Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Byron Bay

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 14 november, 2019

Byron Bay is een hippie dorpje dat voornamelijk bezocht wordt door surf liefhebbers. De baai bij het dorp is eindeloos lang en de golven die op de branding van Byron Bay beuken, zijn ideaal om op te surfen. Niet alleen voor gevorderde surfers, maar ook zeker voor mensen die voor het eerst op een surfplank stappen.

Byron Bay; hippies en surfers

Byron Bay werd in de jaren zeventig ontdekt door hippies die door Australië aan het reizen waren. Zij besloten zich in de stad te vestigen en door hun aanwezigheid, heeft de stad een bijzondere hippie-achtige sfeer gekregen. Daar komt nog bij dat er veel relaxte surfers in de stad verblijven, die voor een unieke, laidback sfeer in de stad zorgen.

En heb je geen zin om de hele dag te surfen als je in Byron Bay bent? Maak je dan vooral geen zorgen, want je kunt er ook heerlijk zwemmen, zonnen en gewoon lekker ontspannen.

Tipi

Wil je een bijzondere overnachting in Byron Bay? Reserveer dan een tipi bij backpackershotel Arts Factory. Wacht hier overigens niet te lang mee, want de tipi’s zijn erg populair en zitten zo vol. 

Byron Bay

Bezienswaardigheden in Byron Bay

De meeste mensen komen naar Byron Bay om te surfen. Het maakt niet uit of je goed kunt surfen of dit misschien nog nooit gedaan hebt, want in Byron Bay kan iedereen op een surfplank stappen. Heb je geen surfboard? Dan hoef je je hier echt geen zorgen over te maken, want in Byron Bay zijn er tientallen winkels te vinden waar je een board kunt huren.

Hippie sfeer

Ook komen veel mensen naar Byron Bay om de oorspronkelijke hippie cultuur van de stad eens van dichtbij te zien. Je ziet de hippie cultuur van de stad terug in alternatieve festivals, galeries, yogascholen, biologische eettentjes en winkeltjes met typische hippiekleding, waar je lekker rond kunt struinen. Ben je spiritueel aangelegd? Dan zit je in Byron Bay ook zeker goed, want hier kun je ook diverse spirituele workshops volgen of zelfs een reading krijgen.

Cape Byron

Tot slot moet je zeker naar Cape Byron als je in Byron Bay bent. Cape Byron is een grote heuvel waar een witte vuurtoren op staat (zie foto), die in het jaar 1901 werd gebouwd. Vanuit de heuvel heb je een mooi uitzicht op het hippie stadje, maar ook op de stranden en de groen bebossing achter het stadje. Heb je geluk, dan zie je zelfs een paar walvissen omhoog springen uit het diepblauwe water van de zee.

Byron Bay

De geschiedenis van Byron Bay

Het dorpje is rond het jaar 1870 ontstaan. Toen heette het dorp nog geen Byron Bay, maar werd het Cavanbah genoemd. De vuurtoren die je nu nog steeds in Byron Bay ziet, werd in het jaar 1901 gebouwd. Toentertijd was de vuurtoren nog vrij ontoegankelijk vanuit het dorp, maar dat is nu wel anders.

TIP ♥ – naast surfen zijn er nog een hoop andere dingen te doen. Check deze website voor meer info!

Vandaag de dag

Vandaag de dag leeft men vooral van toerisme, maar vroeger was dit wel anders. Toen Byron Bay nog niet zo toeristisch was, leefde men vooral van de primaire industrie. Er was een melkfabriek, er waren diverse slachterijen en men leefde van de walvisjacht en visvangst.

In de loop van de vijftiger jaren begon Byron Bay zich wat meer te ontwikkelen tot de stad die we nu kennen. Toen er meer en meer surfers naar het stadje kwamen en het stadje zo steeds bekender werd (ook in het buitenland), werd het toeristischer. Nu leeft het stadje vooral van het toerisme, dat door het aantrekkelijke klimaat, de hoge golven en de relaxte sfeer erg bekend geworden is.

Byron Bay

Hoe kom je er?

Je kunt deze baai bereiken per bus, maar ook met de auto of met het vliegtuig. De meeste vluchten komen aan op The Gold Coast Airport, in Coolangatta, op zo’n 45 minuten van de stad. Ben je in Brisbane, dan is het ongeveer 2 uur rijden met de auto of bus. Sydney ligt een stuk verder weg, je doet er dan ongeveer negen uur over.

Beste reistijd

De beste reistijd is eigenlijk het hele jaar door vanwege het aangename klimaat. Toch worden de maanden november en december gezien als de beste reistijd, omdat het dan het drukste is. Byron Bay is ook een populaire plek om bultruggen te spotten. Deze laten zich zien in mei en juni, als ze in noordelijke richting naar warmere wateren zwemmen. Ook rond september en oktober kun je ze zien.

Winter (juni t/m augustus)

Dit zijn de koudste maanden in Byron Bay. Surfers hebben een wetsuit nodig, maar het water is helder en de luchten zijn over het algemeen blauw en perfect voor het zonnen.

De lente (sept. t/m nov.)

De lente is een prima tijd omdat het minder druk is en de dagen langer en warmer worden. Deze tijd van het jaar heeft ook de minste regenval. Het water word warmer en wetsuits kunnen bijna in de kast.

Zomer (dec. t/m feb.)

Hoewel deze periode het warmst is, valt er in de avond ook vaak regen. De zee is warm en perfect voor dagen op het strand, maar je verbrand ook erg snel. Dit is ook de drukste tijd van het jaar gezien de schoolvakanties.

Herfst (maart t/m mei)

Het water is nog warm en het einde van de zomertijd betekent ook warmere ochtenden. De drukte wordt minder als de scholen weer beginnen en doordat het minder warm is is het wat makkelijker uit te houden op het strand.

Beste reistijd Byron Bay

Locatie

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Reis-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Byron Bay is een hippie dorpje dat voornamelijk bezocht wordt door surf liefhebbers. De baai bij het dorp is eindeloos lang en de golven die op de branding van Byron Bay beuken, zijn ideaal om op te surfen. Niet alleen voor gevorderde surfers, maar ook zeker voor mensen die voor het eerst op een surfplank stappen.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.