Auto huren of kopen Australië

Een van de leukste en tevens makkelijkste manieren om van A naar B te komen in Australië is je eigen auto. Die kun je huren of kopen, afhankelijk van je budget en je wensen. Het huren of kopen van een auto in Australië is gelukkig erg goed geregeld. Het is vaak makkelijker dan het openbaar vervoer. Lees hieronder hoe je een auto huurt of koopt. Op deze pagina delen we alle info voor het huren of auto kopen in Australië.

Auto huren of kopen?

Dat is een goede vraag. Beide zijn in principe goede opties. Het is grotendeels afhankelijk van je budget of je een auto huurt of koopt. Een auto huren is over het algemeen duurder. Als je een auto koopt kun je deze namelijk weer doorverkopen. Doe je dat goed? Dan kun je voor weinig geld een auto rijden.

Als je vier weken of korter in het land blijft kun je een auto huren. Blijf je langer? Dan is een auto kopen in Australië voordeliger. Op deze pagina vertellen we je alles over het huren of kopen van een auto.

Australie auto huren
Ga je een auto kopen in Australië? Bereid je dan voor op schitterende wegen als deze!

Auto kopen in Australië

Als je langer dan een maand in Australië blijft is het kopen van een gebruikte auto of camper een stuk goedkoper.  De aanschafprijs is vaak een behoorlijk investering, maar vaak kun je je voertuig aan het einde van je trip tegen een goede prijs kan verkopen. Daarnaast zijn de auto’s of campers die je kopt vaak betrouwbaar.

Je kunt je gebruikte auto via internet weer te koop aanbieden of terugverkopen aan de dealer met een zogenaamde buy-back garantie. Dan ben je sowieso verzekerd van de verkoop van je auto. Een auto kopen in Australië is daarom vaak een betere investering dan huren.

Hoe koop je een auto?

Een auto kopen in Australië is makkelijker dan je denkt. Er zijn namelijk heel wat organisaties en websites die gericht zijn op het verkopen van auto’s aan reizigers. Let er wel op dat je de auto altijd laat nakijken door een onafhankelijke organisatie. Zeker als je deze via internet koopt. Via een garage kun je er van uit gaan dat de auto’s in orde zijn.

In principe heb je een paar opties als het gaat om auto kopen in Australië.

1. Online

Een beetje zoals Marktplaats. Er zijn in Australië genoeg websites te vinden waar je auto’s kunt kopen. Dit is vrijwel altijd particuliere verkoop dus laat de auto altijd checken voordat je hem daadwerkelijk koopt. De bekendste websites om auto’s te kopen zijn www.carsales.com.au, Travellers Autobarn en Gumtree.

Het gaat hier dus altijd om privéverkoop. Hierdoor is het risico wel iets groter. Het kan een tijdrovend proces zijn, omdat de eigenaars vaak ook niet weten hoe alles precies werkt met overschrijven etc.

TIP ♥ – als je particulier een auto koopt is het jouw verantwoordelijkheid om te controleren of de auto niet gestolen is of dat er geen boetes open staan. Dit doe je op de website Personal Property Securities Register. Je kunt ook bellen (1300 007 777).

2. Dealers

Als je iets meer zekerheid wil kun je beter bij een auto kopen bij een dealer. Dit is misschien wat duurder, maar het scheelt je een hoop gezeur en stress. En die zijn er genoeg door het hele land, met name in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Darwin en Cairns.

De auto’s die deze dealers verkopen zijn vaak nagekeken en zijn vrij van boetes. Sommige hebben zelfs nog garantie.

Daarnaast bieden dealers vaak een buy-back garantie. Dit betekent dat ze aan het einde van de reis de auto weer van je terug kopen. Hier moet je wel voor tekenen dus let goed op wat je tekent en voor welk bedrag! De buy-back garantie is zo’n 30% tot 50%.

3. Traveller’s Market

Een populaire manier om een auto kopen in Australië is een Traveller’s Market. In steden als Sydney, Perth, Darwin en Cairns zijn de beste locaties om naar zo’n markt te gaan. Dit zij namelijk steden waar veel reizigers hun reis door Australië beëindigen.

Hier koop je vaak de goedkoopste auto’s. Risico is wel dat de auto’s vaak oud en versleten zijn.

De Sydney Travellers Car Market in Kings Cross is de bekendste Traveller’s Market. Het zijn bijna altijd reizigers die hun auto verkopen hier dus vaak krijg je er nog kampeerspullen bij. Scheelt jou weer een beetje geld!

De kosten

De kosten voor het kopen van een auto in Australië zijn afhankelijk van de locatie en de auto die je koopt. In steden als Melbourne en Sydney zijn er veel auto’s te koop waardoor de prijzen een stuk lager liggen.

Wil je echter een auto kopen in Darwin, wat een stuk meer afgelegen ligt, wordt het al een stuk duurder. Prijzen voor een tweedehands auto kunnen variëren van AUS$2.000 tot AUS$4.000. Dat komt neer op zo’n €1.350 tot €2.680. Dan hebben we het over een 2WD station wagen.

De $2.000 geldt voor particulieren verkoop. Als je een auto bij een dealer koopt, ben je al snel $4.000 kwijt, maar dan heb je ook wel meer zekerheid. Daarnaast bieden ze een buy-back garantie aan.

TIP  vraag een Creditcard aan als je deze niet hebt. Vaak betaal je met een Creditcard. Dat is ook veiliger dan cash.

Wat moet je regelen?

Een auto kopen Australië is vaak de voordeligste optie, maar je moet er wel het een en ander voor doen. Of in ieder geval er voor zorgen dat het gedaan wordt 🙂 Het belangrijkste is natuurlijk dat je de auto op jouw naar zet.

Overschrijven

Je moet de auto binnen 14 dagen na aankoop op jouw naam zetten. Elke staat/regio heeft andere regels hiervoor dus vraag dit na bij de koper. Als je de auto verkoopt geldt hetzelfde. Je moet in ieder geval naar een RTA kantoor. Let er op dat je het volgende meeneemt bij het overschrijven;

 • Aankoopbewijs
 • Paspoort
 • (Internationaal) rijbewijs
 • Victoria – hier moet je een Certificate of Roadworthiness hebben (alle auto’s!)
 • West en Zuid-Australië en Tasmanië – hier heb je geen certificaten of inspectie nodig.

REGO

Een REGO is een soort registratie. Vaak zit deze er al bij als je de auto koopt Als dat niet zo is moet je een REGO regelen voordat je de weg op gaat! Een REGO kost vaak zo’n $100. Ook dit is weer verschillend in elke staat. Een overzicht van de regels voor deze REGO registratie per staat;

 • ACT (Australian Capital Territory) – alleen als de auto 6 jaar of ouder is
 • NSW (Nieuw-Zuid-Wales) – alleen als de auto 5 jaar of ouder is
 • NT (Noordelijk Territorium) – alleen als de auto 3 jaar of ouder is
 • Queensland – hier moet je een Safety Certificate hebben (alle auto’s!)

Regels

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan het kopen en of huren van een auto (of camper). Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een auto wil huren;

 • Om een auto te kopen/huren in Australië moet je een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs (geen kopie!) hebben en een internationaal rijbewijs (IDP) dat voor maximaal een jaar geldig is. Je moet je rijbewijs altijd bij je hebben!;
 • Je moet minimaal 21 jaar zijn om een auto te rijden. Iedereen onder de 25 betaald een hogere verzekeringspremie;
 • In Australië rijdt men aan de linker kant van de weg;
 • Alle inzittenden moeten een veiligheidsgordel dragen;
 • De maximumsnelheid voor de openbare weg is 110 km/h. In de bebouwde kom is het 60 km/h of 50 km/h;
 • Rijden onder invloed is uiteraard verboden. Hier zijn ze behoorlijk streng in;
 • Op sommige wegen wordt er tol gevraagd.

Auto kopen in Australië
Een auto kopen in Australië is goedkoop en makkelijk.

Een auto huren

Ten eerste. Om een auto te huren in Australië moet je 21 jaar of ouder zijn! Een auto huren is een prima optie als je niet al te lang in Australië blijft en beschikt over een iets groter budget. Het huren van een auto is namelijk niet goedkoop. Er zijn op internet allerlei bedrijven en websites te vinden waar je simpel een auto kunt huren.

Hoe huur je een auto

Een auto huren Australië is vrij makkelijk. Je kunt alles van tevoren regelen als je dat wilt. Je kunt echter ook bij aankomst in bijv. Sydney of Melbourne kijken voor een huurauto. Als je een auto huurt in Sydney of Melbourne hoef je die niet per se terug te brengen in dezelfde stad. Vaak hebben ze kantoren in meerdere steden. Hier betaal je wel vaak extra voor.

Op het vliegveld van Sydney of Melbourne zijn alle internationale verhuurbedrijven aanwezig. De bekendste en meest betrouwbare zijn Hertz, Europcar, Avis en Thrifty. De meeste nationale en internationale verhuurbedrijven hebben goede deals voor bijna elke auto.

TIP ♥ bekende, en grote, verhuurbedrijven waar je auto’s kunnen zijn Travellers Autobarn of VroomVroomVroom. Je kunt een auto ook gewoon in Nederland huren als je dat wil. De ANWB of HappyCar.nl bieden die dienst aan.

Het verkeer

Je hoeft je niet druk te maken over het verkeer in Australië. Waar het in Azië nog wel eens chaotisch is, is dat in Australië niet het gevel. Mensen houden zich hier aan verkeersregels en alles staat duidelijk aangegeven. Daarnaast zijn de wegen (in totaal 895.000 km!) over het algemeen in goede staat. Hou er daarnaast rekening mee dat ze aan de andere kant van de weg rijden 🙂

4WD australie auto huren
Een 4WD is niet nodig, maar wel leuk!

De kosten

De kosten voor het huren van een auto in Australië hangen af van een aantal dingen. Als je jonger dan 25 jaar bent betaal je waarschijnlijk meer dan iemand die 25+ is. Daarnaast kun je er voor kiezen om de auto in te leveren in een andere stad. Ook daar betaal je meer voor. Daarnaast is de prijs natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen waarin je reist.

In het hoogseizoen betaal je veel meer. Het kan wat geld schelen als je je auto ver van tevoren boekt. Als je een kleine auto (bijv. een 5-deurs Toyota Yaris) huurt voor 4 weken in onze zomermaanden, moet je rekenen op zo’n AUS$25 tot 30 per dag, ongeveer AUS$800 per maand. Dat komt neer op €535 per vier weken.

Een grote auto (Audi A3) kost al snel meer dan AUS$65 tot 80 per dag. Dat is zo’n €45 tot €55 per dag. Een 4WD is niet echt nodig, maar mocht je deze per se willen huren reken dan op minimaal AUS$100 tot 130 per dag.

TIP ♥ wil je liever een camper huren? Kijk dan op onze pagina Camper huren of kopen voor meer info!

Verzekering

Voor auto huren Australië moet je minimaal 21 zijn en een rijbewijs hebben. Bestuurders jonger dan 25 jaar betalen vaak meer voor de verzekering. In de meeste gevallen zijn er een paar kosten inbegrepen, maar voor sommige dingen niet. Als je bijvoorbeeld op een onverharde weg rijdt zonder 4WD ben je niet verzekerd.

Een verzekering raden we wel aan. Jij bent misschien een gedreven bestuurder, maar er rijden ook andere mensen op de weg. Schade aan de auto kan makkelijk oplopen tot AUS$5.000. Dat is een behoorlijk deel van je budget.

 TIP ♥ – Het afsluiten van een verzekering kost vaan zo’n AUS $14 tot AUS $50 per dag extra.

Auto camperen Australie

2 gedachten over “Auto huren of kopen Australië”

 1. Geert Cooremans

  Op welke manier kan je legaal geld meebrengen ( Van België of Nederland) naar Australië om een auto te kopen? Ik denk dat elk bedrag boven de € 10.000 moet aangegeven worden. Een degelijke wagen kost al vlug meer dan €10.000. Wat gebeurt er na de aangifte?

  1. Bijzondere vraag Geert 🙂 Waarom zou je zo;n enorm bedrag cash meenemen. Je kunt het legaal overmaken via verschillende betaalmethodes. Lijkt mij de meest eenvoudige oplossing.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven