Byron Bay is een van de populairste plekken van Australië en vooral populair onder surfers. De baai bij het dorp is eindeloos lang en de golven die op de branding beuken, zijn ideaal om op te surfen. Niet alleen voor gevorderde surfers, maar ook zeker voor mensen die voor het eerst op een surfplank stappen.

Surfer vibes

Byron Bay werd in de jaren zeventig ontdekt door hippies die door Australië aan het reizen waren. Zij besloten zich in de stad te vestigen en door hun aanwezigheid, heeft de stad een bijzondere hippie-achtige sfeer gekregen.

Dit zorgt voor een unieke, laidback sfeer in de stad. Het is niet meer ‘ongerept’, want het kan hier wel behoorlijk druk worden, maar de stad heeft een bepaalde vibe die ontzettend relaxt is.

Het is zo’n typische backpackers plek waar je een paar dagen plant, maar uiteindelijk veel langer blijft. En heb je geen zin om de hele dag te surfen? Maak je dan vooral geen zorgen, want je kunt er nog veel meer doen!

route langs de oostkust van AustraliëByron Bay

7x doen in Byron Bay

De meeste mensen komen naar Byron Bay om te surfen. Het maakt niet uit of je goed kunt surfen of dit misschien nog nooit gedaan hebt, iedereen kan op een surfplank stappen. Hou je niet van surfen? Geen paniek, want er is hier genoeg te doen!

#1 Neem een ​​surfles

Als je naar Byron Bay komt moet je natuurlijk een keer surfen. Of je nu een gevorderde surfer of beginnend surfer maakt niet. Je kunt bijna overal een les boeken of een board huren. Bijna alle hostels in de buurt kunnen lessen aanbieden.

Het voordeel van surfen hier is dat de zee redelijk kalm is. De golven komen geleidelijk binnen en het water heeft een aangename temperatuur.

TIP ♥ – lessen duren meestal zo’n 2 uur

#2 Bezoek Cape Byron Lighthouse

Dit is populairste toeristische attractie van Byron Bay. De vuurtoren is zo bekend het meest oostelijke puntje van Australië en dus best bijzonder om te bezoeken. De vuurtoren werkt nog steeds, hoewel het tegenwoordig allemaal automatisch is. Tot 1989 was de bediening van deze vuurtoren nog handmatig!

Het bijzondere is dat je hier een geweldige zonsondergang kunt zien, maar wat nog leuker is. Als je hier de zonsopkomst meemaakt ben je een van de eerste in Australië die de zon op ziet komen.

Lighthouse Trail

Je kunt de Lighthouse Trail lopen. Deze loopt van de vuurtoren tot het hoofdstrand van Byron Bay. Het is een 3 kilometer lange wandeling dus neem genoeg water mee.

Vuurtoren Byron Bay

De vuurtoren

#3 Raak de lokale markten

Een van de leukste dingen om te doen hier is de markten af struinen. Er zijn er nogal wat. Dat komt omdat hier veel creatievelingen wonen, werken of blijven hangen. Veel van de dingen die op markten worden verkocht zijn handgemaakt.

Er zijn veel verschillende markten om te verkennen in de regio. De bekendste markten zijn:

  • Byron Bay Artisan Market (oktober tot maart, elke zaterdagavond)
  • Byron Bay Markets (eerste zondag van elke maand)
  • Byron Bay Farmer’s Market (elke donderdagochtend)

#4 Ga naar Nimbin

Nimbin is een stadje p zo’n 60 kilometer van Byron Bay. Het ligt niet aan de kust, maar het is wel een leuk stadje om naar te te gaan. Het lijkt namelijk alsof je 100 jaar terug de tijd in gaat. Als je denk dat Byron Bay een hippie dorp is, dan is Nimbin helemaal geweldig.

Het is een redelijk bekend dorp in Australië en met name door de aanwezigheid van grote hoeveelheden wiet 🙂

TIP ♥ – je kunt vanaf Byron Bay dagtours boeken naar Bimbin

Byron Bay

Nimbin

#4 Ga naar een festival

Byron Bay is een van de beste plekken van het land om een festival mee te maken. Je vindt hier het hele jaar door grote en kleine festivals. De meest populaire is natuurlijk Splendour in the Grass. Een festival van 3 dagen met enkele van de beste artiesten ter wereld.

Er komen hier beste grote namen. Zo hebben Queens of the Stone Age, Lionel Richie, Kesha en Seal hier al wel eens gestaan. Mensen denken eerder aan Sydney wat betreft festivals, maar Byron Bay is misschien wel beter!

#5 Shop till you drop

Aan winkels geen gebrek hier. Je vindt hier veel surfwinkels, maar ook leuke boetieks en authentieke winkeltjes. In de Hoofdstraat vind je veel leuke winkels waar je makkelijk een dag rond kan dwalen.

TIP ♥ – het is hier niet goedkoop.

#6 Verken het strand

Last but not least; de stranden. Je vindt hier veel stranden in de regio. Het strand van Byron Bay is Main Beach, maar er zijn er meer. Main Beach is wel het strand waar het meeste te beleven is. Andere stranden zijn Clarkes Beach, Wategos en Little Wategos Beach.

De beste surfstranden van Byron Bay liggen op slechts loopafstand.

TIP ♥ – bij het lopen van de Lighthouse Trail kom je ook langs mooie stranden

Byron BayMain Beach

#7 Ga naar Cape Byron

Tot slot moet je zeker naar Cape Byron als je in Byron Bay bent. Cape Byron is een grote heuvel waar een witte vuurtoren op staat (zie foto), die in het jaar 1901 werd gebouwd.

Vanuit de heuvel heb je een mooi uitzicht op het hippiestadje, maar ook op de stranden en de groen bebossing achter het stadje. Heb je geluk, dan zie je zelfs een paar walvissen omhoog springen uit het diepblauwe water van de zee.

Hoe kom je er?

Je kunt deze baai bereiken per bus, maar ook met de auto of met het vliegtuig. De meeste vluchten komen aan op The Gold Coast Airport, in Coolangatta, op zo’n 45 minuten van de stad.

Ben je in Brisbane, dan is het ongeveer 2 uur rijden met de auto of bus. Sydney ligt een stuk verder weg, je doet er dan ongeveer negen uur over.

Beste reistijd

De beste reistijd is eigenlijk het hele jaar door vanwege het aangename klimaat. Toch worden de maanden november en december gezien als de beste reistijd, omdat het dan het drukste is. Byron Bay is ook een populaire plek om bultruggen te spotten.

Deze laten zich zien in mei en juni, als ze in noordelijke richting naar warmere wateren zwemmen. Ook rond september en oktober kun je ze zien.

TIP ♥ – wil je een bijzondere overnachting in Byron Bay? Reserveer dan een tipi bij backpackershotel Arts Factory. Wacht hier overigens niet te lang mee, want de tipi’s zijn erg populair en zitten zo vol.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven