Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Drakensbergen

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Drakensbergen, officieel uKhahlamba-Drakensberg Park, is een van de mooiste plekken die we ooit hebben gezien. Het is zonder twijfel een van de mooiste plekken in Zuid-Afrika en wat je reisplan ook is: we adviseren je om Drakensbergen in je reisroute op te nemen. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips over deze oogstrelende plek.

Drakensbergen is sprookjesachtig mooi

Als je twijfelt over deze regio moet je deze pagina zeker even doorlezen. Er zijn weinig plekken op deze aardbol die zo indrukwekkend zijn als Drakensbergen. De eindeloze reeks aan bergen, de vele watervallen, graslanshappen, valleien, rivieren, slingerweggetjes en bossen maken het een prachtige regio.

Het is een gigantisch gebied dus het is handig om je vooraf in te lezen over de verschillende plekken zoals Royal Natal, Amphitheater, Cathedral Peak, Sani Pass etc.

Onze ervaring

“Toen we de bergpas met zwarte wolken voorbij waren, kwamen we in een soort sprookjesland terecht. Een totaal andere wereld met strak blauwe lucht, bergen in bizarre vormen, graslandschappen zo ver je kunt kijken, stromende riviertjes en een uitzicht zo ver je kunt kijken”. (lees verder)

Zo begon ons blog over deze plek. Wij hebben hier een kleine week doorgebracht, maar je kunt hier makkelijk een maand ronddwalen en het indrukwekkende landschap in je opnemen.

Drakensbergen

Een van de 376 foto’s die we hebben gemaakt 🙂

Drakensbergen

Uitzicht op de bergen vanaf The Sentinel

Drakensbergen

Het Amphitheater bij Drakensbergen

De mooiste plaatsen in Drakensbergen

Drakensbergen is een gigantische regio van bijna 2.500 vierkante kilometer groot. Ter vergelijking; dat is ongeveer even groot als Noord-Holland.

Het is best lastig om te bepalen waar je nu precies moet zijn om de mooiste plekjes te vinden. Wij hebben dit uitzoekwerk alvast voor je gedaan en de regio verdeeld in noord, centraal en zuid Drakensbergen.Oranje = onze POI’s in noord
Blauw = onze POI’s in centraal
Paars = onze POI’s in zuid

De mooiste plekken in Noord Drakensbergen

Wij begonnen onze tijd in Drakensbergen in het noorden. We kwamen zelf uit Hluhluwe dus dit was een behoorlijke rit. We begonnen expres in het noorden zodat we onze route konden vervolgen naar het zuiden. Dit waren onze mooiste plekjes.

#1 Amphitheater Drakensbergen

Het Amphitheater is misschien wel een van de bekendste plekken in heel Drakensbergen. Ze noemen het Amphitheater omdat het geluid zou moeten weerkaatsen. Het geluid is echter niet de reden dat je hier komt. De bergketen, bij Royal Natal National Park, is namelijk hetgeen waarvoor je komt.

Je kunt deze regio het beste verkennen met een tour (zie Sentinel hieronder).

#2 Royal Natal

Royal Natal wordt gezien als een van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. En daar is geen woord aan gelogen. Het 80 vierkante kilometer grote park heeft een paar van de mooiste pieken van Drakensbergen.

Het is zo bekend omdat het een van Drakensbergen meest toegankelijke gebieden is. Je kunt hier makkelijk met je eigen auto heen rijden, parkeren en de hele dag rondwandelen. Dit hebben wij zelf ook gedaan. De bekendste plekken hier zijn;

 • Amphitheater
 • Tugela FAlls
 • Sentinel
 • Rugged Glen

#3 Sentinel Peak en hike

De Sentinel is de plek waar je heen ‘moet’. Het uitzicht wat je hier hebt is ongelooflijk mooi en zo ver als het oog kan zien. Het is een absolute must-see tijdens je reis door Zuid-Afrika. Er zijn weinig plekken waar je zo’n mooi uitzicht hebt als hier.

Een van de bekendste plekken hier, naast the Sentinel, is de Tugela Falls. Dit is de op twee na hoogste waterval ter wereld na de Angel Falls in Venezuela.

Hoe kom je hier

Je kunt hier zelf heen rijden met de auto vanaf Amphitheater Backpackers of andere plekken in noord Drakensbergen, maar het is een flinke rit. Je moet navigeren naar ‘Sentinel Car Park‘, maar dit is bijna geen doen met een normale auto. Hier heb je echt een 4×4 plus veel ervaring voor nodig.

Het is makkelijker om een tour te boeken. Wij boekten onze tour bij Amphitheater Backpackers en betaalde 750 rand p.p (€47). Het is elke euro meer dan waard. Je wandelt rond in dit gebied, komt de mooiste dingen tegen en het is inclusief vervoer.

Een tour naar Sentinel kost 750 rand p.p (€47)

Overnachten in Noord Drakensbergen

Wij sliepen in het Amphitheater Backpackers. Dit is een van de weinige accommodaties in de buurt, maar tevens een van de mooiste en leukste. Het complex heeft huisjes, tweepersoonskamers, kampeerplekken en dorms. De omgeving waarin het hostel ligt is echt adembenemend met een gigantische tuin waar je ‘s nachts de Melkweg kunt spotten en overdag uitkijkt over de bergen.

TIP ♥ – onze tweepersoonskamer kostte €45 per nacht

Drakensbergen

Het Amphitheater

Drakensbergen

Waterval bij de Sentinel

Drakensbergen

Uitzicht op de bergen bij de Sentinel

Drakensbergen

Tijdens de hike bij The Sentinel

Drakensbergen

Ties bij de Sentinel

Drakensbergen

Tugela Falls

De Tugela Falls. De op een na hoogste waterval in de wereld.

Amphitheater Backpackers

Life is good

De mooiste plekken in Centraal Drakensbergen

Centraal Drakensbergen, het blauwe gedeelte op de kaart, wordt het minst bezocht. De meeste reizigers kiezen er immers voor om óf het noorden te bezoeken óf het zuiden. Gek, want je kunt het vrij simpel combineren als je de tijd hebt.

#1 Cathedral Peak

Wij zijn vanuit Amphitheater Backpackers doorgereden naar Bergville. Een stadje dat op slechts 20 kilometer ligt. Vanaf daar zijn we verder gereden naar Winterton om hier de afslag te nemen richting Cathedral Peak.

Cathedral Peak is de bekendste plek in het centrale deel van Drakensbergen. Wij hebben zijn er maar 1 volle dag gebleven, maar ook hier zou je makkelijk dagen rond kunnen brengen. De omgeving is schitterend.

TIP ♥ – je kunt hier overnachten in Ama Casa Cottages, een van de mooiste accommodaties in de omgeving

#2 Giants Castle Game Reserve

Als je de tijd hebt kun je nog een bezoek brengen aan het Giants Castle Game Reserve. Wij hebben het niet gedaan omdat we te weinig tijd hadden, maar van andere reizigers hoorden we goede verhalen.

De hele regio hier is indrukwekkend en zelfs als je alleen met je auto door de regio rijdt zie je de grootsheid van de omgeving.

Cathedral Peak in Zuid-Afrika

De Cathedral Peak

De mooiste plekken in Zuid Drakensbergen

Het zuiden van Drakensbergen is samen met het noorden een van de mooiere plekken. In het zuiden heb je de bekende Sani Pass waar iedereen voor komt, maar er is veel meer te doen dan alleen deze pass.

Zo kun je hier nog de Giant’s Cub Trail lopen, Himeville ontdekken en gewoon rondrijden met je auto. Deze plekken moet je zeker zien;

 • Sani Pass
 • Underberg en Himeville
 • Giant’s Cup Trail (5 dagen)

#1 Sani Pass

De Sani Pass is een van de bekendste bergpassen in Zuid-Afrika. Het is een pass die bijna iedereen op zijn of haar to-do lijst heeft staan. En terecht! De Sani Pass brengt je van Underberg naar de grens van Lesotho via een kronkelende bergpas.

De bergpas is werkelijk adembenemend en de uitzichten onderweg bijna onwerkelijk.

Hoe rij je deze pas?

Eigenlijk bestaat de Sani Pass uit twee delen. Het eerste deel is van Underberg/Himeville naar de grens van Zuid-Afrika, halverwege de pass. Het tweede deel is van de grens van Zuid-Afrika naar de grens van Lesotho op de top van de berg.

Met de auto

Het eerste deel, tot aan de grens van Zuid-Afrika, kun je met je eigen auto rijden. Daarna MOET je met een 4×4 verder rijden. Dat is met een ‘normale’ auto niet mogelijk. Overigens raden we aan om het eerste deel ook alleen met 4×4 te doen. Zeker als het geregend heeft (of regent)

Met de auto + lopen

Je kunt ook het eerste deel met je eigen auto rijden. Bij de grenspost van Zuid-Afrika kun je je auto parkeren en het laatste deel omhoog lopen. Dit is 8 km en daar doe je zeker 3 uur over.

TIP ♥ – wij hebben de Sani Pass gedaan met een tour (950 Rand p.p). Check hier ons blog over de Sani Pass

Sani Pass

Het uitzicht halverwege de pass

Sani Pass

Alleen op de Sani Pass

Sani Pass in Zuid-Afrika

Aardig uitzicht

#2 Underberg en Himeville

Underberg en Himeville zijn twee ‘stadjes’ waar de meeste reizigers overnachten als je in het zuiden van Drakensbergen overnachten. De twee dorpjes zijn niet heel bijzonder, maar  we willen je een kleine toelichting geven van onze ervaringen.

Underberg

Wij sliepen in Underberg. Het is nauwelijks een stadje te noemen. Er is een benzinepomp en een grote SPAR en verder veel hotels, hostels, guesthouses, een aantal restaurants en touroperators. Verder valt er weinig te melden over dit stadje.

TIP ♥ – wij sliepen in Over the Edge Cottage met een indrukwekkend uitzicht

Himeville

Underberg is een klein stadje, maar Himeville is echt mini. Eigenlijk is het maar één straat. Het is daarmee ook iets gemoedelijker dan Underberg en eerlijk gezegd ook iets gezelliger omdat het zo klein is.

Je kunt heel lekker eten bij het Moocroft Boutique Hotel! Bezoek ook het Himeville Museum

Ties: “Waar je overnacht maakt niet heel veel uit aangezien deze twee stadjes maar 6 km (10 minuten rijden) van elkaar liggen”.

Underberg

Onze cottage met uitzicht in Underberg

Himeville

Het Himeville Museum

#3 Giant’s Cup Trail (5 dagen)

Als je de tijd hebt kun je de 5-daagse Giant’s Cup Trail lopen. Wij hebben het zelf niet gedaan omdat we de dagen daarvoor al flink gelopen hadden en omdat we niet de tijd hadden. Wij vervolgden onze weg naar Coffee Bay.

Deze trail staat wel bekend als een van de mooiste in Zuid-Afrika. Het is een 60 kilometer, 5 dagen durende hike van Sani Pass tot Bushmen’s Nek. Het is een populaire hike, maar wel voor mensen die van hiken houden.

Je moet de tour van tevoren boeken, ook omdat de trekking ‘huts’ snel vol zitten. Een tour kun je boeken via Ezemvelo KZN. Let er wel op dat het een ‘self guided tour’ is!

De beste plaatse om te overnachten

Waar je het beste kunt overnachten is natuurlijk afhankelijk van welk deel van Drakensbergen je bezoekt. Wij hebben zelf 6 nachten overnacht in Drakensbergen, verdeeld in het noorden, midden en zuiden van Drakensbergen. Dit waren onze accommodaties.

Noord

In het noorden van Drakensbergen sliepen wij in Amphitheater Backpackers. Dit is een van de leukste en mooist gelegen accommodaties in Zuid-Afrika. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het niet alleen voor backpackers. De kamers zijn niet bijzonder, hoewel de losse huisjes best mooi zijn. De omgeving is echter prachtig!

Het is een flink complex met een zwembad, een gezellige binnen- en buitenbar, restaurant (wat wel nodig is, aangezien er verder niks is), dorms, huisjes, kampeerplekken en gezellige mensen. Je kunt hier ook mooi wandelen in de omgeving.

TIP ♥ – wij sliepen hier voor €45 per nacht in een tweepersoonskamer

Centraal

het centrale deel van Drakensbergen is veel minder druk. Je kunt hier overnachten in het plaatsje Winterton en de volgende dag naar Cathedral Peak rijden, maar je kunt ook in Ama Casa Cottages overnachten zoals wij deden. Het ligt op slechts een uurtje rijden van het Amphitheater.

Ties: “Je kunt dit deel dus ook bezoeken als dagtrip vanuit het noorden. Sterker nog, het ligt op ‘slechts’ 2,5 uur rijden van Durban”.

TIP ♥ – wij sliepen hier voor €83 per nacht in een tweepersoonskamer

Zuid

In het zuiden kun je overnachten in Underberg of Himeville, zoals hierboven beschreven. Er zijn natuurlijk wel meer plaatsen, maar dit zijn de twee populairste. Dat is iets gezelliger qua andere reizigers en makkelijker als je tours wil boeken

In welke van de twee plaatsen je overnacht is niet heel boeiend. Underberg is wat groter, met meer voorzieningen, Himeville is kleiner en gemoedelijker. Wij sliepen zelf in Underberg.

TIP ♥ – wij sliepen voor €50 per nacht in Over the Edge Cottage in Underberg. Andere leuke (en bekende) accommodatie is Sani Lodge Backpackers

Drakensbergen

Hoe kom je er?

Drakensbergen is een gigantische regio. De manier hoe je er komt ligt aan waar je heen wil. De meeste plekken zijn gewoon met de (huur)auto te bereiken.

In het noorden kun je gewoon naar Amphitheater Backpackers rijden, in het centrale deel zijn het stadje Winterton en Ama Casa prima aan te rijden en in het zuiden rij je eenvoudig naar Underberg of Himeville.

Ties: “Het is een kwestie van maps.me aanzetten, je bestemming invoeren en rijden maar”.

Met de bus

Met de bus naar Drakensbergen reizen kan, maar is een uitdaging. Een goede optie is de BazBus. Deze heeft een stop het noorden van Drakensbergen, maar niet in het centrale of zuidelijke deel van Drakensbergen. Dit zou je daarom met een shuttle of taxi moeten doen.

Onze route

Onze route in Drakensbergen was vrij simpel. Wij zijn hier in totaal 6 nachten geweest (7 dagen) en in die tijd moet je redelijk veel kunnen zien in deze regio. Hierbij onze route die we hebben gereden (onder de foto een toelichting).

Drakensbergen

Onze route. Blauw is met eigen auto, oranje is met tours

Dag 1 | Durban – Amphitheater Backpackers

Wij kwamen eigenlijk uit Sit. Lucia (Hluhluwe) maar zijn via Durban naar Amphitheater Backpackers in het noorden Drakensbergen gereden. Je komt dan via Durban en dat is voor deze uitleg makkelijker 😉 We zijn expres eerst helemaal naar het noorden gereden zodat we vanaf daar naar het zuiden konden rijden.

 • Aftand = 260 km
 • Reistijd = 2,5 tot 3 uur
 • Dag 1 (halve dag), 2 en 3 bij Amphitheater Backpackers

Met een tour hebben we in het noorden The Sentinel bezocht. We zijn met onze eigen auto naar Royal Natal en Ruggen Glen gereden.

TIP ♥ – hier zijn we 3 nachten gebleven

Dag 4 | Amphitheater Backpackers – Ama Casa Cottage

Na een aantal dagen rondom Amphitheater Backpackers zijn we op dag 4 verder gereden naar het centrale deel van Drakensbergen. Wij kozen voor Ama Casa, maar er zijn nog veel meer opties qua accommodatie. Het is maar een uurtje rijden dus je hebt de hele dag.

 • Afstand = 72 km
 • Reistijd = 1 tot 2 uur
 • Dag 4 en 5 bij Ama Casa

TIP ♥ – hier zijn we 1 nacht gebleven

Dag 5 | Ama Casa Cottage – Underberg

In de middag van dag 5 zijn we naar Underberg vertrokken. Hier kwamen we rond 18:00 uur aan. De laatste twee dagen hebben we hier rondgereden met onze eigen auto en uiteraard de bekende Sani Pass gereden (met tour).

 • Afstand = 235 km
 • Reistijd = 3 tot 4 uur
 • Dag 5, 6 en 7 in Underberg

Na Underberg zijn wij verder gereden naar Coffee Bay, maar dit kun je natuurlijk zelf bepalen

Auto huren in Zuid-Afrika

Met de auto bij Rugged Glen in Noord Drakensberg

Beste reistijd

Wij waren er in maart dus alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in maart. Dit is ook een van de betere maanden om naar Drakensbergen te komen aangezien de zomermaanden (oktober t/m maart) over het algemeen de beste maanden zijn.

De beste maanden zijn oktober t/m maart

Het is dan warm en de bergen zijn mooi groen. November is de beste tijd voor liefhebbers van bloemen.

Winter

De winter in Drakensbergen loopt van mei t/m augustus. De kans op regen is klein, maar het kan wel erg koud worden, hard waaien en zelfs sneeuwen.
Drakensbergen

Locatie

Meer lezen over Zuid-Afrika?

4 comments

 1. Raisa

  Hi Ties,

  Bedankt voor het stuk over Drakensbergen, leuk om te lezen! Wij gaan in November 2 nachten slapen bij het Amphitheater Backpackers Lodge en hebben eigenlijk maar 1 volle dag te besteden in Drakensbergen. Wat zou jij ons aanraden om die dag te doen?

  Groeten, Raisa

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Raisa,

   tof dat jullie nar Drakensbergen gaan! Als je één dag hebt zou ik een dagtocht boeken bij Amphitheatre Backpackers richting de Sentinel en Tugela Falls (zie #3). Dat was zonder twijfel het mooiste deel van Drakensbergen.

   Happy travels!
   Ties

 2. Veerle Van Cutsem

  Beste,
  Wij stippelden zelf al een route uit in Zuid-Afrika om samen met onze 3 kinderen, 20 jaar, 18 jaar en 14 jaar te doen. Nadeel, enkel in de zomervakantie is er tijd genoeg om dagen weg te gaan.
  Zijn jullie er zelf al in de maand juli geweest? En zou het dan goed genoeg zijn daar?
  We twijfelen erg omdat we natuurlijk wel een echt vakantiegevoel willen hebben. Langs de andere kant gingen we vorig jaar naar Portugal en daar was het gewoon te warm om echt te genieten van al de bezienswaardigheden.
  Met vriendelijke groeten,
  Veerle Van Cutsem

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Veerle,

   wij waren er in maart, dus hoe het weer in juli precies is durven we niet te zeggen. Juli is in principe winter in deze regio dus kan het in de nacht fris worden. Overdag is het prima te doen, maar verwacht geen 30℃ 🙂

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU