Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Machu Picchu

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 26 mei, 2020

Voor veel reizigers die naar Peru gaan, of Zuid Amerika zelfs, is de Machu Picchu dé highlight op hun to-do-lijstje. Deze Inca-stad is een van de grootste toeristische attracties ter wereld. De prachtige architectuur, met 250-miljoen jaar oude rotsen in combinatie met de donkergroene beboste bergen en de valleien van de Urubamba op achtergrond maken het tot de bekendste bezienswaardigheid in Peru.

Wil je in Inca Trail lopen? Hou er dan rekening mee dat deze in februari is gesloten wegens onderhoud.

Onze ervaring bij Machu Picchu

De Machu Picchu is een bezienswaardigheid die 90% van de reizigers op hun to-do lijst hebben staan. Zo ook op die van ons. En het klopt wat ze zeggen; het is vrij toeristisch, maar zo ontzettend indrukwekkend.

We hebben een hoop tempels, ruïnes en hikes gezien of gelopen, over de hele wereld, maar deze oude stad, die door de Spanjaarden nooit werd ontdekt, is echt een must-see!

Ties: “Zodra je bij de poorten bent ben je toch een beetje zenuwachtig. Wij keken er al een tijdje naar uit en als dan die poort dan open gaat, is het echt een bijzonder moment. Het zijn niet alleen de ruïnes die je aandacht trekken. Ook de schitterende omgeving met de bergtoppen en groene landschappen trekken je aandacht”.

De naam Machu Picchu betekent zoiets als Ancient Mountain. Er zijn veel theorieën over de bouw en positie, maar de meeste archeologen zijn het erover eens dat geografie en astronomie factoren waren in het ontwerp van de Machu Picchu. En dat is ze aardig gelukt, want je waant je even in de hemel.

TIP ♥ – een dagkaartje voor de Machu Picchu kost US$70

Machu Picchu PeruTypisch beeld

De bezienswaardigheden van Machu Picchu

Iedereen die hier komt, zal een hele of halve dag door de oude stad wandelen. Als je de tijd neemt, zul je onderstaande bezienswaardigheden sowieso tegen komen. Maar er zijn er een aantal waarvan wij vinden dat we ze even moeten uitlichten.

Temple of the Sun

De Temple of the Sun is dé tempel van de Machu Picchu. Je kunt er niet in, maar wel van boven af in kijken. Het was de belangrijkste tempel voor de Inca’s. Het is wel de drukst bezochte tempel dus wees er vroeg bij voor mooie foto’s!

Hut of the Caretaker of the Funerary Rock

Als je je af vraagt waar iedereen de foto’s maakt; dat is bij de Hut of the Caretaker of the Funerary Rock. Dit is ook de enige plek waar je enigszins kunt schuilen voor de regen. Ook hier geldt; iedereen wil hier mooie foto’s maken dus zorg dat je vooraan staat of vroeg gaat.

Sacred Plaza

De Sacred Plaza biedt je de beste uitzichten op de Uurbamba vallei met de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera Vilcabamba.

Andere bekende plekken zijn de Temple of the Three Windows. De Royal Tomb zou mummies bevatten van Inca’s hoewel die nooit gevonden zijn. Verder kun je de trap beklimmen naar de Intihuatana die op een kleine heuvel ligt.

TIP ♥ – in Cuzco kun je overal tours boeken naar Machu Picchu. Varierend van één tot een paar dagen ($270-350). Ook de 4-daagse Inca Trail ($450-650) of een half-day Cuzco City Tour ($10-40).

Machu PicchuJe moet veel geluk hebben als je zo weinig mensen op je foto hebt staan 😉 

Machu Picchu beklimmen

Er zijn geen wegen naar de Machu Picchu. Je moet daarom met de bus of trein richting deze bijzondere highlight. Er zijn een aantal opties om de Machu Picchu te beklimmen of om er te komen. We gaan ervan uit dat je vanaf Cuzco naar Machu Picchu reist.

In onderstaand stappenplan proberen we zo duidelijk mogelijk te vertellen hoe je er komt.

Stap 1 – van Cuzco naar Machu Picchu (Aguas Calientes)

In één keer van Cuzco naar Machu Picchu kan niet. Je zult altijd eerst naar Aguas Calientes moeten. Dit is een stadje aan de voet van de Machu Picchu. Er zijn twee manieren om naar Aguas Calientes te komen.

We laten de meerdaagse Inca Trail dan even buiten beschouwing. Daar komen we later op terug. 

Cuzco naar Aguas Calientes met de trein

De meeste reizigers gaan met de trein van Cuzco naar Aguas Calientes. Er zijn drie opties; Expedition, Vistadome en Hiram Bingham. Het nadeel van de trein is dat het vrij prijzig is. Een enkele reis kost rond de $80 p.p.

Een round-trip kost al snel $140. Het duurt 3,5 uur. Er rijden slechts een paar treinen per dag, voornamelijk in de ochtend.

TIP ♥ – treintickets dien je te reserveren. Dat kan via PeruRail.

Ollantaytambo naar Aguas Calientes met de trein

Als de treinen vanuit Cuzo volgeboekt zitten heb je nog een optie. Je kunt namelijk ook met de trein vanuit Ollantaytambo naar Aguas Calientes. De Cuzco-Machu Picchu treinen zitten snel vol, dus dit is een goed alternatief.

Het is de goedkoopste optie met een enkeltje voor $52. Daarnaast zijn er veel meer treinen om uit te kiezen.

TIP ♥ – een taxi van Cuzco naar Ollantaytambo kost zo’n $30. Een colectivo kost $3,50. Ze vertrekken elke 10 tot 15 minuten vanaf Paradero Pavitos.

Aguas CalienteaHet dorpje Aguas Calientea

Stap 2 – met de bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu

Eenmaal in Aguas Calientes zijn er ook weer twee opties om naar Machu Picchu te komen, hoewel de 2e optie best pittig is. Wij raden aan om minimaal 2 dagen in Aguas Calientes te blijven. De eerste dag kom je aan, zodat je de tweede dag vroeg naar Machu Picchu kunt.

Met de bus van Aguas Calientes naar Machu Picchu

De meeste reizigers die niet de Inca Tail lopen, of een andere hike, kiezen er voor om met de bus naar de ingang van Machu Picchu te gaan. De rit duurt zo’n 25 minuten en een ticket kost je zo’n $12. Ze rijden tussen 5:30 uur en 17:30 uur.

De laatste bus terug gaat om 17:30 uur. Ze rijden elke 10 minuten. Enkele tips;

Iedereen wil in de eerste bus zitten. Er staan lange wachtrijen bij de bus. Sommige staan al om 4:45 uur bij de bushalte.

Lopend van Aguas Calientes naar Machu Picchu

Als je van een uitdaging houdt is dit je kans. Je kunt namelijk ook van Aguas Calientes naar Machu Picchu lopen. Dit is een stevige wandeling van 2 uur. Als je dit van plan bent moet je minimaal om 4:00 uur gaan lopen.

Zodoende ben je rond 6:00 uur boven. Als een van de eerste.

TIP ♥ – je kunt met de bus heen ($12) en terug lopen. Dan zie je alsnog de mooie wandelroute maar bespaar je je energie voor de Machu Picchu zelf.

De verschillende Machu Picchu tickets 2020

Machu Picchu is niet gratis. Het is waarschijnlijk je duurste entree ticket in heel Peru, maar het is elke cent meer dan waard. Je kunt je ticket NIET bij de ingang kopen. Een Machu Picchu ticket moet je altijd van tevoren kopen.

Je kunt tickets kopen op de officele website. Helaas werkt deze niet altijd. Je kunt ook tickets kopen bij reisbureaus, de meeste hostels, of bij Aguas Calientes Cultural Center in Aguas Calientes of in Cuzco.

Met je ticket mag je 4 uur op het terrein blijven (hoewel dat in praktijk niet gecontroleerd wordt). Je moet ook aangeven op welke tijd je Machu Picchu wil bezoeken. Per ticket bestaan namelijk veschillende tijdschema’s.

Ties: “Voor alle tickets gelden tijdschema’s en restricities. Er mogen sinds 2020 maximaal 5.940 mensen per dag naar binnen. Kies je ticket dus goed. Hou er rekening mee dat prijzen per seizoen verschillen”.

Machu Picchu Main Grounds

Het Machu Picchu Main Grounds Ticket is het standaard ticket. Met dit ticket heb je alleen toegang tot de 150 structures van Machu Picchu. Voor de meeste mensen is dit genoeg.

 • Prijs: US$45
 • Shifts: 6:00 tot 8:00 – 9:00 tot 11:00 – 12:00 tot 14:00
 • Max bezoekers: –

Machu Picchu Ticket + Huayna Picchu (Waynapicchu)

Met dit ticket mag je uiteraard de 150 structures bezoeken, maar krijg je tevens toegang tot de Huayna Picchu. Dit is de berg achter de Machu Picchu. Deze kun je met dit ticket beklimmen. Hou er rekening mee dat je minimaal 2 uur moet klimmen en een uur moet dalen.

 • Prijs: US$65
 • Shifts: 7:00 tot 8:00 – 10:00 tot 11:00
 • Max bezoekers: 400 per dag verdeeld over 2 groepen (200 per groep)

Machu Picchu + Mountain Ticket

Met dit ticket mag je de tempels bezoeken, maar tevens de Machu Picchu Mountain. Deze zie je liggen tegenover Huayna Picchu. Het uitzicht vanaf deze berg is het beste omdat dit de hoogste piek in de regio is.

 • Prijs: US$65
 • Shifts: 7:00 tot 8:00 – 09:00 tot 10:00
 • Max bezoekers: 400 per dag verdeeld over 2 groepen (200 per groep)

TIP ♥ – reserveren in het hoogseizoen is een must! het hoogseizoen loopt van mei tot en met oktober, met juni tot en met augustus als piekmaanden.

Machu PicchuDe ruïnes zien er sprookjesachtig uit op een zonnige dag

Ruines PeruUitzicht op de bergen 

Zo loop je de Inca Trail (of een andere hike)

De bekendste trekking in heel Zuid-Amerika is de 3 tot 5-daagse Inca Trail. Deze wordt jaarlijks door duizenden toeristen gelopen. De totale tocht is ‘slechts’ 43 kilometer, maar je doet er wel vier dagen over.

Dit komt omdat de track door de bergen heen slingert. Onderweg kom je langs valleien, rivieren, besneeuwde bergtoppen en ruïnes. Het is een tocht om nooit te vergeten. Check hieronder mijn tips over de Inca Trail.

#1 Wat kost het?

Dat verschilt. Er zijn meerdere routes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Inca Trail niet de route die de Inca’s hebben aangelegd. Het is een woord dat de touroperators aan de wandeling hebben gegeven.

Er zijn meerdere routes, maar laten we uitgaan van de traditionele, ‘echte’ Inca Trail van 4 dagen. Deze kost tussen de $500 en $650 p.p. Afhankelijk van de touroperator waar je boekt. Hier zit alles in; entree ticket, eten/drinken, tent etc.

Hou er rekening mee dat er maar 500 mensen per dag de tocht mogen lopen. In februari is de Inca Trail gesloten wegens onderhoud.

#2 Waar boek je de tour?

Dat kan in Cuzco of online. De Inca Trail zit heel snel volgeboekt. Je moet echt weken, en in hoogseizoen zelfs maanden, van tevoren boeken. Sommige touroperators hebben een online tool waar je kunt zien hoeveel plek er nog is.

Reken er op dat het snel vol zit.

TIP ♥ – als je de 4-daagse Inca Trail wil doen, boek dan maanden van tevoren. De 2-daagse hike is minder snel vol.

#3 Hoe is de route?

De route duurt in totaal 4 dagen. De laatste dag kom je aan bij de Machu Picchu en reis je met de trein weer terug naar het beginpunt. De route die je loopt, is als volgt.

Vergeet je paspoort niet! Deze heb je nodig om je in te schrijven.

Dag 1 – Cuzco naar Ollantaytambo en Wayllabamba Camp

Afhankelijk van waar je slaapt, wordt je tussen 5:00 en 6:00 uur opgehaald bij je accommodatie. Vanaf hier ga je naar Ollantaytambo. Hier ontbijt je en regel je de laatste dingen. Daarna ga je naar Piscacucho (ook wel KM82).

Hier steek je de Río Urubamba over waarna de klim begint.

Je loopt door een heuvelachtig gebied in de Vilcanota River Valley, langs een aantal kleine archeologische plekken. De lunch wordt voorbereid voordat je Wayllabamba Camp (2.980m) bereikt.

Dag 2 – Wayllabamba naar Pacaymayo Camp

De tweede dag is de moeilijkste dag. Na een vroeg ontbijt rond 6:00 uur begin je aan de grote wandeling. Het stuk naar de Dead Woman’s Pass op 4.215 meter is een pittige 5-uur-durende hike.

Mis het schitterende uitzicht van de vallei niet als je bij de pass aankomt en een foto wil maken bovenaan!

Net de Dead Woman’s Pass wordt je beloond met spectaculair uitzicht op de nabijgelegen, met sneeuw bedekte bergtoppen, en watervallen. Je vervolgt je weg richting Pacaymayo Camp (3.600m) om van het landschap te genieten.

Je komt hier rond de lunch aan. De rest van de dag kun je de omgeving verkennen.

Inca TrailHet beginpunt van de Inca Trail

Dead Woman’s PassDe top bij Dead Woman’s Pass

Dag 3 – Pacaymayo Camp naar Wiñayhuayna High Jungle Camp

Je begint de dag met een uur lange wandeling naar de ruines van Pacaymayo. Men denkt dat dit opslag of een fort was van de Inca’s. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de vallei.

Je gaat verder naar de Runquracay Pass (3.950 m), waar je naar de top van de berg kunt klimmen voor een prachtig uitzicht op de omliggende pieken.

Je gaat naar nog twee archeologische plekken; Sayacmarca en Phuyupatamarca. In de late namiddag bereik je het High Jungle Camp (2.650 m) van Wiñayhuayna.

Dag 4 – Naar Machu Picchu en terug

De laatste dag is DE dag. Je komt eindelijk bij de Machu Picchu aan. Je staat op tussen 3:30 uur en 4:30 uur om te ontbijten. Daarna begin je de laatste hike. Eerst naar het Wiñaywayna checkpoint.

Hier sluit je waarschijnlijk aan in de rij om te wachten tot de poort naar de Machu Picchu om 5:30 uur wordt geopend.

TIP ♥ – je mag GEEN grote backpacks, water, wandelstokken of eten meenemen.

Inca Trail

Inca TrailUitzicht op de bergen

#4 Wat zijn de alternatieve routes?

In totaal zijn er 6 andere routes die je naar de Machi Picchu kunnen brengen. We zullen daar de 2 bekendste uit benoemen. De andere kun je lezen in ons blog ‘6x alternatieve routes voor de Inca Trail’.

1. Salkantay Trail

De op twee na meest populaire manier om naar Machu Picchu te wandelen is de Massive Salkantay Mountain track. Een van de meest indrukwekkende pieken in de Peruaanse Andes op 6.250 meter.

Tijdens de hike heb je een mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Mt. Salkantay. Deze hike brengt je tot een hoogte van 4.600 meter en duurt 5 dagen. Je kunt het combineren met de klassieke Inca Trail. Het is een stuk goedkoper; rond de $260 p.p.

TIP ♥ – nekijk onze tips voor de Salkantay Trail

2. Inca Jungle Trail

De andere bekende mogelijkheid is de Inca Jungle Tour (ook wel Tropical Inca Trail). Het leuke van deze tour is dat je het een combinatie is van hiking, fietsen, rafting en zip-lining op weg naar de Machu Picchu. Het is een trek voor echte avonturiers.

Daarnaast is het een stuk rustiger dan de klassieke route. Het is een 4-daagse tour.

TIP ♥ – een beschrijving van deze tour vind je ook in ons blogbericht ‘Route Peru.

Beste reistijd Machu Picchu

De Machu Picchu is het hele jaar door geopend. Als je mooie foto’s wilt maken met een strak blauwe lucht en de indrukwekkende bergen op de achtergrond kun je het beste in het droge seizoen komen. Dit zijn de maanden eind mei tot en met en oktober.

Hou er wel rekening mee dat zelfs tijdens het droge seizoen, er ‘s morgens en ’s middags nevel kan hangen die het uitzicht kunnen verminderen.

Hoogseizoen

De drukste maanden zijn de maanden juni tot en met augustus. Zondag is de drukste dag. Er kunnen dan tot 5.200 mensen per dag komen. Het regenseizoen, dat kan variëren tussen heftige buien en wat miezer, loopt van november tot en met maart.

De meeste regen valt in februari wanneer ook de Inca Trail dicht is wegens onderhoud.

TIP ♥ – het is het drukste tussen 10:00 uur en 14:00 uur. Als je na 14:00 uur gaat, wordt het rustiger.

Beste reistijd Machu Picchu

Machu Picchu

Handige tips

De Machu Picchu is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in heel Zuid-Amerika. En het is geen bezienswaardigheid die je op de bonnefooi kunt bezoeken. Je moet bijvoorbeeld de Inca Trail ver van tevoren boeken, je kleding moet op orde zijn, je moet in redelijk conditie zijn etc.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

#1 Acclimatiseren

Waar je ook vandaan komt, het ligt waarschijnlijk veel lager dan Cuzco (3.350 meter) of Machu Picchu (2.500 meter). Het is daarom aan te raden om een nacht of twee te overnachten in Cuzco om te wennen aan de hoogte.

Dit helpt de onaangename situaties zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Vermijd alcohol en veel lichamelijke inspanning, terwijl je acclimatiseert en drink veel water of thee.

#2 De trein van Cuzco

Het treinstation van Cuzco is eigenlijk het station van het nabijgelegen Poroy. Het is een goedkope taxirit, maar reken minimaal een uur om van het centrum van Cuzco naar het treinstation te komen.

Het verkeer in Cuzco is een chaos. Zijn er geen treinkaartjes meer vanuit Cusco? Geen paniek! Probeer een kaartje te kopen naar Aguas Calientes die vertrekt van Ollantaytambo, of vice versa. Taxi’s en minibussen tussen Ollantaytambo en Cuzco (ruim een uur) rijden frequent.

#3 Meenemen

Er zijn nogal wat vragen over wat je wel en niet mee moet nemen tijdens je tocht naar de Machu Picchu. Daarom maken we een klein overzicht met dingen die je zeker mee moet nemen;

 • Water en een regenjas, zelfs als het een mooie zonnige dag is
 • Zonnebrandcrème. De hoogte maakt de zon extreem sterk hier. Draag een hoed of pet
 • Insectenspray. Zeker in het hoogseizoen
 • Kleingeld. Dit heb je nodig om toegang te krijgen tot de WC bij de ingang
 • Je paspoort en ticket


TIP ♥ – wat je NIET mee moet nemen is: drones, paraplu’s en wandelstokken. Dit is allemaal verboden bij de Machu Picchu. Reizigers die stokken nodig hebben tijdens het lopen, kunnen ze meenemen, maar alleen met beschermende rubbers over de uiteinden.

#4 Vermijd de drukte

Als je in de ochtend aankomt, ga dan niet achter de menigte aan richting de hoofdtempels. Ga in plaats daarvan naar het Guard House. Dit is een gebied iets boven het hoofddeel en het is meestal minder druk, omdat de meeste gelijk naar de bekende plekken gaan.

Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht over de rest.

#5 Ochtend? Middag? Of beide?

Met je ticket kun je de Machu Picchu meerdere keren tussen 6.00 en 16.00 uur binnengaan (het sluit om 17:00 uur), maar er is geen perfecte tijd om Machu Picchu te bezoeken. Tegenwoordig is het zo druk en onvoorspelbaar.

In het regenseizoen zullen de ochtenden meestal mistig zijn. Afhankelijk van waar je staat, voegt het een beetje mysterie toe aan je foto. De middagen kunnen iets minder druk zijn, omdat de dag-trippers terugkeren naar het treinstation voor hun reis terug naar Cuzco.

#6 Huayna Picchu Peak

De Huayna Picchu is de puntige berg die je op de achtergrond ziet op veel foto’s. Je hebt een apart ticket nodig om deze berg te beklimmen, en dit moet je vooraf reserveren (48 Sol /€13 per persoon).

Er zijn een beperkt aantal tickets. Het uitzicht van deze berg naar de ruïnes is voor vele een hoogtepunt, maar wees je er van bewust dat sommige delen van deze route zeer smal en steil zijn. Je hebt de keuze om je klim om 7:00 uur of 10:00 uur te beginnen.

Ga om 10:00 uur, omdat de meeste wolken dan weg zijn.

Huayna Picchu PeakLocatie

Meer lezen over Peru?

4 comments

 1. Sjoerd

  Handig artikel! Vraagje, ik wil in februari/maart vanuit Cuszo de trein-/entreetickets boeken. Is dat aan te raden of kan ik dit beter va ntevoren online doen?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Sjoerd,

   dit zou ik zeker van tevoren online reserveren. Dit soort tickets zijn heel snel uitverkocht.

   Happy travels,
   Ties

 2. Gerrit

  Top artikel. Nergens anders zoveel info kunnen vinden

 3. Roy

  Handige tips! Moet ik echt van tevoren boeken. Ik ga buiten het hoogseizoen dus mssn kan ik dat ter plekke boeken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU