Chichen Itza is de beroemdste, best gerestaureerde en een van de meest bezochte Maya-steden van Midden-Amerika. Mexico bezoeken zonder naar Chichen Itza te gaan is ondenkbaar. Wat de Machu Picchu voor Peru is of de Chinese Muur voor China is deze oude stad voor Mexico. Een bezoek aan dit bijzondere bouwwerk, gelegen in Yucatan, is een must-do tijdens je reis door Mexico. Wij zijn er geweest en delen graag onze tips.

Chichen Itza: het Wereldwonder van Mexico

Bijna iedereen die naar Mexico reist, komt uiteindelijk naar Chichen Itza. Heel vreemd is het niet. Deze indrukwekkende en goed gerestaureerde Maya stad is een van de bekendste Maya bouwwerken ter wereld en wordt niet voor niets door meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar bezocht.

Chichen Itza is een van de ‘7 Wonders of the World‘ en staat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Chichen Itza een complex en niet alleen de bekende Kukulkan (El Castillo), de gigantische piramide in het midden van het complex.

TIP ♥ – entree is 533 pesos p.p. Kinderen onder de 3 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar is de entree 85 peso.

Onze ervaring bij Chichen Itza

Tijdens onze reis door Mexico hebben we uiteraard Chichen Itza bezocht. Bij aankomst wordt het meteen duidelijk dat dit een van de bekendste Maya-steden ter wereld was. Het is een prachtig complex en ongeacht hoeveel bijzondere ruïnes je al gezien hebt; Chichen Itza is echt heel erg indrukwekkend.

Chichen Itza
Het belangrijkste bouwwerk: Kukulkan
Chichen Itza
Emma bij Chichen Itza

8x tips voor een bezoek aan Chichen Itza

We delen graag onze tips voor Chichen Itza. Een bezoek aan Chichen Itza is een must als je door Yucatan reist. Het is niet heel lastig om deze oude Maya-stad te verkennen, maar om je een beetje op weg te helpen hebben we de beste tips voor Chichen Itza op een rijtje gezet.

#1 Ga op tijd!

Vergeet niet dat dit complex per jaar door zo’n 1.2 miljoen reizigers wordt bezocht. Dat zijn er ruim 3.000 per dag! Dat betekent dus dat je niet de enige bent. Denk ook niet dat je zomaar even foto’s maakt zonder mensen op je foto. Die kans is namelijk heel klein.

Het woord ‘druk’ is een understatement, zeker wanneer de groepsreizen arriveren. Ga daarom op tijd naar Chichén Itzá. ’s Morgens vroeg wanneer het complex open gaat of rond 15:00 uur als de meeste groepsreizen weer vertrekken.

Hoe lang heb je nodig?

Dat ligt een beetje aan je voorkeur, maar over het algemeen heb je aan drie tot vier uur wel voldoende om het hele complex te verkennen. Als je het beste uit je bezoek wil halen moet je dus vroeg komen zodat je op je gemak het complex kunt verkennen en hier en daar kan wachten tot de grootste drukte weg is.

TIP ♥ – het complex is 7 dagen in de week geopend van 8:00 tot 16:30 uur.

Vermijd het weekend!

Wat je ook doet; vermijd het weekend! Zaterdag en zondag zijn de drukste dagen bij Chichen Itza en mocht je de mogelijkheid om deze dagen te vermijden, doe dat dan! Op zondag is de toegang gratis voor Mexicanen en je kan je voorstellen wat voor chaos dat veroorzaakt. Zondag is geen goede dag 🙂

Probeer de zondag te vermijden! Dit is veruit de drukste dag.

Online kaartjes kopen

Zorg dat je rond 7:30 uur bij het complex bent om de langste rijen te vermijden. Het kan behoorlijk druk worden bij de ticket office dus op tijd komen kan geen kwaad. Wil je de rijen helemaal niet zien? Boek dan je ticket online zodat je in één keer door kan!

Chichen Itza in Mexico
Je kunt er mooie foto’s maken

#2 Overnacht in Valladolid

In principe kun je Chichen Itza vanuit elke plek in Yucatan bezoeken. Deze oude Maya stad ligt redelijk centraal. Toch raden we je aan om in de stad Valladolid te overnachten. Deze stad ligt op ongeveer 45 minuten rijden van het complex en als je hier overnacht zit je dicht bij het complex zodat je het meeste uit je dag kunt halen.

Je kunt ook vanuit bekende plekken als Merida, Cancun of Playa del Carmen naar Chichen Itza, maar dit is al snel 2 uur rijden. Dan ben je al 4 uur aan reistijd kwijt en die tijd kun je beter gebruiken bij het complex.

Valladolid

Het is niet alleen handig om in Valladolid te overnachten, het is ook nog eens een leuke stad. Wat veel mensen niet weten is dat Valladolid gebouwd is op de ruïnes van een andere Maya-stad genaamd Zací.

Zoals bijna elke Mexicaanse stad, is het centrum van Valladolid het hart van de stad met kleurrijke, sfeervolle straatjes vol hotels, restaurants, bars en een kathedraal. Het bekendste bouwwerk van Valladolid is echter het klooster uit de 16e eeuw.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Valladolid

Valladolid
Het gezellige centrum van Valladolid
Valladolid
Het bekende “Valladolid” sign

#3 Bereid je voor op opdringerige verkopers

Een ding dat je gelijk opvalt is de vele verkopers hier, ook wel ‘vendors’. Het zijn er veel en ze zijn best volhardend. Zeker als dit je eerste grote bezienswaardigheid is kan dat even wennen zijn aangezien ze je alles proberen te verkopen.

Hou er rekening mee dat ze behoorlijk irritant kunnen worden, maar hou er ook rekening mee dat deze mensen vaak niet zo veel te besteden hebben als ‘wij’. De verkopers komen vaak uit omliggende dorpen en hun bron van inkomst zijn wij. De toerist. Ze verdienen vaak niet veel, vaak net genoeg om hun gezin te onderhouden. Toon dus altijd respect, ook al kunnen ze vervelend zijn.

Voel je hierdoor zeker niet verplicht om iets te kopen en bedankt ze vriendelijk als ze iets aanbieden. Hoe lullig het ook klikt; vriendelijk lachen, ‘gracias‘ zeggen en doorlopen werkt vaak het beste.

TIP ♥ – als je wel wat wil kopen vergeet dan niet dat veel producten die ze hier verkopen niet echt zijn en dat je altijd moet onderhandelen over de prijs.

#4 Neem cash en eten en drinken mee

Neem eten en drinken mee. Dit is ook te koop op het terrein zelf, maar hier betaal je vaak de hoofdprijs voor. Daarnaast kan het vrij druk zijn dus bespaar jezelf een hoop moeite en irritaties door je eigen drinken en snacks mee te nemen.

Er is een pinautomaat op het terrein, maar een beetje extra cash kan geen kwaad. De toegangsprijs kun je pinnen, maar verder is het vooral cash geld wat hier wordt gebruikt. En met cash bedoelen we Mexicaanse peso’s. Geen Amerikaanse Dollar.

Auto parkeren

Mocht je met de auto komen hou er dan rekening mee dat de parkeerkosten, zo’n US$3, cash betaald moeten worden en alleen in Mexicaanse Peso betaald kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de tolweg vanuit Cancun. Ook deze kun je alleen met peso’s betalen.

Vendors bij Chichen Itza
Vendors bij de bekendste tempel

#5 Kijk verder dan alleen de piramide

Vergeet niet dat Chichen Itza meer is dan alleen de bekende piramide, ook wel Kukulkan of El Castillo. Natuurlijk is dit een van de belangrijkste redenen dat Chichen Itza zo bekend is, maar er is meer dan alleen El Castillo.

Vergeet zeker niet naar de enorme Great Ballcourt waar Maya-sporters tegen elkaar streden, of de Tempel van de Warriors en het observatorium. Verderop bij ‘De mooiste structuren‘ hebben we een overzicht van de plekken die je zeker moet zien hier.

Chichen Itza
Ook dit is Chichen Itza

#6 Draag comfortabele kleding

Chichén Itzá is een gigantisch complex. Als je van plan bent het hele complex te bekijken zorg er dan voor dat je comfortabele kleding draagt. Draag bijvoorbeeld schoenen in plaats van slippers. De paden die er zijn, zijn vaak ongelijk met rotsen en  tenen.

Hou er ook rekening mee dat het, zeker in de zomermaanden, extreem heet kan zijn, vooral rond El Castillo en de Great Ballcourt waar er geen schaduw is. Zonnebrand, een pet of hoed is zeker geen overbodige luxe als je snel last hebt van de zon.

TIP ♥ – zorg voor voldoende water

Yucatan
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Mexico

#7 Laat je drone thuis

Vandaag de dag lijkt iedereen een drone te hebben. Ook wij hebben een drone voor onze websites. Deze hoef je echter niet mee te nemen want drones zijn niet toegestaan in Chichen Itza. Er staan borden die het vermelden en je drone wordt in beslag genomen als je toch besluit te vliegen.

In plaats van te vliegen met je drone, of ontelbaar veel selfies te maken kun je beter naar de indrukwekkende bouwwerken kijken 😉

#8 Wacht op de lichtshow

De Sounds and Light Show is een mix van licht en muziek geprojecteerd op Kukulkan (El Castilllo), de piramide. Het is Maya muziek en een voice-over met uitleg over de Maya legendes. Het is zeker de moeite waard om bij te wonen als je overnacht in een van de nabijgelegen hotels.

Het wordt ook wel Noches de Kukulkan genoemd en begint om ongeveer 19.30 uur.

TIP ♥ – de toegangsprijs voor deze lichtshow zit niet bij de entreetickets en je moet een apart ticket kopen. Dit kan via de website Noches de Kukulkan.

Chichen Itza
De lichtshow

To tour or not to tour?

Heel simpel gezegd; er zijn twee manieren om de Chichen Itza te bezoeken. Door een tour te boeken of door op eigen gelegenheid te gaan. Of je wel of geen tour boekt is afhankelijk van je voorkeuren, je tijd en je budget.

Chichen Itza bezoeken met een tour

Een tour boeken kan, maar is zeker geen verplichting. Chichen Itza is prima op eigen gelegenheid te ontdekken. Toch kan een georganiseerde tour wat voordelen hebben. Als je bijvoorbeeld niet zelf naar Chichen Itza wil reizen, als je net genoeg tijd hebt, als je liever in groepen reist of als je gewoon meer wil weten van het complex kan een georganiseerde tour een prima uitkomst zijn.

Wij hebben geen tour geboekt, puur om het feit dat je minder vrijheid hebt en minder flexibel bent als je een tour boekt. Je moet op vaste tijden heen (en terug) en vaak wordt je op het complex ook rondgeleid.

Kosten en boeken

Kosten voor een tour variëren van US$45 tot US$150 p.p. afhankelijk van de duur van de tour, of je een groepstour of privé tour boekt, waar je de tour boekt en het seizoen. Best prijzig als je je bedenkt dat de entree voor Chichen Itza zo’n €11 p.p. is.

TIP ♥ – tours kun je in heel Yucatan boeken in steden als Merida, Valladolid, Tulum, Cancun of Playa del Carmen

Chichen Itza

Ruïne bij Chichen
The Tomb of the High Priest

Chichen Itza bezoeken zonder tour

Je kunt Chichen Itza ook prima zelf bezoeken, zonder georganiseerde tour. Dat scheelt je iets in kosten, hoewel het bedrag dat je bespaart niet schokkend is. Backpackers kiezen er vaak voor om zonder tour te gaan. Je moet er dan alleen zelf zien te komen. Daarover lees je meer bij ‘Hoe kom je er‘. Om het complex zelf te ontdekken heb je minstens drie of vier uur nodig.

Zelf Chichen Itza bezoeken is naar onze mening leuker. Je hebt veel meer vrijheid, je kunt gaan en staan waar je wilt en kan zelf bepalen of je langer blijft of niet. Er zijn geen vaste paden die je moet belopen en kan dus makkelijk zelfstandig rondlopen. Het enige dat je moet weten is dat NIET op de bouwwerken mag klimmen.

Wat kost het om zelf te gaan?

Een tour is gegarandeerd duurder dan op eigen gelegenheid gaan, maar hieronder de kosten die je hebt als je zelf wil gaan. Er van uitgaande dat je vanaf Valladolid reist.

 • Toegangsprijs 539 peso
 • Eten en drinken (vaak inbegrepen bij een tour) €7
 • *ADO bustickets van Valladolid naar Chichén Itzá  vanaf €2,35
 • *Kosten per dag voor auto huren €35
Een gids

Een ticket voor Chichen Itza geeft je het recht om het complex te verkennen, maar als je meer wil weten van de bouwwerken en de geschiedenis kun je ook een gids huren. Dat is goedkoper dan een tour en je leert alsnog over deze bijzondere Maya-stad. Gidsen kunnen bij de ingang worden geboekt.
TIP ♥ – een gids kost je ongeveer 900 peso

Kukulkan
Kukulkan
Nunnery Complex
Het Nunnery Complex is een kleinere ruïne

De mooiste structuren Chichen Itza

In de oude Maya-stad vind je een hoop bouwwerken die ze hier ‘structures‘ noemen. De bekendste is de piramide van Kukulcán. Toch zijn er ook veel andere dingen te zien in de stad. Meer hierover, lees je hieronder.

#1 De piramide van Kukulcán

De piramide van Kukulcán wordt ook wel El Castillo genoemd. Toen de Maya’s nog in Chichen Itza leefden, werd de piramide gebruikt om de God Kukulcán te eren.

Wat de piramide zo bijzonder maakt, is dat het bouwwerk duidelijk laat zien hoeveel kennis de Maya’s hadden over de dagen en seizoenen. De piramide heeft bijvoorbeeld 365 treden, die naar de 365 dagen van het jaar verwijzen.

Dag van de lente en herfst

Ga je naar Chichen Itza op de dag dat de lente begint of op de dag dat het officieel herfst is? Dan heb je geluk, want op deze dagen laat de piramide een bijzonder verschijnsel zien. Door de stand van de zon vallen de schaduwen op een bepaalde manier op de trappen van de piramide.

Deze schaduwen toveren de trappen van de piramide om in kruipende slangen. Dit hebben de Maya’s gedaan aan eerbetoon aan de God Kukulcán. De naam van deze God betekent namelijk ‘gevederde slang’.

TIP ♥ – El Castillo is altijd behoorlijk druk. Kom hier zo vroeg mogelijk of tegen sluitingstijd als de meeste mensen weg zijn.

Chichen Itza in Mexico
De piramide van Kukulcán wordt ook wel El Castillo
Chichen Itza
El Castillo

#2 De Principal Ball Court

Juego de Pelota Principal, beter bekend als de Ball Court, is de belangrijkste van de in totaal acht sportvelden. Dit was de plek waar de Maya’s aan sport deden. Een van die sporten was door middel van je ellebogen, knieën en heupen een rubberen bal door een stenen ring zien te krijgen. Deze ringen zie je ook nog hangen.

Heftige praktijken

Dat Maya’s niet alleen slim, maar ook behoorlijk luguber waren blijkt wel uit het feit dat deze balspellen niet alleen voor amusement waren. Die spellen waren een soort ritueel dat soms twee tot drie dagen duurde. De verliezer kwam er ook een stuk slechter af dan de sporters vandaag de dag. De aanvoerder, of het hele verliezende team, werd namelijk onthoofd.

Ball Court Chichen Itza
De Ball Court
La Iglesia, Chichen Itza
De La Iglesia ruïne

#3 The Wall of Skulls

The Wall of Skulls, ook wel Tzompantli, is een muur van schedels. De muren zijn versierd met houtsnijwerk van schedels die de schedels voorstellen van slachtoffers die zijn geofferd aan de goden.

De Maya’s waren namelijk niet alleen een slim volk, ze geloofde ook in offers. Een van de meest populaire Maya-sporten was een spel waarbij verliezers hun hoofd verloren zoals hierboven beschreven. Tegenover El Castillo, bovenop de Tempel van Warriors, vind je ook een steen waar menselijke harten werden geofferd aan de goden.

Alsof dat nog niet genoeg was gooide de Maya’s hun eigen volk ook in de cenotes; grote onderwatergrotten. Aangezien de meeste niet konden zwemmen verdronk bijna iedereen. Sommige hielde het dagen vol, andere maar een paar uur. Degene die na een paar dagen nog steeds leefde werden eruit gehaald omdat ze van de goden mochten blijven leven.

#4 Observatorium of El Caracol (The Snail)

Het gebouw met de naam The Snail (El Caracol) was een sterrenwacht gebouwd door de Maya-astronomen. Het was bizar hoeveel groter de kennis van astronomie van de Maya’s in die tijd veel groter was dan de Europeanen.

Twee ramen in de toren staan ​​in lijn met Venus, terwijl de hoeken van het observatoriumplatform op één lijn liggen met de zonsopgang tijdens de zomerzonnewende en zonsondergang tijdens de winterzonnewende.

TIP ♥ – in tegenstelling tot veel andere archeologische vindplaatsen mag je hier nergens op klimmen

El Caracol bij Chichen Itza
El Caracol, ook wel ‘Slakkenhuis’

#5 Bezoek een van de cenotes

Bij Chichen Itza vind je onderwater grotten. Dit noemen ze ook wel cenotes. De cenotes werden vroeger niet alleen ingezet als watervoorzieningen, maar werden ook gebruikt om offers te maken. Dit deden de Maya’s simpelweg door iemand in het water te gooien, zodat deze persoon zou verdrinken.

Alleen als de man of vrouw in kwestie na een paar dagen nog leefde, werd deze uit het water gehaald. Dit zou namelijk een teken van god zijn. Dit gebeurde echter bijna nooit, want de Maya’s konden niet zwemmen.

Zwemmen in de cenotes

Je kunt de cenotes niet alleen bekijken, maar je kunt hier ook in zwemmen. Vrijwel iedereen die Chichen Itza op hun route heeft staan, kiest ervoor een duik te nemen in een van de cenotes in de buurt. De bekendste is de Cenote Ik-Kil, op zo’n 10 minuten rijden. Of je er ook echt heen wil is aan jezelf, maar hou er rekening mee dat het heel erg druk kan zijn.

TIP ♥ – de toegang tot Ik-Kil is 70 pesos  p.p.

Yucatan
De cenote Ik Kil

Hoe kom je er?

Je kunt Chichen Itza eenvoudig en snel bereiken vanuit de meeste steden in Yucatan zoals Valladolid, Cancun of Merida. Vanuit deze steden rijden er diverse bussen naar de Mayastad. Als je een eigen huurauto hebt hoef je alleen maar je navigatie aan te zetten.

Met de bus

Als je met de bus door Mexico reist zet dat de website van ADO in je favorieten. Dit is de bekendste busmaatschappij van het land. Helaas is de website alleen in het Spaans, maar met Google Translat kom je een heel eind. Je kunt hier online buskaartjes kopen. De belangrijkste routes naar Chichen Itza zijn;

 • Merida vanaf €3,20
 • Valladolid vanaf €2,50
 • Cancun vanaf €9
 • Tulum vanaf €5

Met een huurauto

Als je budget het toe laat raden we aan om een auto te huren. Een auto huren is hier heel normaal en de wegen zijn in prima staat. Je kunt dus makkelijk rijden hier. Een huurauto geeft je zo veel meer vrijheid dan reizen met de bus en als je met meerdere personen bent kun je de prijs nog delen waardoor de kosten niet zo heel hoog zijn.

Auto’s kun je in elke stad in Yucatan en op het vliegveld van Cancun huren. Het is makkelijk om het vooraf in Nederland te regelen, maar niet noodzakelijk.

Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars

TIP ♥ – reken op €200 voor een week (ophalen en afleveren in Cancun). Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

De beste reistijd

Wij raden je aan om Chichen Itza te bezoeken in november tot en met april. In mei start namelijk het regenseizoen in Mexico en tijdens dit seizoen kan het iedere dag flink regenen. Niet bepaald prettig als je een mooie Maya ruïne wilt bewonderen.

Daar komt nog bij dat in juni het orkaanseizoen start.

Naar het complex

Ga vroeg naar de Maya ruïne van Chichen Itza. Ga je wat later op de dag, dan is het veel drukker in de stad. Ook is het wat later op de dag heel warm.

Ben je niet zo’n ochtendmens? Ga dan in de middag of avond naar de Mayastad en boek een hotel in de buurt. Nu kun je de volgende dag al vroeg naar Chichen Itza, zonder dat je echt vroeg op moet staan.

Chichen Itza

Locatie

8 gedachten over “Chichen Itza”

 1. Mijn vriendin en ik zijn gisteren naar Chichen Itza geweest, den entree is nu 544 peso + 90 peso p.p. Voor de cenote Ik Kil is de entree nu 180 peso p.p, en de colectivo vanuit Valladolid was 80 peso p.p voor een retour 🙂

 2. Ik lees hier dat de entree 533 pesos p.p. bedraagt. Omgerekend is dit ongeveer 25€. Maar wanneer ik op de link klik om op voorhand tickets te bestellen kosten die maar liefst meer dan 60€ p.p. Dit is toch wel een zeer groot verschil… ben ik dan niet beter af om toch in de rij te gaan staan en die 533 pesos p.p. te betalen?

 3. Eind april ben ik er voor de 3e keer geweest. De mooiste piramide(niet de hoogste) is el Osario, deze trappen zijn schitterend met slangen koppen aan het einde 2 per trap, dus 8 slangen met tongen. Een must!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven