Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Yucatan

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 22

Bijgewerkt op 20 januari, 2023

Het schiereiland Yucatan in het zuidoosten van Mexico is misschien wel de bekendste regio in heel Mexico. Dit is de regio met eeuwenoude Maya-ruïnes, kristalhelder water, hagelwitte zandstranden en gezellige steden. Het is dé toeristenplek van Mexico voor wie zon, zee en cultuur zoekt. Daarnaast ligt het naast Belize dus veel reizigers combineren deze twee bijzondere landen. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips over het prachtige Yucatan.

Maya-sites, stranden en gezelligheid

Yucatan staat tegenwoordig vooral bekend om de rol die het gespeeld heeft in de tijd van de Maya’s. De inheemse bevolking van Mexico centreerde zich rond dit gebied. In de hoogtijdagen van deze bevolking was Yucatan de belangrijkste plek. Toch is er veel meer te doen. De stranden van Yucatan zijn wereldberoemd en dat is niet voor niets.

Het heldere water en de witte zandstranden zijn de perfecte om even lekker te ontspannen.

Wij verbleven hier ruim drie weken en eigenlijk is dat nog te weinig. Zeker als je overal lekker de tijd neemt. Er is zo ontzettend veel te zien in Yucatan dat je hier minimaal een maand nodig hebt. Yucatan is een feest voor je zintuigen.

De geur van het lekkeren eten, de prachtige ruïnes die je ziet, de vrolijke muziek die je hoort en de lieve mensen die je ontmoet. Het draagt allemaal bij aan een geweldige tijd. Overdag kun je ruïnes bezoeken en relaxen aan het strand terwijl je ‘s avonds lekker kunt genieten van een biertje en heerlijk eten.

Backpacken in Mexico

Zo word je welkom geheten in Yucatan

Chichen Itza

Emma bij Chichen Itza

10x leuke dingen om te doen in Yucatan

Yucatan is een behoorlijke regio en er is ontzettend veel te doen en zien. Het is bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden en activiteiten te benoemen. Als je de hele regio wil ontdekken heb je hier minimaal drie weken nodig.

Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rij gezet.

TIP ♥ – bij vervoer vertellen we er meer over, maar de beste manier om de regio te ontdekken is met een huurauto.

#1 Verken de mooiste Maya-sites

Er is hier van alles te doen en te zien, maar het zijn met name de Maya-ruïnes en de prachtige stranden die elk jaar duizenden reizigers weten te boeien. Deze regio is de thuisbasis van verschillende Maya-sites, waarvan de bekendste natuurlijk Chichén Itzá, maar je hebt ook nog Uxmal, Calakmul, Coba en Ek Balam. Als je hier bent, zorg er dan voor dat je in ieder geval de volgende Maya-sites bezoekt.

Chichen Itza

Wat Bagan is voor Myanmar, of de Machu Picchu voor Peru is Chichen Itza voor Mexico. Het is dé Maya-stad om te bezoeken. Deze piramide is zeer goed bewaard gebleven en geeft je een goed inzicht in hoe de bevolking duizenden jaren geleden leefde.

Je zal zeker niet de enige toerist zijn, maar zelfs in de extreme drukte is deze oude Maya-stad indrukwekkend. Het is niet voor niets dat deze plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en dat het in  2006 is uitgeroepen als een van de ‘7 Wonders of the World‘. Een absolute must om te bezoeken dus.

TIP ♥ – meer over deze oude stad lees je op de pagina Chichen Itza

Chichen Itza

Het belangrijkste bouwwerk: Kukulkan

Ek Balam

Ek Balam, ook wel de ‘Black Jaguar’, werd zo’n 800 jaar na Christus gebouwd. Ek Balam bestaat uit verschillende bouwwerken, of structuren zoals ze het hier noemen. Twee paleizen en een enorme piramide genaamd El Torre, die zich in het centrum van de stad bevindt. De belangrijkste reden dat het zo bekend is, is vanwege de gedetailleerde bouw.

Ek Balam is kleiner dan andere complexen en je kunt er redelijk snel hoor heen. Het ligt dicht bij Mérida, Valladolid en Chichen Itzá.

In de buurt van Ek Balam ligt een cenote (grot) genaamd X’Canche. Deze grot ligt ongeveer anderhalve kilometer verderop en je kunt hier zwemmen in prachtig helder blauw water. Wel zo lekker op een hete zomerdag.

Ek Balam

De indrukwekkende Ek Balam

Ek Balam

Het uitzicht op de ruïnes van Ek Balam

Coba

Dit is misschien wel de mooiste Maya ruïne in de regio. Ooit was dit de belangrijkste stad in de regio. De Nohoch Mul-piramide is de hoogste Maya structuur op het schiereiland. Via 130 treden klim je naar de top waar je een indrukwekkend uitzicht hebt op oerwouden en meren.

Een van de grootste redenen dat toeristen naar Coba komen is dat je de 130 treden mag beklimmen en dus helemaal naar de top kan. Dit in tegenstelling tot anderen Maya bouwwerken zoals Chichén Itzá, waar je niet op mag klimmen.

Coba in Mexico

Het uitzicht vanaf Coba

Uxmal

Een andere ruïne die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat is Uxmal. Ooit een belangrijke stad en de thuisbasis van mogelijk 20.000 mensen. De naam betekent ‘driemaal gebouwd’ in Mayan. Dat betekent niet dat ze geen goede bouwers waren.

De naam verwijst naar de belangrijkste structuur genaamd de ‘Pyramid of the Magician’. Deze is gebouwd op de top van bestaande piramides en heeft verschillende bouwlagen. Aangezien Uxmal verder van andere bezienswaardigheden in Yucatan ligt is het hier veel rustiger dan bij andere Maya-sites.

TIP ♥ – bekijk onze tips over Uxmal

Uxmal

Pyramide van Uxmal

Uxmal

De

Tulum

De ruïnes van Tulum liggen zonder twijfel op de mooiste locatie van alle ruïnes. Deze verdedigingswerken zijn allemaal gebouwd op rotsen direct langs de kust en bieden uitzicht op enkele van de mooiste witte zandstranden en bekende turquoise zeewater van Yucatan.

De ruïnes zijn adembenemend mooi. Het zijn niet de grootste, en ook niet de best bewaard gebleven, maar van alle Maya-sites in Mexico zijn deze de mooist gelegen. De ruïnes van Tulum liggen op 40 meter hoge kliffen en het was een van de laatste steden die door de Maya’s werd bewoond, waarschijnlijk als handelshaven voor de grotere stad Coba.

Nog bijzonderder is dat de stad nog zo’n 70 jaar ‘in gebruik’ nadat de Spanjaarden Mexico begonnen te bezetten.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Tulum

Tulum

De indrukwekkende ruïnes van Tulum

#2 Verken de leukste steden

Yucatan barst van de steden en je kunt ze vrij makkelijk de leukste steden bezoeken. Yucatan is namelijk ook een hele goede regio voor een stedentrip. Met een huurauto rij je zo van stad naar stad en ontdek je het bijzondere karakter van elke stad.

Merida

Merida is de hoofdstad van Yucatan en heeft een koloniale geschiedenis wat uiteraard leidt tot schitterende architectuur. Het prachtige, voetgangersvriendelijke centrum van de stad is net een openluchtmuseum en door gebruik van witte kalksteen heeft Merida de bijnaam ‘White City’.

De hele stad doordrenkt van koloniale geschiedenis. Het is een geweldige plek om te verkennen en om als uitvalsbasis te gebruiken tijdens je reis door Yucatan. Je vindt er overal sfeervolle straatjes, leuke pleinen en een paar van de beste musea van de regio.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Merida.

Merida

Merida is een van de mooiste steden in Mexico

Catedral de San Ildefonso in Merida

Catedral de San Ildefonso

Tulum Pueblo

De ruïnes van Tulum en de stad Tulum worden vaak als een en dezelfde gezien. Dat klopt niet helemaal. De regio staat bekend vanwege de prachtig gelegen oude Maya-sites, maar Tulum verwijst ook naar een breed, wit zandstrand, bezaaid met palmbomen, leuke huisjes en strandbars. Wat wij overigens vreselijk vonden.

Maar dan heb je ook nog de stad Tulum. Die wordt vaak aangeduid als Tulum Pueblo om het te onderscheiden van het strand. Tulum Pueblo is een heerlijk strandstadje met gezellige straatjes, hippe restaurants en een echt beach-vibe.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Tulum.

Tulum

Instagrammers kunnen helemaal los gaan in Tulum 🙂

Cancun

Cancun heb je vast wel eens van gehoord. Het is een van de bekendste vakantiebestemmingen ter wereld. Wat het Bali voor Azië is, is Cancun voor Midden-Amerika. Eigenlijk kun je het opdelen in twee steden. Je hebt een vakantieresort, waar jaarlijks duizenden toeristen komen om te feesten, drinken, chillen en ontspannen en je hebt een ‘echte’ stad.

Het resortgebied moet je ding zijn. Ons ding is het in ieder geval niet, maar het blijft een mooie regio. Als je het échte Cancun wil ontdekken moet je naar de stad gaan, waar het tempo nog lekker laag ligt, het niet zo druk is en de stranden ongerept zijn.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Cancun

Cancun

Het strand van Cancun

Valladolid

Valladolid is een slaperig koloniaal stadje. Het ligt tussen Merida en Cancun en wordt daarom ook vaak bezocht door reizigers. Het centrale plein staat vol met koloniale Spaanse gebouwen, musea en gezellige bars, restaurants en eetkraampjes!

Valladolid is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het Yucatan, aangezien het een stuk kleiner en rustiger is. Daarnaast ligt op het op slechts 45 minuten rijden van Chichen Itza. Daarnaast vind je Ek Balam op zo’n 30 minuten rijden.

Wij vonden Valladolid een stuk relaxter dan Merida.

TIP ♥ – meer weten over deze stad? Bekijk onze tips over Valladolid

Valladolid

Het gezellige centrum van Valladolid

Het kleurrijke Calle 41 (ook wel Calz. de los Frales)

Izamal

Het begint een beetje saai te worden, maar ook Izamal is een oude stad met een gezellig, en vooral kleurrijk, centrum. Het is een van de kleinere steden in Yucatan. Vroeger was dit voor de Maya’s de plek om de Maya oppergod Itzamná en de zonnegod Kinich-Kakmó te eren. In de buurt liggen ook een aantal ruïnes.

Het bekendste gebouw van Izamal is echter het indrukwekkende klooster, dat nog steeds in het hart van deze stad ligt.

TIP ♥ – meer weten over deze stad? Bekijk onze tips over Izamal

Izamal Yucatan

Het klooster van Izamal

#3 Chillen op de mooiste stranden

Aangezien Yucatan een schiereiland is, is er dus ook voldoende kust te vinden. In Mexico betekent kust hetzelfde als uitgestrekte witte stranden aan mooie blauwe zeeën. Alle reden om daar eens flink gebruik van te maken. Dit zijn de beste stranden.

Tulum

Jaja! Daar is ‘ie weer! Tulum heeft naast mooie ruïnes en een leuk centrum ook nog eens een paar van de mooiste stranden van Mexico. In Tulum vind je kilometers aan hagelwitte zandstranden bezaaid met beachbars en accommodatie.

Het is geen ongerepte regio en het kan er behoorlijk druk worden, zeker in het hoogseizoen, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Zeker niet als je ziet hoe oogstrelend mooi de stranden hier zijn (zie foto’s hieronder). We kunnen er nog uren over schrijven, maar Tulum is een must-see als je in Yucatan bent.

TIP ♥ – op onze pagina over Tulum vind je nog veel meer info over de mooiste stranden hier, accommodaties en dingen om te doen.

Tulum, Mexico

De prachtige kustlijn van Tulum

Holbox

Yucatán is behoorlijk toeristisch, zeker als je alleen naar Cancun gaat. Zelfs Tulum is al redelijk over ontwikkeld. Gelukkig is er een nieuw Tulum; Isla Holbox. Isla Holbox is een langwerpig eiland op zo’n 25 minuten varen vanuit de haven van Chiquila.

Het is een wereld van verschil met de rest van Yucatan. Het is er rustig, lekker chill. Een beetje hetzelfde als Tulum alleen dan zoals Tulum vroeger was. Je ervaart hier het echte relaxte eilandleven. Een groot deel van het eiland is beschermd gebied. Het Yum Balam Reserve. Hier vind je onder andere zeeschildpadden en af ​​en toe walvishaaien.

Er staan (nog) geen grote hotelketens of resorts, er is een klein stadscentrum met  wat restaurants, kunstboetiek en beachbars met reggaemuziek. Ohja… auto’s zijn hier niet toegestaan; je doet alles lopend of met een golfkarretje.

TIP ♥ – het deed ons een beetje denken aan Caye Caulker in Belize

Isla Holbox Yucatan

Het strand van Isla Holbox

Playa del Carmen

Playa del Carmen is een van de mooiste stranden van Mexico. Ooit was het een klein vissersdorp waar reizigers kampeerden op weg naar Cozumel, maar die tijd is geweest. Vandaag de dag is het een van de populairste bestemmingen in Yucatan.

Het wordt wel eens het Miami Beach van Mexico genoemd. Steeds meer mensen kiezen voor Playa del Carmen in plaats van Cancun. Ondanks dat er steeds meer mensen komen is het niet zo’n party stad als andere strandbestemmingen hier. Het voelt nog lekker chill. Het belangrijkste punt van Playa del Carmen is de straat La Quinta Avenida, waar je vind  winkels, strandbars en restaurants vindt.

TIP ♥ – meer info over deze mooie plek vind je op de pagina Playa del Carmen

Playacar

Het strand van Playacar

Cozumel en Akumel

Als je Mexico op een bijzondere manier wil beleven, ga dan naar één van de meest bijzondere plekken die het land te bieden heeft. Cozumel is een eiland dat eigenlijk net even losstaat van het land zelf. Het ligt vlak bij Playa del Carmen, maar voelt als een compleet andere wereld. Het is een van de beste plekken in Mexico om te duiken en snorkelen.

Akumel ligt voor het eiland Cozumel en staat bekend om de vele schildpadden die je er vindt. Het is een vaste stop voor veel reizigers die in Yucatan reizen.

Cozumel

Het strand van Cozumel

Laguna Bacalar

Laguna Bacalar is misschien wel het mooiste stukje strand van Yucatan en redelijk ongerept. Het is hier behoorlijk groen in vergelijking met andere delen van het schiereiland. Je vindt hier meer dan 60 kilometer aan prachtige zandstranden waar je kunt kamperen, zwemmen, kajakken en natuurlijk gewoon relaxen.

De witte stranden, het turquoise water en de groene bossen rondom het strand lijken nep, maar het is wel degelijk echt. Het is nog een rustig gebied, zeker in vergelijking met krachtpatsers als Tulum en Playa del Carmen. Je vindt er naast mooie stranden ook oude Spaanse forten.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Laguna Bacalar

Bacalar

Emma bij Bacalar

#4 Verken de onderwaterwereld van Yucatan

Niet alleen op het strand, maar ook in de zee is voldoende te beleven. Je kent vast de beelden van de mooie onderwaterwereld in het Caribisch gebied wel. Die wereld kan je hier dus leren kennen. Eigenlijk kan je overal in Yucatan de zee in duiken gewapend met je duikbril en snorkel, want de onderwaterwereld is overal prachtig.

Zwemmen met walvishaaien in Isla Holbox

Een van de meest populaire plekken om te duiken is Isla Holbox, een smal eiland vlak voor de noordkust van Cancun. Dit is de thuishaven een prachtig onderwaterleven. Dat niet alleen, je kunt hier ook walvishaaien spotten (met een beetje geluk). Je kunt verschillende tours boeken om met deze reuzen te zwemmen.

Schildpadden spotten in Akumal en Cozumel

Akumal betekent zoiets als de ‘plaats van de schildpadden’. Het is dan ook geen wonder dat je hier veel schildpadden vindt. Voordeel is dat het hier gratis is. Pak je duikbril en snorkel in, duik het water in en schildpadden komen vanzelf in beeld. Snorkeluitrusting is vaak op stranden te huur.

Cozumel, wat in de buurt ligt, heeft een van de meest diverse koraalriffen van Yucatan, dus ook hier kun je erg goed duiken.

TIP ♥ – huur een auto of scooter en rij het eiland rond op zoek naar de mooiste plekjes

Je kunt bij Cozumel erg goed snorkelen

#5 Bezoek Las Coloradas

Las Coloradas is een van de meest bijzondere plekken in Yucatan om te bezoeken. Het ligt op ongeveer 3 uur van Cancun. Los Coloradas is een magische plek waar zeewater helder roze wordt. En dan echt knalroze.

Wij zijn geen biologen, maar het schijnt te komen door de zoutproductie. De roze meren van Las Coloradas worden gebruikt voor de productie van zeezout. Het water tot het meer verdampt, dit leidt in de groei van rode algen en plankton waardoor het water roodroze kleurt. Heel bijzonder om te zien.

Je kunt de meren het beste bezoeken met een huurauto. Het is 3 uur rijden van Cancun, 2 uur van Valladolid. Als alternatief kun je een tour boeken in een van de steden, maar dit is duurder en je kunt er makkelijk zelf heen.

TIP ♥ –  met een beetje geluk kun je zelfs flamingo’s spotten!

Las Coloradas in Yucatan

Het roze meer bij Las Coloradas

#6 Maak een boottocht

Wil je niet zelf het water in, maar wil je in ieder geval wel het één en ander meekrijgen, dan is ook daar natuurlijk een oplossing voor. Het kan namelijk ook leuk zijn om een mooie boottocht over dezelfde wateren waarin gedoken kan worden te boeken.

Zeker ook omdat het water flink helder is en er dus tot op flinke hoogte hetzelfde gezien kan worden wanneer gevaren wordt.

#7 Zwemmen in een cenote

In Yucatan vind je veel cenotes waar je kunt zwemmen in helder blauw water. Een cenote is een ondergrondse grot met koel water. Ze liggen verspreid door heel Yucatan en helderder water dan in een van zo’n cenote vind je hier niet.

Cenotes zijn de perfecte manier om even af te koelen van een dagje strand. De meeste van deze ondergrondse grotten zijn open voor publiek en je kunt er de hele dag rondhangen. Ze zijn ontstaan toen de kalkstenen bodem instortte waardoor de ondergrondse rivieren bloot kwamen te liggen.

Je hoeft niet lang te zoeken, want er liggen er ongeveer 8.000 verspreid over de Yucatan. De bekendste zijn Ik Kil, Dzitnip, Azul, Dos Ojos en La Noria. In sommige grotten kun je zelfs duiken omdat ze zo diep zijn!

TIP ♥ – voor de meeste betaal je entree.

Yucatan

De onderwatergrot Ik Kil

#8 Rij de Puuc Route (Ruta Puuc)

De Puuc Route is een van de leuke dingen om te doen in Yucatan. Deze route brengt he langs vijf oude Maya-sites zo’n 85 kilometer ten zuiden van Merida. Dankzij de verzameling goed bewaard gebleven torenhoge piramides en grote paleizen is het een must-visit geworden voor cultuurminnende reizigers.

Vanaf het moment dat je Mérida verlaat en je reis over smalle landelijke wegen begint, voel je je getransporteerd naar een andere tijd en plaats. Een kronkelende weg van heuvels, valleien en rivieren leidt naar eeuwenoude Maya-steden.

Het grote voordeel is, het hier veel rustiger is dan bekende Maya-sites. Met een eigen huurauto is dit de perfecte trip. Het brengt je langs deze sites:

 • Uxmal
 • Kabáh
 • Sayil
 • Xlapak
 • Labna
Sayil in Yucatan

Sayil

#9 Bezoek de Hacienda Yaxcopoil

Hacienda Yaxcopoil is een gerestaureerde plantage uit het koloniale tijdperk in Mexico. De haciënda is gebouwd in de 18e eeuw en werd oorspronkelijk gebruikt voor de productie van henequen, een soort agaveplant die werd gebruikt om touw en andere producten te maken.

De haciënda had ook een kapel, een hoofdgebouw en verschillende andere gebouwen. Tegenwoordig is de haciënda gerestaureerd en omgebouwd tot een museum, dat je een kijkje geeft in de geschiedenis van de regio en de manier van leven

Je kunt het hoofdgebouw, de kapel en andere gebouwen van de haciënda bezichtigen.

#10 Ontdek de Ria Celestun Biosphere Reserve

Als je genoeg steden en architechtuur hebt gezien, bezoek dan het Ria Celestun Biosphere Reserve. Dit is een beschermd gebied aan de westkust van het schiereiland. Het reservaat herbergt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder de roze flamingo, de bekendste vogelsoort in het reservaat.

Het reservaat beschermt ook mangrovebossen, moerassen en stranden en is een belangrijke tussenstop voor trekvogels. Ook vind je hier krokodillen, zeekoeien en een verscheidenheid aan vissen en andere zeedieren. Je kunt tours door het reservaat maken, waaronder boottochten door de mangrovebossen en excursies om vogels te spotten.

Ria Celestun Biosphere Reserve

De mangrove van Ria Celestun

Route door Yucatan

Je kunt hier chillen onder palmbomen op bounty stranden onder het genot van een Corona, zwemmen met o.a. walvishaaien en schildpadden en verdwalen in oude Maya ruïnes. Wij hebben het schiereiland 2,5 week bezocht, maar hadden hier eigenlijk langer de tijd voor moeten nemen.

Plan in ieder geval een week in je route voor dit schiereiland. Onze route bracht ons van Cancun naar Holbox, Valladolid, Chichen Itza, Coba, Tulum en Bacalar.

Check hier onze complete route door Yucatan voor meer informatie.

Route door Yucatan

Waar kun je overnachten in Yucatan

De tijd dat alle reizigers in Yucatan verbleven in Cancun is (gelukkig) voorbij. Er zijn zo veel meer mooie plekken om te overnachten op dit schiereiland. Of u nu op zoek bent naar een bungalow aan het strand, een klein hostel of een mega-resort. Yucatan heeft het allemaal.

De beste plekken om te overnachten zijn;

In een van de steden

In de meeste gevallen betekent een reis naar de regio Yucatan zoveel als een verblijf in Merida. De hoofdstad van Yucatan. Er zijn echter ook nog andere steden zoals Tulum, Valladolid en Izamal. Tijdig boeken is over het algemeen wel een garantie voor het krijgen van een goede kamer in een goed hotel.

Bovendien kan je hier ook van alles beleven en is het een gemakkelijke uitvalsbasis.

Liever aan de zee?

Hoe mooi de steden ook zijn; als je in Yucatan bent is overnachten aan het strand wel zo lekker. De beste plekken om te overnachten aan het strand zijn Playa del Carmen (al jaren een favoriet), Tulum, Holbox, Cozumel, Akumel en Bacalar.

TIP ♥ – wij hebben een overzicht gemaakt met de beste accommodatie in Yucatan

Vervoer op Yucatan

Er zijn een paar manieren om op Yucatan van A naar B te komen. De bekendste zijn de bus en een eigen huurauto. Je kunt ook scooters huren, maar dat is beter als je niet al te ver wil reizen.

Met de bus

Als je geen auto wil of kan huren kun je ook met de bus reizen. Het busvervoer is goed geregeld hier dus zo erg is dat niet. De bekendste bussen zijn die van het ADO-busnetwerk. Je kunt je tickets online kopen dus je hoeft niet per se naar het busstation gaan.

Bussen rijden zeer regelmatig tussen alle bekende plekken. Bussen rijden zeer regelmatig tussen alle bekende plekken.

Je kunt ook met colectivos reizen, net als de locals. Het is echter wel wat krapper, dus niet zo handig met veel bagage.

Vervoer Mexico

Beste reistijd

De beste maanden om naar Yucatan te reizen zijn november tot en met april. Het is dan het hoogseizoen en dus wat drukker. Als je in onze zomermaanden naar Yucatan wil reizen kan dat ook. Het is wat warmer en er valt iets meer regen.

TIP ♥ – prijzen schieten omhoog rond Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt van december tot en met april. De meest populaire toeristische bestemmingen zoals Cancun en Cozumel zijn gevuld vakantiegangers en het kan heel erg druk worden op stranden en bij Maya-sites. Het is wel de gezelligste periode met veel activiteiten.

Laagseizoen

Hoewel het hoogseizoen leuk is, kan het ook heel druk worden. Daarom kan het laagseizoen ook leuk zijn. Het is dan minder druk en chaotisch en je ervaart meer de typisch Caribische manier van leven. De enige uitzondering hierop is Cancún dat eigenlijk het hele jaar door druk is.

Tijdens het laagseizoen kan de middagtemperatuur oplopen tot boven de 35 graden. Reizen naar het binnenland van Yucatan kan behoorlijk warm worden omdat je daar ook geen zeewind hebt.

Yucatan

Locatie

Meer lezen over Mexico?

22 comments

 1. Brenda

  Super fijne informatie. Ik reis met man en twee dochters hopelijk vinden zij het net zo leuk als mij om op avontuur te gaan. (Ze zijn al vaker op reis geweest in zuid Amerika).

  Ik vraag me dan af, ik lees bijna niet over een paar dagen naar Belize te reizen. Is dit gevaarlijk? Of lastig? Om naar toe te reizen? Hier willen we echt al heel lang ook heen..

  Groetjes Brenda

  1. Ties Lagraauw

   Hi Brenda,

   dit is zeker niet gevaarlijk en gebeurt best veel. Het is echter wel afhankelijk van de tijd die je hebt. Als je bijvoorbeeld 3 weken hebt, is afreizen naar Belize niet ideaal. Voordat je daadwerkelijk van de grens van Mexico/Belize naar bijvoorbeeld Belize City bent gereisd met het openbaar vervoer ben je zo 2 dagen verder. Met een eigen huurauto mag je niet de grens over (tenzij je dit specifiek aangeeft en meer betaald) dus niet heel veel mensen doen dat 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Bieb

  Zijn er ook gidsen die Nederlands spreken op maya locaties zoals Tulum en ChitzenItza? Niet een georganiseerde tour maar voor een rondleiding ter plekke. Website oid zou fijn zijn.

 3. Robin

  Eindelijk een site met alle info 🙂 Super al deze info.

  Wij gaan in december met 3 kids (4,11,9) voor 2 weken. Ik ben niet zo van het all inc. principe dus ik wil graag een auto huren en ga verschillende airbnb;s huren ivm het reizen naar Valladolid voor een nachtje en dan vroeg in de ochtend naar chichen-itza

  We komen aan op de 24e op Cancun. Is het verstandig om een auto te huren op het vliegveld voor 2 weken? Want ik wil ook nog een paar dagen naar Isla Holbox of Isla Mujeres (misschien naar de dolfijnen).

  Ik twijfel ook nog over mijn route ivm kerst en oud en nieuw, maar ik begreep dat met kerst alles gewoon open is.

  Dank voor de hulp alvast.. het is nog een groot gepuzzel om een route te plannen en dingen weg te laten ivm de tijd haha.

 4. Tamara

  Hoi, wij willen graag in september naar Mexico en Belize gaan. Zijn de buien in deze maandag de hele dag door of is dit enkel maar een uurtje dat het flink regent? Alvast bedankt voor de reactie!

 5. Michelle van der Linden

  Hoi! Thanks voor de tips. Echt een fijne pagina. Ik heb een vraagje over de beste reistijd. Wij denken eraan om half november voor 3 weken naar Mexico te reizen. Hoe zit het dan met de regenval? Is dit beperkt of is de maand januari bijv. toch gunstiger?

  1. Ties Lagraauw

   Hi Michelle,

   vragen over reistijd zijn altijd lastig te beantwoorden. November is in principe een prima tijd aangezien je net voor het hoogseizoen zit en vaak goed weer hebt. Garantie op goed weer heb je echter nooit 🙂 Hetzelfde geldt voor januari, wat gezien wordt als de beste reistijd. Ook in die maand kan het regenen.

   Happy travels,
   Ties

 6. Tania

  Hi!
  wij gaan in nov – dec bijna dezelfde route doen.
  cancun vertrek plaats – Isla holbox – Valladolid – Bacalar – Tulum – Playa del Carmen – eindstation Cancun naar huis.
  we gaan precies een maand, alleen bij het verdelen van de nachten hebben we nog 10 nachten over. heb je aanraders, leuke plek om te verlegen of een extra tussenstop toevoegen? (met huurauto)

  1. Ties Lagraauw

   Hi Tania,

   het is het overwegen waard om naar El Cuyo te rijden (2,5 uur boven Valladolid). Wij zijn echt net terug. Ik ben bezig de pagina te maken dus heel veel informatie staat er nog niet, maar het is er heerlijk. Veel beter dan Tulum en Playa del Carmen. De moeite waard om te kijken 🙂

   Happy travels,
   Ties

 7. Rick

  Beste,

  Zou twee weken reistijd ook te doen zijn? Ivm met school vakantie

  1. Sjoerd lagraauw Post author

   hi RIck,

   Natuurlijk kan dat. Zolang je niet teveel wil gaan doen en zien. Neem je tijd 🙂

   Happy travels,
   Sjoerd

 8. Amber Marie

  Super fijne en uitgebreide uitleg zeg! Ga vooral zo door en blijf aub uitbreiden en updaten (:

  1. Ties

   Hoi Amber,

   fijn om te horen. We doen ons best om anderen zo goed mogelijk te informeren over bestemmingen dus het is goed om te horen dat dat bij jou is gelukt 🙂 Je zou ons een review kunnen geven op Google. Dan kunnen we nog meer mensen helpen 🙂

   Happy travels,
   Ties

 9. Sharda

  Hallo, wij willen in juni naar Playa del Carmen gaan. Nu hoor ik dat er dan veel muggen zijn, klopt dit?

  1. Raoul Mervel

   Hallo Sharda,

   Helaas kunnen wij je niet vertellen of er veel muggen zijn in Playa del Carmen in juni.
   Wij raden je aan genoeg deet mee te nemen, dan zou je er weinig last van moeten hebben!
   Happy travels,
   Raoul

 10. Liselotte

  Super goeie tips! Vraagje: raden jullie het aan om voor 3 weken een auto te huren? En zo ja: bij welke maatschappij dan? Wij hebben al eens eerder via Thrifty gehuurd op Ibiza en daar kwamen toen allemaal extra kosten bij, omdat zij weer huurden via Hertz. Hebben jullie daar tips voor om een goede keuze te maken? Groet, Liselotte

  1. Ties

   Hoi Liselotte,

   bedankt!

   We hebben dit hier besproken op de pagina 😉 Wij huren onze auto altijd bij RentalCars, maar dit is gewoon uit gemak. Overzichtelijke prijzen en vaak goedkoper dan andere partijen. Je moet wel op de bijkomende kosten letten inderdaad.
   Een andere partij is SunnyCars. Een Nederlands bedrijf, maar daar heb ik zelf gen ervaring mee. Extra kosten zijn bijna overal. je moet vooral op de kleine lettertjes letten. Een andere optie is om direct bij Hertz, Europcar, FireFly etc. te huren, maar dan ben je vaak net zo duur uit.

   Happy travels,
   Ties

 11. Janique

  Hoi! Wij gaan eind augustus naar Mexico en doen ongeveer dezelfde route. Hebben jullie tips wat betreft het geld? Kunnen we het beste cash pesos meenemen of toch beter pinnen?
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  1. Ties

   Hoi Janique,

   ik zou daar lekker pinnen. Je kunt in de meeste steden en dorpen gewoon pinnen. Dan hoef je niet met veel cash op zak te lopen. Dat is wel zo fijn!

   Happy travels,
   Ties

 12. Sjors

  Thanks voor deze uitgebreide info

 13. Kelly

  Mooi stuk, bedankt voor de info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU