Ongeveer 100 kilometer ten noorden van Siem Reap ligt de Koh Ker tempel. Deze tempels hebben eeuwen lang verborgen gelegen in de bossen van Cambodja. Sinds de aanleg van een nieuwe weg is het echter mogelijk om dit prachtig gelegen tempelcomplex te bezoeken. Koh Ker diende als hoofdstad van het Khmer-rijk van ongeveer 928 tot 944 onder koning Yayavarman IV en zijn zoon Hasavarman II.

De Angkor tempels van Koh Ker

Koh Ker was de hoofdstad van het Angkor rijk van 928 tot 944. Veel reizigers vertrekken naar de Angkor tempels in Siem Reap en vergeten deze tempel te bezoeken. Eigenlijk heel zonde, want deze tempels zijn net zo spectaculair.

Sinds de aanleg van een nieuwe weg is een dagtrip vanuit Siem Reap goed te doen.

TIP ♥ – om alle tempels te zien in dit complex van 9 bij 4 kilometer groot heb je minimaal twee dagen nodig.

De tempels werden gebouwd in opdracht van koning Yayavarman IV en zijn zoon Hasavarman II. Veel namen van koningen eindigen overigens op Varman. Varman betekent beschermer. De regio werd al snel verlaten toen de opvolgers terug gingen naar de regio van Siem Reap.

Koh Ker

Welke tempels moet je zien

In totaal staan er bijna 100 tempels bij Koh Ker. De meeste kun je vrij makkelijk bezoeken, maar we zullen ze niet allemaal benoemen. De bekendste tempel is de Prasat Thom en de Koh Ker tempel. Hieronder nog wat tempels die je gezien zou moeten hebben.

Prasat Thom

De meest bekende tempel van het complex is de Prasat Thom. Deze tempel is 55 meter breed en 40 meter hoog en steekt prachtig uit boven de jungle wat een bijzonder spektakel is.

Het is een flinke klim om de tempel op te komen. Zeker in het droge seizoen waarin de temperaturen kunnen oplopen naar de  40 ℃. Je word wel beloond met een niet te missen uitzicht als je boven komt!

De tempel kent zeven verdiepingen en op de trappen zijn 40 inscripties gevonden die dateren van 932 tot 1010.

TIP ♥ – de entree tot de tempels is US$10 per persoon.

Prasat Bram

Een van de meest magisch ogende tempels is de Prasat Bram. Deze tempel wordt ‘opgegeten’ door de omliggende bossen en de wortels van vijgenbomen komen door het metselwerk heen wat de tempel een bijzonder aanzicht geeft.

Sommige indrukwekkende beelden in het National komen van Koh Ker, waaronder de enorme Garuda die bezoekers begroet in de hal

ruins Koh KerEen tempel in het Koh Ker complex.

Prasat Krahom

Een van de tempels is de Prasat Krahom wat ‘Rode Tempel’ betekend. Het is de op één na grootste tempel en veel reizigers beginnen hier hun bezoek aan het complex. De Prasat Krahom dankt zijn naam aan de rode bakstenen waaruit de tempel is opgebouwd.

Ooit stond deze tempel bekend om de gebeeldhouwde leeuwen, maar helaas zijn deze niet meer te zien.

Koh Ker

Hoe kom je er?

De tempels liggen op ongeveer 120 km ten noordoosten van Siem Reap in een dunbevolkt gebied. De weg van Siem Reap naar het dorp is in prima staat. Het makkelijkste is om een dagtrip vanuit Siem Reap te boeken. Dat is ongeveer 2,5 uur rijden.

Er is geen openbaar vervoer naar Koh Ker, maar taxi’s en auto’s kunnen bij hotels en hostels worden geregeld.

Overnachten

De tempels van Koh Ker zijn niet zo bekend als de Angkor Wat, terwijl ze wel net zo mooi zijn! Het is dan ook apart te noemen dat er bijna geen accommodaties te vinden zijn in de buurt van het Koh Ker tempel complex.

Helemaal als je je bedenkt dat het complex zo groot is dat je meerdere dagen nodig hebt om alle tempels te zien. Toch zijn er een aantal accommodaties die zich in de buurt van het tempelcomplex hebben gevestigd.

TIP ♥ – Dicht bij Koh Ker zijn er alleen hostels. Reserveer hier je accommodatie in de omgeving van Koh Ker.

Locatie Koh Ker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven