Dat Canberra de hoofdstad is van Australië, weten eigenlijk maar weinig mensen. De meeste mensen denken dat Sydney de hoofdstad van het land is, maar dit is niet het geval. In het jaar 1908 werd namelijk besloten om Canberra te bouwen als nieuwe hoofdstad van het land en dit is nu net wat de stad zo bijzonder maakt. Ben je in de stad, dan zie je gewoon dat men alles op alles heeft gezet om een bijzondere hoofdstad te maken voor Australië.

Waarom naar Canberra?

Canberra wordt door veel mensen gezien als een saaie stad, maar in feite is de stad helemaal niet zo saai. De stad in de achterwand van New South Wales heeft niet zo veel inwoners (325.000), maar er is wel veel te doen en te beleven in de bijzondere stad.

Zo is Canberra sinds het jaar 1927 het centrum van de regering, de cultuur, de kunst, de sport, het recht, de wetenschap en het onderwijs van Australië en dit maakt de stad alleen al wat interessanter.

Ook staat de hoofdstad van Australië bekend om zijn vele stijlvolle cafés en restaurants en de interessante monumenten die je in het centrum kunt vinden. Wij zouden de stad daarom ook zeker niet saai noemen.

TIP ♥ hotels zijn niet goedkoop in Australië, en eten of laundry-service ook niet, dus een appartement huren is een prima optie. Zeker als je met familie of vrienden reist.

Anzac Parade Canberra

De Anzac parade in Canberra

Wat is er te doen in Canberra

Naast het centrum van de stad, zijn er diverse bezienswaardigheden in Canberra te bewonderen. Om een duidelijker beeld te geven van wat er allemaal te beleven is in Canberra, volgen hier tien bezienswaardigheden.

#1 Breng een bezoek aan het Parliament House

Zo vind je in de stad onder andere het Parliament House, een pand dat het centrum van de Australische politiek is. Het pand is extra bijzonder omdat je over het dak van het gebouw kunt lopen, waar een grote daktuin gebouwd is.

Het Parliament House is het hele jaar gratis te betreden op de kerstdagen na. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen, zodat je meer informatie krijgt over de architectuur en de kunstwerken die er in het parlement te vinden zijn.

Het is zelfs mogelijk om bij de tour een vragensessie te boeken, zodat je vragen kan stellen aan het parlement van Australië

Australian Parliamen

Het vooraanzicht van het Australian Parliament.

#2 Kijk je ogen uit bij het National Museum of Australia

Ook een hoogtepunt in de stad Canberra is het nationale museum. Ook deze bezienswaardigheid is gratis te betreden wat het makkelijker maakt om even rond te kijken. Het museum geeft veel informatie over de Aboriginal cultuur en geschiedenis.

Het Nationale museum is de perfecte plek om meer te leren over de geschiedenis, geografie en cultuur van Australië. Daarnaast zijn er nog een wisselende tentoonstellingen in het museum. Deze tentoonstellingen variëren dus kijk voor het actuele aanbod hier onder

TIP ♥ – zie hier de actuele tentoonstelling van het National Museum of Australia

#3 Loop rond je de Botanische tuinen van Canberra

Voor de mensen die meer van de lokale flora houden raden wij de Australian National Botanic Garden aan. Deze botanische tuin bestaat uit 35 hectare aangelegde tuinen en 50 hectare bushland. Om 11 uur s’ochtends en 2 uur s’middags vertrekken er gratis rondleidingen.

Voor de mensen die geen zin hebben in een wandeling, om 10:30 is het doordeweeks mogelijk om een tour te krijgen met een elektrische bus. In de weekenden vertrekt deze elektrische bus om 13:30. De kosten voor deze elektrische bus bedragen $8,- AUD voor een volwassenen en $5,- AUD voor een kind.

#4 Australian War Memorial

Een andere bezienswaardigheid in Canberra is het Australian War Memorial. Bij dit monument worden alle oorlogsslachtoffers van Australië herdacht. De ingang van het Memorial komt uit op een binnenplaats waar een eeuwige vlam brand voor alle soldaten.

Naast het Memoriam is er een groot museum wat volledig gewijd is aan de militaire geschiedenis van Australië. Er zijn verschillende zalen voor de verschillende oorlogen waar Australië aan heeft deelgenomen.

TIP ♥ – er zijn gratis rondleidingen te krijgen door het museum.

Australian War MemorialThe pool of memory

#5 Ontdek de natuur bij National Zoo and Aquarium.

Voor mensen die in Canberra zelf nog van natuur willen genieten, is er de National Zoo and Aquarium. Deze dierentuin heeft zowel veel internationale als nationale diersoorten. Het is ook een interactieve dierentuin waar het zelfs mogelijk is om te overnachten.

De dierentuin biedt veel exclusieve excursies aan waarbij het mogelijk is om de dieren van dichtbij te zien en soms zelfs te voeren. Voor de entree van de dierentuin betaal je $ 44,50 AUD. Voor de exclusieve excursies moet nog een meerprijs betaald worden.

TIP ♥ – bekijk hier de exclusieve excursies 

#6 Bekijk de werken van de National Gallery of Australia

We gaan weer terug naar de museum sferen in Canberra. Als je een groot liefhebber van kunst bent, moet je in Canberra zeker een bezoek brengen aan de National Gallery of Australia.

Deze prestigieuze kunstgalerij is het kunstcentrum van de stad, waar je zowel traditionele als moderne schilderijen kunt bewonderen. Enkele bekenden werken die je hier kunt vinden zijn; de waterlilies van Monet, de Lobster-telefoon van Salvador Dali en een originele Andy Warhol.

CanberraNational Gallery of Australia

#7 Bekijk het prachtige uitzicht vanaf Mount Ainslie

Wie in Canberra komt kan deze bezienswaardigheid bijna niet overslaan. Vanaf dit uitzichtpunt heeft de beroemde architect Burley Griffin het plan bedacht om Canberra te ontwerpen. Je kan vanaf Mount Ainslie dan ook de gehele omgeving van Canberra zien.

Het is mogelijk om naar de top te rijden of te lopen. Als je de berg omhoog wilt lopen (let op hij is 843 meter hoog) vind je een wandelpad achter het Australian War memorial. Deze wandeltocht duurt twee uur en is 4,5 kilometer lang maar het uitzicht is het meer dan waard.

CanberraHet uitzicht op Canberra vanaf Mount Ainslie

#8 Wandel rond Lake Burley Griffin

Een leuke bezienswaardigheid om kennis te maken met Canberra is een wandeling om Lake Burley. De totale omtrek van het meer is 28 kilometer. Je kan deze route in ongeveer twee uur fietsen of in zeven uur lopen.

Voor wie dit iets te enthousiast is bestaat er ook de mogelijkheid tot een kortere wandeling. Deze wandeling van brug naar brug is maar 5 kilometer en brengt je lang veel bezienswaardigheden, winkels en cafés.

#9 Kijk jezelf rijk bij de Royal Australian Mint

De Royal Australian Mint is de grootste geld producent van Australië. Aangezien ze zelf al geld genoeg maken, is de entree voor deze attractie dan ook gratis!

Tijdens een bezoek kan je zien hoe de Australische munten geproduceerd worden. Ook heeft de Royal Australian Mint een eigen unieke muntencollectie die te bewonderen is. Elk uur is er een boeiende rondleiding van 30 minuten.

#10 Bezoek de Jerrabomberra Wetlands

Deze unieke attractie is gelegen midden in het hart van de stad. Door de aanleg van een dam in de Mongolo-rivier zijn de Jerrabomberra Wetlands ontstaan. Tegenwoordig is het gebied beschermt en heeft het een uitzonderlijke hoeveelheid aan biodiversiteit.

In de wetlands zijn meer dan 200 vogelsoorten te vinden. Maar zelfs het vogelbekdier kan gespot worden in deze wetlands. Het is mogelijk om zelf door de wetlands te lopen over de gemarkeerde paden.

Hoe kom je er?

Canberra ligt op zo’n acht uur rijden vanaf Melbourne en drie uur rijden vanaf Sydney. Canberra heeft een internationaal vliegveld, Canberra Airport genaamd. Je kunt naar dit vliegveld reizen om in de stad te komen, iets wat veel mensen doen als ze van Sydney naar Melbourne reizen of andersom.

Canberra is voor de meeste mensen dan ook een tussenstop bij het bezoeken van de twee grote steden van Australië, maar wij vinden de stad veel meer dan een tussenstop tijdens een lange reis.

Overnachten in Canberra

Door het feit dat Canberra de hoofdstad is, zijn er genoeg accommodaties te krijgen in en rond Canberra. Hou wel rekening met speciale gelegenheden en evenementen! Het kan tijdens evenementen handig zijn om je accommodatie van te voren te reserveren.

TIP ♥ – boek hier uw accommodatie voor Canberra

Beste reistijd

Je kunt de stad Canberra het beste bezoeken in de maanden november tot april. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden en valt er over het algemeen minder regen in het gebied van Canberra.

Dit maakt deze periode ideaal om de stad te bewonderen, met een aangename temperatuur en zonder dat je een paraplu nodig hebt.

Locatie Canberra

1 gedachte over “Canberra”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven