10 redenen waarom mensen graag reizen

Google op ‘reisquotes’ en je hebt binnen een seconde duizenden opties. Het geeft wel aan dat mensen heel graag reizen. Het mag geen verrassing zijn dat ik zelf ook graag reis, maar waarom verlaten we zo graag ons thuisfront om de hele wereld rond te reizen? Ik heb wat medereizigers gevraagd naar hun redenen om te reizen. Ze zijn gevarieerd en zeer persoonlijk en ik deel ze graag met je.

Dit zijn redenen waarom we graag reizen

#1 Voor het avontuur

Een van de belangrijkste redenen om te reizen is het avontuur. Elke dag iets nieuws beleven, je grenzen en andere landen ontdekken is wat mensen graag doen. We worden allemaal geboren met een gevoel voor avontuur en nieuwsgierigheid en reizen houdt dat gevoel in leven. Een reis is het perfecte ‘middel’ om iets anders en spannends te doen, vooral iets wat je thuis niet kunt doen.

Die spanning of het avontuur is voor iedereen anders. Voor de een is dat  het beklimmen van de Chinese Muur of een ballonvlucht boven de tempels van Bagan. Misschien is het Thaise street food wel een avontuur of Spaans leren in Guatemala. Duiken in het Great Barrier Reef of de Inca Trail naar Machu Picchu lopen.

Wat het ook is… het plezier en de kick die je krijgt zijn onbetaalbaar. Je hebt het gevoel dat je iets nieuws doet en je keert naar huis met de beste herinnering van allemaal: een herinnering aan je ongelooflijke avontuur.

Ties: “We worden allemaal geboren met een gevoel voor avontuur en nieuwsgierigheid en reizen houdt dat gevoel in leven.”

Bagan
Een van mijn mooiste avonturen

#2 Om jezelf uit te dagen

Een van de redenen om te reizen die ik graag hoor is dat mensen zichzelf willen uitdagen. Je leven zit in een sleur zit of je verlangt naar iets spannends en anders. Naar nieuwe ervaringen en nieuwe uitdagingen. Reizen is de ideale plek om jezelf te testen. Je verlegt je grenzen en het ‘dwingt’ je om buiten hun comfortzone te stappen.

Het zal niet altijd leuk zijn. Sommige plekken vallen tegen, misschien vind je reizen toch niet zo leuk of je reist met mensen die je niet liggen. Reizen is namelijk niet altijd tof, maar het leert je wel omgaan met situaties die je niet gewend bent.

Misschien vind je het wel eng om op een vreemde af te stappen. Of alleen op reis te gaan. Of een boottocht te maken of een vulkaan te beklimmen. Maar het gevoel van overwinnen wat heerst als je het toch doet geeft je zelfvertrouwen een boost!

Redenen om te reizen
On top of the world @ Pacaya vulkaan

#3 Om nieuwe dingen te ervaren

Routine, sleur, saaiheid… geef het een naam. Voor veel mensen is dit een reden om te reizen. Om te ontsnappen uit een situatie waarin je niet gelukkig bent. Er is niets beters dan het gevoel iets nieuws op een nieuwe plek te ervaren. Of het nu naar een nieuwe stad of een heel nieuw continent gaat, ergens naartoe reizen waar je nog nooit eerder bent geweest, is een geweldige manier om uit dagelijkse sleur te komen.

#4 Om je horizon te verbreden

Voor mij is dit een van de belangrijkste redenen om te reizen. Reizen leert je belangrijke levenslessen. Het openende mijn ogen en leerde me dat er veel meer is dan Nederland of Europa. Dat wij in een schitterend land leven waar alles heel goed geregeld is. Reizen leert je relativeren.

Door mensen uit andere landen te ontmoeten, merk je dat jouw wereldbeeld niet hetzelfde is als dat van de anderen. Je leert van anderen. Je stelt je mening bij of houdt misschien wel voet bij stuk. Door andere plekken te ontdekken kun je je pas voorstellen hoe anders het leven is op een andere plek.

Niet alleen mijn leven veranderde (ik nam ontslag en begon met Reis-Expert), maar ook mijn inzicht veranderde. Van het beeld van ‘succes’ tot overtuigingen tot interesses. Zonder reizen had ik daar wellicht nooit gekomen. Je komt thuis met verschillende ideeën en mogelijkheden.

Sumba
Ik op Sumba

#5 Om mensen te leren kennen

Er is iets met reizen – misschien is het de nieuwheid, misschien zijn het de uitdagingen of het enthousiasme – waardoor mensen graag met elkaar in contact komen. Ik kom nergens zo snel in contact met mensen als op reis. Op een heel andere manier ook. Misschien is het de ‘relaxedheid‘ die iedereen met zich meedraagt.

Vooral wanneer je in hostels verblijft of als je alleen reist, heb je binnen no-time contact met mensen. Je boekt een tour in Colombia, overnacht in een dorm in Australië, of schuift aan bij iemand in een bar in Laos… Contact is zo gelegd en vaak maak je vrienden voor het leven. Veel mensen die ik op reis goed leer kennen, spreek ik nog steeds. Het is heerlijk om ideeën te delen of gewoon een gesprek aan te gaan met iemand anders dan je vrienden of familie.

Een van de gezelligste avonden op reis!

#6 Om jezelf te leren kennen

Tijdens reizen daag je jezelf niet alleen uit (zie #2), maar leer je jezelf ook kennen. Als je uit je dagelijkse leven en buiten je comfortzone stapt, krijg je de mogelijkheid om na te denken over je leven en jezelf te leren kennen. Je hebt alle tijd om te kijken naar wat je de afgelopen jaren gedaan hebt en wat je graag zou willen doen.

Reizen is een van de beste manieren om meer over jezelf te weten te komen. Elke dag brengt nieuwe problemen en kansen met zich mee. Je camper in Nieuw-Zeeland stopt er mee, het eten in Mexico is pittiger dan je denkt, het backpacken in Indonesië is niet wat het lijkt of het werken in Vietnam leert je dat je heel wat anders wilt in het leven. De manier waarop je daarmee omgaat, geeft je ook inzicht in wie je bent.

Redenen om te reizen
Ties in Drakensbergen

#7 Om te ontspannen

Voor veel mensen is dit een van de redenen om te reizen. Het is in ieder geval herkenbaar. Je reist niet om aan je ‘problemen’ te ontsnappen, maar aan je drukke leven. Het is druk op je werk of thuis. Je realiseert je ineens dat je altijd Whatsapp, e-mail of sociale media checkt. Wat is er dan lekkerder dan even weg te gaan.

Een ontspannende natuurlijke omgeving is een goede manier om weer op te laden. Dat kan voor iedereen wat anders zijn natuurlijk. De een wil in een resort in de Malediven relaxen, de ander wil door het regenwoud van Brazilië trekken. Sommige zoeken dat dicht bij huis, anderen reizen het liefst zo ver mogelijk.

Reizen helpt je lichaam en geest te resetten op een manier die je thuis niet kunt.

Molukken
Een van de meest rustgevende plekken waar ik ooit ben geweest (Seram in de Molukken)

#8 Om te waarderen wat je hebt

Als er iets is wat reizen me heet geleerd is het wel waarderen. Thuis verlies je gemakkelijk uit het oog wat je hebt. Een mooi huis, een droombaan, auto voor de deur, goede gezondheid en familie en vrienden. Ik vergeet altijd snel hoe bijzonder dat is en reizen brengt dat terug. Het realiseert me hoe goed ons leven in Nederland is.

Een nieuwe plek bezoeken is een goede manier om naar je eigen leven te kijken. Zeker als je op plekken komt waar mensen het heel anders hebben. Er zijn heel veel mensen op onze aardbol die het slechter hebben dan wij die niet het leven hebben dat voor ons als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Redenen om te reizen
Happy kids in Sumbawa

#9 Om te leren

Veel mensen gaan reizen om iets te leren. Er is geen betere plek om Spaans te leren in Midden of Zuid-Amerika of Chinees in China. Maar er is meer. Misschien wil jij wel dierenarts worden en vertrek je naar Zuid-Afrika om in het Krugerpark stage te lopen. Misschien wil jij als facilitair manager aan de slag en klop je aan bij een hotel in Fiji.

Soms leer je ver van huis vaardigheden die je nog nooit hebt gebruikt. Reizen leert je dingen. Bewust of onbewust. Groot of klein.

Redenen om te reizen
Hier zie ik mezelf wel werken

#10 Om eten te ontdekken

In het buitenland heb ik pas leren eten. Niet letterlijk natuurlijk, ik wist al hoe het werkte. Maar op reis heb ik échte gerechten ontdekt. Indonesische soto ayam, Peruaanse cavia (echt waar), Tibetaanse jak (smaakt ook ‘jak’) of authentieke Japanse sushi. Zelfs de doodnormale marraquetas uit Chili. Geloof me, het is een wereld van verschil met dezelfde gerechten in Nederland.

Voor dat ik ooit op reis was geweest was ik een echte Hollandse eter met typisch Hollandse gerechten. Tegenwoordig eet ik alleen maar buitenlandse gerechten. Niet alleen omdat ik het lekker vind, maar ook omdat het een geweldige manier is om herinneringen terug te halen.

Redenen om te reizen
I ♥ Aziatisch eten

Genoeg redenen om te reizen dus!

    Meer lezen over 10 redenen waarom mensen graag reizen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven