Australië heeft prachtige natuur. Watervallen, hagelwitte stranden, eeuwenoude bossen en natuurlijk de bizarre onderwaterwereld. De meeste daarvan zijn ook bekend en drukbevolkt. Wil jij een prachtige regio ontdekken, maar de mensenmassa ontwijken? Dan is Kimberley in West-Australië wat voor jou. De natuur in dit gebied is woest, ruig en echt ongerept.

Kimberley: ruig, indrukwekkend en ongerept

Iedereen kent Sydney, de Great Ocean Road of de Whitsunday Islands, maar Kimberley is een stuk minder bekend. Dat, terwijl het tot de mooiste regio’s van het land hoort. Het is vooral populair onder echte avonturiers, want het landschap van het gebied is erg ruig en woest.

De hele regio is net zo groot als Duitsland en er wonen hier nog geen 50.000 mensen! Je kunt je voorstellen hoe uitgestrekt het hier moet zijn.

Je vindt er watervallen, rotsformaties, ruige kliffen, stranden en uitgestrekte vlaktes. En dat allemaal ongerept en zonder massa’s toeristen.

Bungle Bungle RangeDe bekende Bungle Bungle Range

Wat is er te doen in Kimberley Region?

Deze regio is een vrij leeg en verlaten gebied. Dit lijkt misschien wat saai, maar velen vinden dit juist erg prettig. Dat betekent niet dat er niks te doen is. De belangrijkste bezienswaardigheid in Kimberley Region is de natuur van het gebied.

Dit zijn de tofste dingen om te bezoeken.

#1 Ga naar Cape Leveque

Voor iedereen die ongerepte, ruige stranden zoekt, is Cape Leveque het paradijs op aarde. Het is een van de meest afgelegen gebieden van het land en de hele regio ligt dichter bij Sumba in Indonesië dan de hoofdstad van Australië.

Cape Leveque staat bekend om de witte stranden, maar vooral om de bizarre kliffen. Er is hier verder niks. Geen hippe beach bars, geen lounge sets, geen feesten. Alleen strand en zee. En dat is juist de aantrekkingskracht.

Het ligt iets ten noorden van de stad Broome, maar wil je Cape Levanque bezoeken? Doe dat dan via Kooljaman.

Een kamp gerund door locals.

Cape Levenque

#2 Bezoek de Horizontal Falls

Een plek die je zeker niet over mag slaan zijn de Horizontal Falls in de Buccaneer Archipel. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kimberley Region en dat is niet gek. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit geen normale waterval.

Een normale waterval is immers verticaal.

Bij deze ‘waterval’ wordt het water door twee rotspartijen geperst waardoor er een horizontale waterval ontstaat. Door regenval en droogte kan het water tot 13 meter stijgen of dalen waardoor er vlakke stroomversnellingen ontstaan.

TIP ♥ – je kunt met een boottour dichtbij komen. De beste plekken om zo’n tour te boeken zijn Broome en Derby

Horizontal WaterfallsDe Horizontal falls

#3 Ontdek de Bungle Bungle Range

Een van de meest bijzondere plekken in Kimberley Region is het Bungle Bungle Range in Purnululu National Park. Het is een gebied dat bestaat uit karstheuvels. Deze plek is pas sinds 1983 bekend, maar al ruim 350 miljoen jaar oud!

Het is niet voor niets dat deze plek een UNESCO Werelderfgoed is. Je kunt hier wandelen, maar ook een helikopter vlucht boeken. Laatstgenoemde is wel een beetje prijzig.

Als je deze plek écht wil ontdekken kun je het beste overnachten in de Bungle Bungle Savannah Lodge, maar je kunt ook tours boeken vanuit Broome.

Bungle Bungle RangeBungle Bungle Rang

#4 Ontdek volgende waterval: de King George River falls

In de Kimberley Region vind je veel rivieren en watervallen. Een van de bekendste watervallen is de King George Falls, gevoed door de King George River. In tegenstelling tot de Horizontal Falls is dit wel een ‘normale’ waterval.

De waterval behoort tot de hoogste watervallen West-Australië. Het ligt helemaal in het noorden van de regio en is niet heel makkelijk te bereiken. De beste manier om de waterval te bereiken is  met een cruise vanuit Broome of Wyndham.

Kimberley Region

King George River falls

#5 Nog eentje dan: de Mitchell Falls

De Mitchell Falls is een indrukwekkende waterval en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Kimberley Region. Je kunt hier in de omgeving ook goed wandelen.

De waterval bestaat uit verschillende niveaus en in het vind je een grote pool. Het water heeft een soort trappensysteem gesneden in het karstgebergte wat de waterval extra indrukwekkend maakt.

Je kunt naar de waterval lopen via de Punamii-unpuu Trail vanaf de Mitchell Falls Campground. Een eenvoudige plek waar je kunt overnachten. Als je iets meer luxe zoekt, kun je beter overnachten in het nabijgelegen PT’s Mitchell Falls Wilderness Lodge.

TIP ♥ – bij APT’s Wilderness Lodges kun je ook tours boeken.

Mitchell FallsDe Mitchell Falls

#6 Ontdek het Karijini National Park

Het Karijini National Park is een van Kimberleys mooiste regio’s. Het is tevens een van de grootste. Het park heeft een kenmerkende uitstraling met veel droge vlaktes en bergen. In de zomer kan het hier ook ruim 40℃ worden!

In het park kun je wandelen, kamperen en uiteraard ook weer helikopter vluchten maken. Als je dit park wil bezoeken, zorg dan dat je Dales Gorge, Fortescue Falls, Weano Gorge en Oxers Lookout niet over slaat!

TIP ♥ – als je hier wil overnachten Dales Campground de beste optie. Dit ligt in de buurt van Fortescue Falls en Dales Gorge Lookout.
Kimberley region Karijini National ParkFortescue Falls

#7 Rij naar Lake Argyle

Lake Argyle is en meer in het oosten van de provincie. Het bijzondere aan dit meer is dat het door mensen is aangelegd. Het dient als reservoir. En zoals alles in Australië is ook dit behoorlijk groot.

Je kunt er van alles doen. Vissen, met een cruise mee, watersporten, zonsondergangen kijken, zwemmen etc. Het is een leuke stop voor mensen die over de Great Northern Highway richting Darwin rijden.

TIP ♥ – als je hier wil overnachten check dan het Lake Argyle Resort & Caravan Park

Lake AgryleLake Argyle

#8 Ontdek de natuur in El Questro

Dat de natuur in Kimberley Region zo divers is, bewijst El Questro. Alsof je ineens in een compleet ander land bent. Het ligt in het midden in Kimberley en de natuur hier is werkelijk schitterend.

Het landschap is uitgestrekt en de uitzichten zijn bizar. Je hebt er verschillende mooie lodges en campground. Dit is een van de beste plekken om helemaal tot rust te komen.

Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten. De bekendste zijn El Questro’s Homestead, Station en Emma Gorge, maar deze accommodatie is behoorlijk prijzig. Gelukkig si er ook een camping.

#9 Rij de Gibb River Road

De échte avonturiers moeten de Gibb River Road rijden. Dit is een 660 kilometer lange (zand) weg door het hart van Kimberley. Het brengt je van Derby in het westen naar Wymdham in het oosten.

Het is een van de meest spectaculaire roadtrips die je kunt maken. The Gibbs, zoals het ook wordt genoemd, loopt langs prachtige natuurlijke hoogstandjes zoals watervallen, bergen, dwars door rivieren en verlaten gebieden.

Het is alleen te rijden met een 4×4 en enige ervaring met het rijden van lange afstanden is wel handig, maar in principe kan iedereen deze route rijden.

Gibb River Road#10 Bezoek Windjana Gorge

Als laatste kun je nog een stop maken in Windjana Gorge National Park. Het is een van de populairste plekken om te bezoeken, omdat het makkelijk te bereiken is. De natuur in het park bestaat uit rivieren (de Lennard River) en karstgebergte.

Je kunt hier goed wandelen en zwemmen in de vele natuurlijke pools. Hou er wel rekening mee dat hier zoetwaterkrokodillen leven. Deze zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar better safe than sorry 🙂
Kimberley RegionWindjana Gorge

De beste stad om deze plek te ontdekken

Kimberley Region is een gigantische regio en er is niet één plek die als basis kan gebruiken om de regio te ontdekken. Als je het meeste wil zien zul je op meerdere plekken moeten overnachten.

Broome

De stad Broome in het zuidelijke puntje is een van de populairste steden in Kimberley Region. Deze gezellig kuststad heeft een vliegveld dus het is een ideaal beginpunt van je trip door Kimberley.

Je kunt hier ook goede accommodaties boeken en eventueel een auto huren om je avontuur te beginnen.

Kununurra en Wyndham

De ’tegenhanger’ van Broome is Kununurra. Deze stad ligt in het oostelijke puntje van Kimberley en is voor veel mensen het eindpunt van hun trip door Kimberley (of het begin). De stad ligt op 9 uur rijden van Darwin.

Dicht bij Kununurra ligt Wyndham. Iets kleiner en gemoedelijker dan Kununurra. Beide steden zijn het einde van de Gidd River Road.

Cape Leveque

Als je bij het strand wil slapen is Cape Leveque een goede optie, en dan met name Kooljaman Wilderness Camp. Dit kamp wordt gerund door Aboriginals en het kamp behoort tot de beste accommodaties in de provincie.

TIP ♥ – nadeel is dat het niet echt op de route ligt.

El Questro

Midden in Kimberley ligt El Questro. Het is een van de mooiste gebieden van de regio en je kunt hier goed overnachten in een van de lodges of de camping. Eerder op deze pagina (zie #8) deelde we al de beste accommodatie is deze regio.

Check hier alle accommocatie in Kimberley

BroomeBroome

Hoe kom je in Kimberley?

Er zijn meerdere manieren om hier te komen. Zoals hierboven genoemd zijn Broome en Kununurra de beste start (of eind) punten. Je kunt hier heen rijden, maar ook vluchten.

Met het vliegtuig

Broome en Kununurra hebben een vliegveld waar meerdere vluchten per dag aankomen en vertrekken. Broome heeft goede verbindingen met Perth in het laagseizoen en is het hoogseizoen (april tot en met oktober) ook met  Melbourne en Sydney.

Kununurra heeft vluchten van en naar Perth en Darwin.

Zelf rijden

Je kunt hier ook met de auto komen. Het ligt wel buiten de ‘bewoonde’ wereld. Zo ligt Perth op ruim 2 dagen rijden van Broome en Darwin op ruim een dag rijden van Kununurra. Je moet er dus wel de tijd voor nemen.

Beste reistijd

In Kimberley Region kennen ze eigenlijk geen seizoenen. Wel is er sprake van een regenseizoen (november tot en met april) en droogseizoen (mei tot en met oktober). Je kunt het beste in het droogseizoen reizen, simpelweg omdat het dan minder regent.

Het hoogseizoen loopt van april tot en met oktober.

In het regenseizoen (november tot en met april) ga je liever niet naar Kimberley Region, want dan zijn veel wegen afgesloten door de zware regenval. Ook is het in deze periode eigenlijk te warm om prettig te kunnen reizen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven