Prasat Preah Vihear

Het is niet de bekendste tempel in Cambodja, maar het ligt wel op de mooiste plek van alle Angkor tempels. De Prasat Preah Vihear ligt op een van de steile hellingen van het Dangkrek gebergte op 625 meter hoogte. Het uitzicht vanaf de tempel is adembenemend. Met de laaglanden van Cambodja 600 meter onder je, en een eindeloos zicht over de natuur met op de achtergrond de heilige berg van Phnom Kulen is iets wat je niet snel vergeet!

Wat is de Prasat Preah Vihear?

De Prasat Preah Vihear was een belangrijk bedevaartsoord tijdens de Angkoriaanse periode en werd niet in een keer gebouwd. De bouw is begonnen in opdracht van Yasovarman I (889-910) en eindige zeven Khmer vorsten en 300 jaar later onder leiding van Suryavarman II (1112-1152) die ook de Angkor Wat liet bouwen.

Net als meer Angkoriaanse tempels werd de tempel gebouwd om Mount Meru te vertegenwoordigen en was het gewijd aan de Hindoe god Shiva.

Wat deze tempel bijzonder maakt, is dat het complex is gericht naar het Noorden. Iets wat zeer ongebruikelijk is bij Hindoeïstische tempels die gewoonlijk op het Oosten gericht zijn.

Preah Vihear

Monumental Stairway

De mooiste manier om deze tempel te bezoeken is via de Monumental Stairway, een 275 meter lange versierde prachtig route naar de tempel.

Sportievelingen nemen echter de 1.800 meter lange Eastern Stairway. Deze was lang gesloten, omdat er mijnen lagen. Gelukkig zijn de mijnen geruimd en is de route tegenwoordig te bewandelen.

TIP ♥ – entree is $10 p.p.

Thailand of Cambodja?

De Prasat Preah Vihear tempel is tevens bekend, omdat het veelvoudig in het nieuws is geweest. Het complex ligt namelijk in het grensgebied tussen Cambodja en Thailand.

Thailand en Cambodja liggen regelmatig met elkaar overhoop tot waar de Preah Vihear tempel nu behoort. In 1962 besliste het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag dat de tempel tot Cambodja behoorde.

De onrust laaide echter weer op toen de Preah Vihear tempel in 2008 werd toegevoegd tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel Thailand de uitspraak van het Hof niet aanvecht, claimt het wel het land wat om de tempel heen ligt.

Beide landen hebben militairen in de omgeving gelegerd die regelmatig slaags raken met elkaar. Helaas heeft dit in 2011 geleid tot het instorten van een van de vleugels van de tempel.

Prasat Preah Vihear

Hoe kom je bij de Prasat Preah Vihear?

Hoe kom je bij de Prasat Preah Vihear tempel? De dichtstbijzijnde stad in de buurt van de tempel is Sra Em. Deze stad ligt op zo’n 30 kilometer afstand van de tempel. Vanaf hier kun je een taxi of motor regelen naar de tempel.

Van en naar Phnom Penh

Er rijden dagelijks bussen tussen Sra Em en Phnom Penh. Deze busrit duurt in totaal 10 uur en kost je ongeveer $ 12,50 USD.

Van en naar Siem Reap

Helaas rijden er vanuit Siem Reap geen bussen. De enige mogelijkheid om in Sra Em te komen vanuit Siem Reap is een taxi. Een taxirit tussen deze twee steden duurt ongeveer 2,5 uur en kost je ongeveer $ 10,- USD. De taxi’s zijn in Sra Em te vinden bij de rotonde in de stad.

Overnachten

Ook de Prasat Preah Vihear tempel is nog niet zo bekend als de beroemde Angkor Wat. Hierdoor staat het toerisme in deze regio nog een beetje in de kinderschoenen. Je hoeft daarom ook geen grote resorts te verwachten in het plaatsje Sra Em.

Er zijn dan ook voornamelijk budget accommodaties te vinden in de plaats Sra Em.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Sra Em

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven