Als je naar Guatemala gaat kan een bezoek aan Tikal niet ontbreken. Het is een van de bekendste en mooiste Maya-ruïnes ter wereld. Je vindt er niet alleen oude ruïnes, maar je kunt er echt een complete oude stad – inclusief pleinen en diverse mooie bouwwerken – bewonderen. Op deze pagina delen wij onze tips en ervaringen.

Waarom je naar Tikal moet

Ik denk dat als je de foto’s ziet je niet langer twijfelt of je Tikal wel of niet op je to-do lijst moet zetten. Het is een typische bucket-list bestemming. Tikal is een schitterend Maya complex midden in de jungle van Guatemala tegen de grens van Belize.

Overal ter wereld vind je van die magische plekken. Zo heeft Peru de Machu Picchu en Myanmar heeft Bagan, Cambodja de Angkor Wat etc. Guatemala heeft Tikal met zijn torenhoge, steile ruïnes van meer dan 44 meter hoog.

Wat deze plek zo indrukwekkend maakt, is dat het midden in de jungle ligt. Het is een gigantisch complex (thank you maps.me) met pleinen, tempels en andere indrukwekkende bouwwerken.

Ook wij hadden Tikal ingepland in onze route door Guatemala. Helaas liet het weer ons in de steek bij ons bezoek, maar het maakte het hele complex misschien nog wel wat magischer. De damp van de regen steeg op uit de jungle, de ruïnes staken boven de boomtoppen, terwijl de zon onder ging.

Tikal heeft iets magisch! Daarnaast was het er ontzettend rustig in vergelijking met bekende archeologische plekken op de rest van de wereld.

TIP ♥ – de entree voor Tikal National Park is Q150 p.p. per dag

Tikal
Ties bij Tikal
Tikel Jungle
Jungle Tikal

De mooiste ruïnes van Tikal

In Tikal vind je niet alleen mooie pleinen, maar ook diverse prachtige ruïnes. Ze behoren tot de mooiste ruïnes in Midden-Amerika. Het is een gigantisch complex waar je makkelijk de weg kwijt raakt als je niet op let waar je heen gaat. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de mooiste bouwwerken van Tikal hier benoemd.

De Grand Plaza

Dit is de meest bekende plaats van het hele complex. Als je een foto Google van Tikal is de kans groot dat de foto genomen is bij het Grand Plaza. Dit was ooit de plek voor de ceremoniële activiteiten van de Maya’s. Het is omringd door de ruïnes I en II en een reeks paleizen. Het is een must-see in Tikal.

TIP ♥ – download de app maps.me. Hiermee kun je makkelijk de verschillende ruïnes onderscheiden.

Tempel I

Alle ruïnes in Tikal hebben een naam met een nummer. Tempel I lijkt op een piramide en is gebouwd in 734 AD. De ruïnes wordt omringd door oeroude bomen en dit maakt het aanzicht van het bouwwerk nog unieker.

De trap van tempel I is naar de trap van tempel III gedraaid. In feite kijken de twee antieke tempels elkaar aan.

Deze ruïne staat ook bekend als de Temple of the Grand Jaguar vanwege, niet geheel verrassend, een jaguar. Hoewel het niet de hoogste ruïne is, is het wel de indrukwekkendste en bekendste op het Grand Plaza, het hart van Tikal.

Tempel II

Deze ruïne staat ook bekend als de Temple of the Masks en staat recht tegenover de Temple of the Grand Jaguar op de Grand Plaza. Je kunt via een steile houten trap naar de top van de tempel om te genieten van een spectaculair uitzicht op andere ruïnes en de jungle-achtige omgeving.

TIP ♥ – reken op minimaal een volle dag om alle ruïnes hier te kunnen zien

Temple of the Grand Jaguar
Temple of the Grand Jaguar
Temple of the Grand Jaguar
Temple of the Grand Jaguar, Grand Plaza
Tikal
Tikal

Tempel III

Naast tempel I staat tempel III. Net zoals tempel I, is dit bouwwerk erg oud. Ook deze tempel wordt omringd door de jungle, met vele bomen die al honderden jaren oud zijn. Het is dan ook niet gemakkelijk om de tempel te bereiken, maar je kunt er ook voor kiezen tempel III van een afstand te bewonderen.

Omdat de tempel erg groot is, kun je het bouwwerk ook van een afstand goed zien.

Tempel IV

Je kunt niet alle tempels in Tikal beklimmen, simpelweg omdat sommige bouwwerken te oud en te broos zijn. De meeste mensen die een tempel beklimmen in de oude Mayastad, kiezen voor tempel VI.

Wij raden je aan deze tempel direct na het openen van het park te beklimmen. Niet alleen omdat het zo vroeg nog wat rustiger is, maar ook omdat je in alle vroegte goed naar de geluiden van de jungle kunt luisteren.

De tempel staat bekend als Temple of the Two Headed Snake. Met 70 meter is dit de hoogste tempel in het Tikal-complex. De klim naar boven is vrij eenvoudig, dankzij een houten trap. Dit is de beste plaats om de zonsopgang en zonsondergang te zien, terwijl je in het park bent.

TIP ♥ – als de brulapen en papegaaien in de jungle wakker worden, maken ze een hoop lawaai. Dit maakt de klim nog unieker.

Tempel V

Het indrukwekkende aan deze tempel is het uitzicht vanaf de top. Vanaf hier kijk je namelijk uit op de toppen van de tempels van de Grand Plaza. Hoewel het uitzicht indrukwekkend is best pittig. Daarnaast heb je op de top geen veiligheidsmaatregelen dus pas op waar je gaat staan 🙂

Lost World Pyramid

Deze tempel, of piramide, is met 30 meter niet heel hoog. Toch is het een bekend bouwwerk hier. Dat komt vooral, omdat elke van de vier trappen is versierd. Dit is ook de oudste structuur van heel Tikal.

Tikal

Tikal

Grand Plaza
Tikal

5x tips voor een bezoek aan Tikal

Tikal is een gigantisch complex en we snappen dat het best wat onduidelijk kan zijn wat je nu wel en niet moet doen als je dit complex wil bezoeken. Om jouw bezoek aan dit complex zo aangenaam mogelijk te maken delen we graag onze beste tips en ervaringen.

TIP 1  Een tour boeken

Er zijn twee mogelijkheden om Tikal te bezoeken. Je kunt op eigen gelegenheid naar het complex gaan, of je kunt een tour boeken. Normaal zijn wij niet zo van het boeken van tours, maar bij Tikal kan het best handig zijn, aangezien het complex behoorlijk groot is en een gids je de mooiste plekjes kunt laten zien.

Sunrise tour

De zonsopkomst tour is de populairste tour, maar daarvoor moet je wel om 3:00 uur je bed uit. De meeste tours vertrekken namelijk midden in de nacht vanuit Flores om op tijd bij Tikal te zijn.

Het is zo’n 1,5 uur rijden van Flores naar Tikal. Als je de zonsopkomst wil zien is een tour wel handig.

Dagtour

Als je niet zo vroeg je bed uit wil kun je daarom ook kiezen voor de dagtour. Je vertrekt dan rond 9:00 uur uit Flores en hebt iets meer tijd voor je ochtendritueel 🙂 Tijdens de dagtour ben je overdag in Tikal, maar mis je de zonsopkomst of zonsondergang.

Sunset tour

Als je niet zo vroeg je bed uit wil kun je daarom ook kiezen voor de zonsondergang tour. Wij hebben deze tour gedaan. Helaas zat het weer niet echt mee, maar het was alsnog een prachtig gezicht.

Tours vertrekken rond 13:00 uur vanuit Flores en rond 17:00 uur gaat de zon onder bij Tempel IV. In combinatie met de jungle echt een indrukwekkende ervaring!

Waar boek je een tour

Je kunt de tours het beste boeken in Flores op zo’n 1,5 uur rijden van Tikal. Er zitten ontzettend veel touroperators in dit stadje, maar je kunt je tour ook bij ons boeken! Wij hebben de beste lokale operator uitgezocht toen we er zelf waren en waren blij met deze operator.

Ties: “Als je langer in Flores bent, boek dan ook een tour naar Yaxha. Misschien nog wel mooier (en veel rustiger) dan Tikal!”

Tikal Sunset
Tikal jungle
Jungle Guatemala
De jungle van Tikal

TIP 2 ➜ Zelf naar Tikal gaan

Een ander alternatief is om zelf naar Tikal te reizen vanaf Flores. Je kunt namelijk overnachten in verschillende hotels nabij Tikal. Zie ‘overnachten‘ voor meer info. Als je zelf naar Tikal gaat heb je meer vrijheid om rond te lopen.

Je mist wel de kennis van een gids, maar je kunt ook een gids inhuren bij het park.

Koop een retourticket Flores

Als je zelf naar Tikal gaat vanuit Flores koop dan een retour ticket voor de bus van Flores naar Tikal. Een retourtje kost Q80, zo’n $10 per persoon. Als je twee losse tickets koopt moet je vaak veel meer betalen.

Retourtickets zijn onbeperkt geldig dus ook handig als je in Tikal overnacht.

BELANGRIJK!

Als je op eigen gelegenheid naar de zonsopkomst wil is dat mogelijk, maar hou er rekening mee dat je dan een dag van tevoren je entreeticket moet kopen! Je komt zo vroeg aan in Tikal dat de ticket office nog dicht is. Als je dan geen ticket hebt kom je niet binnen.

Je kunt in Flores bij Banrural in de Maya Mall je entree ticket kopen voor Tikal (zie foto hieronder)

Voor de zonsondergang kun je gewoon een ticket kopen bij de ingang.

Ties: “Hou er rekening mee dat je je paspoort nodig hebt om binnen te komen!”

TIP 3 ➜ Kosten voor tickets

Entree voor het Tikal National Park is Q150 p.p. Het park is open van 6:00 tot 18:00 uur. Een kaart van Tikal kost je Q20 ($4). Koop er een want het complex is groot! Als je geld wil besparen download dan maps.me waar ook de meeste routes en tempels op staan.

Als je na 15.00 uur het park betreedt, is je ticket ook geldig voor de volgende dag. Dit is handig als je in Tikal overnacht.

Map Flores Guatemala

Grand Plaza
Grand Plaza, het bekendste deel

TIP 4  Gratis zonsondergang tour

Het is niet helemaal de bedoeling, maar je kunt ook zelf je eigen sunset-tour regelen. Elke dag om 17:00 uur verzamelen de tourgroepen zich bij Tempel IV om te genieten van de zonsondergang. Je kunt hier bij staan en de bewaker Q20 betalen.

Als het goed is laat hij je dan omhoog.

Toch zijn we van mening dat je beter je geld kunt investeren in een tour. Ten eerste omdat je dan zelf ook meer leert over het complex (en het is erg interessant) en ten tweede omdat het geld dat jij investeert in een tour ook weer geïnvesteerd wordt in het onderhoud van de ruïnes.

TIP 5  Neem eten en drinken mee!

Gek genoeg vind je hier geen winkeltjes waar je eten kunt kopen. Bij tempel 1 en 4 kun je water kopen, maar neem zelf genoeg mee. Als je hier een dag wil blijven raden we aan om minimaal 2 liter water per persoon mee te nemen. Denk daarnaast aan snacks en wat fruit.

Op zaterdag en zondag is het erg druk in Tikal

Temple III Guatemala
Dit uitzicht vergeet je niet snel

Grand Plaza

Overnachten in Flores of Tikal

Bijna iedereen bezoekt Tikal vanuit Flores, een sfeervolle en kleurrijke stad op zo’n 1,5 uur rijden van het tempelcomplex. Als je echter het beste uit je bezoek aan Tikal wil halen raden we aan om rondom Tikal zelf te overnachten.

Je vindt hier namelijk een aantal hotels.

Overnachten in Tikal

Je kunt overnachten in het nationale park van Tikal. Dit is duurder dan overnachten in Flores, maar je slaapt wel midden in de jungle én het is handig als je Tikal op eigen gelegenheid wilt ontdekken. Daarnaast hoef je na een avond-tour niet terug naar Flores. Er zijn vier hotels:

Wij sliepen in Jungle Lodge Hostel waar je zo’n €50 pr nacht betaald voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Voor luxere kamers met eigen badkamer betaal je al snel zo’n €100 per nacht. Dat is een stuk duurder dan in de rest van Guatemala.

Overnachten in Flores

Overnachten in Flores is een stuk goedkoper, maar je zult dan wel heen en weer naar Tikal moeten reizen ($10 p.p.). Je hebt hier allerlei soorten accommodatie variërend van low-budget opties voor backpackers tot luxere hotels van $50 per nacht. Reken er wel op dat het 1,5 uur rijden is naar Tikal.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht van de beste accommodatie in Flores

Leuke bars & eten

Wij vonden de bar/restaurant San Telmo erg gezellig. Je kunt hier lekker eten en goede cocktails drinken. Voor de beste streetfood moet je halverwege de brug zijn bij het parkje. Vanaf 14:00 uur maken locals hier heerlijk eten klaar voor maximaal 5Q per gerecht.

Beste reistijd

Het is het hele jaar door warm en vochtig rondom Tikal. De beste tijd om het tempelcomplex te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van november tot en met maart. De temperaturen zijn dan goed omdat het niet zo heet wordt als tijdens onze zomermaanden.

Tikal National Park bevindt zich in het regenwoud, waar het het grootste deel van het jaar regent. Het regent hier niet harder dan andere gebieden in Guatemala, maar vaker (meer kleine buien). Zorg ervoor dat je een regenjas meeneemt.
reistijd Tikal

Hoe kom je er?

Het is niet heel moeilijk om de stad Tikal te bereiken. Bijna iedereen reist naar het stadje Flores. Deze stad is namelijk de toegangspoort voor de oude stad. Vanuit Flores reis je nog ongeveer een uur om de oude stad te bereiken.

Je kunt een excursie boeken, maar je kunt ook op eigen initiatief met de taxi naar Tikal rijden.

Naar Flores

Vanuit het hele land gaan er bussen naar Flores. Flores, en Tikal, liggen in het noorden van het land tegen de grens van Belize dus het is een aardige rit. Ongeacht waar je vandaan komt. De makkelijkste manier om hier te komen is vanuit Guatemala Stad of Antigua.

Vanuit Guatemala Stad

Je kunt de chickenbus nemen, maar dit is een hele pittige rit van 15 uur (als je geluk hebt) en ontelbaar veel overstappen en uitzoeken. Neem daarom de comfortabele bussen (soort tourbussen) met airconditioning van Linea Dorada busstation.

TIP ♥ – deze reis duurt ongeveer 10 uur en kost $30 p.p. De bus vertrekt om 21:00 uur en 22:00 uur en komt rond 5:00 uur in Flores aan.

Flores naar Tikal

Eenmaal in Flores is het niet zo moeilijk om in Tikal te komen. Je kunt een tour boeken, maar je kunt beter een buskaartje kopen en zelf gaan. Er gaan minivans en shuttles elke 2 uur. De eerste gaat ’s nachts om op tijd te zijn voor de zonsopkomst.

Van Belize naar Flores

De eenvoudigste manier is om bij een touroperator in San Ignacio (nabij Xunantunich en Caracol) een dagtrip te boeken naar Tikal. Je kunt ook zelf de grens over. Neem de chickenbus van San Ignacio naar Benque Viejo (ongeveer 13 km).

Benque ligt 2 kilometer van de grens. Hier kun je heen lopen of een taxi nemen..

De grens over

Bij de grens regel je alle formaliteiten. Als je eenmaal de douane hebt verlaten, vind je een aantal collectivos (minivans) die richting het busstation van Santa Elena rijden op 5 minuten van Flores (2 uur rijden).

Vanaf Santa Elena neem je een tuk-tuk naar Flores voor $1 per persoon (let op: soms vragen ze meer als je hebt een grote tas/koffer hebt). Andersom werkt de reis hetzelfde.

TIP ♥ – je moet $30 exit fee betalen om Belize te verlaten.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven