Mount Everest

Over de Mount Everest zelf kan je al een hele website vullen. Het is de bekendste en met 8.848 meter hoog ook de hoogste berg ter wereld. Het ligt in het bekende Himalaya gebergte op de grens van Nepal en Tibet. De Nepalezen noemen de Mount Everest ook wel Sagarmatha, de traditionele naam is Chomolungma.

Sir George Everest

Het ontstaan van de Mount Everest gaat honderden miljoenen jaren terug. Het waren de Engelsen die de toenmalige Engelse kolonie Brits-Indië in kaart wilde brengen. Hier werd de eerste keer de hoogte van de Mount Everest vastgesteld.

De berg is veelboudig in het nieuws geweest. Door de vele aanpassingen zou het makkelijker zijn de top te bereiken. Ondertussen hebben meer dan 6.000 mensen deze berg beklommen, maar vergis je niet. Dit is niet voor beginnende klimmers.

De naam

De naam Mount Everest is afkomstig van de Britse landmeter v; Sir George Everest, die overigens nooit op de berg is geweest. Het waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay die in 1953 als eerste de top bereikte.

Het waren George Mallory en Andrew Irvine die in 1924 als eerste de top wilde bereiken van een berg die nog nooit beklommen was. Ze werden als laatste gezien op 275 meter onder de top. Het lichaam van Mallory werd pas in 1999 gevonden. De top hebben ze waarschijnlijk nooit gehaald.

Mount Everest beklimmen
Mount EverestHet uitzicht in de bergen

Naar de top? $45.000 aub

Mount Everest, ook wel ‘Roof of the World’ genoemd is een belangrijke bron van inkomsten voor zowel Nepal als Tibet. Er komen namelijk enorm veel toeristen op af. Dit zijn meestal ervaren klimmers, maar de laatste tijd ook beginnende klimmers die met veel geld de top willen te bereiken.

Hoewel de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is zijn er andere bergen uit de ‘Achtduizenders’ categorie die moeilijker te beklimmen zijn.

Niet voor beginners

De Mount Everest is een redelijk ‘eenvoudige’ beklimming. De top is echter niet weggelegd voor de gemiddelde backpacker of wereldreiziger. Ten eerste omdat er toch wel redelijk wat gevaar schuilt in bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

Ten tweede omdat vergunningen om de Mount Everest te kunnen beklimmen kunnen oplopen van $30.000 tot $45.000.

Mount Everest base campMount Everest Base Camp

Tips voor een beklimming

Een beklimming naar de Base Camp is maar voor weinig reizigers weggelegd. Niet omdat het zo zwaar is, maar meer vanwege het budget. Toch trekken er nog zo’n 40.000 mensen per jaar naar Base Camp dus je zult zeker niet de enige zijn. Check onderstaande tips om richting Base Camp van Mount Everest te komen.

#1 Wel of geen gids?

De Nepalese regering overweegt al lang om het huren van een gids verplicht te maken. Zeker na de verdwijningen van enkele solo trekkers en de dood van een Belgische trekker in juni 2012. Toch is het tot op de dag van vandaag niet verplicht.

We raden echter niet aan om alleen te gaan.

Je moet van goede huize komen om 15 dagen alleen richting Base Camp te klimmen. Zonder enige ervaring is dit uiteraard niet verstandig. Daarnaast heeft het inhuren van een gids en/of porter veel voordelen. Ze kennen de omgeving, zijn ervaren en helpen je waar het kan. Daarnaast steun je de lokale gemeenschap.

TIP ♥ – een gids huur je voor US$10 tot US$20 per dag.

Tour altijd met gids

Een touroperator biedt het voordeel dat alles voor je is geregeld, inclusief luchthaven transfers, accommodatie, porters en / of gidsen en hun verzekering. Je kunt een tour boeken in Nederland, maar ook lokaal in Kathmandu. Zorg er in ieder geval voor dat je boekt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN).

#2 Wat neem je mee?

Niet te veel. Een van de grootste misverstanden is dat mensen denken dat ze zo veel mogelijk mee moeten nemen. We raden aan om maximaal 10 kilo in te pakken. Je gaat 15 dagen hiken dus een zware tas is niet relaxt. Uiteraard zijn er wel porters mee die je spullen (kunnen) dragen, maar dat betekent niet dat we ze als pakezels moeten behandelen.

We zullen niet alles opnoemen wat je mee moet nemen, maar denk aan het volgende:

 • fleece jas of windjack
 • thermisch ondergoed
 • twee paar lange broeken
 • twee of drie T-shirts (geen katoen)
 • warme trui
 • goede wandelschoenen
 • trekkingsokken en sneakers of sandalen
 • regenjas
 • handschoenen en muts, zonnehoed
 • zonnebrillen
 • een goede slaapzak (tot -20°C)
 • zaklamp

Base camp

#4 Hoe fit moet je zijn?

Om naar Base Camp van Mount Everest te hiken hoef je zeker geen professionele klimmer te zijn. Je moet in staat zijn om 5 tot 6 uur per dag te kunnen lopen. Het is natuurlijk geen Gunung Rinjani die je beklimt maar je hoeft ook zeker geen maanden te trainen.

Het is natuurlijk wel hoe fitter je bent, hoe beter je zult voelen en hoe meer je van de trek zult genieten. Als je het leuk vindt om 5 uur per dag te wandelen met een lichte rugzak, moet het hiken naar Base Camp geen probleem zijn. Het is ook nog eens zo dat je niet 14 dagen achter elkaar 5 of 6 uur loopt. Er zijn ook dagen dat je minder uren maakt,

TIP ♥ – de meeste hikes beginnen ’s morgens en zijn om te ontspannen en genieten van de sfeer en cultuur. Het is geen wedstrijd

#5 Is het gevaarlijk?

Als het TE gevaarlijk zou zijn zouden ze deze hike op Mount Everest niet aanbieden, maar 100% veiligheid is natuurlijk nooit te garanderen. Als je gewoon luistert naar de gids, je rust neemt wanneer je dat nodig hebt (en acclimatiseert) en goed eet en vooral drinkt zouden er geen gevaren moeten zijn.

Het grootste ‘gevaar’ is hoogteziekte waar sommige mensen mee kampen. Daarnaast kan het weer natuurlijk ineens omslaan wat een behoorlijke impact kan hebben op de klim. Gelukkig houden de beheerders het weer goed in de gaten.

#6 Hoe kom je er?

Het beginpunt van bijna alle hikes is het stadje Lukla. Vanuit Kathmandu kun je het beste vliegen naar dit stadje. Je vliegt in een klein vliegtuigje dus wees voorbereid op een hobbelige vlucht. Hou er daarnaast rekening mee dat je met de meeste airlines maar 10 kilo p.p. mee mag nemen!

TIP ♥ – een retourtje Kathmandu naar Lukla kost je US$180 en is te boeken via Nep Flights

ZonsondergangZonsondergang

Toerisme eist zijn tol

Veel mensen proberen de berg te beklimmen wat resulteert in een enorme drukte op de berg van soms wel honderden mensen tegelijk op één track. Dit jaar haalde zelfs een vrouw van 80 met één been de top. De autoriteiten willen op de lastigere plekken ladders aanleggen om de doorstroom te versnellen.

De ervaren beklimmers zijn het hier niet mee eens omdat de Everest een levensgevaarlijke berg is en blijft.

Zo kwamen er in 1996 acht mensen om in een plotselinge storm omdat er te weinig klimmers met ervaring waren om ze te helpen. Een aantal jaar geleden raakte ongeveer 100 Westerlingen slaags met Sherpa’s. Zij wilde touwen spannen waar de sherpa’s het niet mee eens waren.

TIP ♥ – mocht je de Mount Everest bezoeken respecteer dan de omgeving en de mensen die er al eeuwen wonen. Zo houden we met zijn alle de hoogste berg ter wereld in tact!

Beste reistijd

Een groot deel van de reizigers komt naar Nepal voor de bergen om hier te hiken. De beste reistijd wordt ook vaak geassocieerd met het klimseizoen. Het piekseizoen voor hike ligt rond maart tot en met mei en van oktober tot en met december.

Het wordt warmer in mei, maar de maanden juni tot en met september zijn ook de meest regenachtige. In december kunnen temperaturen onder nul komen, maar de dagen zijn nog steeds mooi en er zijn minder trekkers.
beste reistijd voor de Mount Everest

Locatie Mount Everest

8 gedachten over “Mount Everest”

 1. Heb je een tip voor een reisverzekering? Moet je aanvullende verzekering afsluiten als je naar basecamp gaat hiken?

 2. Ferry Breeuwer

  George Everest was de Britse cartograaf naar wie berg is vernoemd. Hij is zelfs nooit in de buurt van de berg geweest. Het was George Mallory die samen met Andrew Irvine voor de tweede keer een poging deed de top te bereiken en aangenomen wordt dat dit niet is gelukt. Beiden kwamen daar bij om en het is Mallory die in 99 kort onder de top werd
  terug gevonden.

 3. Mijn zoontje (van 10 jaar) en ik zijn gek op bergen. Nu willen we ooit in ons leven de Mount Everest hebben gezien (en wie weet ooit een trekking naar het basiskamp). We zijn nog nooit in de Himalaya geweest en ik vraag me af waar je naar toe kunt om de aan de voet van de Mount Everest mooie wandelingen te kunnen maken (en de top te kunnen zien 😉 zonder de trekking te naar het basiskamp te doen.

  1. Hi Brigit,

   Er zijn genoeg trekkings te doen rondom de Himalaya en de Mount Everest waar je een prachtig uitzicht hebt op de berg(en) zonder dat je helemaal naar Basecamp hoeft te lopen. Overigens zou ik voor een mooi zicht op Mount Everest niet naar de voet van de berg hiken. Andere trekkings in de omgeving geven een mooie uitzicht op de Mount Everest.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Is het te doen om het basis kamp van mount everest te bezoeken? Volgens mij moet je toch wel van goede huizen komen en kan niet iedere tourist deze trekking doen?

  1. Hoi Eric,

   Om het basiskamp te bereiken heb je wel een goede conditie nodig. Daarnaast kan het zijn dat je last krijgt van hoogteziekte. Dit is voor iedereen anders en kan je (helaas) pas testen op hoogte.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven