Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Pacaya vulkaan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Wat weilanden met koeien voor ons in Nederland zijn, zijn vulkanen in Guatemala. Het land heeft er namelijk nogal wat. 37 om precies te zien. Een daarvan is de Pacaya vulkaan die je kunt zien liggen vanuit Guatemala Stad of Antigua. De Pacaya vulkaan ziet er niet alleen mooi uit, het is bovendien een van de meest actieve vulkanen van Guatemala.

De makkelijkste vulkaan in Guatemala

De Pacaya vulkaan ligt op slechts een anderhalf uur rijden van Guatemala-Stad en een uurtje van Antigua. Daardoor is het een van de eerste vulkanen die reizigers zien zodra ze in Guatemala zijn. Hoewel de vulkaan makkelijk te beklimmen is, moet je je niet vergissen in de activiteit van de vulkaan. Het is een van de meest actieve vulkanen van Amerika.

Het beklimmen van de vulkaan is een van de populairste dagtrips vanuit Antigua. Het beginpunt van de Pacaya-hike ligt op 1.680 meter hoogte in de stad San Vicente Pacaya terwijl de top op 2.500 meter hoogte ligt.

Onze ervaring

Een dag voor dat we de Acatenango zouden beklimmen besloten we naar Pacaya te gaan omdat volgens onze gids de zonsondergang op deze vulkaan magisch moest zijn. Geloof ons; daar is weinig aan gelogen. De Pacaya vulkaan is veel leuker en mooier dan mensen denken.

Als het donker wordt zie je lava uit de vulkaan stromen en de zonsondergang met Acatenango op de achtergrond is inderdaad indrukwekkend!

Pacaya vulkaan

Een must-see tijdens je route door Guatemala; de zonsondergang bij Pacaya (met uizicht op Acatenango)

Pacaya

De top van de vulkaan

Pacaya

Een stuk verder kun je lava zien stromen

Tips om de Pacaya vulkaan te beklimmen

De Pacaya vulkaan ligt in Pacaya National Park en is maar liefst 2.252 meter hoog. Het is een van de bekendste vulkanen in Guatemala en dit komt omdat de vulkaan nog altijd veel vulkanische activiteit laat zien. Je kunt de vulkaan van een afstand bewonderen, maar wij raden je zeker aan de kegelvormige berg te beklimmen.

De Pacaya vulkaan is een van de meest toegankelijke vulkanen in Guatemala, waardoor deze erg populair is. Het is een mooie kennismaking met het beklimmen van een vulkaan en niet al te lastig.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld die andere bekende vulkaan in Guatemala; de Acatenango.

TIP 1 Tour of geen tour?

De makkelijkste manier om hier te komen is door een tour te boeken in Antigua. Alles wordt voor je geregeld en je wordt opgehaald en afgezet bij je hotel in Antigua. Dat scheelt een hoop zoekwerk daar en vaak zijn de groepen niet zo groot.

De dagtours vertrekken in de ochtend (6:00 uur) en in de middag (14:00 uur), maar ga sowieso in de middag want dan ervaar je de schitterende zonsondergang!

TIP ♥ – de toegang tot het gebied rond de vulkaan kost Q50.

TIP 2  Ga in de middag!

Beklim de vulkaan in de middag. Als je de vulkaan in de middag beklimt, word je op de top namelijk getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat het zicht op de terugweg minder goed is.

Het is dan ook verstandig een zaklamp mee te nemen als je de vulkaan in de middag wil beklimmen.

Pacaya

Onderweg naar de top

Pacaya

Afzien op de vulkaan

TIP 3 ➜ De hike

De hele tour duurt zo’n 4 uur, maar je loopt zo’n 1,5 uur over de vulkaan. De hike is niet al te moeilijk en je hebt mooie uitzichten op de omliggende velden en bergen. De hike begint rustig in een groene omgeving, maar het landschap verandert uiteindelijk in lavarots en stof en op een gegeven moment lijkt het alsof je op de maan loopt.

Het laatste half uur van de klim is pittig, mede door de hitte en het zand waar je overheen loopt. Tijdens de tour ga je meestal nog marshmallows roosteren boven de hete stenen.

TIP 4 ➜ Je ziet WEL lava

Sinds de uitbarstingen van 2014 kun je niet langer naar de top van de vulkaan klimmen, omdat deze nog actief is. Er is maar een kleine opening waar je marshmallows kunt roosteren. Met een beetje geluk zie je lava door een spleet in de grond, maar de kans is klein.

TIP ♥ – de vulkaan spuwt nog wel lava uit, zij het kleine beetjes. Daarom is het beter om een middagtour te doen. Overdag zie je de lava namelijk niet. Dit wordt pas zichtbaar als het donker begint te worden.

TIP 5 ➜ Zorg voor stevige schoenen

We raden aan om stevige schoenen te dragen. De beklimming is niet zwaar (zoals bijv. de Bromo vulkaan in Indonesië),  maar door de lava onder de rotsen kan de grond redelijk heet worden. Het is zelfs zo dat mensen voelen dat de grond warm is.

Het is dan niet lekker om op je slippers of sandalen de Pacaya vulkaan te beklimmen.

Pacaya

In het donker kun je stromend lava zien

De mooiste zonsondergang

De Pacaya vulkaan is heel erg indrukwekkend, maar de zonsondergang is misschien nog wel indrukwekkender. Wij werden getrakteerd op een mooi staaltje werk van Moeder Natuur. Je staat op de Pacaya vulkaan terwijl je boven het wolkendek staat en uit kijkt op de Acatenango vulkaan.

Deze vulkaan mag dan niet zo populair zijn als de bekendere Acatenango, ik vond de zonsondergang hier mooier dan bij de Acatenango. Wellicht ook omdat wij niet al te best weer hadden tijdens de Acatenango hike 🙂

Orange to the max!

Het mooie is dat de lucht hier van oranje tot paars kleurt zodra de zon onder begint te gaan. Als je mooi weer hebt, en dat hadden we, heb je een bizar uitzicht.

Zonsondergang Guatemala

Zonsondergang op de Pacaya vulkaan

Pacaya vulkaan

Hello sunset!

 

 

De beste reistijd

Je kunt het beste naar Guatemala reizen in de maanden november tot en met april. In deze maanden is het lekker warm in het land, maar is het niet te heet. Ook is het minder vochtig in deze periode.

Wil je de Pacaya vulkaan beklimmen, dan is het wel zo prettig als de luchtvochtigheid niet al te hoog is. In de zomermaanden is het heet en vochtig in Guatemala. Dit klimaat maakt het lastiger actieve uitjes te organiseren in het land.

Locatie

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU