Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Route 62

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Als je naar Zuid-Afrika reist, kun je het beste een auto huren. Het geeft je niet alleen de nodige vrijheid, je kunt ook prachtige routes rijden. Bekende routes in Zuid-Afrika zijn onder andere de Garden Route en de Panoramaroute. De route die ons het meest verraste was echter Route 62. Een super toffe route in de uitgestrekte natuur van Zuid-Afrika en dat op maar een paar uur rijden van Kaapstad en daarnaast veel rustiger dan de eerder genoemde routes.

Wil jij een mooie roadtrip maken? Check dan onze tips over Route 62.

De indrukwekkende Route 62

Route 62 stond bij ons niet op het to-do lijstje toen we naar Zuid-Afrika vertrokken. Zoals bij veel reizigers overigens. Het waren andere reizigers die ons vertelden dat we deze route zeker een kans moesten geven. We zijn blij dat we het hebben gedaan.

Route 62 is, in tegenstelling tot de Garden Route en in mindere mate de Panoramaroute, een stuk rustiger. Je komt hier onderweg bijna niemand tegen. Daarnaast is het landschap totaal anders dan de rest van het land.

Route 66, maar dan in Zuid-Afrika

Route 66 in Amerika is misschien wel de bekendste route ter wereld. De route in Zuid-Afrika lijkt qua natuur op deze route. Sterker nog, de hele marketing campagne van deze route is gebaseerd op de bekende versie in Amerika. Zelfs de ‘road signs’ lijken op elkaar.

Route 62

Met gevaar voor eigen leven, maar wel een toffe foto

Hoe rij je de Route 62

Het rijden van de Route 62 in Zuid-Afrika is niet zo heel lastig. Je hebt wel een (huur)auto nodig. Meer daarover lees je in ons blog ‘Auto huren in Zuid-Afrika‘. Verder is het een kwestie van je navigatie aanzetten en gaan!

De afstand van Route 62

De afstand van de route is een beetje afhankelijk van waar je begint. Het bekendste stuk is dat tussen Oudtshoorn en Montagu. Als je dit als begin- en eindpunt gebruikt is de Route 62 slechts 238 kilometer. Als je het in één keer wil rijden doe je er zo’n 3 uur over.

Uiteraard is het leuker om er langer over te doen omdat je dan langer de tijd hebt op sommige plekken onderweg.

TIP ♥ – de route is maar 238 kilometer en kan in 3 uur worden gereden.

Hoe lang heb je nodig

Wij hebben deze route gereden in 1,5 dag. Het kan ook in 1 dag of 3 dagen. Het is net hoeveel tijd je er voor uit wil trekken. Onze ervaring is dat je aan 1 dag voldoende hebt om deze route te rijden. Wij begonnen in Wildernis, maar het stuk van Wildernis naar Oudtshoorn hoort officieel niet bij de Route 62.

Wij begonnen onze route in Oudtshoorn en eindige in Montagu. Hier overnachtten we om de volgende dag naar Stellenbosch te rijden.

Bekijk hier onze hele route door Zuid-Afrika

Oranje = begin- en eindpunt
Geel = bezienswaardigheden

Route 62

De mooiste plekken onderweg

Route 62 staat niet meteen bekend om de dingen die je onderweg ziet. Dat is best gek, want er is genoeg te zien. De weg snijdt dwars door het landschap, kaarsrecht en recht op de bergen af. Alsof de weg met een soort ijsmachine is neergelegd.

Onderweg kom je langs typische ‘Route 62 dorpjes’. Dat is lastig inschatten als je hier niet bent geweest, maar denk aan de dorpjes die je ook zou verwachten op Route 66. Na uren niks anders dan zand en bosjes kom je ineens in een dorpje. Veel meer dan een benzinepomp, een wegrestaurant, tractors en 5 zwerfhonden is er niet.

Terug in de tijd

Je stapt hier terug in de tijd. De dorpjes zien er uit zoals ze er 200 jaar geleden ook uitzagen. Ingericht met houten wielen van ossenkarren aan de muur, stalen theepotten, oude benzinepompen (échte pompen) en een verroeste tractor uit 1800 voor de deur. En de kans is groot dat die tractor het gewoon nog doet.

Dit waren voor ons de leukste en mooiste plekken.

#1 Oudtshoorn

Oudtshoorn was ons beginpunt van Route 62. Het kan ook je eindpunt zijn als je de route andersom rijdt. De stad is niet heel bijzonder, maar wel de moeite waard om even uit te stappen. Je vindt er bijvoorbeeld veel oude Hollandse architectuur.

De stad staat echter bekend als de ‘Ostrich Capital‘ van de wereld. Als je struisvogels wil zien moet je hier zijn. Sterker nog, je kunt hier ook een struisvogel rijden. Wij hebben het niet gedaan omdat het niet erg comfortabel lijkt voor een struisvogel, maar het kan.

Oudtshoorn-Zuid-Afrika

De straten van Oudtshoorn

Route 62

Als je geluk hebt kom je onderweg een struisvogel tegen die bij een hek van een Ostrich Farm staat.

#2 Calitzdorp

Het eerste stadje dat je onderweg tegen komt, is Calitzdorp. Het dorpje is niet heel bijzonder, zeker niet als je het vergelijkt met de andere dorpjes in de regio. In de buurt heb je echter wel wijvelden en wineries. De bekendste zijn;

  • Boplaas
  • De Krans
  • Porto Deli

#3 Huisrivier Pass

De eerste échte bezienswaardigheid onderweg is de Huisrivier Pass. Er is volgens mij niet echt een begin- of eindpunt dus je moet goed in de gaten houden waar je rijdt, maar het is niet te missen. Deze pass is een van de hoogtepunten onderweg.

Het ligt net na Calitzdorp. De pass is zo’n 14 kilometer lang en brengt je langs een schitterend landschap, dwars door twee valleien in Little Karoo. De hele route telt 39 bochten waardoor je elke keer weer nieuwe, indrukwekkende uitzichten hebt.

Huisrivier Pass

De Huisrivier Pass

Huisrivier Pass#4 Ladismith

Na de Huisrivier Pass vervolg je je weg naar Ladismith. Dit deel van de route rij je door een verlaten, dor landschap met af en toe en boom en als je gelijk hebt een tegenligger. Het is een leuk stuk om te rijden en ineens arriveer je in Ladismith.

Ladismith ligt aan de voet van de bergketen Klein Swartberg. De majestueuze Towerkop, met zijn gespleten piek, doemt op boven de stad. De stad werd gesticht in 1852 en er lijkt sindsdien niet heel veel meer veranderd. Het is een leuk dorpje waar de tijd stil heeft gestaan.

De stad is vernoemd naar Lady Juana Smith, echtgenote van de gouverneur van de Kaap, Sir Harry Smith. Er is niet heel veel te doen of te zien, maar het is een leuke plek om te stoppen om wat te eten of te drinken.

TIP ♥ – bij Kanna Kombuis aan het begin van het stadje kun je heerlijk vers brood kopen!

Ladismith Zuid-Afrika

Kanna Kombuis in Ladismith

Route 62

Onderweg op de Route 62

#5 Ronnies Sex Shop

Als je verder rijdt vanaf Ladismith kom je uiteindelijk langs Ronnies Sex Shop. Eerlijk gezegd hadden wij er zo voorbij gereden als het niet in de Lonely Planet had gestaan. Het is een van de bekendste stops langs Route 62.

Het schijnt dat Ronnie eerst gewoon normale stop was voor truckers en motorrijders. Het heette eerst gewoon Ronnies Shop, maar vrienden hebben er het woord ‘sex‘ achter geschilderd en ineens was de #1 stop langs Route 62.

Leuke hype

Wij vonden het niet heel speciaal eigenlijk. Het is vooral bekend omdat het in de Lonely Planet staat, maar niet veel meer dan dat. Het is wel een leuke plek om een koud drankje te scoren!

Route 62

Ronnies Sex Shop

#6 Barrydale

Barrydale is het laatste dorp voordat je bij het einde van de route komt; Montagu. Barrydale ligt op een prachtige plek. Als je vanuit Ladismith aan komt rijden, zie je het dorpje gelijk liggen in de Tradouw Valley aan de voet van Langeberge.

Het is een pittoresk dorpje en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt hier heel goed wandelen en genieten van de rust. Tijdens lente en de zomer staat de hele vallei vol met kleurrijke bloemen en is het net of je een sprookje binnen rijdt.

Overnachten in Barrydale

Hoewel veel mensen in Montagu overnachten, zo ook wij, is Barrydale misschien nog wel leuker. Barrydale ligt in ieder geval in een mooiere omgeving en wij vonden het dorpje zelf ook iets sfeervoller dan Montagu.

Barrydale ligt op ongeveer een uur rijden van Montagu dus het maakt niet heel veel uit waar je overnacht.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in Barrydale

Barrydale

Barrydale in de vallei

Barrydale in Zuid-Afrika

Barrydale

#7 Montagu

Montagu is voor veel reizigers het eindpunt van Route 62 hoewel je nog verder door runt rijden naar Ashton. Ook wij stopte hier om te overnachten. Heel eerlijk gezegd is Montagu niet boeiend. Het ligt in een mooie omgeving en de natuur is zeker indrukwekkend.

Het staat bekend als de toegangspoort tot Little Karoo. Het slaperige stadje is wel interessant voor degene die van historie houden. Ook vind je hier grote rotsformaties, boomgaarden, lokale kruiden en helende hete minerale bronnen.

Vanaf hier rij je verder de wijngaarden in richting Stellenbosch.

Overnachten in Montagu

Veel reizigers kiezen er voor om hier hun Route 62 te eindigen. Vanaf Oudtshoorn is die een mooi eindpunt en ongeveer een dag rijden als je de tijd neemt. Je hebt hier dan ook genoeg accommodatie waar je uit kunt kiezen.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in Montagu

Montagu

De kerk in Montagu

Beste plekken om te overnachten langs Route 62

De beste plek om te overnachten is afhankelijk van waar je de route begint. Wij reden de route van Oudtshoorn naar Montagu en sliepen in Montagu. Als je de route andersom rijdt, is de kans groot dat je in Oudtshoorn overnacht.

De beste dorpjes om te overnachten zijn;

Meer lezen over Zuid-Afrika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU