Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Uluru

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 november, 2019

Uluru is niet zomaar een bezienswaardigheid, maar is het bekendste symbool van Australië. Het betreft een grote rode rots die in het midden van het land ligt en ook wel Ayers Rock wordt genoemd. Een must om te bezoeken als je in Australië bent en niet alleen omdat het een belangrijk symbool is voor het land. Uluru is simpelweg prachtig en echt de moeite waard om te bezoeken.

Uluru; een korte intro

Uluru is niet zomaar een rode rots, maar een reusachtige monoliet met een omtrek van 3,6 kilometer en een hoogte van 348 meter. Toch kun je het grootste deel van Uluru helemaal niet zien, aangezien de monoliet maar liefst 5 kilometer de grond in steekt. 

Uluru wordt ook wel Ayers Rock genoemd, een officiële naam die de rots eerder heeft gekregen. Toch wordt de rots door velen ook Uluru genoemd en dit komt door de heilige betekenis van de rots voor de Aboriginals.

Het is in feite de Aboriginalnaam voor de bijzondere rots. De rots ligt in Uluru-Kata Tjuta National Park.

TIP ♥ de beste maanden om Uluru te bezoeken zijn august en september

Uluru

De bekende rots

Klimmen

De meeste mensen die Uluru bezoeken, vinden kijken naar de bijzondere rots niet voldoende. Ieder jaar klimmen ongeveer 300.000 mensen naar de top van de rots, maar hier is niet iedereen het mee eens.

Voor de Aboriginals is de rots heilig en zij vinden het dan ook niet prettig dat er mensen naar de top van de monoliet klimmen. Toch is het nog altijd mogelijk om de rots te beklimmen, maar bereid je wel voor op een fysiek zware klim.

TIP ♥ voor een mooie zonsopgang silhouet van Uluru, check dan juist de zonsondergang lookouts

Het is een klim van slechts 1,6 kilometer, maar dan wel onder zware omstandigheden. Daarom ben je ongeveer twee uur aan het klimmen als je de top van de Uluru wil bereiken, waarbij je altijd begeleid wordt door ervaren klimmers.

Wil je de rots niet beklimmen uit respect voor de Aboriginals? Dan kun je de rots ook van dichtbij bekijken door er een wandeling omheen te maken. Een wandeling om de Uluru duurt ongeveer drie uur.

UluruBezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid is de rots zelf. Je kunt de rots het beste bezoeken als de zon onder gaat, want dan maakt het prachtige licht van de ondergaande zon de rots nog roder en zelfs een beetje oranje. Hier kun je prachtige foto’s van maken.

Kom je echt naar de rots om de rots te beklimmen of om eromheen te wandelen, dan ga je liever iets eerder naar de monoliet.

Klimmen of wandelen na het ondergaan van de zon is namelijk niet mogelijk.

Wil je overnachten in de buurt van Uluru? Dat kan een nabijgelegen resort, maar je kunt jouw bezoek aan de monoliet ook extra bijzonder afsluiten door een tent, camper of caravan neer te zetten op een camping in de buurt van Uluru. Hier kun je eerst de bijzondere kleurveranderingen van de rots door de zonsondergang bewonderen, om vervolgens onder de prachtige sterrenhemel in slaap te vallen.

Hoe kom je er?

Er zijn diverse mogelijkheden om de bijzondere monoliet te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld naar het nabijgelegen stadje Alice Springs vliegen vanuit jouw locatie in Australië, maar dan is het nog wel vijf uur rijden naar Uluru.

Ook is het mogelijk om naar Yulara te vliegen, waar het Ayers Rock Airport ligt.

Dit vliegveld ligt slechts op 20 minuten rijden van Uluru en is dan ook een betere optie om naar de monoliet te reizen. Tot slot kun je ook vanuit Darwin en via Kakadu Nationaal Park naar Uluru rijden met de auto. Dit is een lange rit, maar zo leer je de Outback wel echt kennen.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Oceanië-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Uluru is niet zomaar een bezienswaardigheid, maar is het bekendste symbool van Australië. Het betreft een grote rode rots die in het midden van het land ligt en ook wel Ayers Rock wordt genoemd. Een must om te bezoeken als je in Australië bent en niet alleen omdat het een belangrijk symbool is voor het land. Uluru is simpelweg prachtig en echt de moeite waard om te bezoeken.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.