Darwin is de noordelijkste grote stad van Australië, die ver van de bewoonde wereld van het land ligt. Nu vraag je je misschien af of het wel de moeite waard is om naar Darwin te reizen en de bewoonde wereld van Australië achter je te laten, maar deze stad is een echte must-see. Je kunt er tussen oude scheepswrakken en prachtige koraalriffen duiken, je kunt er heerlijk (multicultureel) eten en de stad is ook nog eens erg gezellig.

De kans dat je naar deze stad gaat is aanwezig als je in Australië bent. Wil je meer weten over deze stad? Lees dan snel verder want op deze pagina vertellen we je het volgende over Darwin;

Het bijzondere Darwin

Darwin is de meest noordelijke stad van Australië, die aan de kust van Northern Territory ligt. Van deze deelstaat is de stad ook de hoofdstad, aangezien het de grootste stad van het gebied is. Wat de stat zo bijzonder maakt, is dat hier maar liefst 60 verschillende nationaliteiten wonen. Dit is niet zo vreemd, aangezien Azië dicht in de buurt ligt en het een aantrekkelijke stad is om te wonen.

TIP ♥ – Darwin staat bekend om de markten. De bekendste zijn Mindil Beach Sunset Market, Parap Village Market, Rapid Creek Market en Nightcliff Market.

Omdat er zo veel nationaliteiten wonen, is het echt een multiculturele stad en dit merk je onder andere aan de restaurants die je in de stad vindt. Wil je iedere avond een authentieke maaltijd van een andere cultuur eten, dan ben je hier aan het juiste adres.

Market in Darwin

De Malak Market place in Darwin

10x Dingen om te doen in Darwin

Naast een uitgebreide multiculturele keuken, zijn er nog veel meer dingen te doen in en rond Darwin. Om een duidelijker beeld te geven van wat er precies te doen is in Darwin volgen nu 10 tips voor deze bijzondere stad.

#1 Bekijk de zoutwaterkrokodillen van wel heel dichtbij!

Australië staat naast de koala en de kangoeroe natuurlijk bekend om nog een dier. De zoutwaterkrokodil!

De grootste krokodillensoort komt voor in de gebieden rond Darwin. Deze dieren trekken dan ook veel toeristen aan. Om de dieren van dichtbij te bewonderen zijn er meerdere opties.

De Crocosaurus Cove heeft de grootste verzameling van Australische reptielen die er te vinden is. Maar dat is niet de rede waar Crocosaurus Cove zijn bekendheid vandaan heeft.

Het is namelijk mogelijk om het water in te gaan met de zoutwaterkrokodillen! In de ”cage of death” is het mogelijk om op een veilige manier deze oeroude dieren van dichtbij te bekijken.

TIP ♥ – Boek hier je death cage beleving!

Voor wie het zwemmen met zoutwaterkrokodillen nog een stapje te ver vindt zijn er nog genoeg andere opties. Een van deze opties is om de dieren in het wild te bekijken tijdens de Adelaide river cruise. Tijdens deze cruise springen de krokodillen uit het water om het opgehangen vlees van de boot te happen.

Zo kan je op een iets veiligere manier kennis maken met de zoutwaterkrokodil. Voor wie de springende krokodillen nog een stap te ver vind raden wij een van de krokodillen parken aan in Darwin.

kokodil Darwin

Een springende krokodil in de Adelaide rivier.

#2 Bezoek het Museum & Art Gallery of the Northern Territory

Dit museum is gecombineerd met een kunstgalerij. Het museum heeft een goede weergave van de oude geschiedenis van Darwin. Deze geschiedenis gaat terug tot de vroegste Europese nederzettingen zo’n 60.000 jaar geleden voordat Darwin de koloniale hoofdstad werd.

De galerij heeft zowel hedendaagse als traditionele kunst in haar collectie. Maar het hoogtepunt van de collectie is de Aboriginal kunstcollectie. Wie een bezoek brengt aan het noordelijke Darwin kan dit museum haast niet overslaan.

TIP ♥ – Het museum is gratis te bezoeken!

#3 Geniet van alle smaken bij Mindil Beach Sunset Market

Op deze markt kan je genieten van bijna elke keuken die je maar kan bedenken. Van Thais tot Grieks, bijna elke keuken is aanwezig op deze markt. Maar dat is pas het begin van de markt. Er zijn vele kraampjes te vinden met kunst, handgemaakte sieraden en kleding.

De markt bevind zich (tijdens het droogseizoen) op loopafstand van het centrum. Dus voor wie goedkoop wil eten in Darwin is de Mindil Beach Sunset Market zeker een aanrader.

Wil je zien hoe multicultureel Darwin precies is, dan breng je gewoon een avond door op deze markt.

#4 Kijk je ogen uit bij de George Brown Botanic Garden

In deze tuinen (van 42 hectare) vind je de meest uiteenlopende plantensoorten van over heel de wereld. Er zijn talloze wandelpaden om de botanische tuinen te verkennen. Het is ook mogelijk om deze tuinen op de fiets te verkennen.

Het is moeilijk uit te leggen hoe mooi deze tuinen zijn zonder ze persoonlijk te zien. Maar als je in Darwin ben is het zeker aan te raden om deze prachtige Botanische tuinen te verkennen.

Botanische tuin Darwin

Een van de vele fonteinen in de Botanic Gardens.

#5 Vaar over de Mary river wetlands

Tijdens het ‘natte seizoen’ veranderen de wetlands van de Mary River in een rivier vol krokodillen en vogelsoorten. Maar ook tijdens het droge seizoen zijn deze wetlands de moeite waard om te bezoeken.

Voor wie zelf iets meer actie zoekt, het is ook mogelijk om te vissen op de bekende Barramundi in deze prachtige wetlands.

#6 Verken het Darwin Aviation Museum

Op ongeveer 10 kilometer van het centrum staat het Darwin Aviation Museum. Het bijzondere aan de collectie van dit museum is de B52-bommenwerper. Het is namelijk één van de twee B52 toestellen die buiten de VS zijn.

Maar het museum heeft nog veel meer oude toestellen staan. Het is mogelijk om dagelijks een gratis rondleiding te krijgen om 10:00 en 14:00 uur.

b52 aviation museum

Het befaamde B52 toestel bij het Darwin Aviation Museum.

#7 Bezoek de Tiwi Islands

De Tiwi eilanden staan ook wel bekend als de ”eilanden van de lach” door zijn uiterst vriendelijke bevolking. De Tiwi eilanden bestaan uit keten van eilanden op zo’n 80 km ten noorden van Darwin. De eilanden zijn een waar paradijs voor natuur en vogel liefhebbers.

Doordat de eilanden sinds de laatste ijstijd gescheiden zijn van Australië, zijn er veel soorten te vinden die nergens anders voorkomen. Dit maakt de flora en fauna op het eiland uniek!

De eilanden worden al minstens 7000 jaar bewoond door de Tiwi-mensen. Dit inheemse Australische volk heeft dan ook zijn eigen geschiedenis, cultuur en kunstscène. Dus zowel de flora en fauna als de lokale bevolking zijn uniek op deze eilanden.

TIP ♥ – Hoewel het eiland niet bekend staat om zijn toeristische attracties is het dus wel een uniek stukje Australië.

#8 Kom heerlijk tot rust bij de Wave Lagoon

Bij deze wave Lagoon kan je veilig surfen en zwemmen zonder mogelijke krokodillen en kwallen. De meest bekende attractie is het golfslagbad. Deze kunstmatige golven zijn de ideale manier om onder veilige omstandigheden te genieten van het water.

Er zijn genoeg eet-standjes om de dag heerlijk rustig door te brengen in het gras of een van de strandstoelen.

wave pool

De wave Lagoon in Darwin.

#9 Leer over de geschiedenis bij het Darwin Military Museum

In dit innovatieve museum kan je alles leren over de militaire  geschiedenis van Australië tijdens de tweede wereldoorlog. Er zijn persoonlijke verhalen te horen van zowel de mensen die deelnamen aan deze oorlog als de mensen die er door geraakt zijn.

TIP ♥ – Toegang tot het museum kost $20,- AUD voor een volwassenen en $10,- AUD voor een kind.

#10 Wandel door de haven van Darwin

Ten eerste moet je zeker een bezoek brengen aan Darwin Harbour als je in de stad bent, want dit is de bekendste bezienswaardigheid van de stad.  Dit is een haven die maar liefst twee keer zo groot is als de wereldberoemde Sydney Harbour en alleen dit gegeven maakt de haven een must om eens te bezoeken. Je kunt er niet alleen lekker eten, maar ook tussen oude scheepswrakken en kleurrijke koraalriffen duiken. Echt een must om te doen!

TIP ♥ – drink een Darwin Stubby. Een glazen bierflesje dat tien keer zo groot is als een normaal bierflesje. Darwin is een echte bierstad en als je een groot liefhebber bent van bier, moet je zeker een keer een Darwin Stubby proberen.

Darwin by night

Darwin in de nacht.

Hoe kom je er?

De stad heeft een internationaal vliegveld, maar je kunt ook met het openbaar vervoer naar de stad komen. Ben je in een grote Australische stad die niet te ver ligt, dan kun je vaak wel met de trein naar de stad komen. Moet je wat verder reizen, dan raden wij je aan om een binnenlandse vlucht te pakken naar Darwin Airport. Er vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Sydney en Melbourne.

Beste reistijd

Omdat de stad dicht bij de evenaar ligt, kent de omgeving van de stad niet de vier seizoenen die wij kennen. Wel heeft het gebied een droog seizoen en een nat seizoen. In het natte seizoen (tussen november en maart) kun je de stad beter niet bezoeken.

Niet alleen omdat het dan flink kan regenen, maar ook omdat er cyclonen voorbij komen en omdat het echt drukkend warm is in deze periode. Ga daarom altijd buiten november, december, januari, februari en maart, want dan zit je hier echt prettiger en bovendien veiliger.

TIP ♥ – voor meer informatie, bekijk onze pagina over de beste reistijd in Australië hier!

Locatie Darwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven