Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Panoramaroute

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 februari, 2020

Zuid-Afrika staat bekend om de mooie road trips die je kunt maken. De meeste van deze road trips liggen vlak bij de kust. Denk aan de bekende Garden Route en de Route 62. Een van de mooiste routes in het noorden van Zuid-Afrika is de Panoramaroute. Dat ze dit de Panoramaroute noemen is niet verwonderlijk gezien het aantal panorama foto’s wat wij genomen hebben.

De schitterende Panoramaroute

De Panoramaroute was voor ons de eerste échte highlight in Zuid-Afrika. Nadat we geland waren in Johannesburg vertrokken we gelijk richting Graskop om daar deze indrukwekkende route te rijden. De route begint in Graskop of Sabie, afhankelijk waar je wil beginnen.

Hoe dichterbij je bij Sabie komt hoe meer je het landschap ziet veranderen. Het uitzicht (mits je mooi weer hebt) wordt steeds mooier en het landschap wordt steeds groener. Het is een prachtig stukje om te rijden!

Onze ervaring

Wij verbleven drie nachten in Graskop waardoor we twee volle dagen hadden om de Panoramaroute en omgeving te verkennen. Het is heerlijk om met je eigen auto in deze regio te rijden. Het is rustig, de wegen zijn goed en het uitzicht is echt verbluffend.

TIP ♥ – bekijk hier onze hele route door Zuid-Afrika

Panoramaroute

De Panoramaroute

Panoramaroute

Een deel van de route

Hoe rij je de Panoramaroute

Het rijden van de Panoramaroute in Zuid-Afrika is niet zo heel lastig. Je hebt wel een (huur)auto nodig. Meer daarover lees je in ons blog ‘Auto huren in Zuid-Afrika‘. Verder is het een kwestie van je navigatie aanzetten en gaan!

Bekijk hier de beste deals voor huurauto’s

Hoe lang is de Panoramaroute

Hoe lang de route is, is afhankelijk van waar je begint. Wij zijn onze route begonnen in Graskop. Dit is waar wij ook sliepen. Je kunt de route ook beginnen in Sabie, maar hier is op een waterval na niet heel veel te beleven. Daarnaast rij je door Sabie heen als je vanuit Johannesburg komt zoals wij.

TIP ♥ – de Panoramaroute is zo’n 50 kilometer als je uitgaat van Graskop naar de Three Rondavels Viewpoint

Hoe lang heb je nodig

De hele route is zo’n 50 kilometer. Iets dat je makkelijk in één dag kunt rijden. De eigenaresse van ons guesthouse vertelde dat je aan 4 uur genoeg hebt, maar dan moet je wel doorrijden en kun je niet lekker je tijd nemen. Wij hebben we twee volle dagen over gedaan.

Wij hebben bij elk viewpoint de tijd genomen en hebben nog een stukje van de Abel Erasmus Pass meegenomen.

Plan minimaal één volle dag in voor de Panoramaroute.

Oranje = begin- en eindpunt
Geel = bezienswaardigheden

De mooiste plekken onderweg

De Panoramaroute is erg mooi, maar het staat vooral bekend om de dingen die je onderweg ziet. De bergen, bossen en valleien onderweg zijn adembenemend. Daarom is het zonde om hier maar een paar uur rond te rijden. Om je op weg te helpen hebben wij de mooiste ‘stops’ op een rij gezet.

#1 Three Rondavels

We beginnen meteen met de bekendste viewpoint onderweg; Three Rondavels. Dit punt ligt aan het einde van de route, hoewel wij verder zijn gereden naar de Abel Erasmus Pass, maar daarover later meer. De Three Rondavels is een prachtige plek met een schitterend uitzicht.

Het is een verzameling rotsen, of bergen, in de vorm van een Rondavel, een traditioneel Zuid-Afrikaans huisje. Het ligt aan de Blyde River en beneden in de vallei zie je de rivier door het landschap kronkelen.

Als je de tijd hebt kun je een boottocht maken over de Blyde River zodat je de hele regio vanaf de rivier kunt beschouwen in plaats van ‘boven’. Dit kun je navragen bij je accommodatie. Het is wel een aardig stukje rijden.

TIP ♥ – entree voor dit viewpoint is 30 Rand p.p

Panoramaroute

Ties met de Rondavels op de achtergrond

Panoramaroute

Uitzicht

Panoramaroute

Uitzicht op de Blyde River

Panoramaroute
Panoramaroute

Uitzicht op de Blyde River

#2 Lowfield viewpoint

Gek genoeg rijden de meeste mensen hier hard voorbij. Lowfield is een uitzichtpunt dicht bij de Three Rondavels. Waar het bij de Rondavels best druk is, compleet met WC’s en souvenirstalletjes is het hier een stuk rustiger. Het uitzicht is er zeker niet minder.

Je kunt hier mooie foto’s maken en genieten van de omgeving. Daarnaast wordt je niet constant opgejaagd door andere reizigers.

TIP ♥ – entree is gratis

#3 Blyde River Canyon Bridge

De Blyde River loopt paralel aan de Panoramaroute dus de rivier kun je bijna overal spotten. Het mooiste deel is echter bij de de brug die je over een canyon heen brengt. De brug is niet heel bijzonder,, maar de canyon is zeker de moeite waard om te stoppen.

Je kunt hier makkelijk een uur tot twee uur rondlopen en al het moois in je openemen.

TIP ♥ – entree is 63 Rand p.p.

Chubby Pig

Er zijn bij de Blyde River Bridge wat restaurantjes waar je kunt eten, maar wij raden aan naar de Chubby Pig te rijden. Je zit hier heerlijk rustig aan het water met lekker eten! Je kunt er ook overnachten. Het ligt zo’n 5 kilometer ten zuiden van de brug. Let goed op de borden want je ziet het restaurant niet liggen.

Panoramaroute

Lowfield Viewpoint

Panoramaroute

De Blyde River Bridge

Panoramaroute

De Chubby Pig

#4 Berlin & Lisbon Falls

Er liggen rondom de Panoramaroute heel wat watervallen. De bekendste zijn die in Sabie en de Berlin Falls en Lisbon Falls. De laatste twee liggen dicht bij elkaar en dicht bij God’s Window en kunnen dus makkelijk bezocht worden.

Wij zijn alleen bij de Berlin Falls geweest. Welke je zelf wil bezoeken is aan jezelf. Je kunt ze ook beide bezoeken. Ze liggen bij een zijweggetje van de Panoramaroute, maar je bent er binnen 10 minuten.

TIP ♥ – entree is 10 Rand p.p.

#5 God’s Window

God’s Window is dé bezienswaardigheid van de Panoramaroute. Zoals de naam al doet vermoeden heb je hier een schitterend uitzicht. Jet staat op een hoge klif en kijkt als het ware tussen bergen door op een vallei. Het is inderdaad een prachtige plek.

Het nadeel is dat je zo hoog zit dat je in de wolken zit. Op bewolkte dagen heb je daarom niet heel veel kans op mooie uitzichten. Wij zijn er zelfs 3x langs gereden. Gelukkig werd het uitzicht elke keer beter, maar het was niet top. Daarnaast vond ik het uitzicht van de Three Rondavels veel mooier, maar dat is een persoonlijke mening 🙂

TIP ♥ – entree is 34 Rand p.p

#6 The Pinnacle Rock

Op de route van Graskop naar God’s Window – wat overigens maar 10 minuten rijden is – vind je ook nog de The Pinnacle Rock. Dit uitzichtpunt ligt een stuk lager dan God’s Window waardoor je vaak een beter uitzicht hebt. De plek dankt de naam aan de staande rots in het midden van de vallei.

TIP ♥ – entree is 10 Rand p.p

Panoramaroute

De Berlin Falls

Panoramaroute

De beste foto van God’s Window

Panoramaroute

The Pinnacle Rock

Panoramaroute

Ties bij The Pinnacle Rock

#7 Abel Erasmus Pass

De Panoramaroute stopt rond de Three Rondavels, maar dat betekent niet dat er vanaf dat niks meer te zien is. Zo zijn wij een stuk doorgereden en kwamen we op de Abel Erasmus Pass uit.

Als je de tijd hebt raden we zeker aan deze Pass aan je route toe te voegen. Het is wel wat verder rijden, maar de uitzichten onderweg zijn wederom prachtig. Je zou een klein deel van de pass kunnen rijden. Deze pass begint een uurtje boven de Three Rondavels dus om het te rijden moet je zeker 2 uur extra rekenen (heen en terug), maar het is een mooie toevoeging!

Panoramaroute

Abel Erasmus Pass

Waar kun je het beste overnachten?

De Panoramaroute is in één dag te rijden, maar je zult hier wel moeten overnachten als je verder wil reizen in Zuid-Afrika. Zo vervolgde wij onze weg naar Kruger National Park, maar je kunt ook terug naar Johannesburg of Pretoria.

Graskop

Wij sliepen zelf in Graskop. De meeste slapen in dit stadje. Heel bijzonder is het dorpje niet. Het bestaat letterlijk uit een paar hotels, appartementen, een supermarkt en wat restaurantjes, maar verwacht geen hippe stad. Zeker in het laagseizoen is het hier behoorlijk uitgestorven.

Een appartementen kost tussen de €40 en €60 per nacht. Een dorm kost je rond de €20 per nacht en een fancy hotel gaat al snel richting de €100 per nacht.

TIP ♥ – wij sliepen Havana Nights 

Sabie

Als je je route eerder wil beginnen kun je ook in Sabie slapen. Wij hebben dit bewujst niet gedaan omdat er 1) niet veel te zien/doen is in Sabie en 2) Sabie ligt zo’n half uur rijden van Graskop wat betekent dat je meer moet rijden als je de hele Panoramaroute wil rijden.

Panoramaroute

Graskop

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU