Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Canberra

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 14 november, 2019

Dat Canberra de hoofdstad is van Australië, weten eigenlijk maar weinig mensen. De meeste mensen denken dat Sydney de hoofdstad van het land is, maar dit is niet het geval. In het jaar 1908 werd namelijk besloten om Canberra te bouwen als nieuwe hoofdstad van het land en dit is nu net wat de stad zo bijzonder maakt. Ben je in de stad, dan zie je gewoon dat men alles op alles heeft gezet om een bijzondere hoofdstad te maken voor Australië.

Waarom naar Canberra?

Canberra wordt door veel mensen gezien als een saaie stad, maar in feite is de stad helemaal niet zo saai. De stad in de achterwand van New South Wales heeft niet zo veel inwoners (325.000), maar er is wel veel te doen en te beleven in de bijzondere stad. Zo is Canberra sinds het jaar 1927 het centrum van de regering, de cultuur, de kunst, de sport, het recht, de wetenschap en het onderwijs van Australië en dit maakt de stad alleen al wat interessanter.
Ook staat de hoofdstad van Australië bekend om zijn vele stijlvolle cafés en restaurants en de interessante monumenten die je in het centrum kunt vinden. Wij zouden de stad daarom ook zeker niet saai noemen.

TIP ♥ hotels zijn niet goedkoop in Australië, en eten of laundry-service ook niet, dus een appartement huren is een prima optie. Zeker als je met familie of vrienden reist.

Canberra

Bezienswaardigheden Canberra

Naast het centrum van de stad, zijn er diverse bezienswaardigheden in Canberra te bewonderen. Zo vind je in de stad onder andere het Parliament House, een pand dat het centrum van de Australische politiek is. Het pand is extra bijzonder omdat je over het dak van het gebouw kunt lopen, waar een grote daktuin gebouwd is.

Een andere bezienswaardigheid in Canberra is het Australian War Memorial. Dit is een monument waar de militaire geschiedenis van Australië te zien is en waar alle oorlogsslachtoffers uit het land worden herdacht. Tot slot is er ook nog de Sint-Janskerk in het centrum van de stad, dat het oudste gebouw van Canberra is. Het gebouw is niet heel oud (uit het jaar 1841), maar voor een jonge stad als Canberra is dit toch bijzonder.

TIP ♥ wil je iets actiefs doen? Ga kajakken in Jervis Bay of leer surfen in Batemans Bay. Je kunt ook nog naar Murramarang of Booderee National Park.

National Gallery

Als je een groot liefhebber van kunst bent, moet je in Canberra zeker een bezoek brengen aan de National Gallery of Australia.

Deze prestigieuze kunstgalerij is het kunstcentrum van de stad, waar je zowel traditionele als moderne schilderijen kunt bewonderen

Canberra

De geschiedenis van Canberra

Wat Canberra onder andere zo’n leuke stad maakt, is het feit dat de stad een hele bijzondere geschiedenis heeft. Deze geschiedenis heeft alles te maken met de jarenlange strijd tussen Sydney en Melbourne om de hoofdstad van Australië te worden. Om een einde te maken aan de rivaliteit tussen de twee grote steden, werd er in het jaar 1908 besloten dat er een nieuwe hoofdstad gebouwd moest worden. Deze stad moest precies tussen Sydney en Melbourne in komen te liggen, zodat er een einde zou komen aan de jarenlange strijd om de hoofdstad van het land te worden.

Om Canberra te vormen, werd er een hap van 2400 vierkante kilometer van de staat New South Wales gehaald. In het midden van dit gebied werd de nieuwe hoofdstad van Australië gebouwd, die de Aboriginalnaam voor ‘ontmoetingsplaats’ kreeg: Canberra.

TIP ♥ – wil je buiten de stad iets leuks doen? Bezoek dan Tidbinbilla Nature Reserve of Namagdi National Park

Achteraf lijkt het misschien een vrij gemakkelijk project te zijn geweest, maar dit was het zeker niet. Voor het gigantische project werd er bijvoorbeeld een wereldwijde wedstrijd uitgeschreven, waarin deelnemers werden uitgedaagd om het ontwerp van de stad te maken. Uiteindelijk werd de wedstrijd gewonnen door de Amerikaan Walter Burley Griffin, die een ruim opgezette tuinstad ontwierp met een kunstmatig meer in het midden (Lake Burley Griffin). Door zijn ontwerp is de stad een op en top landelijke stad, waar je niet raar op moet kijken als je een kangoeroe door het centrum ziet huppelen.

Canberra

Hoe kom je er?

Canberra heeft een internationaal vliegveld, Canberra Airport genaamd. Je kunt naar dit vliegveld reizen om in de stad te komen, iets wat veel mensen doen als ze van Sydney naar Melbourne reizen of andersom. Canberra is voor de meeste mensen dan ook een tussenstop bij het bezoeken van de twee grote steden van Australië, maar wij vinden de stad veel meer dan een tussenstop tijdens een lange reis.

Beste reistijd

Je kunt de stad Canberra het beste bezoeken in de maanden maart, april, september, oktober, november of december. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden en valt er over het algemeen minder regen in het gebied van Canberra. Dit maakt deze periode ideaal om de stad te bewonderen, met een aangename temperatuur en zonder dat je een paraplu nodig hebt.

Locatie Canberra

Wat wij vinden:
  • 7.5/10
    Oceanië-Expert - 7.5/10
7.5/10

Samenvatting

Dat Canberra de hoofdstad is van Australië, weten eigenlijk maar weinig mensen. De meeste mensen denken dat Sydney de hoofdstad van het land is, maar dit is niet het geval. In het jaar 1908 werd namelijk besloten om Canberra te bouwen als nieuwe hoofdstad van het land en dit is nu net wat de stad zo bijzonder maakt. Ben je in de stad, dan zie je gewoon dat men alles op alles heeft gezet om een bijzondere hoofdstad te maken voor Australië.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.