Het is de droom van heel veel reizigers: het lopen van de Inca Trail. Het heeft immers een van de zeven wereldwonderen als bestemming. Makkelijk is het niet, maar als je eenmaal bij de bekende Machu Picchu staat realiseer je je dat het de wandeling meer dan waard is geweest! Wij delen graag onze tips over deze trail.

Dé hike van Peru

De Inca Trail is misschien wel de bekendste hike ter wereld en een must-do in Peru. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, het is namelijk echt een uitdaging waarvoor je zowel fysiek als mentaal klaar voor moet zijn.

Hou er rekening me dat deze trail elk jaar in februari gesloten is!

De Inca Trail eindigt bij de Machu Picchu, een van de meest bezochte plekken ter wereld en de meest populaire bestemming in Peru. Normaal gesproken nemen wandelaars vier tot vijf dagen de tijd om de trail te voltooien. Er is ook een alternatief. Je kunt de track namelijk ook lopen in twee dagen, als je daar toe in staat bent natuurlijk!

Van prachtige natuur naar de verloren Inca Stad

De Inca Trail is een hike die in principe drie routes combineert. De Mollepata, Classic en One Day zijn paden die je onderweg kruist. Het landschap varieert, echter kom je onderweg overal prachtige ruïnes tegen.

Ook loop je door de toendra en prachtige bossen om uiteindelijk bij een van de zeven wereldwonderen aan te komen.

Inca Trail
Het uitzicht onderweg
Machu Picchu
Je uiteindelijke doel

Boek de Inca Trail op tijd!

Omdat de Inca Trail een ontzettend populaire route is om de Machu Picchu te bereiken, heeft de overheid in Peru besloten het aantal wandelaars te beperken. Zo mogen er maximaal 500 wandelaars per dag het pad op.

Van deze 500 wandelaars zijn er maar 200 reizigers. De overige 300 mensen zijn de gidsen en tassendragers.

Dit limiet heeft geleid tot het feit dat je ver van tevoren jouw tocht moet boeken, het is namelijk snel uitverkocht. Er is namelijk ook per seizoen een limiet op het aantal wandelaars. Ook moet je in gedachten houden dat de trail de hele maand februari gesloten is. Deze tijd wordt gebruikt om het pad volledig schoon te maken.

Wat kost de Inca Trail?

Om de Inca Trail te lopen is het dus belangrijk dat je ver vooraf jouw trip boekt. Denk hierbij gerust aan – minimaal – 6 maanden vooruit. De meeste touroperators nemen gemiddeld 8 tot 16 wandelaars mee naar de Machu Picchu, en de kans is groot dat er in deze groep veel landen ter wereld vertegenwoordigd zijn.

De Inca Trail is niet goedkoop, maar elke Euro meer dan waard. De prijzen zijn;

 • 2-daagse Inca Trail €610,- p.p. (uitverkocht)
 • 4-daagse Inca Trail €690,- p.p. (boek hier)


Je hebt ook de mogelijkheid om de track privé met een gids te lopen, dit is echter aanzienlijk duurder. De gemiddelde prijs is ongeveer €750 per persoon. Let wel op: als je – aanzienlijk – minder betaalt dan dit bedrag, kan het zijn dat de tassendragers geen eerlijk loon krijgen.

Reserveer de Inca Trail bij ons!

Wij hebben deze hike zelf gedaan en hebben genoeg mensen ontmoet in Peru die de hike niet hadden gereserveerd en de Inca Trail dus moeste overslaan. Daarnaast weten we wat een zoektocht het kan zijn naar de juiste touroperator.

Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met een van de beste operators zodat jij de Inca Trail alvast kunt reserveren bij ons.

 • je reserveert de tour via ons. Dit is inclusief;
 • Engelstalige gids(en) + treinreis Aguas Caliente naar Ollatayntambo;
 • transfers van en naar je hotel;
 • entree voor de Inca Trail en Machu Picchu;
 • kampeer- en kookgerei;
 • je betaalt slechts 10% aan. De rest betaal je ter plekke bij onze partner;
 • deze prijs is inclusief overnachting, eten en drinken.


BOEK DIRECT

Inca Trail van dag tot dag

Om je een idee te geven wat je van deze hike kunt verwachten hebben we van dag tot dag beschreven wat de Inca Trail precies inhoudt. Het kan zijn dat je niet precies dezelfde route loopt, maar alle trails zijn in principe gelijk.

Dag 1 – Van het startpunt naar Wayllabamba

Dag een laat je een beetje wennen aan het hiken en natuurlijk aan de groep waarmee je bent. De klassieke Inca Trail trekking begint vroeg in de ochtend. Je wordt opgehaald door een privé busje met professionele gids die je naar het startpunt van de trekking brengt.

Dit bevindt zich vlak buiten Cuzco. Bij het startpunt schrijf je jezelf in en ontmoet je de porters en chefs die je zullen begeleiden tijden deze trekking.

De eerste dag lopen we tot aan de Wayllabamba campsite. De eerste twee uur zijn relatief eenvoudig. Na de lunch wacht er een 3 tot 4 uur durende bergwandeling, klimmen dus. Op dit stuk bezoek je ook de eerste Inca site, Patallacta. Hierna loop je door totdat je Wayllabamba campsite bereikt.

TIP ♥ – de eerste dag staat bekend als relatief makkelijk en het hoogteverschil is klein. Je zit vlak bij Patallaqta, wat ‘town on a hillside’ betekent in de taal van de Inca’s.

Inca Trail
De eerste meters
Bergen in Peru
Uitzicht onderweg

Dag 2 – Van Wayllabamba naar Pacaymayu

Dag twee zal je direct op de proef stellen. Alhoewel de route twee kilometer korter is dan de dag daarvoor, neemt deze meer tijd in beslag. Je bent namelijk 7 tot 10 uur onderweg. Dit komt omdat je op deze dag wel 1200 meter gaat klimmen.

De tweede dag wordt door veel wandelaars dan ook ervaren als de zwaarste dag van de route.

Je loopt zo’n 5 uur tot een hoogte van 4.200 meter boven zeeniveau nabij Warmiwanuska. Ook wel Dead Woman’s Pass. Hier heb je een geweldige uitzicht over het Andes gebergte en de omgeving. Hierna daal je weer af naar de overnachtingsplek voor die avond.

Dead Woman’s Pass is trouwens – gelukkig – vernoemd naar een schaduw van de berg die je onderweg tegenkomt, deze reflecteert het hoofd van een vrouw.

Nadat je Warmiwanuska hebt bezocht, wat het zwaarste stuk van het Inca Trail is, is er een 1 uur durende afdaling tot dat je de lunch site bereikt hebt. Na de lunch loop je nog een uur tot dat je de Pacaymayo campsite bereikt.

TIP ♥ – bereid je op deze dag voor op de kou. Vanwege de hoogte die je passeert kan het zelfs goed zijn dat je hier sneeuw tegenkomt!

Inca Trail
Almost there
Dead Women's Pass
Dead Women’s Pass, ook wel Warmiwausca
Pacaymayo Ruins
De Pacaymayo Ruins

Dag 3 – Van Pacaymayu naar Wiñaywayna

Ook dag drie voelt voor veel mensen zwaar aan. Op deze dag loop je ook nog eens 16 kilometer in totaal, met een daling van 1500 meter.

Onderweg krijg je veel kleine(re) voorproefjes van wat je te wachten staat bij de Machu Picchu. Je vindt namelijk overal prachtige ruïnes die je voorbereiden op wat er komen gaat op dag vier.

Na het ontbijt vroeg in de ochtend, vervolg je de trekking. Vandaag bevat de Inca Trail verschillende prachtige Inca-sites.

Het eerste deel brengt je van Pacaymayo (3.600 meter boven zeeniveau) tot aan de Runkuracay pass. Na deze pass is het voornamelijk afdalen totdat je Sayaqmarca bereikt, een bijna onbereikbare Inca-site.

Na de lunch trekken we verder richting het schitterende Winaywayna Inca complex. Hier overnachten we. Je hebt de rest van de dag vrij. ’s Avonds wordt er wederom een diner bereid door de staf.

TIP ♥ – we overnachten op Wiñay Wayna campsite (hoogte: 3.700 meter boven zeeniveau)

Inca Trail
Onderweg in de bergenv an Peru
Warmiwausca
Dead Women’s Pass

Dag 4 – Van Wiñaywayna naar Machu Picchu en terug naar Cuzco

De vierde dag brengt natuurlijk hetgeen waar je dit allemaal voor doet. Het bewonderen van de Machu Picchu! De route is 5 kilometer lang en neemt ongeveer 2 tot 3 uur in beslag.

De wekker gaat waarschijnlijk ergens midden in de nacht, zodat je precies voor zonsopkomst bij de Sun Gate bent met uitzicht over de Machu Picchu. Daarna heb je een paar uur de tijd om alle ruïnes te ontdekken die de Machu Picchu te bieden heeft.

Uiteindelijk neem je de bus terug naar Aguas Calientes, vanuit waar je met de trein teruggaat richting Cuzco.

Inca Trail kamp
Het schitterende uitzicht vanaf het kamp
Machu Picchu
Je einddoel
Machu Picchu
Een van de wereldwonderen: Machu Picchu

Kan iedereen deze hike doen?

Een van de meest gestelde vragen over het lopen van de Inca Trail is of ‘iedereen’ dit kan doen. Een begrijpelijke vraag, maar ook een vraag die niet zo maar te beantwoorden is. Het ligt helemaal aan jou of het wel of niet te doen is.

De Inca Trail is geen wandeling in het park. Het is best pittig, maar als je fysiek in orde bent en een redelijke conditie hebt is deze hike prima te doen.

Hetgeen waar de meeste reizigers last van krijgen is hoogteziekte.

Jong en oud

Het lopen van de Inca Trail is een serieuze inspanning. Je loopt naar zo’n 4.200 meter hoogte en elke dag loop je meer dan 6 uur (afhankelijk van de groep). Enige ervaring met hiken is daarom ook wel handig.

Het is echter niet zo dat je een ervaren klimmer moet zijn of dat alleen de jongere generatie met een top conditie deze hike kunnen doen. Zolang je tegen hoogte kunt en in staat bent om minimaal 6 uur per dag te lopen moet het in orde komen.

Wat neem je mee?

De meeste reizigers kiezen voor een 4-daagse hike. Tijdens die hike is een ontbijt, lunch en avondeten (plus drinken) inbegrepen. De rest dien je zelf mee te nemen. We raden aan om zo veel mogelijk lichte (en oude) kleding mee te nemen. Zeker tijdens het regenseizoen kan het namelijk erg modderig worden.

Je moet voor vier dagen alleen het broodnodige meenemen. Hierbij een voorbeeld van wat je mee moet nemen;

 • paspoort (belangrijk!)
 • cash geld
 • klein rugtas (max. 40 liter)
 • wandelschoenen (niet noodzakelijk, wel makkelijk)
 • anti-muggenspray
 • zonnebrand
 • zaklamp
 • 1 lange broek
 • een vest of trui
 • een windjack en regenjas
 • t-shirts, korte broek en sokken voor 4 dagen
 • handdoek
 • toilet spullen (incl. Wc-papier)
 • plastic tassen voor vuile/natte kleding
 • camera
 • snacks

Inca trail

Alternatieven

Het lopen van de Inca Trail is natuurlijk een van de bekendste en meest populaire activiteiten in Peru. Daarom is het ook een van de drukte en dien je de trail minimaal een paar maanden van tevoren te boeken.

Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook alternatieven zijn voor de Inca Trail die je kunt lopen. De bekendste is natuurlijk de Salkantay Trek, maar er zijn er meer;

 • Inca Jungle Trail
 • Choquequirao Trail
 • Lares Trek
 • Vilcabamba Trail
 • Huchuy Qosqo Trek


TIP ♥ – wij hebben een blog geschreven over deze hikes.

Beste reistijd

De beste maanden om de Inca Trail te lopen zijn de droge maanden, die van mei tot en met september. De beste maanden zijn mei, juni en september aangezien het tussen juni en augustus erg druk kan worden.

Het regenseizoen kun je beter vermijden, maar  oktober (en zelfs de eerste weken van november) zijn ook goede (en rustige) maanden.

De Inca Trail is in de maand februari gesloten!

Vergeet niet dat de Inca Trail beperkt is tot 500 vergunningen per dag dus boek ruim van tevoren. Zeker in de zomermaanden.

Machu Picchu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven