Kamperen in Australië

Australië is een gigantisch land en dé manier om het land te ontdekken is door een toffe road trip te maken. Dat kan op verschillende manieren. Met een eigen auto of camper is de meest logische optie. Daarnaast kun je er voor kiezen om onderweg te overnachten in ho(s)tels, maar is het niet leuker om te kamperen in Australië?

Kamperen in Australië? Onze tips!

Wij denken zeker dat het leuker is! Maar hoe gaat dat? Hoe vind je de beste spots, wat voor spullen heb je nodig, is het wel veilig? Dat soort vragen klinken waarschijnlijk herkenbaar als je het plan hebt om te kamperen in Australië. Dit zijn onze tips!


Kamperen in AustraliëAustralischer kan het bijna niet

Wat heb je nodig

Kamperen kun je op je eigen manier invullen. Dat heeft te maken met je eigen reisstijl en budget, maar in principe heeft iedereen vervoer en een slaapplek nodig. Dan kom je al snel uit bij een auto met een tent of een camper.

Het heeft beide zo zijn voor- en nadelen. Met name op het gebied van comfort en kosten.

Kamperen met auto + tent

Als je gaat kamperen in Australië met een auto pus tent zul je wat concessies moeten doen qua ruimte. Er van uitgaande dat je met 2 personen reist inclusief bagage en een tent, zit de auto snel vol. Daarom kiezen de meeste voor een grote auto.

Het voordeel van een auto is dat je wat flexibeler bent qua vervoer en dat het minder kost. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren met een tent op het dak. Iets wat je veel in Afrika ziet, maar het is ook mogelijk in Australië.

TIP ♥ – check de Sydney Travellers Car Market voor het kopen van een auto

Kamperen met camper

Je kunt er ook voor kiezen om te kamperen met een camper. In een camper heb je wat meer ruimte en je hebt je ‘huis’ altijd bij je. Je kunt super toffe campers huren of kopen in Australië en de meeste mensen reizen ook met een camper.

Het nadeel is dat je er vaak wat meer voor betaald.

Kamperen in AustralieYes hippie van!!

Ties in z’n element

Freedom Camping

Een van de meeste gestelde vragen over kamperen in Australië is; ‘mag ik zomaar overal kamperen?‘. En nee, dat mag niet. Je kunt niet zomaar je camper of auto ergens parkeren en je tent opzetten. Gelukkig maar, want dan zou het een grote chaos worden.

Je mag niet zomaar overal je tent opzetten in Australië. In Nieuw-Zeeland ook niet trouwens.

Betekent dat dat je altijd moet betalen om te kunnen kamperen? Nee. Je hebt namelijk zoiets als Freedom Camping.

Wat is Freedom Camping

Je kunt niet zomaar overal wild kamperen, tenzij je je auto of camper parkeert op een aangewezen rustplaats. Dat noemen ze ook wel Freedom Camping. Het is dus gratis, maar niet écht ‘free’ aangezien het speciaal aangewezen plekken zijn.

Er zijn er duizenden in Australië, maar hou er wel rekening mee dat het niet bij alle plekken is toegestaan om te overnachten (de meeste wel). Check dit dus van tevoren en let goed op de signs. Bij alle plekken staat aangegeven of je wel of niet mag kamperen.

TIP ♥ – er worden boetes uitgedeeld aan mensen die toch kamperen waar dat niet is toegestaan

Waar mag je kamperen?

Zoals gezegd mag je dus niet zomaar overal kamperen. Dat zul je moeten doen op speciaal aangewezen plekken. Je hebt betaalde plekken en Freedom Camping sites die gratis zijn. Je kunt deze onder verdelen in:

Rest areas

De rest areas hebben we hierboven al besproken. Rest Areas zijn speciaal aangewezen plekken waar je kunt rusten. Het is te vergelijken met een hele basic camping, en dan nog iets meer basic 🙂 De plekken hier zijn gratis en de meeste rest areas hebben geen voorzieningen.

Er is dus geen stroom, geen WC’s of keuken en al helemaal geen WiFi. Let op de borden bij deze plekken, want je mag niet bij alle Rest Areas overnachten!

Het staat vrij duidelijk aangegeven als je niet mag kamperen

Kamperen in AustralieJe eigen plekje

Onderweg

State campgrounds

Een State Campground is eigenlijk een fancy naam voor een iets luxere rest area. Je betaalt vaak een kleine vergoeding om er te mogen staan en overnachten, maar de voorzieningen zijn nog steeds heel erg basis.

Degene die wel eens in Nieuw-Zeeland zijn geweest en hebben gekampeerd kennen deze plekken omdat er veel van dit soort plekken zijn in Nieuw-Zeeland. De State Campgrounds worden onderhouden door de state, de gemeente. Daarom betaal je een kleine fee.

Er zijn vaak WC’s en douches (koud water), maar geen stroom.

TIP ♥ – een powerbank is geen overbodige luxe als je gaat kamperen in Australië

Campgrounds

Als laatste heb je nog de campgrounds die je kunt vergelijken met de campings in Frankrijk of Nederland. Het zijn betaalde campings met alle voorzieningen die je je kunt bedenken.

Keukens, relax ruimtes, stroom, warm water, douches, WC’s, etc. zijn allemaal aanwezig. Het is de ideale plek om bij te komen als je langere tijd op gratis campings hebt gestaan. Zo kun je hier even lekker douchen én je electronica opladen.

Je hebt bij de meeste campgrounds ook huisjes die je kunt huren voor als je je auto of camper even zat bent.

Whitehaven BeachJe kunt zelfs op het strand van Whitehaven Beach op Whitsunday Islands kamperen

Download WikiCamps

Hoe je ook gaat kamperen in Australië… één ding moet je sowieso doen: download WikiCamps!

WikiCamps is een ontzettend handige app voor iedereen die wil gaan kamperen. Het is dé app die je moet hebben. De app kost €5,95 en is ook offline te gebruiken. Het lijkt een beetje op maps.me, maar dan voor campings.

Je vindt op WikiCamps niet alleen campings, maar ook openbare toiletten, bezienswaardigheden en hostels

Hoe werkt de app

WikiCamps is een simpele app. Het is een kwestie van downloaden, een account aanmaken (hoeft niet) en gaan met de banaan. De app werkt op basis van GPS en zoemt automatisch in op de plek waar je bent.

Je kunt zoeken op plaatsen en zelfs op campings. Je hebt eindeloze filters zodat je kunt filteren op campgrounds, backpacker hostels, POI’s, water facilities etc. Als je een regio hebt gevonden zie je vanzelf allemaal icoontjes op je scherm verschijnen.

De groene icoontjes zijn de campgrounds en die zul je het meest gebruiken. Met de app kun je gelijk zien of er water is, of stroom en wat je er in de buurt kunt doen. Kortom, super handig!

TIP ♥ – een andere handige app is Travellers Autobarn

Kamperen in Australie

De app WikiCamps

Bereid jezelf goed voor

Dat klinkt heel logisch, maar kamperen in Australië is niet hetzelfde als met je ouders op de camping in Frankrijk staan. Zeker niet als je richting de outback van Australië gaan. Bereid je daarom goed voor.

Neem bijvoorbeeld goede spullen mee. Bezuinig niet op je matras of je tent. Daar ga je spijt van krijgen. Neem ook niet alleen een tent en matras mee, maar zorg ook voor de volgende dingen;

  • camping gasfornuis;
  • pannen;
  • bestek;
  • koelbox;
  • campingstoelen;
  • powerbank;
  • zaklamp;
  • EHBO kit.

De afstanden

Hou er rekening mee dat de afstanden in Australië erg groot zijn. Er zijn in de meeste dorpen en steden genoeg restaurants, maar het is een stuk goedkoper als je zelf je eten kookt. Daarvoor moet je wel de juiste spullen in de auto/camper hebben.

Daarnaast wil je niet ergens autopech krijgen zonder eten en drinken. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg eten en drinken bij je hebt. Zeker water is echt een must!

Wat kost kamperen in Australië?

De kosten voor kamperen in Australië verschillen per persoon en per seizoen. In het hoogseizoen zijn de kosten voor campings en bezienswaardigheden duurder. Daarnaast reist iedereen anders. De een koopt een auto, de ander huurt een camper.

De kosten voor campings is het enige waar we een beetje inzicht in kunnen geven.

Overnachten op de State Campgrounds kost vaak niet meer dan een 8 Australische dollar. Kies je voor de betaalde campgrounds dan moet je rekenen op alles tussen de AUS$20 en AUS$60 per nacht.

Reken op minimaal AUS$35 per nacht voor een redelijk luxe camping.

    Meer lezen over Kamperen in Australië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven