Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Great Ocean Road

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 11 december, 2019

The Great Ocean Road is niet zomaar een weg in Australië. Het is een 240 kilometer lange weg die langs de zuidwestkust van het land loopt en je op vele prachtige uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden trakteert. Kijk je aan de ene kant van de auto uit het raam, dan zie je de prachtige stranden van Australië. Kijk je aan de andere kant van de wagen uit het raam, dan zie je een groen heuvellandschap met bijzondere regenwouden.

Wat is de Great Ocean Road?

Zeker als je wat langer in Australië bent, is het een must om deze route te rijden met een camper of een terreinwagen. Hier ben je ongeveer drie dagen mee bezig, maar het zijn zeker geen drie saaie dagen in de auto. Vanuit je auto heb je namelijk prachtige uitzichten, zowel aan de kustkant van de weg als aan de heuvelachtige kant van de weg. 

Daar komt nog bij dat je onderweg langs vele bijzondere bezienswaardigheden komt, die je kunt bezoeken als korte pauze tijdens het rijden. Je kunt ook met een georganiseerde busreis over The Great Ocean Road rijden, maar wij raden je toch aan om op eigen houtje te gaan. Zelf over de weg rijden geeft namelijk toch een hele andere ervaring dan achterin een bus plaatsnemen.

Belangrijke stops

Er zijn een aantal bekende stops die je gezien ‘moet’ hebben tijdens je rit over de Great Ocean Road. We hebben een aantal bekende op een rijtje gezet;

  1. Bells Beach is het bekendste (en een van de mooiste) strand hier. Geliefd bij surfers;
  2. Niet ver van Bells Beach ligt Point Addis. Tevens een mooi (en iets rustiger) strand;
  3. De 12 Apostelen, de bekendste stop bij de Great Ocean Road (hieronder meer);
  4. Muttonbird Island is een mooie plek om te stoppen om vogels te spotten;
  5. Een van de mooiste parken onderweg is Great Otway National Park. Je hebt hier koala’s en een indrukwekkende waterval!
Great Ocean Road

Je rijdt door een schitterende omgeving

Bezienswaardigheden The Great Ocean Road

Langs de Great Ocean Road en in de buurt van deze bijzondere weg zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. De drie populairste bezienswaardigheden in de buurt van de weg, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

De rotsengroep de 12 Apostelen

De meest bijzondere en ook populairste attractie bij The Great Ocean Road is de rotsengroep de 12 Apostelen (zie foto hier onder). Deze kalkstenen rotsblokken rijzen loodrecht uit de zee op en dit maakt de kust van Australië nog mooier om op de foto te zetten. In 2005 stortte één van de 12 Apostelen in en daarom zijn er nu nog maar acht over. 

TIP ♥ – halverwege de route ligt Apollo Bay, een goede plek om te stoppen en te overnachten. Heb je geen camper? Dan is reserveren in het hoogseizoen aan te raden hier.

Je zou misschien denken dat er 12 stonden en dat er daarna nog 11 rotsen over waren, maar er waren altijd ‘slechts’ 9 apostelen en dit betekent dat er nu nog 8 over zijn. Zeker tijdens zonsopkomst of zonsondergang is het een must om naar de 12 Apostelen te gaan, want dan geeft de gloed van de zon een bijzondere oranjerode gloed aan de rotsblokken.

TIP ♥ – Zoek je een reisorganisatie die uit eigen ervaring reizen op maat samenstelt op basis van jouw wensen? Kijk dan eens bij Tenzing Travel. Absoluut onze aanrader!

Rondreis Australie

De bekende 12 Apostelen

Lord Ard Gorge

Op slechts drie minuten rijden van de 12 Apostelen vind je de grote rotsformaties Lord Ard Gorge. Je kunt de rotsformaties vanuit het uitkijkpunt bekijken, maar vanuit het strand zien de rotsen er ook zeker prachtig uit.

London Bridge

London Bridge is een opvallende verschijning die je eigenlijk niet kunt missen tijdens je roadtrip over The Great Ocean Road. Het betreft een grote natuurlijke brug, die door een groot gapend gat doormidden wordt gebroken.

Een bijzondere rotformatie, die jarenlang een natuurlijke brug en tunnel vormde tot de rotsformatie in 1990 ineenstortte. Op dat moment liepen er net twee toeristen over de rotsen, die het ineenstorten van de rotsformatie wonder boven wonder overleefden.

Camera

Eigenlijk moet je je camera continu in de aanslag houden tijdens je roadtrip over The Great Ocean Road, want je ziet iedere minuut wel iets wat het fotograferen waard is. Neem ook een verrekijker mee, zodat je het bijzondere landschap goed kunt bewonderen.

De geschiedenis 

The Great Ocean Road is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, een oorlog waarin de Australiërs meevochten aan de kant van de Engelsen. Als eerbetoon aan de militairen die in de oorlog meegevochten hebben, besloot de regering van Australië een weg aan te leggen langs de zuidkust van Victoria. Na jarenlang pikhouwelen werd The Great Ocean Road uiteindelijk in het jaar 1932 opgeleverd.

Great Ocean Road

Een kleine afslag richting het strand

Hoe kom je er?

Een roadtrip over The Great Ocean Road begint in surfdorp Turquoy, dat ongeveer 75 kilometer van Melbourne ligt. Vanuit dit dorp reis je naar Port Fairy, waar de roadtrip eindigt.

Beste reistijd

Je kunt eigenlijk het hele jaar door naar The Great Ocean Road, maar de beste reistijd voor deze bijzondere weg in Australië is toch wel de periode van oktober tot en met maart. In deze periode is het namelijk wat droger dan in de rest van het jaar, wat betekent dat je met zo min mogelijk neerslag van de bijzondere omgeving kunt genieten.

Het kan vrij warm worden in deze periode van het jaar, maar als je een auto of camper hebt met airco heb je hier helemaal geen last van.

Locatie Great Ocean Road

Wat wij vinden:
  • 7.7/10
    Reis-Expert - 7.7/10
7.7/10

Samenvatting

The Great Ocean Road is niet zomaar een weg in Australië. Het is een 240 kilometer lange weg die langs de zuidwestkust van het land loopt en je op vele prachtige uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden trakteert. Kijk je aan de ene kant van de auto uit het raam, dan zie je de prachtige stranden van Australië.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.