Backpacken Australië

Backpacken in Australië is al jarenlang een populaire bezigheid onder jongeren. Het land is net zo groot als dat het divers is. Prachtige stranden, woestijn, ongerepte eilanden, regenwouden, hagelwitte zandstranden, super toffe activiteiten en leuke medereizigers. Backpacken in Australië is een onvergetelijke ervaring.

Backpacken in Australië

Er zijn weinig betere manieren om dit enorme land te ontdekken dan met een backpack. Je ontdekt een van de meest veelzijdige landen ter wereld en ondanks dat het een gigantisch land is, is het vrij makkelijk te ontdekken.

Je maakt vrienden voor het leven en we weten vrij zeker dat als je eenmaal de stap maakt om te gaan backpacken, er geen weg meer terug is. Het backpack-virus is hardnekkig 😉

Dit is niet het goedkoopste land om te backpacken, zeker als je het vergelijkt met Midden-Amerika of Azië, maar laat je dat niet afschrikken! Backpacken in Australië is een avontuur om nooit te vergeten.

Wij delen daarom onze beste tips!

Bondi Beach Beach Walk

#1 Plan je reis door Australië

Een van de beste dingen van backpacken in Australië is de vrijheid die je geniet. Normaal zijn wij ook nooit zo van een planning. Toch is een globale planning wel handig in een land zo groot als Australië.

Dit is geen Nicaragua of Cambodja, waar je binnen een dag van de ene kant naar de andere kant van het land kunt reizen.

Australië is gigantische en de reis van Melbourne naar Sydney zou met de auto al bijna 9 uur in beslag nemen. En dat is echt een mini-stukje in Australië. Dat betekent dat als je ergens langer blijft, omdat je het leuker vindt dan verwacht, je ergens anders concessies moet doen.

Door een globale planning te maken weet je in ieder geval wat je wel en niet wil zien en hoe lang het duurt om daar te komen.

In Australië heb je al minimaal 4 weken nodig voor de westkust, maar als je het land écht wilt ontdekken heb je minimaal 2 tot 3 maanden nodig.

#2 Kies je vervoer tijdens het backpacken Australië

Australië is groot, heel groot. Goed vervoer is dus belangrijk als je wil backpacken in Australië. De meeste backpackers kiezen er voor om met eigen vervoer rond te rijden. Australië is natuurlijk hét land voor een roadtrip met een camper of auto.

Je kunt echter ook prima met bussen rondreizen. Dit zijn de beste opties:

Backpacken met je eigen auto

Als je met een eigen auto wil rondreizen komt het bijna altijd neer op het kopen van een auto. Zeker als je voor langere tijd gaat backpacken in Australië is het kopen van een auto een prima optie.

Met je eigen auto heb je veel vrijheid. Het is kleiner dan een camper, waardoor je makkelijker door steden kunt navigeren. Daarnaast kun je een eigen tentje meenemen, zodat je kunt kamperen (bekijk hier onze tips).

Een auto kopen is niet heel lastig. Er zijn meerdere websites waar je auto’s kunt kopen en in steden als Sydney en Melbourne heb je de bekende Traveller’s Markets waar auto’s worden verkocht.

TIP ♥ – check hier onze tips voor het kopen van een auto 

Reizen met je eigen camper

Als je langer wil backpacken en niet in een tentje wil overnachten is een camper de beste optie. Een camper is vooral populair onder backpackende stelletjes. Ook wij reisden door het land met onze eigen camper.

Een van de bekendste organisaties waar backpackers hun camper huren is Wicked Campers. Deze campers heb je vast wel eens voorbij zien komen tijdens je voorbereiding op je backpackreis.

Wij hebben er zelf niet mee gereisd, omdat het vrij kleine campers zijn. Ze zijn echter wel voordelig. Uiteraard zijn er ook andere organisaties waar je campers kunt huren.

Zelf kozen we er voor om een camper te kopen, en deze na onze backpackreis weer te verkopen. Dit is, zeker als je voor langere tijd weg gaat, een stuk voordeliger.

TIP ♥ – check hier onze tips voor het huren van een camper

Kamperen

Als je kiest voor een eigen auto of camper kun je natuurlijk een hoop kosten besparen door te kamperen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je niet overal zomaar je camper of tent neerzetten en is het dus niet altijd gratis.

Je kunt niet zomaar overal wild kamperen, tenzij je je auto of camper parkeert op een aangewezen rustplaats. Dat noemen ze ook wel Freedom Camping. Het is dus gratis, maar niet écht ‘free’ aangezien het speciaal aangewezen plekken zijn.

TIP ♥ – als je meer wil weten over kamperen, check dan ons blog over kamperen in Australië

Backpacken in AustralieDe bekende Wicke Campers (thanks Tim 😉 )

Backpacken met (backpkackers)bussen

Als je geen geld, tijd of een rijbewijs hebt om een camper of auto te rijden, kun je er ook voor kiezen om met de bus door Australië reizen. Zeker onder backpackers is dit een populaire optie.

In Australië heb je veel goede busmaatschappijen. Een van de bekendste is Oz Experience. De Aussie versie van de Kiwi Experience in Nieuw-Zeeland.

De Oz Experience is een hop on, hop off systeem waarmee je door het hele land kunt reizen.

Eerlijk gezegd vraag ik me af of dit systeem het geld waard is. Voor een 32-daagse pas betaal je namelijk bijna AU$3.000 p.p! Een auto kopen (of een goedkope camper) is veel goedkoper dan je deze weer weet te verkopen.

Het voordeel van de backpackersbus is dat je veel andere backpackers ontmoet.

#3 Ontdek ook de minder bekende highlights

Als je gaat backpacken in Australië, kijk dan eens verder dan de bekendste highlights. Natuurlijk zijn deze highlights bekend, omdat ze horen tot de mooiste plekken van het land, maar Australië is zoveel meer dan dat.

Iedereen reist naar Whitsunday Islands, Sydney, Uluru, Melbourne etc., maar dat betekent niet dat er verder niets te zien is.

Zeker als je met je eigen auto reist, kun je ontzettend veel onbekende plekken bezoeken, omdat je niet gebonden bent aan een vaste route. Er zijn ontzettend veel plekken die niet in de standaard lijstjes voorkomen.

Denk aan:

  • Illawarra
  • Wollongong
  • Arnhem Land
  • Bay of Fires (Tasmanië)
  • Cockatoo Island
  • Lake Bumbunga

En dit is pas een klein lijstje.

IllawarraIllawarra

#4 Wat kost backpacken in Australië

Australië is geen goedkoop land om te backpacken. Vergeleken met sommige landen in Azië en ook Midden en Zuid-Amerika is Australië vrij duur. Prijzen zijn te vergelijken met de prijzen hier in Nederland of België.

Gelukkig zijn veel bezienswaardigheden gratis, daarentegen kan het vervoer een groot gat in je budget slaan. Ook activiteiten als raften, fietsen of bungeejumpen zijn duur.

Maar wat kost backpacken in Australië nu precies?

De low-budget backpackers moeten rekening houden met zo’n AU$60 tot AU$80 per persoon, per dag. Afhankelijk van hoe je reist natuurlijk. Echte low-budget backpackers zijn er in praktijk niet.

Bijna iedereen geeft tijdens zijn of haar reis meer uit dan gepland. Je gaat een keer bungeejumpen, je boekt een duikcursus, blijft tot in de late uurtjes in een bar. Je kent het wel.

Daarnaast komt het kopen van een camper of auto er nog bij. Dan heb je het al snel over AU$2.000 tot AU$5.000. Deze kun je natuurlijk wel weer verkopen, maar dat maakt het wel wat duurder van veel mensen denken.

Reken daarom op zo’n AU$100 per persoon, per dag

Werken tijdens je backpackreis

Een goede manier om je backpackreis door Australië te financieren is door tussendoor te weken. De mogelijkheden zijn eindeloos en het loon in Australië is best hoog. Op die manier kun je, als je geld op dreigt te raken, je spaarpot een beetje opvullen.

TIP ♥ – wij hebben onze tips voor werken in Australië op een rij gezet.

Werken in AustraliëWerken in de horeco is ontezettend populair

#5 Zo ontmoet je andere backpackers

Het leuke van backpacken in Australië is dat je veel mede-backpackers tegen komt. Dit is niet voor niets een van de populairste backpackbestemmingen ter wereld. Maar waar en hoe ontmoet je die andere backpackers?

Dit zijn de beste manieren om andere backpackers te ontmoeten.

Hostels

De beste manier om in contact te komen is via accommodaties en dan vooral via hostels. De meeste backpackers overnachten immers in hostels. De meeste hostels in Australië hebben een gezamelijke ‘hang-out’ of keuken waar je al snel andere backpackers ontmoet.

Je kunt er voor kiezen om te slapen in een dorm, hoewel dat niet voor iedereen is weggelegd (niks voor mij 🙂 ). Mijn ervaring is echter dat een hostel met een bar of ‘hang-out’ garantie is om andere backpackers te ontmoeten.

De beste start is overigens Sydney of Melbourne omdat de meeste reizigers hier aankomen en dus hun reis beginnen.

TIP ♥ – check Hostelworld voor goede hostels.

Bussen

Zoals eerder gezegd zijn bussen de beste optie qua vervoer als je alleen reist. Als je alleen reist en een auto of camper huurt, heb je veel meer vrijheid, maar reis je voornamelijk alleen. Door een bus te boeken ben je meer onder de mensen.

De bekendste optie is Oz Experience. Een busmaatschappij gericht op backpackers/jongeren. Als je met deze bus reist, is er geen ontkomen aan andere reizigirs!

Tours

Een andere mogelijkheid om andere backpackers te ontmoetn is door een tour/activiteit te boeken. Tijdens een groepstour ontmoet je altijd andere reizigers. Dit hoeven geen backpackers te zijn, maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

In Sydney, Melbourne, Cairns, Darwin etc. zijn heel veel tours te boeken waarbij je met andere backpackers op pad gaat.

Ga werken

Zoals we eerder noemden, is werk een van de beste opties om andere reizigers (of locals) te ontmoeten. Je ontmoet er niet alleen andere reizigers die ook een centje bij verdienen, je ontmoet er ook locals.

Zeker als je in de horeca of toersistenbranche werkt is de kans om nieuwe vrienden te maken erg groot!

Fraser Island

Jeeptour op Fraser Island

MelbourneGraffiti tour Melbourne

#6 Wat is de beste plek om te beginnen?

Een veel gestelde vraag voordat je gaat backpacken in Australië is: wat is nu de beste plek om te beginnen? De beste plek om te beginnen hangt natuurlijk een beetje af van de route die je wil volgen en de prijs voor vliegtickets 🙂

De meeste backpackers beginnen hun reis in Sydney of Melbourne aan de oostkust. Logisch omdat de tickets naar deze plekken het goedkoopst zijn, maar ook omdat de oostkust de populairste regio is.

Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je beginnen in Melbourne en via Sydney en Brisbane richting Cairns rijden om vanaf daar terug te vliegen naar Melbourne. Als je meer tijd hebt kun je ook Darwin nog  meepakken.

#7 Beste reistijd Australië

Australië enorm groot en heeft daarom ook verschillende klimaat zones. Dit loopt van tropisch naar een gematigd zeeklimaat. Hier door kun je Australië het hele jaar door prima bezoeken. Alleen in het hoogseizoen kan het zo druk worden dat wij zouden aanraden deze te vermijden.

Globaal loopt het hoogseizoen van half december tot half februari. De beste tijd wat ons betreft is maart tot en met mei of september tot en met November.

TIP ♥ – op de pagina beste reistijd Australië vind je meer info over de beste reistijd.

#8 Is het veilig

Backpacken in Australië is veilig. Het land valt niet buiten de top 10 als het gaat om veiligste landen ter wereld. Vergelijkbaar met Nederland. Er zijn in de afgelopen jaren wel wat incidenten geweest me reizigers, maar dit is vooral in de vorm van auto-ongelukken.

Zo lang je je gezonde verstand gebruikt is backpacken geen probleem.

Het meeste gevaar komt van Moeder Natuur. Backpackers die in hun eentje de wildernis intrekken en verdwalen, reizigers die verdrinken of gegrepen worden door wilde dieren. Dat zijn extreme verhalen, maar wel de realiteit.

Gelukkig staat er overal goed aangegeven waar je wel of niet heen mag en is het aantal incidenten echt heel klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven