Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken in Brazilië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Veel reizigers die in Brazilië zijn geweest zeggen dat het een van de leukste landen in Zuid-Amerika is. Dat is een persoonlijke kwestie, maar ik begrijp waar het vandaan komt. Het is het land van Carnaval, bruisende steden, heerlijk eten, schitterende stranden en lieve locals. Wil jij gaan backpacken in Brazilië? Bekijk dan onze tips!

  12 échte tips voor backpacken in Backpacken

  Brazilië is een enerverend land. Je maakt elke dag wel wat mee. Of je nu met een bootje door de Amazone reist of cocktails drinkt aan de Copacabana. Het land heeft een bepaalde aantrekkingskracht op alle reizigers, niet alleen backpackers.

  #1 Reis buiten de gebaande paden

  Als je van plant bent te gaan backpacken in Brazilië heb je ongetwijfeld al een hoop websites afgestruind. Het valt je dan misschien op dat altijd de bekende bezienswaardigheden worden genoemd die je moet bezoeken.

  Begrijpelijk natuurlijk, want het zijn niet voor niets bekende bezienswaardigheden. Plekken als Rio de Janeiro, Iguazu Falls, Salvador etc. behoren tot de mooiste plekken van het land en je moet ze zeker gezien hebben.

  Ties: “Brazilië heeft veel meer te bieden heeft dan alleen Rio of de Iguazu Falls”

  Maak bijvoorbeeld een cruise door de Amazone, bezoek Pantanal, wandel door Chapada Diamantina National Park, het koloniale centrum van Ouro Preto ofo ntdek de gigantische duinen van Maranhenses National Park.

  Kortom, kijk verder dan de bekende lijstjes.

  CHECK ALLE BEZIENSWAARDIGHEDEN

  Backpacken in Brazilië, Ouro Preto

  Ouro Preto

  Maranhenses

  Duinen van Maranhenses

  #2 Brazilië is veilig

  Als je thuis (bij voorkeur aan je moeder of oma) vertelt dat je een backpackreis door Brazilië gaat maken ga je commentaar krijgen. Brazilië is onveilig, er wonen alleen maar gangsters en je wordt elke 100 meter overvallen.

  Lichtelijk overdreven natuurlijk, maar niet geheel onlogisch. Brazilië heeft nooit bekend gestaan als veiligste land ter wereld, maar zo gevaarlijk als mensen denken dat het is, is het niet.

  Als reiziger heb je kans om bestolen te worden, vooral in grote steden als Rio of Sao Paulo. Gewelddadige overvallen of ontvoeringen komen nog steeds voor, maar zijn vaak gang-gerelateerd en zelden gericht op backpackers of andere reizigers.

  Ties: “Zolang je logisch nadenkt over wat je doet in Brazilië is het een veilig land”.

  Tips om veilig te blijven

  Het is aan te raden om niet te koop te lopen met je spullen. Een foto maken met je camera bij Copacabana kan prima, maar bedenk wel dat er een maandsalaris om je nek hangt. Let altijd goed op je tas. Zeker op pleinen of busstation.

  Vermijd in alle gevallen de favela’s. Je bent een makkelijk doelwit. Ga daarom ook niet zomaar ergens rondlopen en vertrouw niet blindelings op Google Maps of Maps.me. Wil je de favela’s bezoeken? Doe dat dan met een tour!

  Bij geldautomaten wordt veel gestolen. Pin daarom bij voorkeur alleen bij banken waar bewaking voor staat of bij een ATM ín een bank. Ga ‘s avonds niet alleen op pad en gebruik zo veel mogelijk taxi’s’.

  Reizen als vrouw

  Ook alleen reizende vrouwen kunnen backpacken in Brazilië. In principe gelden dezelfde punten als hierboven met als extra tip dat je in openbaar vervoer beter met meerdere personen kunt reizen. ‘s avonds alleen op straat lopen in grote steden is niet handig.

  Metro in Sao Paulo

  #3 Leer Portugees

  Je hoeft geen vloeiend Portugees te spreken, maar basiskennis van de taal kan zeker geen kwaad. Brazilië is een land, gericht op toerisme dus de meeste mensen spreken wel een woordje Portugees. Zeker op toeristische plekken.

  Het kan echter geen kwaad om wat lokale woorden te leren. Al is het alleen maar om wat goodwill te kweken. Daarnaast spreek niet iedereen Engels.

  De oudere generatie spreekt overwegend Portugees en dan is het wel handig als je jezelf een beetje verstaanbaar kunt maken.

  TIP ♥ – Salvador en Rio de Janeiro zijn goede plekken om Portugees te leren

  #4 Weet wat je kunt verwachten

  Als je gaat backpacken in Brazilië is het goed om een klein beetje onderzoek te doen naar wat je kunt verwachten. Brazilië is het land van prachtige koloniale steden, hagelwitte zandstranden en indrukwekkende natuur.

  Als je op zoek bent naar een land met eeuwenoude ruïnes of een land waar je voor een prikkie kunt reizen, is Brazilië misschien niet het land voor jou.

  Backpacken in Brazilië

  Salvador

  #5 De ideale reisroute bestaat niet

  Ben je op zoek naar de ideale reisroute door Brazilië? Dikke pech. Ik denk namelijk dat die niet bestaat. Want wat is de ideale route? Het is vrij logisch dat je in Rio de Janeiro begint, maar wat dan?

  Ilha Grande ligt in de buurt dus dat is een logische opvolger, maar alleen voor degene die op zoek zijn naar stranden. Misschien wil jij wel naar Salvador? Die stad ligt op 1.500 kilomter van Rio.

  Ties: “De ideale route door Brazilië bestaat niet”.

  Bepaal daarom van tevoren welke bezienswaardigheden jij wil zien en stel daar je reisroute op af. Plan je route ook niet te fanatiek. De afstanden zijn gigantisch, bussen rijden niet altijd op tijd en misschien wil je ergens langer (of korter) blijven dan geplant.

  TIP ♥ – bekijk hier onze route door Brazilië

  #6 Neem niet te veel mee

  Dat klinkt logisch, maar ik verbaas me elke keer weer als ik bij de check-in balie sta. Sommige mensen nemen het liefst hun hele inboedel mee. Nergens voor nodig! Tijdens het backpacken door Brazilië zul je merken dat je aan de basics genoeg hebt.

  Samen met andere ervaren backpackers hebben we en lijstje opgesteld met wat je altijd mee zou moeten nemen (behalve kleding, dat kun je zelf bepalen).

  • Packing cubes: makkelijk om je kleding op een georganiseerde manier in je backpack mee te nemen;
  • Compacte stekkerblok: wij nemen altijd een compact stekkerblok mee. De meeste hotels hebben weinig stroomvoorzieningen en met een laptop, camera en telefoon heb je heel wat op te laden;
  • Zonnebrand: ter plekke is het vaak vrij prijzig en daarnaast ook niet overal verkrijgbaar;
  • Bidon of hervulbare waterfles: er zijn genoeg goede producten zie zelf water zuiveren. Zo verminder je je eigen plastic verbruik;
  • Creditcard: wij reizen nooit zonder creditcard. Ook al kun je op de meeste plekken met je Nederlandse pinpas gewoon pinnen, een creditcard is veel handiger en werkt altijd;
  Paraty

  Paraty

  #7 Focus je op Brazillië

  Brazilië grenst aan Argentinië, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname. Dat zijn nogal wat landen. Veel backpackers combineren hun reis met een van deze landen.

  Vaak met Argentinië en Bolivia. Dat is ook goed mogelijk als je een paar maanden de tijd hebt. Als je zo’n 4 weken of korter op reis gaat, focus je dan alleen op Brazilië. Het land is gigantisch en om een beetje een indruk te krijgen van het land heb je minimaal 4 weken nodig.

  #8 Ga carnavallen in Rio

  Als je rond februari wil gaan backpacken in Brazilië, ga dan ook zeker carnavallen in Brazilië. Dit is hét carnaval-walhalla. Grappig om te weten is dat carnaval zijn oorsprong vindt in Europa (het ware de Egyptenaren en Grieken die er mee begonnen)

  In 1723 kwamen de eerste Portugese immigranten naar Brazilië die hun tradities meenamen, waaronder carnaval.

  In Rio is het al jarenlang een van de grootste festiviteiten. Mocht je tegen die tijd in Rio zijn, pak dan zeker een avondje carnaval mee!

  TIP ♥ – bekijk hier onze tips over carnavallen in Rio

  Carnavallen in Rio

  Carnavallen in Rio

  #9 Reis in de juiste periode

  Er is niet echt een slechte periode om Brazilië te bezoeken. Het land is door de goede temperaturen het hele jaar door te bezoeken. Toch is er in bepaalde maanden wel meer kans op regen. Onze wintermaanden (zomer in Brazilië) zijn de regenachtigste maanden.

  Ties: “De beste reistijd Brazilië hangt af van de regio, maar september tot en met maart, zijn goede maanden”

  Daarnaast heb je ook te maken met drukke maanden in verband met de vakanties. Statistisch gezien zijn de maanden juli en augustus niet alleen de drukste maanden, maar ook de duurste. Als jij met een kleiner budget reist, kun je deze maanden dus beter overslaan.

  Daarnaast ligt het ook aan de bestemmingen die je wil bezoeken. De Amazone heeft een compleet ander klimaat dan Rio en de andere steden.

  TIP ♥ – meer over het klimaat lees je op beste reistijd voor Brazilië

  #10 Hoe lang wil je naar Brazilië?

  Hou er rekening mee dat je bij aankomst een toeristenstempel krijgt voor 30 dagen. Je hoeft dus geen visum aan te vragen. Met zo’n stempel mag je dus 30 dagen in backpacken in Brazilië. Je kunt ook aangeven dat je langer wil blijven. Je mag namelijk tot 90 dagen in het land blijven.

  Dit moet je bij aankomst wel expliciet aangeven, anders krijg je een stempel voor 30 dagen en moet je het land na 30 dagen verlaten.

  Het is overigens geen garantie dat je 90 dagen mag blijven als je dit vraagt. Dit beslissen ze ter plekke.

  Backpacken in Brazilië

  Morro de Sao Paolo

  #11 Hoe reis je rond in Brazilië

  Brazilië is al jarenlang een populaire vakantiebestemming. Daar heeft de overheid goed op ingespeeld door het (openbaar) vervoer in Brazilië zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken. Dat moet ook wel in zo’n groot land.

  De meest backpackers maken gebruik van de bus, die ondanks de lange afstanden vaak verrassend comfortabel zijn. Door de afstanden zijn ze ook vrij prijzig. Soms is het voordeliger om voor dezelfde afstand het vliegtuig te pakken, maar dan zie je weer minder.

  In de steden

  Wij gebruikte in de steden zelden bussen of metro’s. We reisden in de stad alleen met Uber, een geweldige uitvinding als je het mij vraagt. Zeker in steden als Rio is het een uitkomst waar lopen vaak te ver is en het openbaar vervoer overvol.

  TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

  #12 Hoeveel weken moet je in Brazilië zijn

  Brazilië is zo’n gigantisch land dat je hier makkelijk een jaar rond kan reizen. We begrijpen dat niet iedereen die tijd heeft. Het is ook helemaal afhankelijk van wat je wil zien. Als je alleen in de buurt van Rio wil blijven is twee weken genoeg.

  Maar als je iets meer wil zien moet je denken aan minimaal vier weken. En dat is al krap. Twee tot drie maanden zou perfect zijn, dan heb je mooi de tijd om alles te zien wat.

  Backpacken in Brazilië

  Ipanema Beach

  Meer lezen over Brazilië?

  1 reactie

  1. m. reuser

   Ik wil mbet mijn kleinzoon naar Brazilie voor 4 weken. Wat is globaal een beedje goede route zonder al te veel afstanden af te moeten leggen. Is een auto huren een optie? Ik wilmet hem vanuit Nederland naar Sao Paulo vliegen omdat ik daar eerst een vriend wil bezoeken.
   Alvast dank, Martin

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU