Loy Krathong Festival 2023

Het Loy Krathong Festival, is een van de bekendste festivals van het land. Het wordt ook wel ‘the festival of light’ genoemd door de lichtjes die de donkere nacht verlichten. Duizenden wensballonnen en papieren bootjes zorgen voor een adembenemend schouwspel. Loy Krathong wordt in landen als Thailand, Myanmar, Laos en Cambodja gevierd, maar is het bekendst in Thailand. Ook jij kunt dit festival mee maken en wij vertellen je hoe!

Het Loy Krathong in Thailand 2023

Hoewel het festival in meerdere landen wordt gevierd, is Thailand de beste plek om het festival mee te maken. Samen met het Songkran festival is dit het bekendste festival van het land. Loy Krathong wordt ook wel het Thai Festival of Lights of Thailand Lantern Festival genoemd.

Het festival stamt uit het jaar 800 en is ontstaan in Sukhothai. Hoewel het geen officiële feestdag is, wordt het in het hele land gevierd. Locals verzamelen zich rond meren en rivieren om krathongs (lotusvormige vlotten van bananenbladeren met kaarsen) in het water te laten.

Het Loy Krathong festival wordt vaak gecombineerd met Yi Peng in Chiang Mai waar ze ook wensballonnen los laten.

Als je naar Thailand reist, is het zeker een aanrader om dit festival te bezoeken!

Loy Krathong festival
Boeddhisten tijdens het Loy Krathong festival

Wat wordt gevierd met het festival

Er zijn meerdere redenen om het festival te vieren. Het festival staat in het teken van water en wordt gevierd om respect te tonen aan de Goddes of Water en Boeddha en om het einde van het regenseizoen te vieren, maar de reden dat veel mensen het vieren is om vergeving te vragen aan de Goddes of Water.

Het woord “Loy” staat voor drijven terwijl een “Krathong” een offer-mandje van bananenbladeren is, versierd met bloemen. In het midden van de Krathong staan 3 wierookstokjes, een brandende kaars en andere dingen zoals haar en munten. Dit geeft meteen aan waar het festival om draait.

De kaars in de krathong wordt aangestoken en daarna wordt het mandje op een meer of rivier losgelaten. Het levert spectaculaire beelden op van duizenden drijvende kaarsjes die de pikdonkere nacht verlichten. De Thai viert het festival om:

  1. dank te zeggen aan de godin van het water (Pra Mae Khongkha)
  2. vergeving te vragen voor het gebruik en vervuilen van het water
  3. de negativiteit van het voorgaande jaar kwijt te raken en geluk te verwelkomen in het komende jaar
Loy Krathong Festival
De krathongs tijdens het festival

Wanneer is het Loy Krathong Festival

Het Loy Krathong Festival wordt gevierd op de avond van de 12e volle maan van de Thaise maankalender. Dat zegt je waarschijnlijk helemaal niets, maar het komt er op neer dat het meestal in de maand november wordt gevierd. Er is dan ook geen exacte datum voor het Loy Kratong festival.

Het verandert elk jaar, afhankelijk van de volle maan. Het festival duurt 3 dagen.

Voor de komende jaren zijn er gelukkig wel data bekend:

Jaar Datum van Loy Krathong  Dag
2023 27 november Maandag
2024 15 november Vrijdag
2025 5 november Woensdag
2026 24 november Dinsdag
2027 14 november Zondag
2028 2 november Donderdag
2029 21 november Woensdag
2030 10 november Zondag

Het Yi Peng festival

Loy Krathong wordt vaak gecombineerd met Yi Peng festival. Dit is ook een lichtfestival, maar niet hetzelfde als Loy Krathong. Het zijn allebei lichtfestivals, maar worden om een andere reden en andere manier gevierd.

Het grote verschil is dat tijdens Loy Krathong drijvende krathongs worden losgelaten op rivieren en meren, terwijl tijdens Yi Peng bamboe papieren lantaarns (Khom Loi) in de lucht worden losgelaten.

Loy Krathong wordt in heel Thailand gevierd, terwijl Yi Peng vooral in Chiang Mai wordt gevierd.

Het Yi Peng en Loy Krathong vallen op dezelfde datum. Deze twee festivals kun je dus combineren!

Yi Peng festival
De lantaarns tijdens het Yi Peng festival

Waar wordt Loy Krathong gevierd

Het festival wordt in heel Thailand gevierd, maar de beste plekken om het te vieren zijn Chiang Mai, Bangkok, Sukhothai en Phuket. Als je niet in Thailand bent, kun je het ook in delen van Myanmar, Laos en Cambodja vieren, hoewel het hier veel minder uitbundig is.

Loy Krathong (en Yi Peng) in Chiang Mai

Een van de beste plekken om dit festival te vieren is Chiang Mai. Deze stad in het noorden van Thailand is sowieso een goede plek om festivals te vieren. Ook het Songkran festival wordt hier groots gevierd. Het voordeel van Loy Krathong meemaken in Chiang Mai, is dat je het kunt combineren met het Yi Peng festival. Deze twee festivals vallen namelijk op dezelfde datum.

De beste plek om het festival mee te maken is bij de oevers van de Ping River en de oude binnenstad. Let er op dat je accommodatie van tevoren boekt, want het wordt ontzettend druk. Check hier de beste accommodatie in Chiang Mai.

  • Datum festival 2023 in Chiang Mai: 27-28 november

Loy Krathong Festival in Bangkok

In Bangkok worden verschillende evenementen gehouden tijdens het festival. Het is een goede plek om Loy Krathong te vieren omdat er in Bangkok veel mensen op de been zijn. Dat betekent veel drijvende mandjes met kaarsjes. De beste plek om dit festival mee te maken, is natuurlijk bij de Chao Phraya River. De bekendste rivier van de stad.

Ook in Bangkok is het raadzaam om accommodatie van tevoren te reserveren. Check hier de beste accommodatie in Bangkok.

  • Datum festival 2023 in Bangkok: 28 november

Loy Krathong in Sukhothai

Als je de mogelijkheid hebt, is Sukhothai de beste plek om Loy Krathong te vieren. Dit is namelijk de geboorteplaats van het festival. Rond het jaar 800 werd het festival voor het eerst gevierd in het oude Koninkrijk van Sukhothai. Het festival in Sukhothai wordt vijf dagen lang gevierd, terwijl het in de rest van het land maar drie dagen is.

De beste locatie om het festival te vieren is het Sukhothai Historical Park. Het festival wordt hier nog uitbundiger gevierd dan in Chiang Mai met optochten en live muziek. Ook in Sukhothai is het raadzaam om accommodatie van tevoren te reserveren. Check hier de beste accommodatie in Sukhothai.

  • Datum festival 2023 in Sukhothai: 28 november

Loy Krathong in Phuket

Als je in het zuiden van Thailand reist, kun je het festival ook in Phuket vieren. Hier kun je het festival mooi combineren met een paar dagen aan het strand. De bekendste plek om het festival in Phuket te vieren, is Patong Beach, maar als je een wat meer authentiekere beleving zoekt, is Phuket Town een betere optie.

Hoewel het in Phuket wat minder uitgebreid wordt gevierd, is het aan te raden om ook hier accommodatie te reserveren. Check hier de beste accommodatie.

  • Datum festival 2023 in Phuket: 28 november

    Meer lezen over Loy Krathong Festival 2023?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven