Je dacht misschien altijd dat de Sahara het grootste aantal zandkorrels ter wereld bevat, maar eigenlijk is dit niet het geval. Fraser Island is namelijk het grootste zandeiland van de wereld. Dat is echter niet de reden dat je hier komt. Fraser Island is een van de mooiste eilanden van Australië en staat bij veel reizigers op hun to-do lijstje.

K’gari, een strandparadijs

Met een lengte van 123 kilometer is Fraser Island (ook wel K’gari) ’s werelds grootste zandeiland. Het is twee miljoen jaar geleden gevormd door zand dat uit New South Wales naar het noorden is gesleurd. Wie denkt dat je hier alleen zand vindt heeft het mis.

Dit eiland is bedekt bossen, kristalhelder water en witte zandstranden gevormd door de wind en branding. En er is meer. Je vindt er ook nog helderblauwe zoetwatermeren, kronkelende riviertjes, gigantische duinen en een regenwouden. Kortom, een must-see voor iedereen in Australië.

TIP ♥ – je vindt er één klein stadje: Eurong

Fraser IslandLake Mackenzie op Fraser Island

10x leuke dingen om te doen op Fraser Island

Er zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen op Fraser Island. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen vermaken. Wij delen hier de 10 leukste dingen om te doen op Fraser Island.

#1 Rij 75 Mile Beach

Een van de leukste dingen om te doen is in een 4×4 over 75 Mile Beach te rijden. Je kunt dit zelf doen, maar ook met een georganiseerde tour. Je moet namelijk verstand ebben van de getijden anders sta je met je gehuurde 4×4 zo onder water.

TIP ♥ – als je zelf wil rijden is eb uiteraard de beste tijd

Het is gaaf om over het strand te rijden met je auto. De wind in je haren, het landschap dat voorbij raast en de geur van de zee zijn garantie voor succes. Overigens rij je niet echt over een strand want 75 Mile Beach is geclassificeerd als een snelweg!

Daarom zijn er ook strikte regels en is er politie aanwezig om snelheidsduivels aan te houden.

#2 Stop bij Eli Creek

Eli Creek is een helder riviertje van ongeveer drie meter breed, dat je rechtstreeks naar het strand laat drijven. Vooral de omgeving van het riviertje is erg bijzonder, want hier vliegen maar liefst 230 vogelsoorten rond en groeien allerlei bijzondere palmen, prehistorische varens en grote Kauridennen.

Het is een bekende stop voor veel touroperators die met een 4×4 over het strand rijden.
Fraser IslandMet een 4×4 over het strand

#3 Loop de Fraser Island Great Walk

De Fraser Island Great Walk is de bekendste hikes om te lopen op het eiland. Het is geen wandeling die je even snel doet. Het is namelijk een hike van zo’n 90 kilometer die begint in Dilli Village en eindigt in Happy Valley.

Je loopt dwars door een mangrovebos, ongerepte kustlijn, indrukwekkende stranden, dicht bossen en indrukwekkend regenwoud. Het is dé manier om de veelzijdigheid van het eiland te ontdekken.

Hoe lang duurt het en wat kost het

Dit is een hike die alleen is weggelegd voor mensen die de tijd hebben en van wandelen houden. Je doet er zo’n 6 tot 8 dagen over, maar je kunt er ook voor kiezen om delen van de Fraser Island Great Walk te lopen. De hike kost niks, maar je moet wel camps reserveren en betalen.

TIP ♥ – check deze website voor meer informatie

Great walkDe Fraser Island Great Walk is pittig, maar wel erg mooi

#4 Bezoek The Cathedrals

Een andere bezienswaardigheid op Fraser Island is The Cathedrals. Dit zijn opvallende, rode zandsteen formaties die hoog de lucht in schieten. Rondom The Cathedrals zijn picknickgelegenheden geplaatst, zodat je hier lekker een broodje kunt eten tijdens je 4×4 tour.

Een bijzondere lunchpauze, met een fenomenaal uitzicht op de zandsteen formaties.

#5 Spot walvissen

Op Fraser Island vind je Hervey Bay. Hervey Bay is een bijzondere plaats, die je vanuit Fraser Island met de ferry kunt bereiken. Wat Hervey Bay zo bijzonder maakt, is dat je vanuit deze plaats goed walvissen kunt spotten.

Hervey Bay wordt ook wel de walvisspot hoofdstad van de wereld genoemd en is een must-see voor echte dierenliefhebbers.

Tienduizenden walvissen maken elke winter hun opwachting voor de oostkust van Australië om te ontsnappen aan het ijskoude Antarctische water. Ze komen hier heen om de kleintjes te laten opgroeien in het warme beschutte water van Hervey Bay.

TIP ♥ – tussen augustus en oktober heb he de beste kans om walvissen te zien.
Hervey Bay Fraser eilandHervey Bay

#6 Ga naar Lake MacKenzie

De parel van het eiland is Lake MacKenzie, een groot meer met kristalhelder water en wit zand. Vanwege haar schoonheid en de populariteit, kan het erg druk worden rond de middag dag in het hoogseizoen. Het meer bestaat grotendeels uit regenwater.

Lake McKenzie wordt niet gevoed door beekjes en stroomt niet naar de oceaan, en het zand eronder zorgt ervoor dat het regenwater niet wegloopt. Dit zand fungeert ook als een natuurlijk waterfilter waardoor het water hier zo extreem helder is.

Je hebt hier ook meerdere campings met kampeerfaciliteiten inclusief toiletten en koude douches dus je kunt hier een nachtje blijven. Dit is een must-see op Fraser Island.

Lake MacKenzieHet heldere Lake MacKenzie
Fraser IslandLake MacKenzie

#7 Bezoek de SS Maheno

De SS Maheno is een voormalig schip dat werd gebruikt als een oceaanstomer die heen en weer vaarde over de Tasmanzee, maar in 1905 werd de 5.000 ton stalen gepantserde SS Maheno in dienst genomen om te dienen als een ziekenhuisschip dat slachtoffers heen en weer vervoerde tussen Sydney en Melbourne.

Aan het einde van de oorlog vertrok de SS Maheno naar Nieuw-Zeeland om weer gezonde mensen te vervoeren. In juli 1935 werd het schip verkocht aan een scheepswerf in Osaka. Helaas zou het Osaka nooit halen, want er brak storm aan.

Zo’n 50 mijl van sloeg het noodlot toe toen de Maheno en het schip dat haar sleepte in problemen kwamen. De bemanning moest de sleepkabel doorsnijden.

De SS Maheno en de acht mannen aan boord dreven weg in op zee tijdens de storm, terwijl de hulpeloze bemanning aan boord van de sleepboot niets anders kon doen dan toekijken.

Na drie dagen werden het schip en haar bemanning gevonden aan de kust van Fraser Island. Pogingen om de boot weer in de oceaan te krijgen mislukte waardoor de SS Maheno hier nog steeds ligt.
Fraser Island

De SS Maheno

#8 Bezoek de Champagne Pools

Net ten noorden van Indian Head vind je de meest populaire zwemplek op Fraser Island; de Champagne Pools. De naam Champagne Pools komt door het borrelende zeewater. Het is een mooie plek om te overnachten.

Het uitzicht vanaf de trap is mooi, met de zee en 75 Mile Beach op de achtergrond. Het kan er vrij druk worden aangezien het een van de bekendste plekken op het eiland is, maar dat mag de pret niet drukken.

#9 Ga naar het viewpoint op Indian Head

Indian Head is het meest oostelijke punt van het eiland. Het is een van de slechts drie stukken rots op Fraser Island. Het gebied heeft zijn naam te danken aan niemand minder dan Captain James Cook die tijdens het varen op de Endeavour een groep Aboriginals zag staan op de landtong.

Hij noemde het vanzelfsprekend Indian Head. Het uitzicht over het strand en de oceaan is schitterend en als je geluk hebt zie je nog een paar bultruggen voorbijtrekken!
Indian Head Fraser eilandIndian Head

#10 Spot een van de wilde dingo’s

De kans dat je ooit wel eens een wilde dingo hebt gezien buiten een dierentuin is niet oz heel groot, maar op Fraser Island kan het! Het woord ‘wild’ is misschien niet helemaal op zijn plaats want ze zijn aardig gewend aan mensen.

Vooral op de stranden en in de buurt van Eli Creek vind je veel dingo’s. Overal op het eiland hangen waarschuwingsborden waarop staat dat je uit de buurt moet blijven. Het blijven immers wilde dieren en ze zijn sneller en sterker dan je denkt.

TIP ♥ – hou kinderen altijd uit de buurt van de dingo’s
Wilde Dingo AustralieEen wilde dingo

Hoe kom je er?

Maryborough is de plek waar de meeste reizigers naar toe komen om uiteindelijk de reis naar Fraser Island te maken. Je kunt hier op een van de veerboten springen en binnen 50 minuten ben je op Fraser island.

Als je een 4×4 mee wil nemen van het vaste land neem je een boot vanaf Inskip Point aan het noordelijke uiteinde van Rainbow Beach (2 uur ten zuiden van Hervey Bay) of vanaf River Heads (20 minuten ten zuiden van Hervey Bay).

Een tour naar Fraser Island

Er zijn honderden tours te boeken voor en naar Fraser Island. Daarnaast variëren de tours van 1 tot meerdere dagen. Welke tour je kiest is afhankelijk van je budget en de tijd die je hebt, maar reken op minimaal AU$150 voor een dagtour.

Beste reistijd

In principe kun je Fraser Island het hele jaar door bezoeken vanwege de aangename temperaturen. Tijdens de wintermaanden (mei t/m augustus) schommelt de temperaturen tussen de 15 en 25℃. In de zomer, de maanden januari tot en met maart, lopen de temperaturen op tot zo’n 30℃.

De natste maanden zijn de zomermanden (januari t/m maart). Dan valt er de meeste regen.

Hoogseizoen

De beste tijd om Fraser Island te bezoeken is tijdens de lente en de herfst, dus de maanden juni tot en met november wanneer de temperatuur warm genoeg is om te zwemmen in de zoetwatermeren.

Piekseizoen voor de lokale Aussies is tijdens de kerstvakantie en  schoolvakanties in september.

Overnachten op Fraser Island

Er zijn geen hostels op het eiland, alleen resorts, maar de beste manier om hier te overnachten is door te kamperen. Dat geeft het échte eiland gevoel. Je moet hiervoor wel naar Queensland Parks voor een vergunning en informatie.

Overigens zijn er ook een aantal prachtige huizen en lodges te huur.

Campings

Je vindt er 45 Queensland Parks-campings. De beste locaties, met warme douches, toiletten en barbecues, zijn op Waddy Point, Dundubara en het Centraal Station. Campers kunnen ook gebruikmaken van de kleinere campings met minder faciliteiten aan het Boomanjin Lake en bij Ungowa en Wathumba aan de westkust.

Langs het Fraser Island Great Walk trek vind je een aantal kleinere campings. Op Queensland Parks vind je een overzicht van alle campings.<

Kosten

De kosten om te kamperen zijn AUS$6,65 per persoon per nacht, of AUS$26,60 per gezin per nacht.

TIP ♥ – kamperen is alleen toegestaan op aangewezen plekken. Wildkamperen mag hier niet!

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven