Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Teotihuacan

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Wie op reis gaat door Mexico doet verschillende oude ruïnes aan. Er is er echter één die er op allerlei fronten echt tussenuit springt. Dat is Teotihuacan. Deze pre-Columbiaanse piramides behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van het land.

Teotihuacan | Huis van de Goden

Teotihuacan is geen oude stad van de Maya’s (of Azteken), zoals veel andere oude steden in Midden-Amerika. Dit is een bouwwerk van de minder bekende Teotihuacanen. Teotihuacan was ooit een gigantisch rijk. Het is bekend door de twee enorme piramides, de Pirámide del Sol (Piramide van de Zon) en de Pirámide de la Luna (Piramide van de Maan).

De tijd Teotihuacan gaat al meer dan 2.000 jaar terug. Destijds was dit één van de grootste steden van de wereld. Er woonden toen zo’n 150.000 mensen(!). Toen de Azteken de stad later ontdekte tijdens hun verovering van het hedendaagse Mexico, dachten zij dat het de geboorteplek van de goden moest zijn geweest. Zij gaven ze de stad daarom de naam Teotihuacan, wat ook wel “Huis van de Goden” betekent.

Mooi, maar populair

Dit complex is gigantisch, maar ook erg bekend. Tourbussen en auto’s rijden op en af waardoor het best druk kan zijn. Vooral op een zondag. Je kunt het hele complex in één daag verkennen.

TIP ♥ – entree is 75 peso p.p.

Teotihuacan

De bekende ruïnes

Hoe verken je Teotihuacán

Eigenlijk is het vrij simpel. Alle belangrijke gebouwen liggen aan de hoofdweg, met de vrolijke naam Avenue of the Dead. De Pyramid of the Sun en Pyramid of the Moon zijn de belangrijkste bouwwerken. Je kunt deze twee  piramides dan ook niet over het hoofd zien.

De meeste bezoekers gaan dan ook direct op deze twee prachtige en kolossale gebouwen af. Er is echter wel meer te zien. Dit zijn de belangrijkste gebouwen.

#1 Pyramid of the Sun

De grootste piramide van Teotihuacán en de op twee na grootste piramide ter wereld; de Pyramid of the Sun. Deze pyramide is niet te missen. Ten eerste omdat het een gigantisch bouwwerk is en ten tweede omdat hier waarschijnlijk de meeste mensen lopen.

Deze piramide is 70 meter hoog en 210 meter breed! Er is 3 miljoen ton aan steen voor nodig geweest. En dat allemaal zonder moderne machines. Hou er wel rekening mee dat de top van de Pyramid of the Sun een flinke inspanning is met ruim 200 treden.

Pyramid of Sun Mexico

Pyramid of Sun

#2 Pyramid of the Moon

De Pyramid of the Moon is na de Pyramid of the Sun de grootste piramide. Hoewel het qua bouw gelijk aan de Pyramid of the Sun, maar kleiner is, gaan veel mensen wel hier heen. Dat is omdat je op de top van de piramide wordt beloond met een geweldig uitzicht op de Avenue of the Dead en de Pyramid of the Sun.

TIP ♥ – voor het beste uitzicht moet je op deze piramide zijn

Teotihuacan

De Pyramid of the Moon

#3 Temple of the Feathered Serpent

Dit bouwwerk dankt zijn naam aan de iconische hoofden die de oostelijke kant versieren. Het staat ook wel bekend als de Quetzalcóatl-tempel. De Temple of the Feathered Serpent is de op twee na grootste piramide in Teotihuacán, gebouwd in 200 na Chr.

Temple of the Feathered Serpent, Mexico

De Temple of the Feathered Serpent

#4 Avenue of the Dead

Het hoofdpad tussen de piramides in Teotihuacán is het gezellige Avenue Of The Dead. Het heet zo omdat de heuvels aan de zijkanten eruit zagen als graven, ook al ware ze dat niet. De weg varieert tussen 40 tot 95 meter breed en is 2,5 kilometer lang, maar archeologen geloven dat het bijna het dubbele was van het hoogtepunt.

Avenue Of The Dead Teotihuacan

Avenue Of The Dead

3 leuke activiteiten in Teotihuacan

Eigenlijk is het bezoek aan Teotihuacan natuurlijk zelf al een activiteit. Dat neemt echter niet weg dat er verschillende dingen te doen zijn op deze plek. Het kan dus wel gemakkelijk zijn om hier een idee over te hebben. Naast het bezoeken van de piramides kun je het volgende doen.

#1 Ga fietsen

Wie wat langer blijft, doet er ook goed aan een dagje uit te trekken om de grotere omgeving rondom deze historische stad te ontdekken. Zeker ook wanneer de volgende stop Mexico-Stad is, of juist wanneer hier net uit vertrokken is.

Het contrast tussen die drukte en de rust die je hier vindt kan namelijk bijna niet groter.

TIP ♥ – je kunt ook een fietstour boeken. Dat kost zo’n US$25 p.p

#2 Boek een ballonvaart

Wanneer je er midden in staat, dan kan Teotihuacan al als immens groot overkomen. Wanneer je echter een echt goed beeld wilt krijgen van de stad als geheel, dan doe je dat door een ballonvaart te boeken.

Er is geen betere manier om deze plek te ontdekken dan vanuit de lucht. Wij hebben een ballonvlucht in Bagan gedaan en dat is tot op de dag van vandaag een van de mooiste herinneringen uit Azië. Goedkoop is het niet, onvergetelijk wel!

Ballonvlucht boven Teotihuacan

Een geweldige ervaring

#3 Bezoek het museum

Bij de stad is ook een museum waarin enkele zeer bijzondere archeologische vondsten net iets beter bewaard kunnen worden. Deze zijn tentoongesteld zodat ook jij als bezoeker er optimaal van kan genieten. Zo kan je zien hoe sommige voorwerpen die we nog altijd kennen en gebruiken eigenlijk hun oorsprong hebben.

Onze tips

Ga jij Teotihuacan bezoeken? Terecht. Het is echt absoluut het mooiste wat wij in Mexico zagen en misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk wat we in al onze reizen zagen. Waaronder ook de Angkor Wat in Cambodja, Tikal in Guatemala of de Borobudur in Indonesië. We willen je daarom graag deze tips meegeven.

  • Het kan er overdag erg warm zijn in de zon. Neem daarom een hoed EN zonnebrand mee.
  • Draag een paar goede en comfortabele schoenen. Je zal ze hard nodig hebben met het beklimmen van al die trappen en het gebied is behoorlijk groot.
  • Neem genoeg drinkwater mee i.v.m. diezelfde zon uit tip nummer 1.
  • De locatie is op maandag gesloten en Mexicanen krijgen op zondag gratis toegang. Probeer deze dagen dus te vermijden.
  • Toegang tot het Teotihuacan museum is inbegrepen in de toegangsprijs.

Teotihuacan

Hoe kom je er

De meeste bezoekers komen vanuit Mexico Stad. Ook wij gaan van deze situatie uit. Je kunt zelf naar dit complex reizen of een tour boeken. Beide opties hebben zo z’n voor- en nadelen.

Met het openbaar vervoer

Dit is niet alleen de goedkopere optie, het geeft je ook veel meer vrijheid qua indeling van je dag. Het is vrij simpel. De bus naar Teotihuacán is goed, er vertrekt elke 20 minuten een bus, het duurt maar een uur (afhankelijk van het verkeer) en het kost je slechts  US$6 p.p.

  • Ga naar Terminal Central del Norte;
  • Loop je naar Gate 8 en zoek naar maatschappij Autobuses Teotihuacán (het veranderd nog wel eens dus vraag het voor de zekerheid na!);
  • Koop je retourticket (de laatste keer dat wij er waren = US$6);
  • Stap in één van de bussen.

De bus stopt gelukkig recht voor het verkooploket van de toegangsbewijzen van Teotihuacan.

TIP ♥ – de archeologische site opent om 9 uur in de ochtend. Je kan dus het beste rond 8 uur op de bus stappen.

Met een tour

Je kunt ook een tour boeken vanuit Mexico Stad. Dat is natuurlijk wat duurder, maar wel veel makkelijker. Een veelgehoorde klacht is echter dat je weinig tijd krijg in Teotihuacan

Teotihuacan

Pyramid of the Moon

Beste reistijd

Hiermee doelen we niet zozeer het seizoen, maar meer het tijdstip. Het is een van Mexico’s meest populaire archeologische plekken, en ligt zo dicht bij Mexico-Stad dat het een enorm populaire dagtrip is. Het kan hier daarom behoorlijk druk worden.

We raden daarom aan om de eerste bus te nemen (rond 8:00 uur) zodat je rond openingstijd bij Teotihuacan bent. Het complex gaat om 9:00 uur open. De kans dat het dan nog lekker rustig is, is iets groter dan wanneer je rond de middag gaat.

Locatie

Meer lezen over Mexico?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU