Top 10 leukste steden Azië

Azië heeft veel steden en elke stad heeft iets speciaals! Toch boeit de ene stad je net iets meer dan de ander. Dit kan aan de mensen liggen die je ontmoet maar ook aan de sfeer die in de stad hangt. Wij hebben het geluk dat we veel steden in Azië hebben gezien. We hebben er prachtige dingen gezien en ervaringen opgedaan die niemand ons ooit nog af neemt.

De 10 leukste steden Azië

Graag willen wij onze top 10 van steden met jullie delen. Niet een top 10 van een reismagazine, of een top 10 van de mooiste steden maar een top 10 van onze eigen ervaringen! De steden waar wij de mooiste, leukste en meest bijzondere herinneringen aan hebben.

1. Hanoi – Vietnam

Als je het hebt over mooie steden Azië mag Hanoi niet ontbreken. De hoofdstad van Vietnam was voor ons een prachtige ervaring! Hoewel het een hoofdstad is van een land met meer dan 92 inwoners (2013) is het een sfeervolle stad. De kleine straatjes, de locals, de marktjes en het nachtleven zijn geweldig. Zoals vaker gebeurd tijdens het backpacken waren we van plan hier drie dagen te blijven maar zijn we uiteindelijk ruim een week blijven hangen. Wij maakte Hanoi mee als een echte backpackersstad met leuke hostels en barretjes. We hebben mensen ontmoet uit de hele wereld met de meest bijzondere verhalen.

Daarnaast heeft Hanoi veel mooie bezienswaardigheden en met de Imperial Citadel of Thang Long zelfs een highlights die op de Wereldergoedlijst van UNESCO staat. Dat het een stad is voor backpackers blijkt overigens uit het feit dat het de goedkoopste stad voor backpackers was in 2012!

Hanoi

2. Ubud – Indonesië

Ubud is een van onze favoriete steden Azië. ‘Flower Power’ tijd. Dat is waar wij meteen aan moesten denken toen we Ubud binnen kwamen. Het is niet zo dat hier alleen maar blowende mensen met wijde gekleurde broeken rond lopen maar de sfeer hier is ‘one-of-a-kind’. Het is een klein stadje met sfeervolle kleine straatjes vol met winkeltjes, restaurants, marktjes en hostels. Je kan overal yoga-lessen volgen en als je een backpack stad zoekt in Indonesië, dan is Ubud the place to be.

Ontbijten doe je in één van de vele sfeervolle restaurants met uitzicht op de rijstvelden. Overdag bezoek je de bekende markt en de tempels of huur je een brommer en verken je de prachtige omgeving. Ubud staat bekend om de schitterende rijstvelden!

Tegallalang

3. Hoi An – Vietnam

Voor ons dezelfde sfeer als Ubud. Een heerlijke rustig havenstadje ver weg van alle drukte in andere steden in Vietnam. Dit is een van de leukste steden Azië. De binnenstad van Hoi An staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO waardoor er geen brommers en auto’s in de binnenstad mogen komen. Het is één van de oudste steden in Zuid-Oost Azië. Hoewel het een bekende trekpleister is, is het relatief rustig.

Wij werden vooral overrompeld door de het centrum wat volledig gerestaureerd is. Het wordt gekenmerkt door de smalle en kleine straatjes die gevuld zijn met sfeervolle koopmanshuisjes, restaurantjes, musea, marktjes en kledingwinkels. De rivier die door de stad loopt ligt vol met gekleurde vissersbootjes wat een bijzondere sfeer creëert. Daarnaast is ook het uitgaansleven ons bij gebleven. Doordat Hoi An zo klein is zitten veel backpackers in dezelfde straat en ontmoet je veel mensen!

Hoi An

4. Luang Prabang – Laos

Eigenlijk vat je Luang Prabang in één woord samen; relaxed. Wij wisten van te voren al wel dat we hier heen wilde omdat het één van de belangrijkste bezienswaardigheden is in Laos. Natuurlijk lees je in elke reisgids hoe mooi het hier is maar in praktijk kan dat door bepaalde ervaringen tegenvallen of juist nóg beter zijn. Dat laatste was in Luang Prabang zeker het geval.

Net als Hoi An staat ook de binnenstad van Luang Prabang op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit maakt het centrum zeer uniek in Azië omdat er geen auto’s en bussen rijden. De meeste mensen verkennen de stad lopend of fietsend. Wij waren ook verbaasd van de rust die je hier vindt, het is echt een wereld van verschil met andere Aziatische steden. De stad heeft ons dagen ‘vast gehouden’ met de vele highlights.

Luang Prabang

5. Chang Mai – Thailand

Na Bangkok is Chang Mai waarschijnlijk de bekendste stad in Thailand. Het wordt ook wel  ‘De Roos van het Noorden’ genoemd en dit alleen al was voor ons reden om deze plek in 2009 te bezoeken. Het is ondertussen dus al vier jaar geleden maar de stad heeft bij ons een onuitwisbare indruk achter gelaten. Het is een van de meest bekende steden Azië.

Veel backpackers doen Chang Mai aan omdat de sfeer er zo goed is. De prachtige omgeving en de vele tempels maken deze stad het bezoeken waard. Wat ons zo beviel was het feit dat het er heerlijk rustig was ondanks de populariteit van de stad. Het heeft minder barretjes maar veel meer tradities en plaatselijke dans, cultuur en architectuur. Als je de drukte Van Bangkok wil ontsnappen is Chang Mai een absolute aanrader

Chiang Mai

Chiang Mai is een van de leukste steden Azië

6. Siem Reap – Cambodja

Bekend omdat het de ‘toegangsport’ is voor de Angkor tempels. Eerlijk gezegd waren we hier ook alleen vanwege de Angkor tempels wat een absolute must-see is in Cambodja.

De stad Siem Reap beviel ons echter zeer goed! Het is klein en sfeervol! Hoewel er in de stad zelf niet bijzonder veel te doen is, is het centrum altijd erg druk. Gekleurde en bestickerde TukTuk’s domineren de straat en in combinatie met de leuke restaurants en gezellige barretjes maakt dit tot een bijzondere stad.

Siem Reap

7. Bangkok – Thailand

Als je het hebt over steden Azië, kan Bangkok natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk hoort Bangkok natuurlijk in de top 3. Het wordt ook wel de hoofdstad van Azië genoemd! Wij hebben Bangkok niet in de top 3 gezet omdat we er al zo vaak zijn geweest dat onze mening niet objectief meer is. We kennen de weg in Bangkok beter dan in Amsterdam.

Ook voor backpackers of reizigers die voor het eerst in Bangkok komen zullen overvallen worden door de impact van de stad. Het is groot, chaotisch en druk. Maar als je daar doorheen prikt en het centrum bezoekt zal je zien dat Bangkok is alle opzichten een prachtige stad is. Het heeft sfeer, uitstraling, toeristen, locals, marktjes, kleine eettentjes en met Khao San Road één van de beste uitgaansgelegenheden in Azië. Bangkok is absoluut een stad je gezien moet hebben in Azië. You hate it or you love it!

Wat Arun

8. Lhasa – Tibet

Één van de hoogst gelegen steden in Azië. Een bezoek aan Lhasa is niet heel gemakkelijk aangezien je Tibet alleen in komt met een gids. Dit maakt het wat duurder waardoor veel mensen afhaken. Ons advies; als je de kans hebt Lhasa te bezoeken, doe het alsjeblieft!

Lhasa was voor ons één van de hoogtepunten in Azië, letterlijk. De Tibetanen zijn ongekend vriendelijk en het is wreed om te zien hoe de Chinezen hier proberen de tradities uit te roeien. De stad is werkelijk schitterend met oude boeddhistische tempels, het Potala Paleis en het Norbulingka Palace. Het is zeker geen stad die bekend staat om het uitgaansleven en veel backpackers vindt je hier niet. Toch is het een sfeervolle stad met marktkraampjes en lekkere restaurantjes. Voor ons waren de tempels en de vriendelijke mensen (ondanks hun belabberde situatie) een ervaring om nooit meer te vergeten!

Lhasa is een van de leukste steden Azië

9. Melaka – Maleisië

Niet een van de meest bekende steden Azië, maar wel een leuke! Van alle steden in Maleisië is Melaka ons het best bijgebleven.  Het is één van de meest bezochte plaatsen in Maleisië en dit was zeer goed te merken. Nu waren wij er in het hoogseizoen wat sowieso wat meer drukte betekend. Wat ons op viel was de gebouwen die hier staan. Je vindt er moderne en oude gebouwen door elkaar heen wat een bijzonder aanzicht geeft.

Net als Hoi An en Luang Prabang staat ook Melaka op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit merk je gelijk in dit soort gebieden. Het wordt wat commerciëler. Dit is in Melaka beter te merken dan in bijvoorbeeld Hoi An wat echt nog heel rustig is. Toch was de combinatie van de (binnen) stad, de mensen en de kleine straatjes voor ons reden om Melaka in onze top 10 op te nemen.

Masjid Selat Malaka

10. Yogyakarta – Indonesië

Een van de leukste steden Azië! Jakarta is de (financiële) hoofdstad van Indonesië maar Yogyakarta kan gezien worden als de culturele hoofdstad. Het is zeker niet de mooiste stad die we in Zuidoost Azië hebben gezien, wel één van de leukste. Het is de uitvalsbasis voor de bekende Borobudur en Prambanen tempels waardoor veel backpackers zich in deze stad huisvesten.

Wat wij het leukste aan Yogyakarta vonden is de markt die de hele dag plaatsvindt op de Malioboro, de bekendste straat in Yogyakarta. Je kan hier werkelijk alles kopen zoals kleren, tassen, schoenen, kunst, eten etc. Daarnaast heeft Yogyakarta een oud centrum met kleine straatjes waar hele gezellige en leuke restaurants en barretjes zitten. Je hoeft hier zeker geen week te verblijven, want veel bezienswaardigheden heeft de stad niet. Je vindt Yogyakarta ook bijna nooit terug in een top 10 maar de combinatie van mensen, marktjes en leuke restaurantjes is voor ons de reden om deze stad toch te vermelden.

Yogyakarta

    Meer lezen over Top 10 leukste steden Azië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven