Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Peru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 november, 2020

Je verwacht het misschien niet, maar het eten in Peru is heel erg gevarieerd. Dat komt door het grote verschil in klimaat, maar ook door een eeuwenoude mix van Indiaanse (onder andere van de Inca’s), Spaanse, Afrikaanse en Aziatische gerechten. Grappig feitje is dat de aardappel oorspronkelijk uit Peru komt.

Het eten in Peru

De laatste paar honderd jaar hebben de Peruanen het eten behoorlijk gemixt. Gerechten van bergstammen uit de Andes werden gecombineerd met de wok kunsten uit Aziatische landen en aan de Spaanse rijstgerechten werden kruiden uit de Amazone toegevoegd.

Daarom is het eten in Peru voor veel mensen een van de grootste verrassingen. Waar landen als Argentinië of Chili gefocussed zijn op vlees, kun je – zeker in Lima, Cuzco en Arequipa – helemaal los gaan in hippe restaurants en street food markten.

Ties: “Probeer altijd een keer iets van een lokale markt. Je wordt altijd positief verrast”.

In meer recentere jaren hebben koks de lokale gerechten nog meer uitgewerkt waardoor deze lokale gerechten bekend en bijzonder populair werden.

Deze Peruaanse gerechten moet je zeker proberen

Je kunt in Peru alles proberen. Ook de westerse maaltijden. Toch raden we aan om je te verdiepen in de Peruaanse gerechten, want het is zonde om het land te bezoeken zonder een écht lokaal gerecht te proeven.

Wij hebben daarom de 7 bekendste Peruaanse gerechten op een rij gezet.

#1 Ceviche

Langs de kust vind je vooral verse vis. Een populair gerecht bij kustplaatsen is ceviche. Dit is rauwe vis gemarineerd in het sap van limoen. Het is nationale gerecht van Peru en wordt eigenlijk overal gegeten.

Als je wel eens in Mexico of Ecuador bent geweest, of gewoon in een visrestaurant in Nederland, heb je het vast wel eens gegeten!

#2 Cuy

Cuy, ook wel cavia, is een van de bekendste vleesgerechten in de Andes een cavia. De ander is alpaca! Als je iets unieks wil proberen, raden we dit zeker aan. Het ziet er vaak niet heel smakelijk uit omdat cuy vaak op de BBQ klaar wordt gemaakt en dat laat weinig aan de verbeelding over.

Het wordt veel in de hooglanden gegeten, maar heeft z’n weg gevonden naar de rest van het land. Als je bij een eetkraampje kijkt, is de kans groot dat je cuy tegen komt.

Eten in Peru

Geroosterde cavia

#3 Lomo Saltado

Naast ceviche is lomo saltado een populair gerecht in Peru. Het is een mix van Chinese roerbakgerechten en klassieke Peruaanse gerechten. Het bestaat uit reepjes rundvlees (soms alpacavlees) gemarineerd in sojasaus met ui, tomaat, pepers en andere kruiden.

De ingrediënten worden samen geroerbakt tot het vlees, groente en kruiden de juiste smaak hebben.

#4 Ají de Gallina

Ají de Gallina is de Peruaanse versie van kip tandoori. Althans, daar lijkt het op. Het bestaat uit geraspte kip, bereid in currystijl met een dikke saus gemaakt met room, walnoten, kaas en aji amarillo. De kip, groenten en saus worden vaak geserveerd met rijst, gekookte aardappelen en zwarte olijven.

#5 Anticuchos

ALs je van saté houdt, is dit zeker een gerecht voor jou! Het is echter niet zomaar een stukje vlees. Het gaat hier om gegrild hart. Vaak een alpaca of runderhart. Het wordt op dezelfde wijze bereis als saté.

De blokjes worden gegrild op houtskool en net als kebab of saté worden de blokjes samen met plakjes ui en aardappel op een stukje geprikt. Een populair street food gerecht!

Anticuchos in Peru

Anticuchos wordt klaargemaakt op de markt

#6 Arroz con Pato

Het eten in Peru is gevarieerd en dit gerecht is daar kenmerkend voor. Het is, letterlijk vertaald, ‘rijst met eend’ en wordt gecombineerd met korianderpasta, kruiden en donker bier om het een het de bijzondere aardse smaak te geven.

#7 Pollo a la brasa

Voor de Amerikanen is dit misschien wel het bekendste eten in Peru. Het is een gebarbecuede hele kip met veel knoflook, kruiden en specerijen. Het wordt geroosterd boven hardhout om het een lekkere knapperige schil te geven.

Hoe smaak het?

Het eten in Peru is redelijk pittig, maar niet zo pittig zoals bijvoorbeeld Thailand. Voor degene die niet van pittig eten houden is er goed nieuws. De pepers die ze hier gebruiken worden vaak apart geserveerd.

Doordat het eten in Peru zo gevarieerd is vind je altijd wel iets wat je lekker vindt. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel Aziatische restaurants en ook Westers eten wordt volop geserveerd.

Vegetariërs krijgen het steeds beter in Peru. Zuid Amerikanen staan bekend als echte vleeseters maar er komen steeds meer vegetarische gerechten. Vooral gebaseerd op aardappel en groente.

Menu del dia

In veel restaurants worden dagmenu’s geserveerd (menu del dia). Dit zijn vaste maaltijden bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje. Dit kost tussen de S10 en S25 (€2,50 – €6,75).

Drinken in Peru

In Peru kun je van alles kopen qua drinken. Je zult vooral water drinken (vanwege de hitte). Daarnaast kun je veel fruit juices kopen op straat en in restaurants (jugos). Daarnaast kun je uiteraard de gewone frisdranken kopen die je in Europa ook hebt.

Er wordt ook veel thee gedronken, net als koffie.

Alcohol is verkrijgbaar in het hele land. De bekendste biertjes zijn Cuzquena en Arequipena. In Peru kun je ook goede wijn krijgen hoewel ze niet zo goed zijn als die uit Chili of Argentinië.

Kraanwater

Kraanwater in Peru is niet drinkbaar! Dit kan leiden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn.

Meer lezen over Peru?

1 reactie

  1. leo uittenbosch

    bereikbaarheid machu picchu . heb nogal problemen met lopen bezoek aan of af te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU