Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Peru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Eten in Peru is behoorlijk gevarieerd. Dit komt omdat de meeste gerechten een eeuwenoude mix zijn van Indiaanse (onder andere van de Inca’s), Spaanse, Afrikaanse en Aziatische gerechten. Grappig feitje is dat de aardappel oorspronkelijk uit Peru komt. Lees hier alles over onder andere:

Eten om Peru

De laaste paar honderd jaar hebben de Peruanen het eten behoorlijk gemixt. Gerechten van bergstammen uit de Andes werden gecombineerd jet de wok kunsten uit Aziatische landen en aan de Spaanse rijstgerechten werden kruiden uit de Amazone toegevoegd.

In de loop der jaren werd dit het meest bekende gerecht van Peru; criollo. Een mix van Spaanse, Chinese, Afrikaanse en gerechten uit het Andes gebergte.

TIP ♥ – probeer altijd een keer iets van een lokale markt. Je wordt (bijna) altijd positief verrast

In meer recentere jaren hebben koks de lokale gerechten nog meer uitgewerkt waardoor deze lokale gerechten bekend en bijzonder populair werden.

Eten in PeruOp een lokale markt vind je vaak het lekkerste eten in Peru

Hoe smaak het?

Het eten in Peru is redelijk pittig maar niet zo pittig zoals bijvoorbeeld Thailand. Voor degene die niet van pittig eten houden is er goed nieuws.

De pepers die ze hier gebruiken worden vaak apart geserveerd. Doordat het eten in Peru zo gevarieerd is vind je altijd wel iets wat je lekker vindt. Zo vind je hier bijvoorbeeld veel Aziatische restaurants en ook Westers eten wordt volop geserveerd.

Vegetariërs krijgen het steeds beter in Peru. Zuid Amerikanen staan bekend als echte vleeseters maar er komen steeds meer vegetarische gerechten. Vooral gebaseerd op aardappel en groente.

Menu del dia

Inveel restaurants worden dagmenu’s geserveerd (menu del dia). Dit zijn vaste maaltijden bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje. Dit kost tussen de S10 en S25 (€2,50 – €6,75).

Peruaanse gerechten

Er zijn heel wat lekkere gerechten die het eten in Peru domineren. We zullen ze niet allemaal behandelen maar alleen de lekkerste, volgens ons dan. Er is wel één ding dat opvalt en dat is dat ze hier veel papas eten, ook wel aardappelen.

Langs de kust vind je vooral verse vis. Een populair gerecht bij kustplaatsen is ceviche. Dit is rauwe vis gemarineerd in het sap van limoen.

Andere bekende gerechten zijn adobo. Dit is gestoofd, gemarineerd vlees. Verder heb je nog causa rellena, aardappelpuree, klaargemaakt met tonijn of avocado. Een ander vleesgerecht is lomo saltado wat neerkomt op een soort roerbakgerecht (afgekeken uit China) met rundvlees, groenten en frites.

Iets anders wat ze hebben afgekeken uit Azië is chaufa. Dit is een Peruaans gerecht maar het lijkt heel erg op nasi goreng. Verder heb je nog tacu-tacu, een soort omelet met bonen of corazón, iets dat lijkt op onze saté. Alleen dan van runderhart. Kortom, er is genoeg te vinden in Peru.

Eten PeruLokale vrouwen die aardappelen klaar maken

Drinken in Peru

In Peru kun je van alles kopen qua drinken. Je zult vooral water drinken (vanwege de hitte). Daarnaast kun je veel fruit juices kopen op straat en in restaurants (jugos). Daarnaast kun je uiteraard de gewone frisdranken kopen die je in Europa ook hebt.

Er wordt ook veel thee gedronken, net als koffie. Peru is zelfs een van de grootste koffiebonen exporteurs ter wereld. Toch drinken ze hier veel instant koffie.

Alcohol is verkrijgbaar in het hele land. De bekendste biertjes zijn Cuzquena en Arequipena. In Peru kun je ook goede wijn krijgen hoewel ze niet zo goed zijn als die uit Chili of Argentinië.

TIP ♥ – een bekend drankje is Inca Kola. Een naar kauwgum smakende frisdrank.

Kraanwater

Kraanwater in Peru is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze kopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn.

Meer lezen over Peru?

1 reactie

  1. leo uittenbosch

    bereikbaarheid machu picchu . heb nogal problemen met lopen bezoek aan of af te raden.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU