Kakadu National Park

Kakadu National Park is een prachtig nationaal park in de Northern Territory in Australië. Het park bestaat uit rotsplateaus, watervallen, waterpoelen (billabongs), lange rivieren, stranden en rode rotswanden. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers. En dat om de hoek van Darwin!

Outdoor paradijs

Kakadu National Park is een van de bekendste nationale parken van het land. De natuur hier, behoort tot de mooiste in Australië. En dat zegt wat in zo’n natuurrijk land. Doordat het zo dicht bij Darwin ligt, is het ook nog eens makkelijk bereikbaar.

Het landschap is hier ongerept en uitgestrekt. De gigantische watervallen, natuurlijke zwembaden, eeuwenoude bossen, kalksteen rotsen en rivieren maken het een speelparadijs voor iedereen die het liefst buiten is.

Dat zorgt er wel voor dat het ook een van de drukste nationale parken is. Daar merk je overigens niet heel veel van, aangezien het park zo’n 20.000 vierkante kilometer groot is.

Kakadu National ParkDe natuur

Wat is er te doen in Kakadu National Park

Kakadu National Park is qua grote te vergelijken met de helft van Nederland. Je kunt je voorstellen dat hier ongelooflijk veel te doen is. Te veel om allemaal op te noemen. Als je alles wil zien, kun je hier makkelijk een maand blijven.

Aangezien de meeste geen maand de tijd zullen hebben hier, benoemen we de belangrijkste dingen om te doen in het park.

#1 Ga naar Nourlangie Rock

Er zijn heel wat rotspartijen te vinden in Kakadu National Park. Een van de bekendste is Nourlangie Rock. Door de hoogte is deze rots is namelijk een goed uitzichtpunt. Zeker tijdens zonsondergang is het uitzicht hier magisch.

Naast de uitzichten vind je hier ook rotstekeningen van de Aboriginals.

Overigens zijn er meerdere uitzichtpunten hier. De belangrijkste zijn:

 • Nawurlandja Lookout
 • Gunwarrdehwarrde Lookout

Je kunt hier met de auto heen rijden (zie de Parking op de kaart). De regio rondom Nourlangie is te voet te verkennen.

Nourlangie RockNourlangie Rock

#2 Ontdek ook Ubirr Rock en de art galleries

De tweede bekende rots is Ubirr. Ubirr ligt op rijafstand van Bowali Visitor Centre en is dus makkelijk te bezoeken. Ook deze rots staat bekend om de spectaculaire uitzichten, maar je vindt er meer dan dat.

Bij Ubirr bind je namelijk de beste rock art galleries. Deze muurschilderingen zijn ruim 20.000 jaar oud en daarmee een van de oudste tekeningen ter wereld.

Ze zijn vandaag de dag nog steeds te zien!

Nadab Lookout, Kakadu National ParkUbirr Rock

#3 Bezoek de vele watervallen

Aan watervallen geen gebrek in Kakadu National Park. De een is nog groter dan de ander. Je kunt hier een week spenderen aan het bezoeken van de vele watervallen. De bekendste zijn Jim Jim, Twin Falls en de Gunlam Falls.

Jim Jim Falls

De grootste waterval in het park zijn de Jim Jim Falls. De 200 meter hoge waterval is op z’n best in het regenseizoen (november tot en met maart). Het nadeel is dat de waterval in die periode niet te bezoeken is.

Dat kan alleen in het droge seizoen (mei tot en met september). Dan kun je er heen lopen.

Twin Falls

De Twin Falls danken hun naam aan het feit dat het twee watervallen zijn. Ze liggen naast elkaar en zijn met 150 meter iets kleiner dan de Jim Jim Falls. Ook hier kun je heen lopen in het grote seizoen.

Net als de Jim Jim Falls kun je hier met de auto naar toe rijden. Je hoeft alleen het laatste stuk te lopen. De watervallen liggen een kwartier rijden bij elkaar vandaan.

Gunlom Falls

Niet de grootste, maar misschien wel een van de mooiste watervallen is de Gunlom Falls. Qua liggen is het in ieder geval de mooiste. Je kunt hier kamperen (Gunlom Campground) en zodoende de omgeving goed verkennen.

Iedereen bezoekt de Gunlom Falls dus kom hier vroeg.

Gunlom Falls

#4 Ontdek de vele wandelroutes

Als er een plek is in Australië waar je goed kunt wandelen, dan is het wel in Kakadu National Park. Er ligt hier voor duizenden kilometers aan wandelpaden variërend van makkelijk tot gevorderd en van een paar uur tot een paar dagen.

Je kunt ze waarschijnlijk niet allemaal doen. Tenzij je echt heel veel tijd hebt hier. Daarom een kleine selectie van de mooiste wandelroutes.

 • Ubirr Walk
 • Nawurlandja Lookout Walk
 • Bardedjilidji Walk
 • Barrk Marlam walk
 • Twin Falls Plateau Walk

Een overzicht van alle wandelroute vind je hier.

Kakadu National ParkNadab Lookout bij Ubirr

#5 Maak een cruise over Yellow Waters

Een van de leukste, en meest rustgevende, dingen om te doen is een cruise maken over Yellow Waters. De Yellow Waters vormen een wetland waar je met een kleine boot doorheen kunt varen om de omgeving te ontdekken.

Je komt op plekken waar je lopend en met de auto niet kunt komen.

Het kantoor waar je dit kunt boeken ligt ook nog eens bij het Warradjan Aboriginal Cultural Centre, een van de twee Information Centers. Daarnaast vind je hier het het Cooinda Lodge Kakadu, voor veel mensen een ideaal begintpunt van hun reis door Kakadu.

Hier kun je veel tours en activiteiten regelen.
Kakadu National ParkYellow River

#6 Dieren spotten

In dit park leven heel veel dieren. Denk aan krokodillen, vogels, kangoeroes en buffels. Op veel plekken kun je deze dieren spotten. Met name de wetlands zijn goede plekken om vogels en krokodillen te spotten.

Er zijn verschillende tours te boeken waarbij je dieren kunt spotten. Via de officiële website kun je het programma downloaden wat ze elke dag draaien en je aansluiten bij verschillende tours.

TIP ♥ – doordat er krokodillen leven kun je alleen op daarvoor aangewezen plekken zwemmen

Hoe bezoek je Kakadu National Park

Je komt in Kakadu National Park makkelijk bezoeken. Dat is ook een van de redenen dat het een populair park is. Maar kun je dit park het beste zelf bezoeken of met een tour? En hoe kom je hier überhaupt.

Van Darwin naar Kakadu met de auto

De makkelijkste manier is om eerst naar Darwin of Alice Springs te reizen.  Er zijn geen commerciële vluchten naar Kakadu vanuit Darwin. Je kunt daarom het beste van Darwin naar Kakadu rijden met een (huur)auto.

Stel op je navigatie een van de twee Information Centres in:

 • Bowali Visitor Centre;
 • Warradjan Aboriginal Cultural Centre

Vanuit Darwin ben je in ongeveer 3 uur in Kakadu.

Van Darwin naar Kakadu met een tour

Als je geen auto hebt, kun je er ook voor kiezen om met een tour mee te gaan naar Kakadu. Er zijn in Darwin ontzettend veel tours te boeken. Deze zijn te regelen via de vele operators in de stad of bij je accommodatie.
Kakadu National Park

Kun je overnachten in het park?

Je kunt overnachten in Kakadu National Park. Er zijn twee mogelijkheden tot overnachten: campings en hotels. Wat de beste optie is, hangt af van de locatie en hoe lang je hier wil blijven.

Campings

De campings zijn de goedkoopste optie qua overnachten en vooral populair bij backpackers. Als je het échte outback gevoel van Australië wil beleven zijn de campings, of campgrounds, natuurlijk de beste optie.

Bij de campings heb je nog verschil tussen beheerde campings met toiletten, douches, picknicktafels en vuurkorven of de bushcamping met alleen basisvoorzieningen zoals toiletten en barbecues.

Campings hoef je niet te boeken. Als de camping vol zit zul je verder moeten rijden naar de volgende.

Hotels

Als je Kakadu wil verkennen, maar iets luxer wil overnachten, kun je beter voor een van de hotels kiezen. Alle hotels zijn prima in orde met goede voorzieningen.

Een groot voordeel van hotels is de airco, aangezien het in de zomer ontzettend heet kan worden in Kakadu. Ook bij hotels heb je keuze tussen budget opties (cabins) en luxe opties.

TIP ♥ – hier vind je een overzicht met alle campings en hotels

Handige tips voor een bezoek aan Kakadu

Hopelijk heb je al een goed beeld over hoe je Kakadu National Park kunt bezoeken en wat er allemaal te doen is. Om het af te ronden hebben we nog wat handige tips op een rij gezet.

Moet je entree betalen?

Ja. Voor Kakadu National Park kun je verschillende passen kopen. Prijzen verschillen per seizoen en zijn 7 dagen geldig. Reken op prijzen tussen $25 en $40.

Heb je een 4×4 nodig?

Ja en nee 🙂 Het ligt er namelijk een beetje aan waar je heen wil. De meeste wegen in Kakadu zijn geasfalteerd en dus met een 2WD prima te doen. Alleen de afgelegen gebieden in Kakadu zijn lastiger te bereiken.

Nourlangie, Ubirr en Yellow Water (Ngurrungurrudjba) zijn prima met een 2WD te bereiken.

Wat is de beste reistijd?

Kakadu is het hele jaar te bezoeken. Daarnaast lig het een beetje aan wat je wil zien en doen. Tijdens het regenseizoen zijn de wetlands en watervallen op hun hoogtepunt, maar zijn watervallen ook moeilijker te bereiken.

In het droge seizoen is het park (vooral de wegen) makkelijker begaanbaar. De twee seizoenen zijn:

 • Regenseizoen – november tot en met april
 • Droge seizoen – mei tot en met oktober

Hoe lang heb je nog?

Je kunt Kakadu in één dag bezoeken vanuit Darwin, maar dat wordt een lange, haastige dag. Als je het park goed wil ontdekken heb je minimaal 3 dagen nodig, maar het liefst langer.

Vergeet niet dat dit park qua oppervlakte gelijk is aan de helft van Nederland. Daar rij je niet zomaar even doorheen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven