Blue Mountains National Park

Blue Mountains National Park is een echte must-see tijdens je rondreis door Australië. Het bijzondere nationale park in New South Wales heeft alles: steile rotswanden, diepe ravijnen, dichte regenwouden en krachtige watervallen en dit maakt het bezoeken van het nationale park zeker de moeite waard. Daar komt nog bij dat het park in de buurt van de stad Sydney ligt.

Wat is Blue Mountains National Park?

Dit park is een nationaal park in New South Wales, in de buurt van de stad Sydney. Het park bestaat uit rotswanden en ravijnen, maar ook uit grote eucalyptusbossen en krachtige watervallen.

Wij raden je aan om een paar dagen naar deze plek te gaan, zodat je echt zo veel mogelijk van het bijzondere natuurgebied kunt zien. Dit kan tijdens een wandeling, maar ook tijdens een fietstocht of bij het beklimmen van een van de vele bergen in Blue Mountains National Park.

TIP ♥ – iets wat je zeker moet doen is de Three Sisters Walk, in Katoomba. het is slechts 1 kilometer (30 minuten) en biedt enkele van de mooiste uitzichten en uiteraard de Three Sisters.

Blue Mountains National Park
De Blue Mountains

6 Bezienswaardigheden / to do’s

Eigenlijk is alles van Blue Mountains National Park bijzonder, maar er zijn enkele hoogtepunten in het park te vinden. Welke highlights je kunt bezoeken of bewonderen als je in Blue Mountains National Park bent, lees je hier onder.

#1 Katoomba

Katoomba is voor velen het beginpunt van een bezoek aan dit park. Het is een vrij drukke toeristen hotspot, maar het stadje heeft nog wel zijn authentieke charme van vroeger. Vanuit Katoomba kun je meerdere trekkingen door Blue Mountains National Park boeken.

#2 Echo Point

Echo Point is een uitzichtpunt dat je zeker niet mag overslaan als je Blue Mountains National Park bezoekt. Vanuit dit uitzichtpunt kijk je uit op de pieken van de rotsen de Three Sisters, Mount Silitary en Ruined Castle. Ook kijk je uit over Jamison Valley.

#3 Roadtrip

Je bent hier ongeveer binnen 1,5 uur als je met de auto vanuit Sydney vertrekt, maar eigenlijk is het leuker om er een langere roadtrip van te maken. Onderweg kom je namelijk vele bezienswaardigheden tegen, die je allemaal kunt bezoeken om je reis van Sydney naar Blue Mountains National Park nog unieker te maken.

#4 De Scenic Railway

Met de ticket voor de Scenic Cableway kun je ook een rit maken in de Scenic Railway. De Scenic Railway is de steilste passagierstrein ter wereld, die over een spoor rijdt met een hellingsgraad van 52 graden. Omdat de trein grote ramen en een glazen dak heeft, kun je de omgeving goed bewonderen als je een ritje maakt.

Blue Mountains National ParkWaterval

#5 Jamison Valley

Jamison Valley is een uitgestrekte vallei die kilometers lang is en uit vele dichtgegroeide eucalyptus bussen bestaat. De meeste mensen die Blue Mountains National Park bezoeken, maken een trekking door dit bijzondere gebied. Niet alleen om de prachtige bomen op de vallei te bewonderen, maar ook zeker om bijzondere dieren te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koala’s, die lekker rustig in de eucalyptusbomen liggen te slapen.

#6 Scenic Cableway

Om Jamison Valley vanuit de lucht te zien, maak je een rit in de Scenic Cableway. Dit is een kabelbaan met gondels, die hoog boven de Jamison Valley hangt en je een prachtig uitzicht geeft over Jamison Valley en Blue Mountains. Je kunt ook een ticket kopen om de hele dag onbeperkt met de Scenic Cableway te kunnen reizen, wat zeker handig is als je vaker in de kabelbaan met gondels wil stappen.

De 3 Gezusters

Waarschijnlijk de meest bekende highlight van het national park. De rotsformatie de drie gezusters. Vernoemd naar de Aboriginal legende waarin drie zusters uit een aboriginal stam verliefd werden op drie broers van een nabij gelegen stam. Helaas was een huwelijk verboden door de Aboriginal wet. De broers besloten daarom de zuster met een inval te veroveren. Dit leverde een grote veldslag op als gevolg van de inval.

De zusters werden tijdens de veldslag door de tovenaar van hun stam betoverd in steen. Helaas kwam de tovenaar tijdens de veldslag om het leven. Tot op de dag van vandaag wachten de drie zussen om terug getoverd te worden naar hun ware gedaante. Je vindt de drie gezusters vlak bij het plaatsje Woomba.

De geschiedenis

Het landschap is maar liefst 250 miljoen jaar geleden gevormd. Op dit moment begon afzettingsgesteente in het gebied namelijk te eroderen, waardoor er kliffen en diepe dalen ontstonden. In 1959 werd het gebied een nationaal park, zodat de grote stukken wildernis en alle bijzondere flora en fauna in Blue Mountains National Park verder ontwikkeld konden worden.

TIP ♥ – er is een officiele website van het park. Hier vind je veel handige info!

De naam van Blue Mountains National Park komt van de blauwe oliewaas die het park heeft. Deze waas wordt veroorzaakt door de vele eucalyptusbomen die je in Blue Mountains National Park vindt en die dicht op elkaar staan, waardoor ze samen een bepaalde waas geven.
UitzichtPrachtige vergezichten

Hoe kom je er?

Je kunt beste via de stad Sydney naar het park reizen. Hier huur je een auto, om zelf de rit van 1,5 uur te maken. Je kunt ook op de trein stappen in Sydney om naar het natuurgebied te gaan, maar dit duurt wel iets langer dan de autorit.

Beste reistijd

De beste reistijd is eigenlijk het hele jaar aangezien het vrijwel altijd goed weer is. De zomermaanden (december t/m februari) is het seizoen voor outdoor-activiteiten. De avonden zijn koel, overdag is het heet, maar de wel draaglijk. In de herfst (maart t/m mei) is deze plek op z’n best. De natuur is dan indrukwekkend en veranderd van groen naar rood, oranje en goud voordat alles op de grond valt.

Wij raden je aan om je bezoek naar het park in het voor- of najaar in te plannen, want in deze perioden is de natuur van het nationale park het mooist. De blauwe waas van het park (door de eucalyptusbomen) zie je het best in het najaar, maar in het voorjaar is het gebied weer kleurrijker door de vele bloeiende bloemen.

Locatie Blue Mountains

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven