Acatenango is een indrukwekkende vulkaan in de regio van Antigua en een van de beste hikes in Midden-Amerika. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht op lavastromen en explosies. Als je op zoek bent naar een avontuur dat je (letterlijk) je adem weg neemt, dan is het beklimmen van Acatenango in Guatemala een must. Hoewel de wandeling naar de top geen “walk in the park” is, is het uitzicht op een uitbarstende vulkaan een magische once in a lifetime ervaring. Wij beklommen de vulkaan en delen graag onze tips en ervaringen.

Waarom je de Acatenango hike moet doen

Niks moet natuurlijk, maar we weten zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen. De beklimming naar de top van Acatenango vulkaan, op 3.975 meter, was een van de hoogtepunten van onze reis door Guatemala. Het een van de hoogste vulkanen van het land en het uitzicht op de top is iets wat je nooit meer vergeet.

Ties: “De natuur die je onderweg tegenkomt, het uitzicht van vanaf basecamp en de voldoening zijn onvergetelijk”.

De route langs een spoor van vulkanisch as en een door dik bos is van begin tot eind indrukwekkend. In het begin denk je ongetwijfeld; ‘waar ben ik aan begonnen’, maar hou vol! Als je eenmaal het prachtige uitzicht hebt over de vallei beneden ben je alle pijntjes en zweetdruppels zo vergeten.

Wat vonden wij van de Acatenango?

Acatenango en Tikal was het enige wat op ons to-do lijstje stond in Guatemala. We hoorden vooraf horror verhalen over hoogteziekte, de fysieke uitdagen en slecht weer, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. Ook als was het zicht op de top bij ons dramatisch.

Het uitzicht tijdens de klim is magisch. Aan de kant heb je de Agua vulkaan en rechts, de met lava bedekte vulkaan van Fuego. Ohh… en in het westen heb je de drie vulkanische pieken rond Lake Atitlán en daarachter ligt nog de Santa María vulkaan.

Kortom… naar Guatemala reizen en NIET de Acatenango vulkaan beklimmen is geen optie!

AcatenangoZicht vanaf bace-camp
Fuego vulkaanDit zie je echt in base-camp! Een foto gemaakt door een van onze groepsleden in de tour

De Acatenango hike van dag tot dag

Als je deze hike wil doen is het misschien wel handig om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Ook wij wisten niet echt wat we moesten verwachten toen we de vulkaan op gingen. We hoorden verschillende verhalen van mensen, maar niet echt een duidelijk antwoord. Daarom een kleine toelichting.

TIP ♥ – alle tips over het beklimmen zoals of het zwaar is, wat je mee moet nemen, wat het kost of bij wie je moet boeken lees je bij tips.

Dag 1 van begin tot basecamp

De eerste dag is de dag dat je het meeste loopt, maar niet de zwaarste dag. Je begint in Antigua waar je opgehaald wordt bij je accommodatie. Vervolgens rij je naar het stadje La Soledad, naar het kantoor touroperator of naar het huis van de gids.

Dat is verschillend per touroperator. De operator die dit doen steunen de lokale gemeenschap.

Daar ontbijt je en ga je met de minivan richting het begin van de hike gaat. Hier heb je nog de laatste kans om wat water en snacks in te kopen.

Van landbouw naar basecamp

Je begint de hike tussen landbouwgrond. Je loopt langs maisvelden en vervolgt je weg langzaam omhoog. Het eerste deel is best pittig omdat het stijl omhoog gaat, maar als je een beetje door zet is het prima te doen. De route gaat verder door een soort mossig bos waar het frisser kan worden.

Na het bos kom aan bij je lunchplek tussen de bomen. Een heerlijke plek om even bij te komen want vergis je niet; het is best pittig. Je vervolgt je weg omhoog en hier begin je te zien dat het landschap kaler begint te worden.

Ik vond het prachtig.

Je komt langzaam boven het wolkendek uit terwijl er overal bijzonder bloemen, het is heerlijk rustig en het ruikt verrukkelijk! Je loopt echt midden in de natuur. Vlak voor base-camp vond ik het landschap het mooist, maar dat kan per persoon verschillen.

TIP ♥ – je begint de hike rond 11:00 uur (afhankelijk van de touroperator) en je komt rond 15:00 uur bij base-camp aan. Je loopt dus ‘maar’ 4 tot 5 uur.
Acatenango beklimmingDit is vlak na het beginpunt
Acatenango hikeHet mistige bos
Acatenango hike gidsDe gids onderweg
Acatenango

uitzicht vlakbij base campVlak voor base-camp

Uitzicht op Acatenango basecamp

Na een aantal uur lopen kom je eind van de middag aan in base-camp op zo’n 3.800 meter. Nadat je je tent hebt uitgezocht en even bij bent gekomen is het tijd om van het uitzicht te genieten.

Vanuit het kamp kijk je uit op de Fuego vulkaan, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De Fuego vulkaan barst elke 20 minuten uit en dus zie je, zodra het donker is (in het licht niet), elke 20 minuten lava de lucht in schieten.

Ties: “Het was een van de meest bijzondere momenten die ik tijdens al mijn reizen heb meegemaakt”.

Je zit, na uren lang lopen, bij een kampvuur op een vulkaan terwijl je uit kijkt op een andere vulkaan die elke 20 minuten met een gigantische knal, lava 200 meter de lucht in schiet. Je voelt de grond onder je trillen, alsof het onweert, alleen zie je dan een vulkaan lava uitspuwen. Onwerkelijk!

Uitzicht FuegoVanuit base-camp

Dag 2  van basecamp naar de top

Vol goede moed stapte ik om 4:30 uur m’n tent uit om de laatste paar honderd meter naar de top af te leggen. Helaas zag ik al vrij snel dat het een vrij nutteloze onderneming zou worden. Het weer was volledig omgeslagen. Het was mistig en het waaide enorm hard.

Eigenwijs als we zijn besloten we toch richting de top te lopen. Dit is veruit het lastigste stuk. Fysiek valt het mee, maar je loopt in het donker over vulkaanzand dus erg makkelijk is het niet.

TIP ♥ – ik draag eigenlijk nooit bergschoenen, maar tijdens het laatste deel was ik blij dat ik ze bij me had

Op de top

Na een uur of 2 kom je aan op de top. Normaal gesproken zou het uitzicht schitterend moeten zijn. Helaas hadden wij dat geluk niet aangezien we nog geen twee meter voor ons uit konden kijken door de mist.

Het is jammer dat we niets zagen op de top. Het is toch de reden dat je deze vulkaan beklimt. Heel lang kon ik er echter niet mee zitten. Het is een onvergetelijke ervaring geweest, je loopt door een prachtig landschap en je ziet bij base-camp een vulkaan uit barsten.

Iets wat je niet elke dag mee maakt!

De afdaling

Zoals eigenlijk bij elke berg/vulkaan beklimming is de tocht naar beneden zwaarder dan omhoog. Zo ook bij de Acatenango vulkaan. Je hebt het hoogtepunt gehad (letterlijk) en loopt nu vermoeid naar beneden. Voor mensen met slechte knieën is dit enorm zwaar.

Omdat Acatenango veel vulkaanas heeft, glij je makkelijk uit dus doe voorzichtig tijdens de afdaling. Vanaf de top is ook weer een uur a twee uur naar beneden naar de campsite. Vanaf daar wandel je veel sneller naar beneden.

Binnen een uur of twee ben je beneden. Eenmaal in La Soledad stap je weer in de minivan richting Antigua.
uitzicht vanaf de topOns uitzicht op de top ?

Tips voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan

Het beklimmen van deze vulkaan is geen gemakkelijke opgave, maar als je in redelijke conditie bent prima te doen. Wij hebben vulkanen beklommen in Azië en Nieuw-Zeeland evenals uitdagende hikes in Colombia en de Acatenango was, ondanks alle horrorverhalen van andere reizigers, prima te doen.

Met de volgende tips hopen we je zo goed mogelijk voor te bereiden voor de klim naar de top van Acatenango.

#1 Hoe en waar boek je een Acatenango tour

Om naar de top van de vulkaan te komen moet je een tour boeken. De vulkaan ligt bij de bekende stad Antigua en dus boeken de meeste reizigers hun tour in Antigua. Hier vind je ook de meeste touroperators.

Je kunt een tour boeken bij je accommodatie, aangezien iedereen in Antigua deze tour aanbiedt, maar kies niet zomaar een organisatie!

Bekend v.s local

Je zult zien dat je in Antigua werkelijk overal een tour richting Acatenango kunt boeken. Waar je boekt, is uiteindelijk aan jezelf. Er zitten meerdere operators in de stad. Voor een tour betaal je tussen de €65 en €150.

TIP ♥ – welke tour je ook boekt, hou er rekening mee dat je boekt bij een partij die de lokale community steunt

Onze ervaring en de kosten

Voordat wij de Acatenango beklommen hadden we al wat info gezocht op internet. Daarnaast deelde een Engelse reisgenoot in Leon zijn ervaringen met het beklimmen van deze vulkaan. Het viel ons op hoeveel mensen het zwaar vonden. Heel eerlijk vonden wij het best meevallen.

We hadden een aardige Engels sprekende gids, goed eten, prima tenten en slaapzakken. De prijzen voor een 2-daagse hike zijn als volgt:

 • 2 dagen hike ➜ €70 p.p.

Het volgende is inbegrepen in de prijs;

 • inclusief Engelstalige lokale gids(en);
 • kampeeruitrusting (tent, slaapzak, matras) en 3 vegetarische maaltijden;
 • ontbijt voor vertrek (pannenkoeken, één gekookt ei en fruit) en snacks voor onderweg;
 • koffie, thee en hete chocolade + marshmallows voor bij het kampvuur;
 • gratis opslag voor koffers/backpacks als je de trek doet;
 • transport naar Acatenango;
 • korting bij eventuele overnachting in het hostel!


TIP ♥ – als je het écht niet red, kun je een porter inhuren. Zij dragen je tas omhoog en omlaag.

onderweg naar de top van de Acatenango vulkaanOnderweg naar de top
onderweg naar de top van de Acatenango vulkaanOnderweg naar de top

#2 Is het zwaar?

Die vraag krijgen we best veel en is moeilijk te beantwoorden. Vooraf hoorden we horrorverhalen van iedereen over de extreme kou, de hoogte en een week lang spierpijn. Eerlijk gezegd hebben wij nergens last van gehad.

Sterker nog, in onze groep zat een ouder stel van rond de 50 die ook de top haalde.

Het is niet makkelijk, laat dat duidelijk zijn, maar als je in goede conditie bent moet deze beklimming geen enkel probleem zijn.

De hoogte

De Acatenango vulkaan is bijna 4.000 meter hoog en sommige reizigers krijgen hierdoor last van hoogteziekte. Niet iedereen heeft hier last van natuurlijk, maar hou er rekening mee! Gelukkig had er in onze groep niemand last van, maar het is geen pretje als je dit ervaart.

Enige ervaring met hoogtes is daarom mooi meegenomen!

TIP ♥ – neem aspirines mee. Men zegt dat helpt tegen hoogteziekte

#3 Loop op je eigen tempo

Laat je niet gek maken door het tempo van andere. Wij liepen iets sneller dan andere in de groep, maar wachtten waar nodig. Loop op je eigen tempo en ga loop jezelf niet de vernieling in om andere bij te houden.

Als je echt moeite hebt om bij te blijven bij de rest en een pauze nodig hebt, neem dan een pauze. Iedereen heeft een ander tempo en het is bijna onmogelijk bij elkaar te blijven. Er zijn onderweg veel rustpunten en omdat er een gids voor en achter loopt zal je niet verdwalen.

Voel jezelf niet te groot om te stoppen als de rest dat niet doet. Het is jouw ervaring dus geniet er van op jouw manier!

#4 Er zijn porters

Porters zijn locals die jouw tas kunnen dragen als je het zelf te zwaar vindt. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt, maar we kunnen ons voorstellen dat andere het fijn vinden. Ook hier geldt; voel jezelf niet te trots om een porter te vragen. Ze doen het graag voor je en ze kunnen het geld goed gebruiken.

#5 Haak niet af na het eerste half uur

Het eerste wat je waarschijnlijk gaat horen van je gids is; ‘De eerste anderhalf uur van de klim is het moeilijkst‘. En daar is niks aan gelogen. Het is een serieus stuk waarbij ik mezelf ook wel eens heb afgevraagd: ‘wat doe ik hier?!‘.

Maar loop door! Het wordt na de eerste twee uur makkelijker en het begin van een hike is altijd moeilijk. Je moet immers even inkomen.

Geloof me, eenmaal aan de top ben je de pijn, zweet en tranen van de eerste twee uur snel vergeten 🙂

#6 Neem warme kleding mee!

Verderop hebben we een inpaklijst vermeld, maar wat we je willen meegeven is dat je warme kleren mee moet nemen. Niet zo zeer voor tijdens de hike, maar meer voor de nacht en het laatste stuk naar de top.

Het kan behoorlijk fris worden op de top en je hebt je nachtrust hard nodig!

TIP ♥ – wij namen thermo kleding mee. Neemt weinig ruimte in in je tas en houdt je lekker warm!

#7 Zorg voor een volle camera

De uitzichten onderweg zijn echt adembenemend. Het is zo bizar om een vulkaan te zien waar elke 20 minuten lava uit spuwt. Maar dat niet alleen.

Het uitzicht op de omliggende bergen en valleien zijn echt bizar! Ik heb in twee dagen meer dan 300 foto’s genomen 🙂

Op bijna 4.000 meter hoogte bevindt je je in een zee van wolken en de Fuego Volcano barst zo nu en dan uit. Het is echt een memorabel moment en het zou zonde zijn als je dat niet kan vastleggen.
Uitzicht op Fuego vulkaanBase-camp
onderwegOnderweg
AcatenangoOnderweg

Wat neem je mee?

Neem niet te veel mee. Het is niet lekker om met 30 kilo aan kleding en apparatuur omhoog te lopen. Een jongen in onze groep had 18 kilo bij zich en die had het zwaar! Veel reizigers gebruiken hun backpack tijdens deze tocht.

Wij hebben zelf een kleine backpack (20 liter). Dit zijn ideale tassen voor dit soort hikes. Verder raden we warme kleding mee.

TIP ♥ – neem je oudste kleren mee. Je kleren stinken enorm. Niet zozeer door het zweten, maar doordat je de hele avond bij een kampvuur zit.

Qua kleding hadden we het volgende bij ons:

 • 2x t-shirt
 • 1x trui
 • 1x korte
 • 1x lange broek
 • Poncho (handig!)
 • 2x paar sokken
 • 1x sneakers
 • 1x bergschoenen
 • thermo kleding! (dit heeft ons echt gered 🙂 )

Een jas, handschoenen, muts en zaklamp kregen wij van de touroperator. Bijna alle touroperators bieden dit aan, maar vraag dit wel na!

Overige dingen die we meenamen:

 • 4 liter water p.p.;
 • Snacks;
 • Camera;
 • Zonnebrand;
 • Toiletspullen;
 • Pleisters en paracetamol;
 • Cash geld;

Nog niet overtuigt dat je deze vulkaan moet gaan beklimmen?

Antigua kaartLocatie van de tweedehands markt

Beste reistijd

In principe kun je de Acatenango vulkaan het hele jaar door beklimmen. Droog of helder weer is helaas nooit van tevoren te voorspellen. Wat je wel kunt doen (wat wij ook deden) is in Guatemala het weer in de gaten houden.

Toen wij in Antigua waren was het weer helaas niet heel goed.

We besloten daarom om eerst door te reizen (Atitlan, Chichicastenango en Quetzaltenango) om daarna terug te keren naar Antigua om de Acatenango te beklimmen. Helaas was het weer op de top toen niet veel beter.

November tot april

De beste tijd om de Acatenango vulkaan te beklimmen is in het droge seizoen dat loopt van november tot en met april. In het regenseizoen (juni en september) heb je meer kans op regen en dus ook meer mist aan de top.
beste reistijd Acatenango

Locatie

8 gedachten over “Acatenango”

 1. Hoi, wat klinkt deze tour gaaf!! Nog een vraagje, moet je de kampeeruitrusting ook zelf dragen of alleen je persoonlijke spullen?

  1. Hi Teuntje,

   Bedankt voor je bericht (en boeking!). Je hoeft de kampeeruitrusting niet zelf mee te nemen. Alleen je persoonlijke tas 🙂

   Veel plezier (believe me, het wordt geweldig!)

   Ties

  1. Hi Marco,

   Dat ligt een beetje aan wanneer je de tour wil doen. Wij raden aan om minimaal een maand van te voren te boeken. Hoe eerder hoe beter, want dan weet je zeker dat je mee kan.

   Happy Travels,
   Sjoerd

  1. Hoi Kees,

   het ligt aan de leeftijd van kinderen. Met kinderen jonger dan 5 jaar zou ik het niet aanraden. Niet omdat het fysiek onmogelijk is, maar meer omdat het op de top erg slecht kan zijn. Daarnaast is het afhankelijk van de conditie van de kinderen. We hebben zelf ook kinderen zien lopen, maar het zal een uitdaging worden. Als de kinderen fit zijn moet het echter geen probleem zijn 🙂

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven