De Great Ocean Road is niet zomaar een weg in Australië. Het is de bekendste roadtrip van het land en een van de mooiste routes ter wereld om te rijden. De hele route is ongeveer 245 kilometer lange en brengt je langs de mooiste plekken langs de zuidwestkust van Australië. Het is een populaire route om te rijden en de meeste reizigers hebben deze route dan ook hoog op hun to-do lijstje staan.

De bekendste route van Australië

Waarschijnlijk heb je wel eens van de Great Ocean Road gehoord. Het is de bekendste route die je in Australië kunt rijden. Het is een route die je van Torquay, net buiten Melbourne, naar Allansford bij Warrnambool brengt. Onderweg zie je de mooiste dingen voorbij komen.

Stranden, bossen, vuurtorens, watervallen, kalksteenformaties, koala’s, walvissen (soms) en schitterende uitzichten. Je kunt de route helemaal plannen zoals je zelf wilt. Je kunt er dagen over doen, maar ook in één dag een klein deel rijden.

Met deze tips kom je hopelijk een heel eind.

Great Ocean Road
Dit is hét beeld van de Great Ocean Road
Great Ocean Road
Aireys Inlet

Tips voor het rijden van de Great Ocean Road

Het rijden van mooie routes (check ook eens de Panoramaroute of Route 62 in Zuid-Afrika) is geen hogere wiskunde. Het is een kwestie van de borden volgen en onderweg stoppen bij de mooiste bezienswaardigheden. Dan moet je echter wel weten waar dit zijn en waar de route begint.

Daarom delen wij onze tips.

#1 Het begin- en eindpunt van de route

De Great Ocean Road is in totaal 243 kilometer lang en begint in Torquay. Dit is een stad vlak bij Melbourne. Het brengt je via de kust helemaal naar Allansford bij Warrnambool. Als je het in een dag zou rijden ben je zo’n 8 uur onderweg.

TIP ♥ – je kunt de route natuurlijk ook andersom rijden.

Om van Torquay naar Allansford te komen kun je verschillende routes rijden. Je kunt écht langs de kust rijden, maar ook een deel via het binnenland rijden, wat uiteraard sneller is, maar niet mooier.

Oranje = begin- en eindpunt
Blauw = mooiste bezienswaardigheden

#2 Auto of bus

De Great Ocean Road is ontzettend populair bij backpackers en reizigers die een eigen auto of camper hebben. Dit is natuurlijk het ultieme gevoel van rondreizen door Australië en deze route is perfect voor iedereen met eigen vervoer. Het kan echter ook met het openbaar vervoer en speciale tours.

Openbaar vervoer

Het is mogelijk om de Great Ocean Road met het openbaar vervoer te rijden, maar het vergt veel planning. Drie keer per week rijdt er een bus langs de kust van Warrnambool naar Apollo Bay en vice versa. Hij rijdt langs de Great Ocean Road, dus het uitzicht dat je krijgt, is hetzelfde als in een auto.

Het nadeel is dat je niet overal kunt stoppen als je dat wilt. De bus stops gelukkig wel bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de zoals de Bay of Islands, London Bridge, Loch Ard Gorge en de Twelve Apostles. Bij je accommodatie kun je informatie over bustijden en tickets navragen.

Eigen auto

De makkelijkste manier is om deze route met een eigen auto af te leggen. Je hebt dan alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en de route is prima te doen zonder rijervaring. Je hebt uiteraard wel een rijbewijs nodig. Je kunt een eigen auto of camper kopen als je langere tijd in Australië bent, maar je kunt ook een auto huren in Melbourne om de Great Ocean Road te rijden.

Een ander voordeel van een eigen auto, en zeker van een camper, is dat je onderweg kunt kamperen wat scheelt in kosten voor accommodatie. Je mag niet overal kamperen. Daarover lees je meer in ons blog “Kamperen in Australië“.

Tours

Er zijn verschillende tours te boeken die je naar belangrijkste bezienswaardigheden langs de route brengt. Dit is ideaal voor mensen die niet de tijd hebben om de hele route te rijden, maar toch de mooiste plekken willen ontdekken. Op de officiële website van de Great Ocean Road vind je een overzicht met alle tours.

Great Ocean Road
Uitzicht op de Great Ocean Road

#3 De bezienswaardigheden onderweg

Langs de Great Ocean Road en in de buurt van deze bijzondere weg zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. Je kunt werkelijk overal stoppen. Daarom is het ook aan te raden om je tijd te nemen voor deze route.

We nemen je mee langs de mooiste bezienswaardigheden op de route van Torquay naar Allansford.

Bells Beach

Bells Beach is een van de bekendste stranden van het land. Het is vaak de eerste stop voor mensen die de Great Ocean Road rijden. Het is niet het mooiste strand van het land (die vind je hier), maar zeker een mooie stopplek!

Je kunt er vooral goed surfen en de bekende kliffen rondom de kust zie je op veel foto’s terug.

Great Ocean Road
Het officiële begin
Great Ocean Road
Bells Beach

Fairhaven Beach en de Great Ocean Road Memorial Arch

Vlak bij het bekende Aireys Inlet vind je ook Fairhaven Beach. Het is een bekend strand op deze route, maar waar je vooral voor moet opletten is de Great Ocean Road Memorial Arch. Een boog die is gebouwd ter herdenking van de aanleg van de weg en degenen die hun leven hebben verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lorne

Lorne is een stadje aan de kust. Het is een goede plek om te lunchen, of als je meer tijd hebt te overnachten. De sfeer is relaxt met veel cafeetjes, winkels en leuke accommodaties. Het is tevens de basis voor het Otway National Park.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie in Lorne

Teddy’s Lookout

Teddy’s Lookout is een van de eerste échte highlights onderweg. Het ligt net voorbij Lorne. De borden zijn niet te missen. Je moet een kleine heuvel op om bij Teddys Lookout te komen dus je kunt het beste rijden.

Je kunt hier genieten van het spectaculaire uitzicht op de Great Ocean Road!

Wegen in Australië
De schitterende wegen hier
Great Ocean Road
Teddy’s Lookout

Kennett River

Kenneth River zelf is niet heel bijzonder, maar wat wel leuk is, is dat je hier koala’s kunt zien. Niet in een dierentuin of een kooitje, maat in het wild. Deze bijzondere dieren hebben het de laatste jaren ontzettend lastig met alle bosbranden, maar gelukkig kun je ze nog zien!

TIP ♥ – het blijven wilde dieren dus voer ze niet en hou je aan de aangegeven regels.

Cape Patton Lookout Point

Cape Patton Lookout Point is een viewpoint onderweg. Er is hier verder niet veel behalve stoppen met je auto of camper en mooie foto’s maken 🙂


Rechtsaf of rechtdoor

Net na Cape Patton Lookout Point kun je twee kanten op. Je kunt de B100 vervolgen langs de kunst richting Marriner’s Lookout, maar je kunt ook rechtsaf slaan, de C119 op om op die manier richting de Triplet Falls, Hopetoun Falls en Beauchamp Falls te rijden.

Welke route je kiest, maakt niet uit, beide wegen komen uiteindelijk weer bij Lavers Hill uit. Je moet alleen voor jezelf kiezen welke bezienswaardigheden je wilt zien.

Wij zijn rechtdoor gegaan richting Appollo Bay


Marriner’s Lookout

Wij hebben de Great Ocean Road vervolgd richting Mariners Lookout. Het is, zoals de naam doet vermoeden, een viewpoint en vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Apollo Bay en de omliggende stranden.

Appollo Bay is tevens een mooie plek om te overnachten als je de Great Ocean Road in twee of drie dagen wil rijden. Wij sliepen zelf in Apollo Panorama Guesthouse, maar check Booking.com voor de leukste accommodatie. Je hebt hier ook een handvol campings waar je kunt kamperen.

TIP ♥ – vlak vóór Apollo Bay vind je nog Wild Dog Creek. Dit is zeker een stop waard!

Wild dog creek
Het strand bij Wild Dog Creek

Cape Otway Lightstation

Na een heerlijke nacht in Apollo Bay vervolg je je weg richting het bekende Cape Otway Lightstation. Het is maar een half uurtje rijden én je rijdt door een mooi landschap (het Great Otway National Park).

Uiteindelijk kom je bij de vuurtoren uit waar je een mooi uitzicht hebt op de zee en de ruige kustlijn Er is tevens een klein museum, of iets wat er op moet lijken.

TIP ♥ – er geldt hier wel een toegangsprijs van AUS$20 p.p.


De waterval lus

Als je genoeg tijd hebt, kun je terug de B100 op richting Lavers Hill en hier rechtsaf slaan richting de Triplet Falls, Hopetoun Falls en Beauchamp Falls. Met name de Triplet Falls zijn de moeite waard om te stoppen.

Vanaf Lavers Hill (waar je toch heen moet) is het ongeveer 30 minuten rijden naar de Triplet Falls dus heel veel extra tijd kost het niet.


Wreck Beach

Wreck Beach (en The Gables) zijn twee bekende plekken op de Great Ocean Road. Met name Wreck Beach is een vaste stop voor veel mensen.

Je moet er een klein stukje voor omrijden én je moet 400 traptreden af (echt waar) om bij het strand te komen, maar het is het waard.

Gibson Steps

De Gisbon Steps is één stop voor de bekende Twelve Apostles. Vanaf hier heb je uitzicht op de bekende Twelve Apostles, maar het strand en de ruige kliffen hier zijn net zo indrukwekkend. Het is een fijne plek om te stoppen voor de drukte die je hierna tegemoet gaat.

TIP ♥ – loop niet te ver van de trap want het waterniveau kan snel stijgen en zakken.

Gibson Steps
Gibson Steps

The Twelve Apostles

De meest bijzondere en ook populairste attractie bij de Great Ocean Road is de rotsengroep de 12 Apostelen. Deze kalkstenen rotsblokken rijzen loodrecht uit de zee op en dit maakt de kust van Australië nog mooier om op de foto te zetten.

Het bijzondere is dat de Twelve Apostles, maar uit acht rotsen bestaan. Dat waren er negen, maar in 2005 stortte één van de 12 Apostelen in.

Zeker tijdens zonsopkomst of zonsondergang is het een must om naar de 12 Apostelen te gaan, want dan geeft de gloed van de zon een bijzondere oranjerode gloed aan de rotsblokken.

TIP ♥ – probeer hier zo vroeg mogelijk te komen. Dan ben je de drukte van tours voor

Twelve Apostles Australie
De Twelve Apostles

12 apostelen

Lord Ard Gorge

Op slechts drie minuten rijden van de 12 Apostelen vind je de grote rotsformaties Lord Ard Gorge. Je kunt de rotsformaties vanuit het uitkijkpunt bekijken, maar vanuit het strand zien de rotsen er ook zeker prachtig uit.

Loch Ard Gorge is vernoemd naar het schip Loch Ard, dat aan de grond liep op het nabijgelegen Muttonbird Island.

Port Campbell National Park

Port Campbell National Park ligt vlak bij de Twelve Apostles en is een hele goede plek om lekker in de natuur te zijn. Er zijn ontzettend veel dingen die je hier kunt bekijken. De belangrijkste zijn Island Arch Lookout, Mutton Bird Lookout, Thunder Cave en Sherbrook River.

Het stadje Port Campbell is een goede plek om te overnachten als je nog een dag extra wil voor de Great Ocean Road. Bekijk hier de accommodatie.

The Arch

The Arch is een natuurlijke boog op zo’n 5 minuten rijden van Port Campbell. Het is een bekende plek en het lijkt een beetje op de Cathedral Cove in Nieuw-Zeeland, hoewel die een stuk groter is.

De Arch bij de Great Ocean Road is ‘slechts’ 8 meter hoog, maar is alsnog een bijzondere plek om te bezoeken.

The Arch Autralië
De boog

London Bridge

Vlak bij The Arch vind je nog een soort boog. De London Bridge is een opvallende verschijning op de Great Ocean Road. Het betreft een grote natuurlijke brug, die door een groot gapend gat doormidden wordt gebroken.

Een bijzondere rotformatie, die jarenlang een natuurlijke brug en tunnel vormde tot de rotsformatie in 1990 ineenstortte. Op dat moment liepen er net twee toeristen over de rotsen, die het ineenstorten van de rotsformatie wonder boven wonder overleefden.

The Grotto

The Grotto is ook een soort boog, maar dan een stuk kleiner dan de hierboven genoemde. Je komt er door de trap naar beneden te nemen. Het water is hier een stuk rustiger dan bij de andere plekken aan de kust.

TIP ♥ – hou rekening met de drukte want het is hier niet heel groot. Je moet even geduld hebben om een foto te nemen waar niemand op staat.

Bay of Martyrs

De meeste mensen rijden in een keer door naar Bay of Islands, maar ook de Bay of Martyrs is een bezoekje waard. Het ligt op de route en je kunt bijna vanuit je auto een foto nemen dus zonde om niet te stoppen.

Het is hier minder druk dan op andere bekende viewpoints, maar neem even de tijd en loop rond op het strand van Bay of Martyrs.

Bay of Islands

De Bay of Islands, niet te verwarren met de Bay of Islands bij Auckland, lijkt qua landschap een beetje op dat van de Twelve Apostles. Het enige verschil is dat het hier een stuk rustiger is. Er zijn diverse viewpoints waar je uitzicht hebt op de rotsen in de zee.

De Bay of Islands Australië
Uitzicht op de Bay of Islands

#4 De beste tijd om de Great Ocean Road te rijden

Je kunt eigenlijk het hele jaar door naar de Great Ocean Road, maar de beste reistijd voor deze bijzondere weg in Australië is toch wel de periode van oktober tot en met maart.

Oktober tot en met maart. is de beste periode om hier te rijden

In deze periode is het namelijk wat droger dan in de rest van het jaar. Het kan vrij warm worden in deze periode van het jaar, maar als je een auto of camper hebt met airco heb je hier helemaal geen last van.

Laatste tips

We hopen dat je met deze informatie de Great Ocean Road kunt rijden, maar voordat je gaat willen we je nog een paar tips meegeven.

 • Probeer de Great Ocean Road niet in één dag te doen. Qua afstand is het te doen, maar het wordt enorm haasten. We raden aan om minimaal twee dagen in te plannen. Drie zou nog beter zijn;
 • Als je maar één dag hebt, probeer dan rond Port Campbell National Park en de Twelve Apostles te rijden;
 • Probeer de route van Torquay naar Allansford te rijden. Je rijdt dan aan de kant van de oceaan en het uitzicht is beter;
 • Pas op voor snelheidscontroles. De maximumsnelheid ligt tussen de 60 km/h en 90 km/h en er wordt veel gecontroleerd. Boetes kunnen oplopen tot AUS$300;
 • Tank wanneer je kunt tanken. De route is niet heel lang, maar benzinestations zijn niet overal aanwezig;
 • Kies voor AirBNB als je wil overnachten. Hotels zijn behoorlijk prijzig in dit deel van het land.

Locatie

1 gedachte over “Great Ocean Road”

 1. Mijn broer is een tocht aan het maken lopend van sidney naar Perth
  Hij is nu bezig met deze weg te bewandelen
  Zijn naam is Richard van pijlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven