fort Belgica

Het fort

Fort Nassau

Fort Nassau op Neira

#3 Gunung Api

De Gunung Api is een actieve vulkaan van zo’n 666 meter hoog. Je kunt de vulkaan beklimmen, zonder gids. Makkelijk is het echter niet. Het is een serieuze klim en wij hebben deze berg flink onderschat.

De klim is gratis. Je doet er zo’n 2 uur over om boven te komen en naar beneden duurt minimaal net zo lang.

Ties: “Ondanks dat deze vulkaan maar 666 meter hoog is, is het een van de zwaarste beklimmingen die ik ooit gedaan heb”.

TIP ♥ – wij vertellen hier meer over het beklimmen van Gunung Api

#4 Scooter huren

Hoewel het eiland heel klein is, is het leuk om een scooter te huren. Met een scooter zie je net wat meer van het eiland dan wanneer je het lopend zou doen. Een dag is voldoende om alles te zien.

Wij zijn met onze scooter naar Pantai Sero en Pantai Malole gereden, maar eigenlijk hebben we ons meer vermaakt op het vliegveld van Banda Neira. Je kunt met je brommer gewoon de landingsbaan oprijden en een beetje heen en weer racen en foto’s maken!

TIP ♥ – een scooter kost 150.000 IDR per dag

Gunung Api

Uitzicht vanaf de top van Gunung Api

Banda eilanden

Lol op het vliegveld van Banda Neira

#5 Kookcursus volgen

De Banda’s zijn niet alleen bekend vanwege de schitterende onderwaterwereld. Dit is was vroeger namelijk ook een van de weinige plekken waar nootmuskaat groeide. Helaas heeft nootmuskaat het eiland meer kwaad gedaan dan goed gezien de vele plunderingen en moordpartijen van onder meer Nederland, België, Portugal, Engeland en Japan.

Het heeft er wel toe geleid dat je hier erg lekker kunt eten. De gerechten die ze hier maken smaken op een of andere manier net iets lekkerder.

Bij hotel Cilu Bintang kun je een kookcursus volgen om de fijne kneepjes van het vak te leren. Superleuk, en handig om indruk te maken thuis 😉

TIP ♥ – neem via cilubintang.com contact met ze op om te reserveren voor een cursus of accommodatie.

#6 Relaxen

Als je alles hebt gedaan of gezien kun je natuurlijk ook gewoon lekker niets doen. Er zijn enkele leuke restaurants waar je aan het water zit en kunt genieten van een biertje, een heerlijk hapje eten of een cocktail.

De leukste plekken om wat te drinken zijn;

 • Cilu Bintang (niet aan het water)
 • Maulana Hotel
 • The Nutmeg Tree Banda
Banda eilanden

Uitzicht bij Cilu Bintang

Banda eilanden

Bintang bij The Nutmegg Tree

Pulau Hatta

Pulau Hatta is een prachtig eiland bedekt met jungle en witte zandstranden en het biedt de beste snorkel- en duikmogelijkheden van de Banda eilanden. Tot voor kort kog je nergens overnachten op het eiland. Vandaag de dag  zijn er een aantal guesthouses.

Kampung Lama is het ‘dorp’, maar de meeste accommodatie liggen aan het prachtige witte zandstrand, waar je ook het helderste water en de meest gekleurde koraalriffen vindt.

Wat is er te doen

Heel veel is hier niet te doen. Het is een klein eilandje waar reizigers vooral komen om te duiken.

#1 Duiken en snorkelen

Het schitterende koraal, de tropische vissen en de uitstekende zichtbaarheid onder water maken van dit eilandje een van de beste snorkelplekken ter wereld. Ohja, je vindt hier ook nog schildpadden en rifhaaien.

Iedereen die hier komt, komt hier om te duiken of snorkelen. De meeste zijn zelfstandige duikers. Je kunt hier ook lessen boeken.

#2 Het eiland verkennen

Wij hebben 3 dagen op Hatta gezeten en vooral gesnorkeld, maar je kunt ook een wandeling maken over het eiland. Wij zijn in 3 uur van het strand, dwars door de jungle van het eiland naar andere stranden gelopen. Neem wel genoeg water mee!

#3 Wacht tot de zon onder gaat

Op Hatta heb je de mooiste zonsondergangen van de Banda’s. Wij hebben elke avond niks anders gedaan dan een Bintang bestellen en wachten tot de zon onder gaat. Het is echt indrukwekkend.

TIP ♥ – als je lang genoeg blijft zitten heb je hier ook nog eens een prachtige sterrenhemel

Hoe kom je er

Van Banda Neira gaat er elke dag (behalve vrijdag) een ‘public boat‘ naar Pulau Hatta voor 50.000 IDR p.p. Er zijn geen officiele vertrektijden of vertrekpunten dus het beste is is om dit bij je accommodatie op Banda Neira na te vragen.

Je kunt ook een charter boat nemen (privéboot). Dit kost zo’n 1.200.000 IDR per boot.

TIP ♥ – de meeste accommodaties op Banda Neira kennen ook de eigenaren van de guesthouses op Hatta en kunnen een reservering voor je maken. Als je een reservering maakt op Hatta kunnen ze je vaak ophalen voor 500.000 IDR i.p.v. 1.200.000 IDR.

Pulau Hatta

Ties op Hatta

Pulau Hatta

Ongerepte stranden

Pulau Hatta

De accommodatie is basic, maar wel erg mooi!

Pulau Hatta, Banda eilanden

Banda Besar

Banda Besar is het grootste eiland van de groep. Het is een heuvelachtig eiland en dat geschikt is voor mooie dagtochten en interessante wandeltochten. Er komen weinig reizigers omdat de meeste op Banda Neira of Hatta verblijven.

Wat is er te doen

Er is in vergelijking wat minder te doen dan de andere eilanden. Je vindt hier de hier e fotogenieke Masjid Al Taqwa moskee. Deze staat in Lonthoir, de slaperige ‘hoofdstad‘ van Banda Besar.

Een andere bezienswaardigheid is de Kelly Plantation en de Van der Broecke Plantation.

Een van de beste uitzichten op het eiland is vanaf Benteng Hollandia. Gebouwd in 1624, was dit ooit een van de grootste Nederlandse vestingen in Indië, tot het werd verwoest door een aardbeving in 1743.

Hoe kom je er

Boten varen regelmatig van Banda Neira naar verschillende haventjes op Banda Besar. De bekendste plek is Walang (5.000 IDR, 15 minuten).

Pulau Pisang (Syahrir)

Pulau Pisang (Syahrir) is een klein eiland op ongeveer 20 minuten varen van Banda Neira. Er is hier niets te doen. Het is eigenlijk alleen bekend omdat dit een van de betere plekken is om te snorkelen en te duiken.

Ten tijde dat wij er waren, waren hier twee accommodaties waar je kunt overnachten. Deze dien je op Banda Neira te boeken. Naast duiken en snorkelen is hier niets te doen.

TIP ♥ – wij boekte voor 600.000 IDR p.p een snorkeltour vanaf Banda Neira. Daarbij bezoek je ook dit eiland

Pulau Pisang (Syahrir)

Het prachtige Pulau Pisang (Syahrir)

Pisang island Indonesie

Pisang (Syahrir) met uitzicht op de Gunung Api

Pulau Ai en Run

Air en Run zijn twee kleine eilandjes in de buurt van Banda Neira. Ook hier is eigenlijk weinig tot niks te doen. Je kunt hier goed duiken en snorkelen, maar verder is er niet veel. Ook qua accommodatie is het hier erg rustig.

Beide eilanden hebben mooie witte zandstranden, maar als je niet van snorkelen of duiken houdt, is er niet heel veel reden om hier heen te gaan.

Pulau Run is iets groter dan Ai.

De Gunung Api beklimmen

Gunung Api is een kleine, 666 meter hoge vulkaan. Het is een actieve vulkaan met de meest recente uitbarsting in 1988. Je kunt de vulkaan beklimmen, maar vergis je niet. Dit is geen makkelijke beklimming.

Wij hebben meerdere vulkanen beklommen in Indonesië. De Bromo Vulkaan, Rinjani, Agung en Batur, maar de kleine Api heeft ons flink verrast.

Lees hier over onze avonturen op de Gunung Api

Hoe lang duurt de klim en is het zwaar

De tocht omhoog is pittig, maar prima te doen. Je doet er zo’n twee tot drie uur over. Doe de beklimming ‘s ochtends (start uiterlijk 6:00 uur) aangezien het ‘s middags heel heet wordt.

De terugweg is zwaar. Er is wel een pad, maar het is vrijwel de hele weg klimmen. Daarnaast is het pad bezaaid met losse stenen en bladeren. Omhoog gaat dat wel, maar terug is het behoorlijk pittig.

TIP ♥ –  zorg voor voldoende water! Minimaal 2 liter p.p.

Heb je een gids nodig

Je kunt een gids inhuren, maar het is niet nodig. De weg staat goed aangegeven en je kunt niet verdwalen onderweg aangezien er maar één pad is. Een gids kun je inhuren voor zo’n 150.000 IDR, maar nogmaals. Het is niet nodig.

Hoe kom je er

De Gunung Api ligt op zwemafstand van Banda Neira, maar zwemmen is niet aan te raden door de stroming en het feit dat dan al je kleren nat zijn. Je kunt beter een bootje regelen via je accommodatie. Dit kan bij alle accommodatie.

De local van de boot zet je aan de overkant af en laat je meteen de weg naar het pad zien. De boot kost 20.000 IDR per boot.

TIP ♥ – vraag het nummer van de local met de boot zodat je deze weer kan bellen als je de tocht hebt afgerond

Wat neem je mee

Neem zo min mogelijk kleding mee. Het is een halve dag klimmen en het is warm! Zorg daarnaast voor de volgende dingen;

 • 2 liter water p.p.
 • snacks (banaan of koekjes)
 • Windjack voor de top
 • Camera
 • Cash geld
 • Goede schoenen
Gunung Api

Uitzicht vanaf de top van Gunung Api

Gunung Api

Uitzicht op Neira

Gunung Api Indonesie

Op de weg terug

Gunung Api in de Molukken

Reis-Expert to the top!

Gunung Api - Banda eilanden

Als je goed kijkt zie je Indra staan rechts in beeld (op de top)

Duiken op de Banda’s

De Banda eilanden behoren tot de beste duiklocaties van Indonesië. Voor zowel beginners als ervaren duikers. Je hebt hier ondiepe lagunes bij Banda Neira en Gunung Api tot diepe wateren rondom Pulau Hatta. Als je wil leren duiken is dit een van de betere plekken.

De eilanden liggen in een afgelegen en prachtig mooi deel van Indonesië. Met indrukwekkende kleurrijke koraalriffen, warme zeeën en exotische vissen zijn de Banda’s een paradijs voor duikers.

Die komen dan ook uit de hele wereld om enkele van de meest afgelegen en ongerepte duiklocaties ter wereld te verkennen. Het ‘nadeel’ is dat het daardoor wel een stuk drukker wordt.

De beste plekken om te duiken zijn Pulau Pisang (Syahrir) en Palau Hatta

Wat kost het?

Een duiktrip (met 2x duiken) kost zo’n 500.000 IDR (€30) p.p. Als je spullen wil huren kost het je 150.000 IDR per dag. Je kunt ook meerdere dagen in een liveaboard mee. Dit zijn grote boten waar je met zo’n 10 personen enkele dagen rondvaart om de mooiste plekken te ontdekken.

TIP ♥ – een goede duikschool in de Banda’s is The Nutmeg Tree

Reistips voor de Banda eilanden

De Banda eilanden worden steeds populairder, maar het is (gelukkig) lang niet te vergelijken met reizen op Bali, Java of Lombok. Het is goed om te weten wat hier allemaal speelt. Wij delen enkele tips.

Pinnen

Banda Neira is het enige eiland met een ATM, maar deze werkte niet toen wij er waren. Het schijnt dat deze wel vaker niet werkt. Zorg daarom dat je genoeg cash meeneemt.

TIP ♥ – je kunt bij Cilu Bintang geld opnemen met je creditcard tegen 5% commissie.

Accommodatie reserveren of niet?

Als je op Booking.com zoekt, zul je zien dat er weinig accommodatie is op de eilanden. Er zit echter genoeg accommodatie, maar deze zijn niet online te vinden. Je hoeft in principe niet te reserveren. Je kunt vaak wel ergens terecht.

Ties: “Cilu Bintang en Maulana Hotel zijn de beste opties (ook de duurste). We raden aan deze wel te reserveren”.

Wij hebben de beste accommodatie op Banda Neira op een rij gezet.

 • Cilu Bintang
 • Maulana Hotel
 • Delfika (1, want 2 is wat minder)
 • Nutmeg Tree

Op Hatta kun je het beste overnachten bij (allemaal geen website);

 • Bamboo Mata Satu
 • Hatta Bungalow
 • Sarah Homestay

Boten naar andere eilanden

De ferry van Ambon naar Banda heeft vaste tijden;

 • Ambon naar Banda Neira elke dinsdag en zaterdag om 9:00 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur
 • Banda Neira naar Ambon  elke woensdag en zondag om 9:30 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur

Boten naar andere eilanden zoals Hatta, Ai en Besar varen niet volgens een tijdschema. Deze vertrekken elke dag (behalve vrijdag) in de ochtend, maar altijd volgens het ‘leave when full’ principe. Het is dus lastig plannen waar en wanneer je de boot naar andere eilanden kunt nemen.

TIP ♥ – vraag bij je accommodatie na waar en wanneer de boten gaan. Zij kunnen je altijd helpen.

Banda eilanden

De dolfijnen spotter die keek of we geen dolfijnen zouden aanvaren

 

Haven Banda Neira

De haven van Banda Neira

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Banda eilanden is lastig te voorspellen. Niet alleen omdat het voor iedereen anders is, maar ook omdat door het veranderende klimaat het weer steeds lastiger te voorspellen wordt.

Over het algemeen zijn maart en april en september t/m december de beste maanden om te gaan. Buiten deze maanden wordt de zee wilder waardoor er minder boten van en naar de eilanden varen.

Duiken

De beste tijd om te duiken is ook tussen maart en april en september t/m december. Buiten deze maanden is de zee wilder waardoor het zicht onder water een stuk minder word.

Hoe kom je op de Banda eilanden?

De Banda eilanden liggen vlak bij Papua, in de Molukken en het is nogal een reis om er te komen. Het makkelijkste is om via Ambon te reizen en daar de boot te nemen. Banda Neira heeft een vliegveld, maar tickets helaas niet online te vinden.

Met het vliegtuig vanaf Ambon

Van Ambon naar Banda Neira moet je ver vooraf je ticket reserveren, omdat er maar een klein vliegtuigje gaat (12 personen waarvan 4 locals). Vliegtickets kun je regelen op het vliegveld van Ambon.

Met de boot vanaf Ambon

De makkelijkste manier om naar Banda eilanden te komen is met de ferry. De ferry vertrekt vanaf Tulehu op Ambon. Het nadeel is dat tijden en vertrekdagen constant veranderen. Dit zijn de meest recente prijzen en tijden.

 • Ambon naar Banda Neira  elke dinsdag en zaterdag om 9:00 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur
 • Banda Neira naar Ambon  elke woensdag en zondag om 9:30 uur. Kosten zijn 412.000 IDR p.p en het duurt 6 uur
Reserveren

Tickets hoeven niet vooraf geboekt te worden. Ze worden in de haven verkocht. De boot is vrij groot en er is altijd wel plek. De prijs voor een Economy Class is 412.000 IDR en 650.000 IDR voor VIP.

TIP ♥ – in het hoogseizoen zijn deze tijden gegarandeerd (in hoeverre dat kan in Azië). In het laagseizoen veranderen de tijden nogal. De duikschool Dive Blue Motion op Banda Neira houdt op hun website actuele tijden bij.

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

15 comments

 1. Sjef van der Sluys

  Hallo, Ik wil dit jaar naar de Banda Eilanden gaan. Vliegen met Garuda naar Ambon met een overstap in Jakarta. Vanuit Ambon wil ik dan met het vliegtuig naar Banda Neira. Met de boot wil ik niet in verband met zeeziekte. Nu lees ik dat je van te voren online geen vliegtickets kan kopen voor een retour Ambon – Banda Neira. En in verband met het reisschema zou het handig zijn als dat wel zou kunnen. Mijn vraag is: is dat anno 2024 nog steeds zo of weet iemand toevallig of dat inmiddels anders is?. Ik ben benieuwd naar een reactie!

 2. Veroon Maruanaja

  Hallo, weet iemand hoe wij een accommodatie kunnen boeken op Pulau Banda Neira ? Ik vind er wel een aantal maar ik krijg geen e-mail of telefoonnummer te zien.
  Alvast bedankt

  Veroon

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Veroon,

   wij hebben in Banda niks van tevoren geboekt, maar ter plekke gekeken. Wij reisde ook niet in het hoogseizoen. Wanneer ga je zelf richting Banda Neira?

   Happy travels,
   Ties

 3. Tom

  Iemand ervaring met boeken via Michael die de vliegtickets regelt?

 4. Tom

  Hallo, hebben jullie ervaring met Michael die de tickets regelt van Ambon naar Banda?

 5. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 6. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 7. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 8. Janke

  Je kunt met de boot van Tual naar Bandaneira

 9. Annick lebens

  Wat is nou de beste tijd om naar de kei en banda eilanden te reizen?? Er staan zo n verschillende berichten op internet, wij willen zelf december/januari gaan

  1. Ties Post author

   Hoi Annick,

   het weer laat zich helaas niet voorspellen. Het kan elk jaar, en elke maand, weer anders zijn. Zeker met het veranderende klimaat de laatste jaren. Over het algemeen zijn maart en april en september t/m december de beste maanden om te gaan. Buiten deze maanden wordt de zee wilder waardoor er minder boten van en naar de eilanden varen.

   Groeten,
   Ties

 10. Anoniem

  Visitor Rating: 3 Stars

 11. Anoniem

  Visitor Rating: 3 Stars

 12. Janwim Lodder

  Hallo,
  Ik wil reizen van Tual (Key Islands) naar Bandaneira. Is dat mogelijk of is vliegen beter?En zo,ja welke vliegmaatschappij vliegt opBandaneira?
  Groet Janwim Lodder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU