Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Chinese Muur

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Als je aan China denkt, denk je aan de Chinese Muur en andersom. De Chinese Muur, of Great Wall, is de bekendste trekpleister van China. Het is een uit aarde en stenen gebouwde verdedigingsmuur in het noorden van China. In China staat de muur bekend als de ‘Muur van 10.000 Li’. Eén Li is 500 meter. De Chinese Muur is dus ongeveer 5.000 kilometer lang.

Op deze pagina vertellen we j het volgende over de Chinese Muur;

Chinese Muur; korte introductie

De Chinezen noemen het ook wel de ‘Muur van 10.000 Li‘. De Chinese Muur staat in de Gobi woestijn en deze verdedigingslinie staat tot op de dag van vandaag nog steeds. Het is één van de meest bijzondere bouwwerken die vandaag de dag te bezoeken is.

Weet je dat je op/naast de Chinese Muur kunt slapen? Meer hieronder onder in deze pagina!

De Chinese Muur loopt van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Beijing) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de zelfstandige regio Sinkiang. Hoewel de precieze lengte moeilijk te bepalen is (de muur is niet aaneengesloten) is de Chinese Muur zelf 6.259 kilometer lang! Inclusief verdediging groeven en natuurlijke grenzen bestaande uit rivieren, heuvels en bergen, heeft de Chinese Muur een lengte van 8.850 kilometer!

De Chinese Muur

Een prima plek om je een dagje te vermaken

Geschiedenis van de Muur

De muur is meer dan 2000 jaar geleden gebouwd tijdens de Qin-dynastie (221-207) om het Chinese Keizerrijk te beschermen tegen vijanden. Aparte muren die waren gebouwd door verschillende koninkrijken werden aan elkaar gelinkt om het rijk te beschermen tegen de Xiongnu, ook wel Hunnen genoemd (plunderende nomaden). Dat is het begin geweest van één van ’s werelds bekendste highlights. Sinds 1987 staat de Chinese Muur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De muur werd in 2007 gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

De bouw van deze muur is uiteraard niet in één jaar voltooid. Het was China’s eerste Keizer Qin Shi Huangdi, die tijdens de Qin-dynastie opdracht gaf om de delen samen te voegen en uit te breiden. De Chinese Muur is gebouwd met de nodige inspanning. Volgens schattingen zijn er meer dan 10 jaar honderdduizenden (dwang) arbeiders ingezet onder generaal Meng Tian om de muur te voltooien.

Leem, zand en steen

Er is zo’n 180 miljoen kubieke meter aarde gebruikt om dit immense bouwwerk te bouwen. De eerste delen van de muur bestonden uit aarden en lemen totdat steen zijn intrede deed. Hierdoor werd de muur een stuk hoger en werden er bovendien wachttorens gebouwd. Er gaan zelfs verhalen rond dat er botten (benen) van overleden arbeiders zijn gebruikt als bouwmateriaal.

Chinese MuurDe kans dat je niemand op je foto hebt is klein, maar het is het proberen waard 🙂

Bezoeken Chinese Muur

Lang niet alle delen van de Chinese Muur zijn te bezoeken. Door oorlogen of plunderingen zijn sommige delen van de Chinese Muur beschadigd of afgebroken. De meeste toeristen bezoeken de Chinese Muur vanuit Beijing. Er zijn verschillende punten waar je heen kunt.

TIP ♥ – een ticket richting de Chinese Muur (incl. busreis) is bij ieder hostel of hotel te koop. Zo niet, check dan een van de vele reisbureautjes in Beijing.

De beste delen

Het officiële begin- en eindpunten van de muur zijn de grote poorten in het oosten en westen. Kijk uit met het zoeken naar niet toegankelijke delen van de muur. Hier staan namelijk boetes op! Als je in Beijing bent, kun je de Chinese Muur op de volgende plekken bezichtigen;

Badaling

Badaling is waar de meeste toeristen heen gaan en tevens het meest toeristische gebied. Dit gedeelte van de muur ligt op 65 kilometer van Beijing en is gerestaureerd in 1957. Het gedeelte komt uit de 14e eeuw (Ming-dynastie).

Zo kom je er –> Bus 877, 919 en 880 vanuit Beijing (12 Yuan, 1,5 uur)brengen je hier.

Mutianyu

Mutianyu is sinds 1988 open en ligt op 70 kilometer van Beijing. Het stamt uit de 6e eeuw en is tijdens de Ming-dynastie) gerestaureerd. Dit gedeelte is minder toeristisch dan Badaling en je hebt hier een kabelbaan!

Zo kom je er –> Bus 867 vanuit Beijing (16 Yuan, 2,5 uur) brengt je hier.

Jiankou

Jiankouis het ‘wildste’ stuk van de muur en tevens een van de mooiste. Geschikt voor indrukwekkende wandelingen. Je hebt een prachtig panoramisch uitzocht op de Chinese Muur. Let er wel op dat dit een pittig stukje muur is!

Zo kom je er –>Bus 916 Beijing – Huarirou (12 Yuan, 1 uur). Taxi naar Xizhazi (130 Yuan, 1 uur)

Jinshanling

Jinshanling ligt op 150 kilometer afstand van Beijing. Het bevat delen uit de 6e en 16e eeuw, maar is op grote delen niet gerestaureerd. Groot voordeel is dat het hier een stuk minder toeristisch is dan andere delen van de muur.

Zo kom je er –> Neem de bus naar Chende (85 Yuan, 2,5 uur). Laat je afzetten bij Jinshanling.

kaart van de Chinese Muur

De Chinese Muur

Verval van de Chinese Muur

Hoewel de muur gebouwd werd als verdedigingslinie is dit nooit echt uit de verf gekomen. Zoals Genghis Khan destijds mooi zei, ‘De kracht van een muur hangt af van de moed van degenen die het verdedigen’. Uitkijkposten en wachters waren namelijk om te kopen. De Chinese Muur werd daarom veel gebruikt als een soort weg want het bleek prima te functioneren als verharde weg voor het vervoeren van goederen en personen.

Met het geld van de toeristenindustrie is de Chinese Muur van een droevige ondergang gered. Enige nadeel; er komen jaarlijks meer dan 10.000.000 (!) toeristen naar de muur!

Naarmate de tijd vorderde kreeg de Chinese Muur steeds een minder belangrijkere functie. De muur raakte ernstig in verval, delen braken af en materiaal werd geplunderd voor de bouw van complete dorpen. Het bleek een bijzonder populair bouwwerk (en terecht) en delen van de muur werden snel gerestaureerd.

Slapen op de Muur

Ja, je leest het goed! Je kan slapen op of naast de Chinese Muur! Als je iets onvergetelijks wil doen dan moet je dit zeker eens proberen want wie kan nou zeggen dat hij op de Chinese Muur heeft geslapen? Het is een unieke ervaring en zeker leuk om te doen!

Waar slapen?

Je hebt de mogelijkheid om te kamperen bij de Gubeikou of in het lokale dorp Jinshanling. De tour omvat alle kampeeruitrusting (tenten, slaapzakken, verse koffie en een stevig ontbijt). Het enige wat jij hoeft te doen is te genieten van het uitzicht en ’s ochtends wakker worden om de  zon op te zien komen over de Chinese Muur.

TIP ♥ – een overnachting op de muur begint bij zo’n $200 p.p. (tour 2 dagen)

Beste reistijd

De beste maanden om naar de Chinese Muur te gaan zijn afhankelijk van wat je zelf wil. Wat je ook doet; probeer het weekend te vermijden. Dan komen er namelijk veel Chinezen naar de muur waardoor het er extreem druk is. Hetzelfde geldt voor Chinees Nieuwjaar.

Qua weer zijn onze zomermaanden het beste omdat je dan de meeste kans op zon hebt. Het is in die maanden helaas ook ontzettend druk. Wij raden aan om óf voor de zomermaanden te komen of net na. Dan heb je nog wel mooi weer, maar niet de drukte.

TIP ♥ – hebben de gok genomen in augustus en hadden schitterend weer (zie foto’s). En vaak regent het maar een uurtje.

de beste reistijd voor de Chinese Muur

Chinese Muur in Beijing

Foto van de Chinese Muur

De Chinese Muur in de winter

Routeboek China

Omdat we ontzettend veel vragen kregen over reizen in Azië hebben we onze eigen Routeboek gemaakt voor Azië. Hierin hebben we zo veel mogelijk kennis en ervaring in verwerkt. Niet alleen van ons, maar ook van andere reizigers!

Zo vind je onder andere info over het budget, visum, highlights, geldzaken, veilig op reis en nog vel meer! In het routeboek vind je meer dan 30 routes door heel Azië!.


BESTEL NU

Locatie Chinese Muur

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!