Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Orizaba

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Orizaba is een bijzondere bestemming. De stad, op zo’n 4 uur rijden van Mexico-Stad, is op het eerste oog niet echt bijzonder. Toch is de stad dat wel. Het wordt geflankeerd door de hoogste berg in Mexico; Pico de Orizaba en de stad zelf heeft een mooi oud centrum.

Rust en ruimte

De naam Orizaba betekent in de inheemse taal Nahuatl ‘plaats van vrolijk water’. Als je er geweest bent begrijp je die omschrijving. Door de hoge ligging is het weer er altijd aangenaam, er is ontzettend veel te doen en de natuur in de omgeving is prachtig.

Hoewel de stad zeker interessant is, is het echt de natuur die de meeste reizigers trekt. De gigantische slapende vulkaan Pico de Orizaba, met 5.611 meter hoog, het hoogste punt in Mexico, domineert de skyline van de stad.

Populair

De stad is nog niet zo populair als bijvoorbeeld Cancun of Tulum, maar het is in recente jaren een belangrijk economisch centrum van Mexico geworden, juist omdat het er bijvoorbeeld zeer veilig is en er relatief weinig gebeurt. Daarnaast is het leuk te combineren is met de nabijgelegen Mexicaanse zusterstad Cordoba.

Orizaba

Uitzicht vanaf de stad op de vulkaan

De 6 leukste activiteiten in Orizaba

De veelzijdigheid van Orizaba en het gebied eromheen zorgt ervoor dat er een zeer grote diversiteit in de activiteiten te vinden is. Daardoor kan het lastig zijn om de leukste eruit te pikken. Dit zijn in ieder geval leuke dingen om te doen in de stad.

#1 Wandel door de omgeving

Een uitgestrekt gebied in een vallei vraagt er natuurlijk om, om de wandelschoenen aan te trekken. Wie naar Orizaba komt kan dan ook uren vermaak vinden op dit vlak. Dit kan overigens ook in de stad zelf.

Daar zijn prachtige aangelegde parken te vinden waar je heerlijk doorheen kunt lopen en zo nu en dan lekker kunt zitten op een bankje om helemaal tot jezelf te komen. Een goed voorbeeld van een leuk park is Alameda Francisco Gabilondo Soler Cri Cri.

#2 Bezoek het biermuseum

Een belangrijke economische factor in Orizaba is de bierbranche. Er zijn verschillende brouwerijen hier gevestigd. Om die reden is bier hier dus een belangrijk goed. Dat is ook terug te zien in het Museo de la Cerveza, ofwel, het biermuseum.

Je leert hier veel over de geschiedenis van bier en de verschillende methodes om het te maken. Het is ook nog eens gevestigd bij één van de brouwerijen, dus er is ook altijd wel bier te vinden.

#3 Maak een ritje in de Teleférico de Orizaba

Wil je een dag lang vermaak zonder dat het veel kost? Trek dan naar Teleférico de Orizaba. De stad ligt in de vallei, aan de voet van de bergen. Met de kabelbaan ga je omhoog naar de bergtop terwijl het uitzicht langzaam maar zeker groter en mooier wordt.

Eenmaal op de top van de berg aangekomen overzie je de gehele vallei. Een panoramisch beeld dat je niet snel meer zal vergeten.

Orizaba

Uitzicht op de berg

#4 Bezoek de Kathedraal van San Miguel

Geen stadsbezoek is compleet zonder een tocht naar de kerk of kathedraal. In Orizaba gaat het dan om de kathedraal van San Miguel. Zoals je mag verwachten is het zowel van buiten als vanbinnen een schoonheid om te zien.

Bovendien biedt het nog een ander voordeel. Het is er altijd lekker koel wanneer de temperatuur buiten hoog oploopt.

#5 Bezoek het kunstmuseum

Het gebouw op zichzelf is al de moeite waard, maar ook de kunstwerken die er binnen te vinden zijn mag je niet missen. Orizaba biedt een plek aan de vele schilders en kunstenaars die uit de regio zelf zijn voortgekomen door de eeuwen heen. Een goed geïnformeerde gids kan je hier ook nog eens veel meer over vertellen.

TIP ♥ – entree is US#3 p.p.

#6 Ga naar het Iron Palace

Een bijzonder gebouw en dat helemaal uit Brussel, België. Het Iron Palace is een flink gebouw. Het bijzondere er aan is dat het paleis helemaal uit elkaar kan worden gehaald. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar interessant is het zeker!

Beklim de Pico de Orizaba Vulkaan

Hou je van avontuur tijdens je reis? Ga dan de uitdaging aan van het beklimmen van de Pico de Orizaba vulkaan. Ook wel de Star Mountain genoemd. Dit wonder der natuur ligt prachtige gelegen en met zijn 5.636 meter hoogte is het een ware uitdaging. Het is tevens het hoogste punt van Mexico.

Zorg wel dat je enige ervaring hebt en goede uitrusting meeneemt tijdens je beklimming. Door zijn hoogte en de gletsjer die boven op de top ligt is het geen makkelijke beklimming.

De beklimming

De beste tijd om de vulkaan te beklimmen is aan het einde van het jaar. Tussen mei en oktober regent het te veel. De stad Tlachichuca is het beginpunt van de hike en de meeste routes de berg op beginnen in deze stad.

Je kunt een bus nemen van Orizaba (ook vanaf Puebla).

TIP ♥ – zorg wel dat je een paar dagen acclimatiseert in Orizaba en niet gelijk de berg op gaat. Het hostel Servimont organiseert hikes de berg op.

Pico vulkaan Mexico

Ondeweg op de Pico de Orizaba

Orizaba

Het kratermeer

Beste reistijd

Eigenlijk is een reis naar Orizaba beter te maken in de Nederlandse wintermaanden. In december, januari en februari is het er immers zo rond de 21 graden Celsius. De rest van het jaar loopt het kwik al snel op tot over de dertig graden.

Wie lekker hele dagen niets wil doen kan dus ook gewoon in de zomer perfect terecht. Wie echter iets actiever van aard is, kiest voor de winter.

Locatie

Meer lezen over Mexico?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU