Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Sihanoukville

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Sihanoukville is het Scheveningen van Cambodja, alleen dan met witte zandstranden, tropische eilanden en bars op het strand. Althans, dat was het. De laatste jaren is Sihanoukville namelijk enorm veranderd. Het is niet meer het authentieke vissersdorp dat veel mensen verwachten. Wat is het dan? Dan vertel ik je op deze pagina.

Sihanoukville; de achilleshiel van Cambodja

Sihanoukville was vooral bekend door de stranden en de kleinere eilandjes in de buurt. Het was de plek waar backpackers en gezinnen kwamen om lekker aan het strand te hangen en te ontspannen.

Dat was ook mijn eerste ervaring met Sihanoukville. Dat veranderde echter wel toen ik er de tweede keer kwam. Helaas was er van het authentieke backpackersdorp weinig meer over.

Mijn ervaring

De eerste keer dat ik hier was vertelde een Nederlandse hostel eigenaar al over de investeringen van met name Russen en Chinezen. Dat deed de hele regio weinig goed. Ik merkte er toendertijd nog niet veel van. Toen ik jaren later terug kwam was de stad volledig verbouwd en de sfeer eerder grimmig dan gezellig.

TIP ♥ – dit is mijn mening. Het kan zijn dat jij het wel leuk vindt.

Sihanoukville

het strand van Sihanoukville

Dit is hoe ik me Sihanoukville herinner

Van backpackersdorp tot flatgebouwen

Ik vind het eeuwig zonde dat Sihanoukville alle charme heeft verloren aan geld. Russen en Chinezen bouwen de hele regio vol met afschuwelijke hotels en casino’s. Het ooit zo relaxte stadje is een grote resort-stad geworden zoals Cancun in Mexico.

Ontwikkelingen juich ik alleen maar toe. Zeker als de lokale bevolking hiervan profiteert. Helaas is dat niet het geval in Sihanoukville. Sterker nog, het levert de locals helemaal niets op. Behalve teruglopende cijfers qua toerisme.

Mensen klagen over bouwoverlast, vervuilde stranden, overprijsde accommodatie en heel veel Russische en Chinese toeristen. Sihanoukville is in rap tempo zijn charme verloren door de grote resorts en de vele Chinese toeristen.

Ik vind het vervelend om te zeggen, maar wat mij betreft, kun je Sihanoukville beter overslaan.

Hoogbouw in Sihanoukville

De stad zoals het er nu uit ziet

6x leuke dingen om te doen

Als je wel besluit naar Sihanoukville te gaan, is er wel het een en ander te doen. Het is immers een van de bekendste strandbestemming van het land. Met de investeringen en nieuwbouw komen ook verschillende nieuwe activiteiten. Naast chillen op het strand is hier namelijk nog veel meer te doen.

Wij hebben een lijstje gemaakt met leuke dingen om te doen in Sihanoukville.

#1 Bezoek de Wat Leu Temple

Cambodja staat bekend om zijn boeddhistische tempels, ook wel Wats genoemd. De bekendste is natuurlijk de Angkor Wat, maar er zijn er veel meer. De Wat Leu is een kleurrijke, op palen gebouwde tempel.

Het lijkt een beetje op een pagode. De Wat Leu heeft verschillende bijzondere eigenschappen zoals de driehoekige gesneden witte olifant, de gouden decoraties en een groot beeld van Boeddha.

TIP ♥ – een motortaxi van de stad naar de tempel kost US$5 p.p.

Wat Leu

De tempels in Sihanoukville

#2 Leef je uit op het water

Sihanoukville is een ideale locatie voor een aantal watersport activiteiten. Uiteraard kun je hier goed duiken en snorkelen, maar er zijn meer activiteiten op en rond het water. Zo kun je hier ook kajakken, windsurfen, en voor een iets hogere prijs kunt ook kitesurfen (aanrader!).

Genoeg activiteiten voor een leuke dag aan zee.

#3 Bezoek het Ream National Park

Sihanoukville is  de uitgangsbasis voor een bezoek aan het Ream National Park. Dit is een beschermd natuurgebied waar veel verschillende soorten vogels leven. Het is een heerlijke get-away als je de backpackers en feestje even zat bent.

Met een bootje vaar je naar het park. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen. Je ziet vissers op en in het water en hier en daar een klein vissersdorpje.

Ream national Park

Uitzicht in het National Park

#4 Bezoek de markten

Met een overvloed aan handgemaakte goederen, strandkleding, sarongs, schoenen en lokale gerechten is de Central Market een leuke dagbesteding. Uiteraard verkopen ze hier ook vers fruit en heerlijke fruit shakes.

De nachtmarkt van Sihanoukville en de weekendmarkt van Otres de populairste markten. Het is een leuke manier om de lokale cultuur te ervaren.

#5 Huur een brommer of fiets

De omgeving van Sihanoukville leent zich goed om te verkennen met de brommer of fiets. Met de brommer of fiets kun je sneller naar de omliggende stranden, het centrum of de marktjes. Er zijn zelfs fiets-tours die je kunt boeken waar ze je meenemen rondom de stad.

Een brommer huren kan overal in de stad. Let er wel op dat politie hier vrij corrupt is. Op boetes kun je afdingen dus ga nooit akkoord met het eerste bedrag.

TIP ♥ – een fiets huren kost je maar $2 per dag.

#6 Verken de omliggende eilanden

Je hebt in totaal 23 stranden om te verkennen. Sommige stranden liggen aan de kust van Sihanoukville, maar de meeste vind je bij de omliggende eilanden. Een leuke manier om die te verkennen is een eiland-hop tour.

Hierbij ga je in een dag langs verschillende eilanden voor de kust van Sihanoukville. De bekendste eilanden zijn uiteraard Koh Rong en Koh Rong Samloem, maar ook Bamboo Island is de moeite waard.

Parasol in Sihanoukville

Koh Rong Samloem 

De stranden van Sihanoukville

Sihanoukville kent veel stranden. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een groot strand is, aangezien veel in elkaar door loopt. Toch zijn er een aantal stranden te onderscheiden. Het bekendste strand is Occheutal Beach, maar er zijn er meer.

Het zijn zeker niet de mooiste stranden in Cambodja, daarvoor kun je beter naar Kon Rong of Koh Rong Samloem.

Occheuteal Beach

Het populairste strand met guesthouses, hotels en sfeervolle restaurantjes. Zomers vindt je hier ook veel (rijke) Cambodjanen. Prima strand voor zonsondergangen. Het is er overdag wel erg druk met veel lokale verkopers.

Otres Beach

In de buurt van Occheutal Beach vind je Otres Beach, een rustiger en mooier strand. Dit is het mooiste strand van Sihanoukville met het helderste water. Het was ooit ook minder ontwikkeld dan Occheutal, maar dat is geweest. Ook hier vind je hotels en resorts.

Sokha Beach

Dit is het mooiste strand van Sihanoukville. Het is hier een stuk rustiger dan Occheuteal en Otres Beach. Het oostelijke gedeelte is open voor bezoekers. De rest behoort tot Sokha Beach Resort waar je alleen kunt zitten als je een drankje besteld.

Victory Beach

Mocht je hét backpackers paradijs van Sihanoukville willen bezoeken is een bezoek aan Victory Beach aan te raden. Vooral ’s avonds is het hier erg gezellig met de barretjes, ongedwongen sfeer en het heerlijke klimaat.

Sihanoukville kent bovendien vele prachtige eilandjes waar het toerisme nog niet is ingeslagen. Het bezoeken van deze eilandjes is een oase van rust en natuur, een absolute aanrader. Koh Tang is één van die vele eilandjes.

Hou er rekening mee dat je nog niet op alle eilandjes kan slapen.

Strand Sihanoukville

Zo zijn de stranden helaas niet meer

Beste reistijd

De heetste maanden zij mei tot en met maart, maar dan valt er ook wat meer regen. In onze zomermaanden, juni tot en met oktober, valt er de meeste regen.

Als je lekkere temperaturen wilt en niet zo veel regen kun je Sihanoukville het beste tussen november en februari bezoeken.

Hoe kom je er

Sihanoukville is makkelijk te bereiken. Er zijn verschillende manieren om er te komen, maar de makkelijkste (en goedkoopste) manier is de bus vanuit Phnom Penh. Hieronder de makkelijkste opties om in dit stadje te komen.

Met de bus

Alle grote busmaatschappijen rijden dagelijks tussen Sihanoukville en Phnom Penh of Siem Reao. Ze rijden van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag en sommige ook ‘s avonds en ‘s nachts.

Bustickets hoef je niet van tevoren te reserveren. Dit soort routes zijn makkelijk meteen te boeken. Bij elke operator of accommodatie kunnen ze je helpen bustickets van of naar Sihanoukville.

Met het vliegtuig

Je kunt ook vliegen vanaf Phnom Penh. Vanaf Ho Chi Minh City, Siem Reap en Phnom Penh kun je hier heen vliegen.

Overnachten in Sihanoukville

Aan accommodatie is geen gebrek. Helaas vind je hier steeds meer grote resorts. Het echte strandgevoel is een beetje verdwenen. Het gezelligste deel van de stad vind je bij Occheuteal Beach.

Hou er rekening mee dat de prijs/kwaliteitsverhouding bij sommige accommodaties niet al te best is.

Don Bosco Hotel School

Als je in Sihanoukville wil overnachten, overweeg dan om bij Don Bosco Hotel School te overnachten. In deze school worden jongeren uit de omgeving opgeleid om te kunnen werken in hospitality.

Je steunt daarmee niet alleen de lokale bevolking, je helpt jongeren ook aan een betere toekomst.

Locatie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!