Reisblog maken

Een reisblog maken is niet heel lastig. Iedereen kan een domeinnaam claimen en beginnen met schrijven. Maar hoe zorg je er voor dat je reisblog ook een succes wordt, zodat je er van kunt leven? Dus hoe start je een succesvolle reisblog? Dat is een stuk minder makkelijk, maar wel mogelijk!

Ik doe het nu al zo’n 8 jaar en deel graag mijn tips, ervaringen en vooral know-how.

Hoe het bij ons allemaal begon

In 2008 besloten Sjoerd (mijn broer) en ik ons leven om te gooien. We maakten onze eerste verre reis naar Azië en Nieuw-Zeeland. We wilden meer van de wereld zien. Landen ontdekken, mensen leren kennen, maar vooral genieten.

Het was een werelds avontuur waar we ongelooflijk veel hebben meegemaakt, maar vooral hebben geleerd. Eenmaal terug viel het ‘werkende’ leven niet mee.

Ik wilde op reis als ik dat wilde, niet als mijn werkgever me 3 weken vrij gaf en ik wilde om 15:00 uur naar huis om te surfen. Ik wilde doen wat me gelukkig maakte, niet wat anderen verwachten. Kortom: ik miste de vrijheid.

Ties: “Ik wilde op reis als ik dat wilde, niet als mijn werkgever me 3 weken vrij gaf. Ik wilde om 15:00 uur naar huis om te surfen. Ik wilde doen wat me gelukkig maakt”.

In 2010 gooiden we beiden het roer om. We besloten niet eens om reisblog te maken, maar om te doen waar we gelukkig van werden. Ik hield altijd mijn reisavonturen bij en Sjoerd was al bezig met het bouwen van websites.

We besloten al onze reistips en reiservaringen te delen. Dit was het begin van Reis-Expert.

Sani PassOp de Sani Pass in Zuid-Afrika

Meld je aan voor onze Reisblog Cursus

We leggen op dit moment de laatste hand aan onze nieuwe cursus Reisbloggen waarin we jou alle ins en outs leren van bloggen! Meer weten? Meld je dan alvast aan en maak gebruik van een exclusieve korting bij de start!

Een reisblog maken. Hoe doe je dat?

Een reisblog maken is niet zo moeilijk, maar je reisblog succesvol maken, zodat je er daadwerkelijk geld mee verdient en misschien wel de wereld mee rond kunt reizen, is een stuk lastiger. Gelukkig is het is wel mogelijk.

Ook wij zijn ooit begonnen. Ik had geen enkele ervaring met schrijven, nog nooit van SEO gehoord en een website bouwen was voor mij een soort magie, maar het is wel gelukt. Wij leven van onze website (zonder andere werkzaamheden), het stelt ons in staat de wereld rond te reizen en dat zonder baas die zegt wat of hoe we iets moeten doen.

Ties: “Iedereen kan reisblogger worden, maar wat ik duidelijk wil maken, is dat je niet zomaar geld verdient met een blog of binnen een week op #1 in Google staat”.

9x échte tips om een reisblog te starten

Als je van plan bent een reisblog te starten heb je vast en zeker rondgekeken en gegoogeld. Je bent ongetwijfeld op websites geweest waar gouden bergen worden beloofd.

Met name blogs of website als: ‘Zo verdien jij binnen 2 maanden €10.000 als reisblogger’. Of een andere klassieker: ‘Hoe ik als Digital Nomad 3 uur per dag werk en de wereld rond reis‘.

Absolute b*llshit en bedoelt als clickbait (jou naar hun website lokken). Niemand komt bovenaan in Google door 3 uur per dag te werken (I wish!) en je verdient al helemaal geen €10.000 binnen 2 maanden (I wish again!).

Wil jij een reisblog starten of een succesvolle reisblog maken? Dit moet je weten!

#1 Waar begin je

Een goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens. Het succes van een reisblog maken of starten is daarom ook afhankelijk van de keuzes die je in het begin maakt. Denk er goed over na, want je kunt halverwege niet zomaar even terug.

Kies je voor Nederlands? Dan is een .nl domeinnaam en Nederlandse taal belangrijk. Dat kun je later wel veranderen, maar heel moeilijk. Wil jij over de hele wereld schrijven? Kies dan een naam die daar bij past.

Wij begonnen ooit met Azie-Expert.nl, maar konden daardoor niet uitbreiden naar Afrika of Zuid-Amerika. We moesten daarom nieuwe domeinnamen opzetten en helemaal opnieuw beginnen. Niet handig!

#2 Hoe bouw je een goede website

Hier kun je een aparte website voor opzetten. Een website opzetten is makkelijk, maar een goede website maken is heel wat anders. Bijna alle reisblogs maken gebruik van WordPress. Een makkelijk systeem, maar ook een met beperkingen. Kies je thema goed, want ook dit pas niet zomaar meer aan.

Daarnaast ga je werken met plug-ins. Misschien wil jij namelijk een andere menustructuur dan dat jouw thema heeft. Daar kun je plug-ins voor gebruiken, maar hoe meer plug-ins, hoe nadeliger dit voor je website is. Het wordt er immers niet sneller op.

#3 Kies je bestemmingen

Het idee van een reisblog maken begint meestal op vakantie. Als jij een prachtige tijd hebt gehad in Guatemala, wil je daar misschien over gaan bloggen. Je zou dan bijvoorbeeld “Ikblogoverguatemala.nl” kunnen opzetten. Het voordeel is dat je heel veel info kwijt kunt over 1 bestemming.

Het nadeel is dat je erg beperkt bent. Op een gegeven moment is er niets nieuws meer te schrijven over Guatemala en ga je ‘schrijven om het schrijven’ en dat is nooit goed.

Meld je aan voor onze Reisblog Cursus

We leggen op dit moment de laatste hand aan onze nieuwe cursus Reisbloggen waarin we jou alle ins en outs leren van bloggen! Meer weten? Meld je dan alvast aan en maak gebruik van een exclusieve korting bij de start!

Reisblog makenWij zijn Azie-Expert begonnen door onze reis in Vietnam

#4 Hoe schrijf je goede content

Bloggen. Hoe moeilijk kan het zijn? Daar vergis je je waarschijnlijk in. Reisverhalen schrijven voor vrienden en familie is heel anders dan reisverhalen schrijven voor een website waar 300.000 bezoekers per maand komen.

Hoe ‘entertain’ je al die mensen? Wat wordt je schrijfstijl? Ga je op een grappige toon schrijven? Of juist serieus en informerend? En hoe bouw je je pagina’s op. Heb je überhaupt ervaring met schrijven? Is je Nederlands (of Engels) in orde?

Allemaal dingen om op te letten en indien nodig, te verbeteren.

#5 Kies een visuele opzet (foto’s)

Een van de belangrijkste dingen van een reisblog starten, is het kiezen van de juiste visuals. Kies een logo en huisstijl waar je jaren mee door kan en waar je écht tevreden mee bent. Straalt het uit wat je wil vertellen?

Een huisstijl veranderen is een helse klus (I know!) dus denk er goed over na.

#6 Hoe werkt SEO en Google?

SEO, Search Engine Optimization, is samen met Google het belangrijkste deel van een reisblog. Een reisblog is leuk, maar als er geen bezoekers naar je blog komen, heb je er niets aan.

SEO is iets wat je moet leren. Het is niet heel moeilijk, maar je moet wel de juiste technieken toepassen om je blogs te laten scoren in Google.

Google is een heel ander verhaal. Niemand weet precies hoe Google werkt. Ook de zelfbenoemde SEO-experts niet. Na al die jaren bloggen hebben wij een goed beeld van hoe Google werkt, maar Google blijft ook updaten en verbeteren. Bij elke update veranderen weer dingen.

Kennis van SEO en Google is een vereiste als je een succesvolle reisblog wil maken.

Reisblog makenJe komt niet zomaar bovenaan in Google

#7 Hoe verdien je geld met een reisblog?

Er zijn maar weinig bloggers die alleen van hun reisblog leven. De meeste roepen het wel, maar ik durf te garanderen dat het niet zo is. Leven van je reisblog kan pas als je richting de 100.000 bezoekers gaat, tenzij je een hele specifieke doelgroep hebt of een speciaal product verkoopt met veel marge.

Ties: “De meeste reisbloggers werken naast hun blog als freelancer op gebied van content, webdesign of SEO strategie. Maar dat vertellen ze liever niet, want dat is niet cool”.

De manieren om geld te verdienen met je blog zijn:

  • Affiliatie marketing: simpel gezegd. Jij plaatst links op je blog, als bezoekers hier op klikken en iets kopen bij het bedrijf van die link, krijg jij een percentage. In praktijk is dit zelden genoeg om van te leven.
  • Eigen producten: je kunt geld verdienen met het maken en verkopen van eigen producten.
  • Advertenties: als je genoeg bezoekers trekt, kun je betaalde advertenties plaatsen van gerelateerde bedrijven. Dit is een stabieler inkomen dan affiliatie.

#8 Werk aan je social media

Social Media is belangrijk, maar alleen als je hier iets mee wil. Mijn ervaring is dat het weinig tot niets bijdraagt aan een reisblog. Vaak beginnen reisbloggers met een reisblog, omdat ze veel volgers hebben op Social Media.

Andersom de stap maken, van een groot reisblog naar veel volgers op Social Media, is de laatste jaren ontzettend lastig geworden, maar het kan wel.

#9 Stel je verwachtingen bij

“Chill! Geld verdienen, terwijl je op het strand van Bali ligt”. Dat hoor ik nog wel eens als ik vertel wat ik doe. Zo werkt het helaas niet. Niemand heeft een succesvol reisblog door op het strand te liggen of 3 uur per dag te werken.

Al die ‘digital nomads’ die de mooiste dingen beloven en zogenaamd 2 uur werken en elke dag op een scooter door Chiang Mai rijden, leven niet van hun website. De meeste reisbloggers werken als freelancer op gebied van content, webdesign of SEO-strategie.

Van de tientallen reisblogs die jij misschien kent, zijn het slechts een handvol die alleen van hun website leven.

Een succesvol reisblog maken is hard werken. Een goede pagina kost mij zo’n 1,5 dag. En we hebben ongeveer 1.700 pagina’s.

De enige reden dat wij het hebben gered is, door keihard te werken. Elke dag weer. Als vrienden naar het strand gingen of op het terras een biertje dronken, werkten wij aan onze website. We zijn constant bezig om de beste content te willen publiceren.

Meld je aan voor onze Reisblog Cursus

Wij zijn bezig met het ontwikkelen van onze Reisblog Cursus waarin we jou alle ins en outs leren van bloggen! Meer weten? Meld je dan alvast aan, dan houden wij je op de hoogte!

    Meer lezen over Reisblog maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven