Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Koh Sdach

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 11 april, 2022

Krijg je geen genoeg van onbewoonde eilanden met hagelwitte stranden? Dan is de Koh Sdach archipel in Cambodja jouw bestemming! Net buiten Botum Sakor National Park vind je 12 kleine eilandjes die grotendeels onbewoond zijn. Alleen op Koh Sdach en Koh Totang zijn accommodaties te vinden. De eilanden hebben een prachtige omgeving en zijn ideaal om te snorkelen en te duiken. Toch komen de meeste reizigers hier vooral voor het eiland hoppen in de archipel.

King Island of Koh Sdach

Koh Sdach wordt ook wel King Island genoemd. Dit is het enige eiland met een dorpje en elektriciteit. De meeste mensen gebruiken King Island als uitvalsbasis om de omliggende eiland te bezoeken.

Je kunt namelijk vanaf Koh Sdach alle eiland van de archipel bereiken met een boot. Vanaf hier vertrekken ook de dagtours naar de verschillende eilanden waardoor het een goede basis is om de verschillende eilanden vanaf te verkennen.

De meeste toeristen komen hier een of twee dagen om de omliggende tropische eilandjes te bezoeken. De eilandjes zijn stuk voor stuk schitterend met ongerepte hagelwitte stranden en turquoise water met koraal wat zich perfect leent voor snorkelen.

Daarnaast zijn de meeste eilanden nog bedekt met dichte jungle.

Koh Sdach

Wat is er te doen in de omgeving?

Eigenlijk wil je meestal niet zoveel doen op dit soort prachtige tropische eilanden. Toch wil de verveling wel eens toeslaan, na een aantal dagen op het strand gelegen te hebben. Gelukkig is er bij de Koh Sdach archipel genoeg te beleven om je te vermaken.

Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de drie leukste dingen die er te doen zijn op deze eilanden.

#1 Ga eiland hoppen

De meeste reizigers zullen hiervoor naar Koh Sdach komen voor het eiland hoppen. Het is mogelijk om vanaf het eiland dag-tours te boeken naar de verschillende eilanden in de omgeving. Je kunt hier prachtig snorkelen en duiken of gewoon genieten van het uitzicht uit je luie strandstoel!

Je kunt met het eiland hoppen er ook nog voor kiezen om te verblijven op Koh Totang. Dit tropische paradijs heeft ook accommodaties waardoor je hier ook kunt overnachten. Er is niet altijd stroom aanwezig dus het is wel iets meer back to the basics.

De meeste eiland tours gaan naar het tropische Koh Ampil. Hier wonen geen mensen waardoor je echt het gevoel krijgt van een onbewoond eiland.

#2 Ga snorkelen of leer duiken

Op Koh Sdach zijn twee duikscholen te vinden. Je kunt hier dus perfect leren duiken rond de eilanden van Koh Sdach. De turquoise zee voor de kust van de eilanden zit vol met vis en kleurrijke koralen.

Wanneer je niet gelijk een hele duikcursus wilt doen, kun je ook gewoon een snorkelset huren en zo de wateren om de eilanden heen verkennen!

#3 Verken het vissersdorp

Op Koh Sdach leeft het overgrote deel (70%) van de bevolking van de visserij. Wanneer je genoeg hebt van het snorkelen en de witte stranden, is het leuk om een middag rond te lopen in dit oude vissersdorpje.

Het lokale leven is gelukkig niet aangetast door het toerisme waardoor je het gevoel hebt dat je terug in de tijd bent gegaan. Daarom is het leuk om een dag het authentieke dorpje te verkennen van Koh Sdach.

Wanneer je aan de wandel bent op het eiland stop dan bij een van de lokale restaurants en probeer je overheerlijke verse vis die ze serveren op deze eilanden.

Koh Sdach

Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om Koh Sdach te bereiken. Dit kan grotendeels met een auto en daarna een korte boottocht of met een lange boottocht. Zelf hadden wij een voorkeur om het grootste gedeelte per auto af te leggen, omdat de boten niet altijd even comfortabel zijn.

Per boot

Vanuit Sihanoukville gaat er elke dag een boot tussen 12:00 en 14:00 ($10 p.p, 4,5 uur varen). Er gaat ook een langzamere (en goedkopere) boot ($5), maar die gaat maar een paar keer per week. Ook deze vertrekt uit Sihanoukville.

Per auto (grotendeels)

Koh Sdach ligt op slechts 10 minuten van het vaste land waardoor je een groot stuk kan overbruggen over land. Door de komst van een nieuwe snelweg zijn het Botum Sakor National Park en het dorpje Poi Yopon gemakkelijk te bereiken.

Wanneer je het grootste gedeelte van de reis per auto af wilt leggen moet je namelijk naar het dorpje Poi Yopon. Vanaf hier kun je een boot regelen die je in 10 tot 15 minuten naar het eiland brengt. Dit is wel een klein verschil met de 4,5 uur op een boot uit Sihanoukville

Overnachten op Koh Sdach

Veel van de eilanden in deze archipel zijn onbewoond. Er zijn 2 bewoonde eilanden; Koh Sdach (King Island) en Koh Totang. Het enige ‘dorp’ ligt op Koh Sdach. Je kunt slapen in Mean Chey Guesthouse, Nomad’s Land of Belinda Beach Lovely Resort.

Je kunt op beide eilanden overnachten en ook beide eilanden hebben schitterende stranden die je grotendeels voor jezelf hebt. Je kunt verschillende tours boeken vanaf beide eilanden naar andere eilandjes De meeste tours gaan richting Koh Ampil, een cluster van drie kleine eilanden.

TIP ♥ – boek hier je accommodatie voor Koh Sdach

Locatie Koh Sdach

Meer lezen over Cambodja?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU