Boottocht Lombok naar Flores

Wij zijn groot fan van Indonesië. Het is naar onze mening een van de meest veelzijdige landen in (Zuidoost)-Azië. We zijn er nu een aantal keer geweest en het land blijft ons elke keer verbazen. De cultuur in Sulawesi, de stranden van Lombok en Bali of de natuur op Sumatra.. en dan hebben we het nog niet eens gehad over Raja Ampat, wat een van de mooiste plekken is op onze aardbol.

De indrukwekkende boottocht Lombok naar Flores

Maar… een van de leukste en meest indrukwekkende tours die wij hebben gedaan in Indonesië was de boottocht Lombok naar Flores. Als je een beetje research hebt gedaan naar reizen in Indonesië ben je deze tour vast wel eens ergens tegen gekomen. Aangezien dit een van de allermooiste reiservaringen van ons is delen we vandaag onze tips over deze boottocht Lombok naar Flores.

Backpacken in Indonesië

De boot waar je mee vaart

1. Waar boek je de boottocht?

Dat kan op meerdere plekken. Wij boekten de boottocht Lombok naar Flores in Sengigi, op Lombok. Maar het kan ook in Kuta, eveneens in Lombok. Dat zijn wel de meest bekende plaatsten om je boottocht te regelen. Je kunt terecht bij de volgende maatschappijen;

Op Lombok en in Flores vind je nog een aantal organisaties die deze tour aanbieden. Wij kozen voor Wanua Adventure  en hebben hier een super tour mee gehad. Wanua Adventure staat ook beter aangeschreven. Zeker na het ongeluk met een van de Perama boten.

TIP ♥ – je kunt de boottocht ook andersom doen. Van Flores naar Lombok! De kans is echter groter dat eerder in Lombok bent dan Flores.

Wat kost het?

Dat ligt een beetje aan je onderhandelingskunsten. Wij betaalde 1.300.000 roepia per persoon. Dat is zo’n €80. We hebben ook mensen ontmoet die er €120 p.p. voor betaalde (midden in het hoogseizoen). Reken op zo’n €100 tot €130 p.p. Het kan iets goedkoper. Alles duurder dan dat is te veel 🙂

TIP ♥ – Een aantal jaar geleden kwam een van de boten van Perama in zwaar weer terecht. De boot, met opvarende, zonk. Toeristen moesten midden in de nacht uren zwemmen naar een verlaten eiland. Er zijn hier toeristen en bemanningsleden overleden. Hou dus zeker de weersomstandigheden in de gaten!

2. Op wat voor boot vaar je

Eerlijk is eerlijk. Het was even schrikken toen we bij de boot kwamen. Het is in ieder geval niet wat je verwacht als je een boottocht Lombok naar Flores boekt. Verwacht zeker geen cruiseschip. Het is een vrij oude houten boot waar geen douche of keuken is. meestal passen er zo’n 20 mensen op de boot, hoewel er bij ons maar 13 op zaten.

Beneden heb je een ruimte waar je kunt zitten, spelletjes spelen en een open stuk waar je ’s avonds lekker kunt zitten met een biertje. ‘Boven’ slaap je. Er liggen matjes naast elkaar en je kunt er alleen kruipen, zo laat is het.  Zeker geen luxe dus, maar je vermaakt je prima op de boot 🙂

boottocht Lombok naar Flores

Het dek van de boot 

3. De route die je af legt

De route die je af legt is afhankelijk van de tour die je boekt. Je hebt namelijk meerdere opties varierend van 2 nachten tor 4 nachten. Wij hebben gekozen voor de boottocht Lombok naar Flores van 4 dagen (3 nachten). Vraag bij de touroperator na welke route je af legt.

TIP ♥ – spreek goed af wat er wel en niet inbegrepen is in het bedrag dat je betaald. Wij hebben verhalen gehoord van mensen die entree moesten betalen of moesten bijbetalen voor bepaalde dingen terwijl dat niet verteld was.

Dag 1 – Vertrek richting Sugian Island

Wij hadden gelukkig perfect weer toen we vertrokken (en de rest van de reis). Je wordt met de bus van Sengigi naar de andere kant van Lombok gereden. Daar stap je op de boot. Je gaat direct het water op. Het uitzicht en de dingen die je tegen komt zijn werkelijk schitterend. Het water was super kalm en heel helder. ’s avonds eet je op de boot en geniet je van de zonsondergang.

TIP ♥ – bier is niet inbegrepen in de prijs. Je moet vooraf aangeven hoeveel biertjes je wil. Dit kan je op de boot dus niet meer regelen.

boottocht Lombok naar Flores

Onderweg tijdens de boottocht Lombok naar Flores

Dag 2 – Moyo Island, Waterfall Trek & Satonda Island snorkelen

Het klinkt misschien gek, maar het is heerlijk wakker worden op een boot die midden op zee vaart. We hebben ook andere verhalen gehoord van mensen die wat ruiger weer hadden waardoor het wat spannender was. Het geluid van de zee en de totale rust (als je vroeg wakker bent) is genieten. Even wakker worden op het dek terwijl je van de omgeving geniet! Echt het paradijs 🙂

Als eerste gingen we richting Moyo Island naar een mooie waterval. Het is een korte 20 minuten lopen door de jungle naar een weggestopte waterval. In vergelijking met andere watervallen in Zuidoost-Azië was het niets bijzonders, maar nog steeds geweldig om te zien en een snelle duik in te nemen. Terug op de boot vervolgde we onze weg naar het eiland Satonda, waar je heel goed kunt snorkelen en een kratermeer kunt zien.

TIP ♥ – snorkelspullen liggen op de boot, maar die zijn niet geweldig. Als het kan raad ik aan je eigen spullen mee te nemen.

boottocht Lombok naar Flores

De waterval 

boottocht Lombok naar Flores

Het meer op Satonda 

boottocht Lombok naar Flores
boottocht Lombok naar Flores

Zonsondergang tijdens de tweede avond 

Dag 3 – Gili laba, Manta Point & Pink Beach

Dit was veruit de mooiste dag van de reis. We begonnen de dag door naar Gili Laba te varen, hoewel ik niet zeker ben of dit eiland zo heet omdat ik op andere blogs andere namen lees 🙂 Hier kun je snorkelen voor de kust, maar DE eye-catcher is het Laba View Point.

Je moet zo’n 20-30 minuten lopen naar de top van Laba Island. Het is best een pittige tocht, maar wat je boven ziet is echt adembenemend. Tijdens al mijn reizen heb ik weinig mooie plekken zoals deze gezien. Het landschap van de omliggende eilanden, het bizar blauwe en heldere water… elke druppel zweet van de wandeling naar de top was het meer dan waard voor de foto’s.

Na het spectaculaire Laba View Point gingen we terug naar onze boot en zetten zette we koers naar Manta Point. Helaas geen manta’s gezien. De reis ging verder naar Pink Beach, of Red Beach. Een mooi roodachtig strand dat ontstaat door het koraal dat hier aanspoelt. Hier heb je de kans om te snorkelen en te relaxen aan het strand.

Flores

Laba View Point

boottocht Lombok naar Flores
boottocht Lombok naar Flores
Pink Beach Komodo

Pink Beach

Dag 4 – Komodo National Park & Rinca Island

De vierde en laatste dag van de boottocht Lombok naar Flores ga je naar Komodo National Park. Ik keek al lang uit om eindelijk eens de Komodo Varaan in het echt te zien. We kwamen aan bij een lange steiger maakte de korte wandeling naar de ingang van het nationale park. We kregen te horen Komodo varanen bloed kunnen ruiken kilometers afstand. Vrouwen werden zelfs speciaal gewaarschuwd.

We begonnen onze tour door de jungle, in de hoop de beroemde Komodo Dragon te zien. En met geluk want we hebben er meerdere gezien. En het zijn echt indrukwekkende beesten. Het is eigenlijk vrij zeldzaam om ze op het eiland te zien.

Na de opwinding van het zien van de Komodo varanen vervolgde we onze reis naar Rinca eiland. Ook een schitterend eiland wat je niet mag missen. Dat zeg ik er bij omdat sommige op de boot bleven omdat ze moe waren. Ik zou echter aanrader om zeker het eiland op te gaan.

Na Rinca Island gingen we naar onze eindbestemming – Labuan Bajo. We hebben echter een korte pitstop gemaakt voor een snelle duik en snorkel sessie op een van de mooiste eilanden die ik heb gezien. Geen idee wat de naam is, maar de foto vind je hieronder.

TIP ♥ – wij hebben op de laatste stop met kleine haaien gesnorkeld. Hele kleine, maar wel gaaf! Let dus goed op onder water.

boottocht Lombok naar Flores
boottocht Lombok naar Flores
boottocht Lombok naar Flores

Onderweg tijdens de boottocht Lombok naar Flores

Lombok

Het kleine eilandje, de laatste stop

4. Het eten en drinken tijdens de tour

Eten en drinken is inbegrepen tijdens de boottocht Lombok naar Flores. Tot op zekere hoogte. Je hoeft niet te rekenen op bier, zakken chips of whiskey. Je krijgt elke dag drie maaltijden, en er is vrijwel altijd genoeg voor nog een ronde. Het merendeel van de maaltijden wordt geserveerd met soja-gerechten zoals tofu of tempe, een groenteschotel, gewoon rijst (en noedels af en toe) en fruit.

Ze hebben veel gevallen van drinkwater (uit flessen). Bij ons werkte het zo dat je een fles pakt en je naam er op schrijft. Er is ook onbeperkt koffie en thee op de boot. Voordat je aan boord gaat, kun je bier en frisdrank kopen.

TIP ♥ – koop bier, snacks, whiskey – of wat je ook mee wil nemen – van tevoren. Bij de boot is het veel duurder.

5. Overige tips voor de goottocht Lombok – Flores

Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je de boottocht Lombok naar Flores boekt. Het is geen luxe cruise en je zult hier en daar moeten aanpassen. Met de volgende tips ga je hopelijk beter voorbereid op pad!

  • Neem snacks mee – ze serveren vaste gerechten, maar het is zeker handig zijn als je zelf wat mee te nemen. Pringles, koekjes, pinda’s, fruit etc.
  • Neem een boek mee (of iets anders) – tussen de eilanden en andere stops door vaar je veel. Met een boek, spelletje of muziek heb je wat te doen tijdens die vaaruren.
  • Zonnebrandcrème – behoeft geen uitleg 🙂 je zit op een boot, omringd door water en wind. Ideale ingrediënten om te verbranden.
  • Onderwater camera – of het nu een ​​GoPro of gewoon een waterdichte camera  mee neemt. Als  foto’s wil maken tijdens het snorkelen is het onmisbaar!
  • Douche – er is geen douche op de boot. Je haar wassen zit er dus niet in (zie foto’s hierboven 🙂 ). Bereid je voor op 4 dagen deo-douche!
  • Oordopjesde beste tip die ik je kan geven. De boot maakt echt een pestherrie. Dat is wel even wennen. Zonder oordopjes is het 3 nachten niet slapen 🙂
  • Waterdichte hoes voor je backpack – je backpack gaat in een ruim onder de boot. Die is een soort van waterdicht, maar niet echt. Doe er een hoes om heen om je kleding droog te houden!

TIP – in Zuid-Amerika heb je nog een prachtige tocht. De boottocht van Colombia naar Panama via de San Blas eilanden is echt prachtig!

    Meer lezen over Boottocht Lombok naar Flores?

7 gedachten over “Boottocht Lombok naar Flores”

  1. Hi, wij willen graag over 2 weken ook de boot trip doen maar dan van flores naar lombok. Hoe kunnen we dat het beste regelen? En hoever van tevoren?

    1. Hi Romy,

      je kunt dit prima op dat moment regelen. Afhankelijk van hoe strak je schema is. Als je zeker wil weten dat je op een bepaalde dag vertrekt kan je misschien het beste vooraf online boeken.

      Happy travels,
      Sjoerd

  2. Beste
    Ik vertrek volgende week naar Indonesië ! met een groepsreis.
    Wij doen ook de 4 daagse boottocht met Wanua adventure 😀
    Ik hoop zo hard dat wij reuzenmanta’s zullen zien! Wij doen dit van 29/05 tot 01/06.
    Welke periode zijn jullie geweest?
    En hebben jullie toevallig ook schildpadden gezien ? 🙂 (tijdens jullie reis in indonesië)

    Alvast bedankt ! 😀
    Lisa xxx

  3. Goedenavond,
    Even een vraag over de boottocht.
    Ga je ook weer terug naar Lombok of is dat in ieder geval te regelen?

  4. Goedemiddag,

    Wat een handige blog, klinkt als een prachtige boottocht!

    Ik ga binnenkort op vakantie en zou in mijn vakantie graag zo een boottocht willen doen. Echter heb ik een aantal vragen en misschien dat jullie die kunnen beantwoorden!

    Is er een toilet aanwezig op de boot? En hebben ze op de boot stroom om bijvoorbeeld een telefoon mee op te laden?

    Ook lees ik in de blog dat jullie met een backpack op de boot waren, ik zal reizen met een koffer maar denk dat die koffer te groot is om mee te nemen de boot op. Hebben zij daar ergens een mogelijkheid de koffers achter te laten voor de dagen dat je op de boot zit?

    Met vriendelijke groet,
    Kyela

    1. Hi Keyla,

      bedankt voor je reactie.

      er is een WC op de boot, maar wel heel erg basic. Stroom is per boot verschillend. De meeste hebben het wel. Je koffer kunt makkelijk mee op de boot. De boten zijn groter dan je denkt, en gaan onder in het ruim. Je koffer achter laten lijkt me niet heel handig aangezien je dan in Flores geen bagage hebt.

      Happy travels,
      Ties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven