Sla Battambang in Cambodja niet over! Vanaf Siem Reap reis je in een paar uur naar Battambang. Hoewel minder bekend dan Siem Reap of Phnom-Penh, is dit de tweede stad van Cambodja. Het is een rustig stadje ten zuidwesten van Siem Reap. En een echte aanrader! We nemen je mee in de wonderlijke wereld van Battambang met haar prachtige en bijzondere verhalen.

Waarom naar Battambang

Backpackers kiezen niet altijd voor Battambang en lijken liever direct door te reizen naar Phnom Penh. Zonde! Want bezienswaardigheden zijn er genoeg in Battambang. Je kunt met een tuk-tuk de highlights van Battambang bekijken.

Als je het treft, heb je een aardige chauffeur die je van alles vertelt en je meeneemt naar de meest prachtige plaatsjes, al voor 7 dollar per persoon.

TIP ♥ – breng een bezoek aan Wat Kor Village
BattambangLocals in Battambang

BattambangDe omgeving van Battambang

Wat is er te doen in Battambang?

Dit is een regio die steeds meer reizigers trekt. Het is niet zozeer de stad waar reizigers voor komen, maar meer de omgeving van deze stad. Die is namelijk erg indrukwekkend. Hieronder een aantal leuke dingen om te doen.

#1 Maak een ritje met de Bamboo Train

Maak een rit op een originele bamboe trein! In 2009 besloot de overheid van Cambodja dat het niet verder ging investeren in een spoorwegsysteem. Hierdoor bleef het land achter met vele kilometers spoor die niet meer gebruikt werden.

De lokale bevolking speelde hier handig op in door zelf ”treinen” te gaan maken op deze verlaten sporen. Deze ”treinen” bestaan uit niet meer dan twee wielsets en een bamboe zitgedeelte. Vandaar de naam Bamboo Train!

De bamboe trein wordt gebruikt voor personen en goederenvervoer.

Het leuke is dat de treintjes voor je neus in elkaar gezet worden. De driver legt vervolgens een paar matten en kussentjes neer je kunt dan gaan zitten en genieten maar!

TIP ♥ – een return ticket voor deze trein kost $10 p.p.

#2 Bezoek de lokale markt

De markt op straat is iets waar je niet omheen kunt in Battambang. Overal staan mensen met allerlei soorten producten. Groenten en vlees het ligt allemaal naast elkaar op kleedjes. En je moet niet raar opkijken als je een hele varkenskop ziet liggen.

Mocht je tussendoor wat willen drinken, dan kun je kiezen voor het exotische bamboedrankje. Langs de weg zie je locals met bamboe wagentjes staan. De bamboestengels worden samen met een schijfje sinaasappel of citroen meerdere malen door een apparaat geperst, het sap wat hieruit voortvloeit, vormt het bamboedrankje.

TIP ♥ – iets moois om te bezoeken is het circus van Phare Ponleu Selpak, waar gehandicapte kinderen aan deelnemen. Entree is $10 (volwassenen) en er zijn elke maandag, donderdag zaterdag optredens.
battambang
meat marketBron: www.josjebotman.nl

#3 Ga naar de Killing cave

Een andere “trekpleister” in Battambang zijn de Killing Caves. Deze doen ons helaas denken aan de Killing Fields. De killing caves is een complex van verschillende grotten die vroeger vaak als heiligdom werd gebruikt. Helaas speelde er ook een bijzonder duister verleden er zich af.

In 1994 werd ontdekt dat de Khmer Rouge de grotten tijdens hun regeer periode gebruikte om mensen te vermoorden. Tijdens de oorlog zijn er veel mensen in omgekomen. Mensen werden boven op de berg vermoord en vervolgens in een van de grotten gegooid.

Dit is geen ‘feel-good trip

Soms lagen mensen er wel twee dagen voordat ze uiteindelijk overleden. Overal in de grot zijn nog resten van botten te zien, in een soort monument, maar ook nog op de grond. Een verschrikkelijk beeld en nog maar zo kort geleden.

Het aparte is dat er rondom de grot veel lokale mensen om geld bedelen.

TIP ♥ – entree is $3 p.p.

#4 Verken de Bat Cave

Naast de Killing Cave is er ook een Bat Cave in de omgeving van Battambang. Een totaal andere bezienswaardigheid. Namelijk een grot met vleermuizen. Je gaat de grot (gelukkig!) niet in, maar je wacht tot de vleermuizen rond zonsondergang uit de grot uitkomen.

Rond 17:30 uur verlaten deze vleermuizen allemaal tegelijkertijd de grot.

Je kunt vanuit het centrum van Battambang een tuktuk nemen naar Phnom Sampeou. Hier kun je elke avond tijdens de schemering de vleermuizen zien.

Miljoenen vleermuizen vliegen uit voor hun avondeten; insecten. Een speciale gelegenheid en weer iets om af te strepen op je lijstje: been there, seen it!
tonle sap

# 5 Verken de omgeving per fiets

Het is mogelijk om in Battambang een fietstour te boeken. Deze tour neemt je mee langs de hoogtepunten van de stad Battambang. De tour neemt je ook mee over het schitterende platteland rond de stad.

Tijdens de tour maak je kennis met veel lokale gerechten. Je ziet hoe de verschillende producten gemaakt worden en je mag natuurlijk proeven! Wil je de omgeving van Battambang rustig verkennen vanaf een fiets, terwijl je af en toe stopt om lokale gerechten te proeven? Dan is deze tour zeker een aanrader!

# 6 Bezoek de Prasat Banan

Op zo’n 23 kilometer ten zuiden van Battambang vind je de Prasat Banan tempel. Na het beklimmen van een flinke trap kom je uit bij de tempel van Prasat Banan. De tempel is ook hier weer niet van het formaat Angkor Wat,  maar de uitzichten over de Sangker rivier zijn meer dan de moeite waard.

Je kunt onder de tempel nog een drietal grotten bezoeken. Hiervoor moet je wel gebruik maken van een gids. De gidsen kun je ter plekke regelen bij de tempel zelf.

TIP ♥ – Op de weg naar de tempel vind je veel verkopers en bedelaars

Prasat Banan

Prasat Banan

#7 Met de boot naar Siem Reap

Wat ook leuk is om te doen, is een boottocht maken te naar Siem Reap (of andersom). Het is de perfecte manier om het dagelijkse leven in Cambodja te ervaren. Het leven speelt zich hier grotendeels af op en rond het water en dat is bijzonder om te zien.

Je vaart langs dorpjes en iedereen zwaait enthousiast als je langs vaart. Daarnaast vaar je over het Tonle Sap meer, het grootste meer van het land. Hier vind je de bekende drijvende dorpen. Het is bizar dat mensen complete dorpen kunnen bouwen op een meer!

TIP ♥ – de tocht duurt 6 uur. Met laag water duurt het langer. Reken op US$30 p.p. Check de prijzen bij je accommodatie

Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om in Battambang te komen. Met de bus of met de boot. De boot is uiteraard het leukste, maar duurt wel iets langer.

Boot

Er vaart een boot tussen Siem Reap en Battambang. De tocht kost je $20 en de boot vertrekt om 7:00 uur. Je moet dus wel vroeg op. Het is echter wel de moeite waard, omdat je langs en door de mooiste omgeving van Cambodja vaart. Deze tocht is absoluut een aanrader!

Bus

Bussen tussen Battambang en Phnom Penh rijden elke dag. Het is niet lang rijden (6 uur) dus wees er vroeg bij, omdat het een populaire route is. De bus vertrekt vrij frequent, vraag bij je accommodatie hoe laat en waar.

Een kaartje moet je tussen de $5 en $10 kosten, afhankelijk of je een VIP of standaard bus neemt.

Er rijden ook bussen naar Bangkok. Deze vertrekt om 7:45 uur en om 13:00 uur. Capitol en Sorya zijn de enige busmaatschappijen die deze route afleggen. Een buskaart kost je ongeveer $15 p.p. en de rit duurt 9 uur.

Locatie

7 gedachten over “Battambang”

  1. Hi Tom,

   we hebben het aantal inwoners (of de oppervlakte) niet geteld, maar volgens het Tourism Board van Cambodja, is Battambang de op twee na grootste stad van het land. Wij gaan ervan uit dat het Tourism Board het juist heeft, maar het zal er om hangen denk ik 🙂

   Wat betreft het drankje, dat zou zomaar eens kunnen! 🙂

   Happy travels,
   Ties

 1. ik ben NIET van de snelheid en achtbanen en snelle wendingen en zo…echt een angsthaas. IS de bamboe trein iets wat ik moet doen of moet overslaan? hoe gevaarlijk is het? zijn er “vaak”” ongelukken?

  1. Hoi Kitty,

   het is geen achtbaan, maar een handbediende ’trein’. Google anders even op afbeeldingen en je weet ongeveer wat je kunt verwachten 🙂 Voor zover ik weet zijn er geen ongelukken gebeurd, maar die zekerheid kunnen wij uiteraard niet geven. De enige tip die ik kan geven is dat je dit met een gids moet doen en niet zelf op een bestuurder af stappen.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven