Camper kopen Australië

Het huren van een camper ligt misschien wat ver boven je budget. Het is dan ook goedkoper om een camper te kopen als je langer dan een maand in Australië blijft. De investering is in het begin hoger, maar vaak kun je de camper tegen een goede prijs weer doorverkopen. Veel dealers hebben namelijk een buy-back garantie. Dit betekent dat ze de camper aan het einde van de reis terug kopen tegen een afgesproken prijs.

Waar koop je een camper?

Een camper kopen Australië is redelijk makkelijk. Er zijn campers te koop in alle vormen en maten. Van een budget wagentje met een matras in de achterkant tot een huis op wielen compleet met douche, toilet, ingerichte keuken, tv en alle gemakken.

Er is dus ook een groot verschil in kosten. Jouw budget, de stijl van reizen en je leeftijd bepalen wat voor camper je koopt. Maar waar koop je ze?

1. Traveller’s Market

Je kunt zelf op zoek gaan naar een camper via internet of Facebook, maar een Traveller’s Market is misschien wel de makkelijkste optie. Veel backpackers kiezen deze optie, omdat veel backpackers hun ‘oude’ camper of auto hier ook te koop aanbieden.

Steden als Sydney, Perth, Darwin en Cairns zijn de beste locaties om naar zo’n markt te gaan. Dit zij namelijk steden waar veel reizigers hun reis door Australië beëindigen. Hier koop je vaak de goedkoopste campers. Risico is wel dat de auto’s vaak oud en versleten zijn.

De Sydney Travellers Car Market in Kings Cross is de bekendste Traveller’s Market. Het zijn bijna altijd reizigers die hun camper verkopen hier dus vaak krijg je er nog kampeerspullen bij. Scheelt jou weer een beetje geld!

TIP ♥ – als je particulier een auto koopt is het jou verantwoordelijkheid om te checken of de auto niet gestolen is of dat er geen boete’s open staan. Dit doe je op de website Personal Property Securities Register. Je kunt ook bellen (1300 007 777).

2. Online

Zoals je in Nederland een auto kunt kopen op Marktplaat, zo kan dat in Australië natuurlijk ook. Reizigers die een camper kopen Australië kiezen vaak voor deze optie, omdat het goedkoop is.

Nadeel is wel dat dit vrijwel altijd particuliere verkoop is, dus laat de camper altijd checken voordat je hem daadwerkelijk koopt. De bekendste websites om auto’s te kopen zijn CaravanCampingSalesTravellers Autobarn en Gumtree.

Het gaat hier dus altijd om privé verkoop. Hierdoor is het risico wel iets groter. Het kan een tijdrovend proces zijn, omdat de eigenaars vaak ook niet weten hoe alles precies werkt met overschrijven etc.

3. Dealers

Een dealer is de meest betrouwbare optie om een auto te kopen. Je betaalt waarschijnlijk wel wat meer voor je auto, maar het scheelt je een hoop gezeur en stress. En autodealers heb je door het hele land, met name in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Darwin en Cairns.

Het voordeel is dat de campers die je hier koopt nagekeken en zijn vrij van boetes. Sommige hebben zelfs nog garantie.

Daarnaast bieden dealers vaak een buy-back garantie. Dit betekent dat ze aan het einde van de reis de auto weer van je terug kopen. Hier moet je wel voor tekenen dus let goed op wat je tekent en voor welk bedrag! De buy-back garantie is zo’n 30% tot 50%.

De kosten

De kosten voor het kopen van een camper hangen af van je wensen. Je kunt een budget backpackers camper kopen of een iets luxere versie met meer comfort. Een camper kost gemiddeld tussen de $3.000 voor een oud, klein model tot zo veel als $50.000 voor een huis op wielen.

Vaak kiezen mensen voor de goedkopere opties, wat geheel begrijpelijk is. Laat echter altijd je camper nakijken voordat je deze daadwerkelijk koopt!

Camper kopen AustralieEen oude model koop je al voor $2.500!

Relocate

Als je geen budget hebt om een camper te huren of te kopen kun je ook een camper ‘verplaatsen’. Dit noemen ze relocate. Het komt er op neer dat jij een voertuig (auto, camper of iets anders) van A naar B moet rijden in een bepaalde tijd.

Heel vaak kost dit maar $1 per dag of is het zelfs gratis. Bedrijven hebben hun voertuigen op een andere locatie nodig en bieden jou gratis of tegen een kleine vergoeding aan om naar een bepaalde bestemming te rijden.

Er is een tijdslimiet voor deze deals, dus misschien kun je niet alles zien wat je wil zien. Maar binnen een week van Cairns naar Sydney rijden kost je soms niet eens $7 aan de camperverhuur en een gratis tank brandstof.

Wat moet je regelen?

Na het kopen ben je er nog niet. Je moet namelijk nog wel het een en ander regelen voordat je daadwerkelijk de weg op mag. Het kan wat tijd kosten om het papierwerk op orde te krijgen, maar het is wel van groot belang.

Het is daarnaast niet echt makkelijk, aangezien verschillende staten in Australië andere regels hebben. Dit kan in eerste instantie verwarrend zijn, dus het is altijd aan te raden om de meest actuele informatie te controleren bij de betreffende staat.

Rijbewijs

In principe is je Nederlandse rijbewijs geldig, mits ze deze kunnen lezen. Het is daarom verstandig om een Internationaal Rijbewijs aan te vragen bij de ANWB. Dit kost €18,95 en is alleen in Nederland aan te vragen!

Registratie (Rego)

Het is een wettelijke verplichting dat alle voertuigen op de Australische, geregistreerd moeten worden. Dit noemen ze een REGO. De kosten variëren afhankelijk van het type voertuig en de staat waarin het is geregistreerd. Reken op zo’n $100.

Vaak zit deze REGO (een soort APK) bij de camper die je koopt, maar vraag het wel na!  Een overzicht van de regels voor deze REGO registratie per staat;

  • ACT (Australian Capital Territory) – alleen als de auto 6 jaar of ouder is
  • NSW (Nieuw-Zuid-Wales) – alleen als de auto 5 jaar of ouder is
  • NT (Noordelijk Territorium) – alleen als de auto 3 jaar of ouder is
  • Queensland – hier moet je een Safety Certificate hebben (alle auto’s!)
  • Victoria – hier moet je een Certificate of Roadworthiness hebben (alle auto’s!)
  • West en Zuid Australië en Tasmanië – hier heb je geen certificaten of inspectie nodig.

Verzekering

In Australië moeten alle auto’s en campers verzekerd zijn. De verplichte verzekering is onderdeel van het registratieproces van het voertuig, maar ook dit verschilt weer van staat tot staat.

TIP ♥ Een verzekering afsluiten is verplicht!

Overdracht van eigendom

Je moet de camper binnen 14 dagen na aankoop op jouw naam zetten. Elke staat/regio heeft andere regels hiervoor dus vraag dit na bij de koper. Als je de camper verkoopt, geldt hetzelfde. Je moet in ieder geval naar een RTA-kantoor.

Let er op dat je het volgende meeneemt bij het overschrijven;

  • Aankoopbewijs
  • Paspoort
  • (Internationaal) rijbewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven