Alice Springs staat ook wel bekend als het spirituele hart van Australië. Veel bezoekers komen naar de plek toe om vanaf hier de Uluru (Ayers Rock) te bezoeken. Zonde want Alice Springs heeft zoveel te bieden. De stad is doordenkt met cultuur en geschiedenis en heeft veel bezienswaardigheden!

Het culturele hart van Australië

Eigenlijk is het apart dat niet meer mensen langer in deze stad verblijven. De reizigers die hier wel de tijd voor nemen zullen ontdekken dat de Alice Springs zoveel meer is dan een doorreisplek naar de Uluru.

Dagen door de woestijn hiken? Een ballonvlucht maken over de uitgestrekte vlaktes? Toffe festivals bijwonen? De outback van Australië verkennen? Het kan allemaal in Alice Springs!

Reis-Expert in Alice Springs

Alice Springs is geen stad waar je zo maar even heen gaat. Je moet er echt een reden voor hebben. Dat is ook gelijk de reden dat het hier zo rustig is. Zeker in vergelijking met Sydney of Melbourne.

Wij waren blij om eindelijk in de stad aan te komen, want de Stuart Highway (de weg hier naar toe) is een uitdaging! Maar het is de lange rit meer dan waard!

Alice SpringsHet stadje Alice Springs

10 x te doen in Alice Springs

Je kunt hier makkelijk een aantal dagen verblijven. De stad zelf is niet heel spectaculair, maar dat maakt de omgeving meer dan goed. Wij hebben een aantal leuke dingen om te doen in Alice Springs op een rij gezet.

#1 Bezoek het Alice Springs Desert Park

Dit park is deels een safaripark en deels een natuurhistorisch museum. In dit 1.300 hectare (!) grote park kan je alles zien en leren over het leven in de Australische woestijn.

Er zijn in het park overdag meerdere shows te bekijken over de lokale dieren planten en mensen. Zo is er een gratis vogelshow en een wandeling door het “nachthuis” mogelijk. Hier kan je de nachtdieren van de woestijn leren kennen zonder er met je zaklamp op uit te hoeven.

Je kunt er ook mooie wandelingen maken en de omgeving écht in je opnemen. De omgeving is totaal anders dan de rest van het land en dus best bijzonder.

TIP ♥  – kom hier vroeg! In de middag wordt het lekker heet.

Natuur in Australie

Desert parkAlice Spring Desert Park

#2 Bekijk de kangoeroes in de opvang

Op zo’n 20 minuten rijden van Alice springs ligt het Chris’s Kangaroo Sanctuary. Hier kan je in contact komen met deze iconische buideldieren van Australië.

Van dinsdag tot vrijdag is het mogelijk om in de late middag een rondleiding te krijgen over de opvang. De tour duurt in totaal ongeveer 2,5 uur waarin je verschillende kangoeroes ontmoet.

Het hoogtepunt van de tour is dat je een joey (baby kangoeroe) vast kunt houden!

#3 Hike de Larapinta Trail

De Larapinta trail in Alice Springs is een van de mooiste en meest uitgebreide wandelingen ter wereld. De hike bestaat uit 12 secties en is in totaal 223 kilometer! Het is ook mogelijk om delen van de track te lopen zodat je niet gelijk 15 tot 20 dagen onderweg ben.

Mocht je wel de tijd hebben, is deze track wel een van de mooiste van Australië! Er zijn geen kosten om de trail te lopen. Je betaalt alleen kampeerkosten op een aantal plaatsen.

De beste tijd om de trail te lopen is tussen april en oktober.

Niet voor beginners

Hoewel het mogelijk is om de trail zelf te lopen raden wij je aan dit niet alleen te doen. Zorg altijd dat je in gezelschap begint aan zo’n tocht of huur een gids in! Deze track is namelijk niet geschikt voor onervaren hikers.

TIP ♥ – bekijk hier de website van de trail met alle informatie!

Mount SonderMount Sonder in de omgeving van de stad

Larapinta trail Alice SpringsDe start van de wandeling naar Jay Creek

#4 Bezoek de tuinen van Olive Pink Botanic Garden

Wanneer je op iets kleinere schaal de lokale flora en fauna wilt ontdekken is Olive Pink Botanic Garden de plek voor jou. Je kunt over het netwerk van paden genieten van meer van 600 Australische plantensoorten!

Tijdens je wandelingen kan je kangoeroes zien die hier vrij rondlopen. Ook zijn er veel andere vogels en kleine reptielen te spotten in de botanische tuinen. De routes leiden je omhoog naar Annie Myers Hill.

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Todd rivier en de MacDonnell Ranges.

#5 Zie de omgeving vanaf Anzac Hill

Vanaf dit oorlogsmonument heb je een prachtig uitzicht over de stad Alice Springs. Het monument is te voet of per auto te bereiken. Je kunt vanaf het uitzichtpunt de gehele stad zien liggen met op de achtergrond de MacDonnell Ranges (natuurreservaat).

Anzac Hill word dan ook gezien als de beste locatie om een Alice Springs mee te beëindigen.

MacDonnell RangesDe MacDonnell Ranges

Anzac Hill Alice SpringsHet uitzicht vanaf Anzac Hill

#6 Bezoek de markten van Todd Mall

In de hoofdstraat van Alice Springs staat de Todd Mall. In de maanden februari tot en met november vind je hier tweemaal per maand een markt. Op de markt is een groot aanbod te vinden van etenswaren, souvenirs en lokale Aboriginal kunst.

In de maanden augustus tot en met oktober is er ook eenmaal per maand een nachtmarkt bij Todd Mall. Bij deze markt ligt de nadruk meer op etenswaren, maar ook souvenirs en lokale kunstenaars ontbreken niet op deze markt.

#7 Uluru-Kata Tjuta National Park / Ayers Rock

Ayers rock is natuurlijk de reden dat veel reizigers Alice Springs bezoeken. Hoewel de attractie op minimaal 5 uur rijden ligt, is Alice Springs de dichtstbijzijnde stad die er te vinden is!

Er worden zelfs dag tours georganiseerd vanuit Alice Springs naar Ayers Rock. Je kunt je voorstellen dat dit een hele lange tour is! We raden dan ook aan om langer de tijd te nemen voor dit icoon van Australië.

In het Uluru-Kata Tjuta National Park, zoals het officieel heet, is zoveel te zien en te beleven dat we aanraden om hier langere tijd te verblijven. Er is een klein dorp (Mutitjulu) waar accommodaties te vinden zijn zodat je dichtbij het park kan overnachten.

TIP ♥ – Bekijk hier onze pagina over het Uluru

UluruDe meest bekende rots van Australië; Uluru

UluruUluru

#8 Bezoek het grootste klaslokaal ter wereld

In Alice Springs staat het grootste klaslokaal ter wereld! Vanuit dit klaslokaal krijgen een aantal honderd leerlingen les. Nu klinkt dit nog niet zo bijzonder alleen deze leerlingen zijn verspreid over 1,3 miljoen vierkante kilometer in the Northern Territory.

Er wordt uitsluitend les gegeven over satelliet verbindingen. Dit maakt dit klaslokaal uniek in zijn soort en in één klap de grootste op deze planeet.

TIP ♥ – het lokaal ligt op zo’n 30 minuten wandelen of 5 minuten rijden vanuit het centrum van Alice Springs.

#9 Leer meer over reptielen in het Alice Springs Reptile Centre

Australië staat bekend om zijn hoge diversiteit aan reptielen. In het centrum kan je alles te weten komen over de lokale reptielen. Het centrum heeft meer dan 100 reptielen van zo’n 50 verschillende soorten.

Er zijn interactieve tours mogelijk waarbij je de reptielen zelf mag voeren of zelfs vast mag houden (de vriendelijkere soorten). Als je meer wilt leren over deze dieren is het Alice Spring Reptile Centre de plek om te zijn in Alice Springs.

#10 Maak een ballonvlucht!

Het is in Alice Springs mogelijk om een ballonvlucht te maken over de outback van Australië. Dit is geen goedkope tour, maar zeker de moeite waard. De totale tour duurt ongeveer vier uur waarvan je ongeveer een uur boven de uitgestrekte vlakte van West MacDonnel National Park zweeft.

Tijdens de toch van een uur leg je tussen de 10 en 20 kilometer af over het Nationale Park. Houd er rekening mee dat het weer invloed heeft of je ballonvlucht doorgaat!

TIP ♥ – boek hier je ballon tour voor Alice Springs

Balloon flightEen ballonvlucht over de outback

Hoe kom je in Alice Springs?

Er zijn meerde wegen naar Alice Springs. De stad ligt bijna exact in het midden van Australië en op zo’n 5 uur rijden van de beroemde Uluru (Ayers Rock). Dit is ook voor veel mensen een reden om Alice Springs aan te doen.

Maar hoe kan je deze centrale stad bereiken? Je hebt de volgende mogelijkheden;

Vliegen

Dit is de snelste, maar ook meest prijzige manier om in Alice Springs te komen. Er gaan rechtstreekse vluchten van en naar; Lambina, Darwin en Adelaide. De andere grote steden in Australië zijn na een overstap te bereiken.

Een directe vlucht van Adelaide naar Alice Springs duurt twee uur. Hier zou je met een auto al minimaal 16 uur non-stop voor moeten rijden. Dit laat goed zien hoeveel sneller vliegen kan zijn in Australië.

Vliegen is de snelste optie, maar ook een relatief dure. Voor de reizigers die niet zo lang hebben en veel willen zien is dit een goede keuze

Zelf rijden

Zelf rijden is de meeste avontuurlijke manier om Australië te doorkruisen. Het is een zeer toffe ervaring om met je eigen auto of camper de wegen van Australië te trotseren!

Het nadeel van deze experience is dat je er wel de tijd voor moet hebben. De afstanden zijn immens groot in het land. Zo is Alice Springs al snel 2 tot 3 dagen rijden vanuit Darwin of Adelaide.

Als je naar Alice Springs besluit te rijden is het handig om te weten dat je geen 4×4 nodig hebt om hier te komen. De wegen in deze regio zijn goed.

Bus

Er is ook nog de optie om met de bus te gaan. Voor mensen met een kleiner budget is dit de beste optie. Het voordeel is dat je niet zelf hoeft te rijden en lekker kunt genieten van de prachtige uitzichten.

Het nadeel is wel weer dat een bus er nog langer over doet dan wanneer je zelf zou rijden.

TIP ♥ – Boek hier je bustickets!

Trein

Het is ook nog mogelijk om de trein te nemen naar de stad. De treinverbinding loopt van Adelaide naar Darwin door Alice Springs heen. De trein rijdt eenmaal per week de gehele route. Het is dus niet bepaald de NS (misschien maar beter ook!)

Er zijn verschillende klassen te boeken voor deze drie daagse treinreis.

Ghan Train Alice SpringsDe Ghan trein op het station van Alice Springs.

Overnachten

Alice Springs is de grootste  stad die je zal vinden in de regio. Je zou dus verwachten dat er genoeg accommodaties te vinden is in de meeste centrale stad van Australië. Toch komen de meeste reizigers in de regio voor Ayers Rock.

Er zijn dus veel mensen die de stad een dag bezoeken op weg naar Ayers Rock. Het aanbod is dan ook niet overweldigend. Daarom kan het handig zijn deze van te voren vast te leggen.

De meeste hotels en hostels bevinden zich aan de Todd rivier in het centrum van de stad.

TIP ♥ – Reserveer hier je accommodatie hier

Beste reistijd

Het centrum van Australië bestaat eigenlijk volledig uit woestijn. Dit betekent zeer hoge temperaturen overdag, weinig regen en soms ijskoude nachten. Tenzij je graag deze uitersten wil ervaren ben je het beste af in het midden van Australië tijdens de overgangsperiodes tussen april en juni of oktober en november.

De beste reistijd voor Alice Springs is van april tot oktober

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven