Als je aan Afrika denkt, denk je aan safari, wilde olifanten, leeuwen en luipaarden. Met je eigen auto door een schilderachtig landschap rijden terwijl je Big 5 kunt spotten: het is de droom van veel reizigers. Een van de bekendste parken waar je die droom werkelijkheid kunt laten worden is Kruger National Park, ook wel Krugerpark in Zuid-Afrika. Hoewel Zuid-Afrika schitterende bezienswaardigheden heeft, is het Krugerpark het paradepaardje van het land en wij vertellen je graag waarom.

Must-see in Zuid-Afrika

Als je wilde dieren wil spotten moet je hier zijn. Het Krugerpark is niet voor niets een van de bekendste Nationale Parken ter wereld. Het park, grenzend aan Mozambique, behoort tot de populairste bezienswaardigheden in heel Afrika.

Een van de redenen is dat het Krugerpark geschikt is om zelf te verkennen met je (huur)auto. Dit noemen ze ook wel self-drive. Het Krugerpark is een van de grootste wildparken ter wereld. Met 360 kilometer lang en 65 kilometer breed kun je hier werkelijk alle kanten op.

Onze ervaring

Ik moet eerlijk bekennen dat een safari nooit op mijn bucket-list stond. Geen idee waarom, maar het trok me nooit zo erg. Na een bezoek aan het Krugerpark raad ik iedereen aan om dit op je bucket-list te zetten. Het was een van de hoogtepunten van onze reis door Zuid-Afrika.

Het is zo ontzettend gaaf om met je eigen auto door een park te rijden, dwars door de oogstrelende natuur waar je bijna niemand tegen komt anders dan kuddes olifanten, giraffen, gnoes, nijlpaarden, neushoorns, wildebeesten, impala’s, gieren, adelaars en honderden zebra’s en springbokken.

Kruger National Park
Zebra’s spotten in Kruger
Ties Krugerpark
Je kunt zelf rondrijden of een safari boeken (of beide)
Krugerpark
Safari in Kruger

Welke dieren kun je zien

In het Krugerpark kun je ontzettend veel dieren spotten. Het is geen doen om alle dieren die hier leven op te noemen. Uiteraard kun je hier de Big 5 spotten, maar ook de Ugly 5 en de Small 5 zoals ze het hier noemen.

De reden dat Kruger zo populair is, komt door de goede zichtbaarheid in het park. Zeker in het juiste seizoen (mei t/m september) is de kans om dieren te spotten erg groot. Dat komt mede door het feit dat Krugerpark erg weids is.

Het uitzicht is perfect. Hluhluwe is bijvoorbeeld veel heuvelachtiger waardoor dieren lastiger te zien zijn.

Big 5

De voornaamste reden dat mensen hier heen gaan is natuurlijk vanwege de Big 5, bestaande uit de olifant, luipaard, leeuw, neushoorn en buffel. De kans om de Big 5 te spotten in het Krugerpark is erg groot. Zo spotten wij op de eerste dag al de olifant, neushoorn en buffels.

TIP ♥ – leeuwen moet je zelf ook kunnen spotten, maar luipaarden zijn behoorlijk schuw. Die spot je het beste met een gids.

Meer dan de Big 5

Uiteraard is hier veel meer te zien dan alleen de Big 5, hoewel het wel heel gaaf is om deze dieren te spotten. In het Krugerpark vind je verder zebra’s, zwijntjes, giraffen, nijlpaarden, tientallen soorten antilopen, hyena’s, wilde honden, apen, elanden, honderden soorten vogels en ontelbaar veel kleinere dieren.

Check de kaarten en apps

Elk kamp in het Krugerpark heeft een informatiebord met daarop de recente locatie van olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns en buffels (en andere dieren). Zo kun je bij elk kamp kijken of er dieren in de buurt zijn die je kunt spotten.

Je kunt ook de app Latest Sightings downloaden. Als je internet hebt op reis kun je live de locatie van bepaalde dieren volgen.

TIP ♥ – lees hier onze tips over het huren van een auto in Zuid-Afrika

Luipaard
Om een luipaard te spotten moet je een verrekijker meenemen. Zonder zijn ze bijna niet te zien.
Krugerpark
Je moet goed kijken, maar onder de boom ligt de koning van de jungle.
Olifant Zuid-Afrika
Gespot vanuit de auto

Hoe bezoek je het park

Bijna iedereen heeft het Krugerpark op het to-do lijstje staan. En terecht, het is een unieke ervaring om met je eigen auto of een georganiseerde safari op zoek te gaan naar de wilde dieren die hier leven. Je kunt op twee manieren het park bezoeken; met een self-drive of een safari.

Self drive in Krugerpark

Wij hebben zowel een safari als een self-drive gedaan en we vonden een self-drive leuker. Niet omdat een safari niet leuk is, in tegendeel zelfs. Maar als je met een eigen (huur)auto door Krugerpark rijdt, je eigen tempo bepaald, gaat en rijdt waar je wil is dat net wat leuker.

Daarnaast is Krugerpark misschien wel het beste park in Afrika voor een self-drive. Er ligt voor honderden kilometers aan verharde wegen in het park wat het makkelijk maakt om zelf te rijden. Daarnaast kun je met de meeste auto’s ook gewoon over de onverharde wegen rijden.

Check hier onze tips over het huren van een auto in ZA

Heb je een 4×4 nodig

Nee, dat hoeft niet. De wegen in het park zijn goed, ook de onverharde wegen. Wij reden in een Renault Sandero, een grote personenauto. We adviseren wel om een grote personenauto te huren. Niet alleen voor Krugerpark, maar in het algemeen.

De afstanden zijn groot, je moet soms over onverharde wegen en dat is niet lekker in een Kia Picanto.

De wegen in het park zijn goed. De hoofdwegen zijn geasfalteerd waardoor je grote delen van Krugerpark zonder problemen kunt rijden. De kleinere wegen zijn onverharde wegen.

Je kunt het park makkelijk in zonder een 4×4. Als het regent worden de onverharde wegen wel lastiger, maar het voordeel van Krugerpark is dat er weinig tot geen steile heuvels zijn.

Noord Letaba

Ten noorden van Letaba, bij de Giriyondo Gate in het Transforntier Park mag je alleen met een 4×4 het park inrijden. Dit is de enige regio waar een 4×4 verplicht is.

TIP ♥ – huur een degelijke auto. Het hoeft geen 4×4 te zijn, maar een Kia Picanto is niet echt comfortabel op onverharde wegen. Kijk daarom altijd of de auto ‘hoog op de banden’ staat.

Welke route rij je?

Het is onmogelijk om het hele park te zien in een aantal dagen. Vergeet niet dat het Krugerpark qua lengte groter is dan Nederland en op het breedste punt zo’n 90 kilometer.Je zult daarom moeten kiezen waar je heen wil.

Daarnaast mag je in het park maximaal 50 km/h rijden dus je kunt geen honderden kilometers rijden op één dag.

De beste kans om dieren te spotten heb je in het zuiden van het park. Het noorden is droger waardoor er minder dieren zijn.

Het zuiden is alles onder Phalaborwa. De meeste reizigers rijden of verblijven in de driehoek van Skukuza, Numbi Gate en Crocodile Bridge. Bekijk hieronder de kaart van Krugerpark.

TIP ♥ – wij hebben in twee dagen vooral het uiterste zuiden gezien.
Kaart Kruger National Park

Hoe groot zijn de afstanden

Vergis je niet in de afstanden in het park. Ten eerste is het Krugerpark gigantisch dus is het wijs om van tevoren een idee te hebben van welke route je wil rijden. Ten tweede is de maximumsnelheid in het park 50 km/h dus hele lange afstanden rijden zit er niet in.

Om van Skukuza naar de Numbi Gate te rijden, wat een ministukje is in vergelijking met de oppervlakte van het park, moet je al 1,5 tot 2 uur rijden.

TIP ♥ – een kaart met de afstanden en reistijden in het park kun je hier downloaden

Krugerpark
Zo zijn de geasfalteerde wegen in het park
Krugerpark
Over de onverharde wegen kun je prima rijden
Auto huren in Zuid-Afrika
Ik had hier net de eerste olifant gespot 🙂

Safari boeken in Krugerpark

Als je geen eigen auto hebt, of niet zelf wil rijden kun je natuurlijk ook een safari boeken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is ook best een gedoe om dat allemaal uit te zoeken.

Wat je moet weten voordat je een safari wil boeken is dat het Krugerpark uit twee delen bestaat; het Kruger National Park en het Greater Kruger National Park.

#1 Kruger National Park

Het Kruger National Park wordt beheerd door de overheid. Hier kun je safari’s boeken wat weer game reserves worden genoemd. Deze kun je boeken als je NIET in het Krugerpark overnacht.

#2 Greater Kruger National Park

Het Greater Kruger National Park is een privéreservaat. Dit zijn vaak ook de delen van het park waar je overnacht in lodges of campsites. Ook hier kun je safari’s boeken, maar dit heet dan een private game reserve. Lekker makkelijk 🙂

Wat is het verschil en welke safari moet je boeken?

De dieren die in het Krugerpark lopen houden geen rekening met het Kruger National Park of Greater Kruger National Park. Die gaan en staan waar ze willen. Het grote verschil is dat je bij een private game reserve in Greater Kruger National Park met minder reizigers bent.

Zoals het woord al zegt; het is een privésafari. Daarnaast is de kwaliteit van de tours vaak ook beter. Nadeel is weer dat het vaak een stuk duurder is.

Safari in Kruger National Park

Voordelen: voordelig, last minute boekbaar, overal boekbaar
Nadelen: geen privétour, drukker, kan kwalitatief minder zijn

Safari in Greater Kruger National Park

Voordelen: privétours, eigen gids, kwalitatief altijd goed, dichter bij de dieren
Nadelen: duurder, ver van tevoren reserveren, alleen te boeken bij accommodatie in Kruger

Kruger National Park

Wat voor safari’s zijn er

Het aantal safari’s zijn niet op één hand te tellen. Er zijn tientallen safari’s te boeken allemaal variërend in prijs, duur en activiteit. Voor nu concentreren we ons even op de safari’s in Krugerpark. De meest geboekte safari’s zijn:

  • Morning safari;
  • Dagsafari;
  • Meerdaagse safari’s.

Het is afhankelijk van je eigen voorkeur welke safari je wil boeken. Wij vonden een dagsafari genoeg, maar er zijn ook mensen die in 14 dagen het hele park doorkruisen met een gids. Dat is een beetje afhankelijk van je budget en wensen.

Je hebt daarnaast weer keuze uit Traditional Safari’s, Family Safari’s, Luxe Safari’s, Speciality Safari’s etc. Er is voor iedereen wel iets te boeken.

Alsof dat nog niet genoeg is, kun je uiteraard ook kiezen om te overnachten in luxe accommodatie of op voordelige campsites.

TIP ♥ – voor een overzicht van alle mogelijk safari’s kun je het beste kijken op de website van Krugerpark

Wat kost een safari

De kosten van een safari variëren van €50 p.p. voor een dagsafari tot duizenden euro’s voor een op maat gemaakte huwelijks safari. Er valt daarom weinig zinnigs te zeggen over de kosten van een safari. Een morning safari heb je al voor €25 p.p.

Waar boek je de safari’s

Een betere vraag is waar je de safari’s kunt boeken. Als je in het Krugerpark overnacht kun je een private game reserve boeken via je accommodatie. Vaak is deze accommodatie ook inclusief safari’s.

Overnacht je buiten het Krugerpark? Dan kun je een dagsafari het beste boeken in:

  • Hazyview
  • Nelspruit
  • Marloth park

TIP ♥ – wij boekte onze safari in Hazyview

De safari boek je bijna altijd bij je accommodatie. Je wordt dan ’s ochtends rond 5:00 uur opgehaald om vervolgens de hele dag in het Krugerpark rond te rijden. De meeste prijzen zijn inclusief entree en lunch.

Safari
Safari in Krugerpark

Safari Zuid-Afrika

Welk deel van het park bezoek je

Het Kruger National Park is ongeveer de helft zo groot als Nederland. Logischerwijs kun je niet het hele park zien in één vakantie tenzij je je concentreert op alleen het Krugerpark en dat zou zonde zijn, want er is nog zoveel te zien.

Kruger is 360 kilometer lang en er leven meer dan een miljoen dieren.

Kies je regio goed

Het park is alleen toegankelijk via tien Gates. Deze hebben allemaal bepaalde openings- en sluitingstijden die verschillen per maand. Zie hieronder:

  • Januari – 5:30 tot 18:00 uur
  • Februari – 5:30 tot 18:30 uur
  • Maart – 5:30 tot 18:00 uur
  • April – 6:00 tot 18:00 uur
  • Mei – 6:00 tot 17:30 uur
  • Juni – 6:00 tot 17:30 uur
  • Juli – 6:00 tot 17:30 uur
  • Augustus – 6:00 tot 18:00 uur
  • September – 6:00 tot 18:00 uur
  • Oktober – 5:30 tot 18:00 uur
  • November – 5:30 tot 18:30 uur
  • December – 5:30 tot 18:40 uur

Kaart Kruger National Park G = gates

Welk deel van het park je kiest is tevens afhankelijk van je budget, of je wel of niet in het park slaapt en waar in het park je slaapt. Er zijn meer dan 20 camps, bijna 20 privé-game lodges en een handvol bush-kampeerterreinen.

TIP ♥ – overnacht je niet in het park? Kies van voor het zuidelijke deel van Kruger waar je meerdere gates hebt en de afstanden korter zijn

Zuid Krugerpark | goedkoper, toeristisch, makkelijke self-drive

Het zuiden van het Krugerpark, rondom Numbi Gate, Skukuza, Lower Sabie en Crocodile Bridge, is veruit het populairste deel. Dit komt met name door de lagere prijzen en de goede bereikbaarheid. Dit deel is makkelijk te bereiken vanuit Hazyview of Graskop (Panoramaroute).

Daarnaast zijn de resorts hier goedkoper dan andere plekken in Kruger. Crocodile Bridge, Skukuza (het grootste gebied / dorp) en Lower Sabie zijn de bekendste plekken hier. Doordat het zo populair is, zit het hier ook snel vol.

Het zuiden is tevens het beste deel voor een self-drive. Ten eerste omdat de wegen hier erg goed zijn en ten tweede omdat de dieren hier beter te zien zijn.

Sabi Sands

Sabi Sands is en privégebied van het Greater Kruger National Park, waar meerdere lodges en reservaten in één liggen. Hier vind je ook de meest luxueuze accommodaties die het gebied te bieden heeft. Dit is hun website.

TIP ♥ – het zuiden is het best te bereiken, maar daarom vaak ook drukker

Centraal Krugerpark | Moeilijker te bereiken, beter zicht, minder toeristisch, dicht begroeid

Als je een rustige en mooie route wil rijden met prachtige uitzichten, moet je naar het centrale deel van het Krugerpark gaan. Het is hier bovendien een stuk rustiger dan in het zuidelijke deel van het park.

Het gebied is meer afgelegen en minder bezocht. Dat komt doordat het lastiger te bereiken is, maar ook omdat de bossen en struiken hier dichter zijn en dieren dus moeilijker te zien zijn. Sommige mensen spenderen dagen hier om een ​​luipaard of leeuw te spotten.

Grote voordeel is dat je hier weinig andere reizigers tegen komt.

Noord Krugerpark | Weinig grotere dieren, stil en rustig, veel vogels

De noordelijke regio’s van Kruger worden alleen door hele fanatieke reizigers bezocht. Het is veel minder makkelijk te bereiken. Je moet minimaal een dag rijden van Johannesburg om hier bij een gate te komen.

Daarnaast is het hier ontzettend heet waardoor er maar weinig dieren zijn. Die trekken vaker naar het koelere, vochtigere zuiden. Uiteraard is het hier wel veel rustiger. Als je off-the-beaten-track wil reizen zit je hier wel goed.

TIP ♥ – als je dieren wil spotten is dit niet de beste regio

Nijpaarden

Giraf

Krugerpark
Koning van de jungle

Zelfs de koning van de jungle laat zich zien

Tips voor het Krugerpark

Het bezoeken van Krugerpark is niet heel lastig en je zult merken dat de meeste dingen goed staan aangegeven. Het belangrijkste is dat je je aan de regels van het park houdt, maar wij hebben nog een aantal tips voor je.

Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je niet alles kunt zien. Het is geen dierentuin. Daarnaast is het handig om van tevoren een budget te bepalen voor je bezoek aan het park. Het kan duurder uitvallen dan je denkt.

Verder is het goed om je aan de regels te houden waarvan de belangrijkste is dat je NOOIT uit je auto mag stappen behalve in de Rest Camps.

De belangrijkste regels in het park

Er zijn een aantal regels in het Krugerpark waar je je aan dient te houden. We zullen ze niet allemaal benoemen, die kun je hier vinden, maar dit zijn de belangrijkste;

  • Je mag je auto NOOIT verlaten. Dit is alleen toegestaan in de Rest Camps of speciaal aangewezen (picknick) plekken;
  • Geen deel van het lichaam mag uit het raam steken;
  • De maximale toegestane snelheid is 50 km/h op asfalt en 40 km/h op onverharde wegen;
  • Je mag nooit buiten de aangewezen wegen rijden;
  • Je mag de dieren niet voeren;
  • Hou je stil. Niet alleen qua praten, maar zeker qua muziek;
  • Er mogen geen huisdieren mee in het park;
  • Motoren, fietsen of quads zijn niet toegestaan (mensen vragen het blijkbaar)

Tips voor het Krugerpark

Krugerpark

Overnachten in het Krugerpark

Je kunt er voor kiezen om in het Krugerpark te overnachten of er buiten. Die keuze heeft met name te maken met je budget. Overnachten in het park is namelijk behoorlijk prijzig. het voordeel is wel dat je ’tussen de dieren’ slaapt.

Overnachten in het park

De mensen die er voor kiezen om te overnachten in het Krugerpark doen dat vaak omdat ze hier langer dan twee dagen blijven. Ook hier heb je weer verschil in accommodaties. Je kunt kiezen uit Main Camps, Busch Camps, Overnight Hides en Bush Lodges.

TIP ♥ – bekijk de website van SanParks voor meer info

Overnachten buiten het park

Als je een iets minder groot budget hebt kun je er ook voor kiezen om te overnachten buiten het Krugerpark. Er zijn genoeg steden buiten het park waar je kunt overnachten en bij de meeste van de steden rij je binnen een half uur naar de dichtstbijzijnde Gate.

De bekendste steden in de buurt van het park zijn;

Emma Zuid-Afrika

De beste reistijd voor het Krugerpark

De beste tijd om naar het Kruger National Park te gaan is een beetje afhankelijk van wat je wil doen. Er van uitgaande dat iedereen hier komt om wilde dieren te zien zijn de maanden mei tot en met augustus / september de beste maanden.

De beste maanden om dieren te spotten zijn mei tot en met augustus / september

Dit zijn de wintermaanden in Zuid-Afrika en dan is de temperatuur aangenaam. Daarnaast is er minder begroeiing waardoor je de dieren beter kunt spotten. Met name de leeuwen en luipaarden.

Druk en heet

December tot en met februari zijn de drukste maanden. December is de vakantietijd voor Zuid-Afrikanen en accommodatie in Krugerpark zit snel volgeboekt. Daarnaast stijgen de prijzen. In deze maanden is de temperatuur het hoogst. Voordeel is wel dat de natuur prachtig groen is wat mooie foto’s oplevert.

TIP ♥ – wij waren er in maart (zie de foto’s) en hebben alsnog de Big 5 kunnen zien
Beste reistijd Krugerpark

Hoe kom je er?

Er zijn diverse manieren om Kruger Nationaal Park te bereiken. Ten eerste kun je naar Johannesburg vliegen en hier een auto huren. In ongeveer vijf uur rijd je van Johannesburg naar het Krugerpark. Er zijn meerdere manieren.

Met de auto

Zoals gezegd is de makkelijkste optie om een auto te huren in Johannesburg en naar Kruger te rijden, hoewel dat best ver is. Wij stopten eerste in Graskop om de Panoramaroute te rijden. Dit geef je iets meer rust.

TIP ♥ – vind hier gelijk de beste huurdeals

Met het vliegtuig

Reis je liever wat sneller? Dan kun je een binnenlandse vlucht naar Hoedspruit, Skukuza of Phalaborwa nemen. Deze vliegvelden liggen allemaal in de buurt van Kruger Nationaal Park. Uiteraard is dit prijzig, maar wel sneller.

Zo kun je het Krugerpark ook in je route opnemen als je bijvoorbeeld in Kaapstad of Durban bent. Vanaf deze steden gaan er elke dag vluchten naar Krugerpark.

Locatie

6 gedachten over “Krugerpark”

  1. Geachte, Wat een leuke reisblog over Zuid-Afrika.
    Ik heb een vraagje ivm met het Krugerpark.
    Kan je vb inrijden aan de Gate: Phabeni niet ver van Hazyview dat jullie zeiden maar kan je dan het park doorkruisen en uitrijden aan de Gate: Malelane.
    Al vast bedankt.

    1. Hi Vanessa,

      dat kan. Je kunt in principe alle ingangen en uitgangen gebruiken om binnen te komen of uit te gaan. Zo lang dit maar binnen de sluitingstijd valt. Hou daarnaast rekening met de reistijden. Je mag in het park niet harder dan 30km/h.

      Happy travels,
      Ties

    1. Hoi Tom,

      bedankt! Wij sliepen zelf in Hazyview. Hier is niet heel veel te beleven, maar het ligt dicht in de buurt van de Numbi en Phabeni Gate dus ben je zo in het park. Op Booking.com vind je genoeg accommodatie in Hazyview.

      Veel plezier!

      Groeten,
      Ties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven