Uluru is niet zomaar een bezienswaardigheid, het is een van de bekendste symbolen van Australië. Het wordt ook wel Ayers Rock genoemd en veel reizigers komen hier uiteindelijk. Je denkt misschien: ‘wat is er nou zo bijzonder aan een rots?‘. Begrijpelijk 🙂 Maar check onze tips en je weet wel beter!

Uluru is meer dan een rots

Uluru is niet zomaar een rots mídden in Australië. Het is een symbool, een UNESCO Werelderfgoed, een trekpleister én een van de natuurlijke wonderen van de wereld. De rots is mar liefst 348 meter hoog, heeft een omtrek van 3,6 kilometer en steekt nog eens 5 kilometer de grond in!

Uluru wordt ook wel Ayers Rock genoemd, een officiële naam die de rots eerder heeft gekregen. Toch wordt de rots door velen ook Uluru genoemd en dit komt door de heilige betekenis van de rots voor de Aboriginals.

UluruDe bekende rots

Red Centre

Uluru is niet alleen een van de grootste natuurlijke wonderen van de wereld, het is ook een spirituele plek. Reizigers vanuit de hele wereld komen hier om die spiritualiteit te ervaren. Je moet er in geloven, maar bijzonder is het wel.

De rots bestaat uit zandsteen en torent hoog boven het landschap uit. Het landschap dat overigens  550 miljoen jaar oud is!

Door de rode kleur van de rots wordt het ook wel het ‘Red Centre’ genoemd. Zeker als de zon ‘goed’ staat zie je hier de meest bijzondere kleuren.

Volgens de Aboriginals heeft Uluru een speciale culturele betekenis waar aarde en herinneringen één zijn.

Tips om Uluru te bezoeken

Er zijn meerdere manieren om de rots te bezoeken. Je kunt er wandelen, op een kameel rijden (echt waar!), fietsen of op een Segway rondrijden.

Wij delen onze tips om deze bijzondere plek te bezoeken.

#1 Bezoek Uluru-Kata Tjuta National Park

Uluru ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Dit park staat bekend om het eeuwenoude landschap. Het draait hier met name om de rots, maar er zijn meerdere dingen te doen. Bijvoorbeeld:

Talinguru Nyakunytjaku

Je vindt hier tevens de Talinguru Nyakunytjaku Viewing Area. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de rots. Zeker als de zon op komt! Daarom is het makkelijk als je hier overnacht. Dan kun je hier vroeg zijn om de zon op te zien komen.

Bush Walks

Je kunt hier ook vershillende bush walks doen. Dat klinkt heel spannend, maar ze zijn allemaal goed aangeven en de meeste kun je alleen fo met een gids doen. Het is de ideale manier om meer van de regio te zien.

TIP ♥ – check hier alle walks

Een van de walks

UluruEen van de vele platformen/wandelpaden in de regio

#2 Bezoek het Uluru-Kata Tjuta centre

Uluru is van grote culturele waarde voor Australië. Om daar meer over te wete te komen kun je het Uluru-Kata Tjuta Culture Centre bezoeken. Het is het ideale startpunt voor bezoekers van het park. Het centrum biedt ook informatie over activiteiten in het park.

Je vindt er naast informatie ook kunst en andere mooie dingen over de regio van Uluru. Je kunt er ook een Inma bijwonen. Dat is een traditionele ceremonie die meer verteld over de zang en dans van de locals.

#3 Zie de zon onder gaan

Uluru is een van de bekendste plekken om mooie zonsondergangen te zien. Veel mensen komen hier speciaal naar toe om de zon onder te zien gaan of op te zien komen. Het is een van de top dingen om hier te doen.

Zodra de zon onder gaat veranderd de lucht in allerlei indrukwekkende kleuren. Het ligt een beetje aan het weer hoe de lucht verkleurt, maar het is altijd indrukwekkend!

TIP ♥ – er zijn vier plekken waar je het beste uitzicht hebt. Deze vind je hier!

#4 Boek een van de tours

Je kunt Uluru makkelijk zelf bezoeken, maar het is ook leuk om een tour te boeken. Zo zie je niet alleen de beste plekjes, maar leer je ook nog eens het een en anders over deze plek.

Ze bieden verschillende tours aan, variërend van goedkope dagtours tot meerdaagse tours badend in luxe. De meest populaire tour is de dagtour die je van Alice Springs heen en weer brengt naar Uluru.

#5 Klimmen is verboden!

De meeste mensen die Uluru bezoeken, vinden kijken naar de bijzondere rots niet voldoende. Ieder jaar klimmen ongeveer 300.000 mensen naar de top van de rots, maar hier is niet iedereen het mee eens.

Sinds oktober 2019 is het verboden om de rots te beklimmen

Het is eerder verboden geweest om de rots te beklimmen, maar dat is later herroepen. Vanaf 2019 is het dus weer verboden om de rots te beklimmen. Dat is ook niet heel gek, want voor de Aboriginals is de rots heilig en zij vinden het dan ook niet prettig dat er mensen naar de top van de monoliet klimmen.

UluruHet is sinds kort verboden om de rots te beklimmen

Je kunt de rots nog wel gewoon bezichtigen 

Hoe kom je in Uluru?

Er zijn diverse mogelijkheden om deze plek te bereiken. Veel mensen zeggen ook dat de reis er naar toe net zo mooi is als de bestemming zelf. En daar is niks aan gelogen. je hebt de volgende mogelijkheden;

Vliegen

Dit is de snelste manier, zeker als je niet zo lang hebt in Australië. Je kunt vanaf de meeste grote steden (behalve Canberra) naar Uluru-Ayers Rock vliegen. Een vlucht van Sydney naar Uluru duurt slechts 3 uur en is dus een stuk sneller dan zelf rijden.

Het is echter ook duurder. Een enkeltje kost al snel AUS$130 p.p.

TIP ♥ – je kunt vluchten boeken via Qantas of Virgin Austrlia

Zelf rijden

Zelf rijden is natuurlijk de leukste manier om hier te komen. Het is een toffe ervaring om met je eigen auto of camper het landschap van Australië te doorkruisen om uiteindelijk hier te komen. Je hebt GEEN 4X4 nodig om hier te komen. Een ‘normale’ auto is prima.

De wegen in deze regio zijn goed Het voordeel is dat je veel meer van Australië ziet. Het nadeel is dat het veel langer duurt. Zo is het al snel 2 tot 3 dagen rijden van elke grote stad in Australië. Zelfs vanuit Alice Springs de dichtstbijzijnde grote stad, is het al 4 uur rijden.

Check hier onze tips over kamperen in Australië

Met de bus

De laatste optie is om met de bus te gaan. Als je budget niet zo groot is, is dit de beste optie. Daarnaast hoef je niet het hele stuk zelf te rijden. Nadeel: er is alleen een bus van Alice Springs naar Uluru. Je zult dus eerst naar Alice Springs moeten reizen.

Er is geen Greyhound bus richting Uluru.

De wegen zijn prima hier

Overnachten in de buurt

Je kunt niet in de buurt van Uluru slapen of in het National Park. Als je wil overnachten in de buurt van Uluru kan dat in het Abersiginal Ayers Rock Resort en in de buurt hier van. Je vindt hier een aantal accommodaties.

Zo vind je  appartementen, een hotel, (luxe) hotels, backpackers hostels en een camping met kampeerplaatsen en hutten. Het Ayers Rock Resort is een goede uitvalsbasis met winkels, voorzieningen en tours. Dit zijn je opties:

Locatie

1 gedachte over “Uluru”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven