Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Caye Caulker

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 9 april, 2020

Belize is een van de meest veelzijdige landen in Midden-Amerika. Het wisselt mooie natuur af met indrukwekkende tempels en heerlijke tropische eilanden. Een van die eilanden is Caye Caulker. Dit eilandje, op zo’n 45 minuten varen van Belize City, is een van de meest bezochte eilanden van het land. En dat is meer dan terecht! Wij zijn er ondertussen 2 keer geweest en delen graag onze ervaringen met je!

Relax in Caye Caulker

Kristal helder water, wuivenden palmbomen langs de kust, gekleurde huisjes op het eiland en reggae muziek in de kleine beach bars.. Dat verwacht je misschien niet in Belize, maar Caye Caulker biedt het allemaal. Dit eiland is gemaakt om te relaxen. De laid-back sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere weer maken dit een van de leukste bestemmingen in Belize.

Caye Caulker heeft geen stranden, maar geen paniek. De alternatieven voor de stranden lees je hier

Wij bezochten Caye Caulker aan het eind van onze reis door Midden-Amerika en er is geen betere manier om je reis af te sluiten dan op een tropisch eiland. Het begrip ‘tijd’ kennen ze hier niet dus doe zoals de locals doen en geniet.

Het zo’n typische plek waar je een dag of drie plant, maar uiteindelijk een week blijft. Wij delen graag onze tips voor Caye Caulker!

Ties op Caye Caulker

Ties bij het strand Koko King in het noorden Caye Caulker

Caye Caulker

Op The Split en Koko King na, kent Caye Caulker niet echt stranden

kleurijke huizen Belize

Gezellig gekleurde huisjes

Loco loves you

Oh yes!

8 leuke dingen om te doen

Het eiland is niet zo groot en het meerendeel van de reizigers komt hier om te relaxen, snorkelen of duiken. Het leven draait hier vooral om het strand en de heerlijke vibe die er hangt. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden om activiteiten om te doen.

#1 Relaxen bij The Split

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als je op zoek bent naar witte zandstranden moet je niet op Caye Caulker zijn (daarover meer bij ‘stranden’). Creatief als ze zijn hier hebben ze daar wat op gevonden; The Split. Het is dé plek waar iedereen komt chillen.

Wat is het?

The Split is een smal stukje water dat het noordelijke deel en het zuidelijke deel van Caye Caulker scheidt. Het is niet aangelegd, maar ontstaan door een orkaan jaren geleden. Die sneed het eiland letterlijk in tweeën, vandaar de naam The Split.

Je kunt hier lekker zitten en relaxen van het weer en de blauwe zee. Het is er wel gezellig druk omdat iedereen naar The Spllit wil.

Je hebt hier ook een bar genaamd The Lazy Lizard, met ligstoelen, tafels, chille muziek en lekkere cocktail. The Split is geweldige plek om te genieten van de zon en te zwemmen. Je kunt ook aar de overkant zwemmen.

TIP ♥ – er is geen ‘entrance fee’ voor The Split. Je kunt er gewoon gaan zitten. Uiteraard is het wel zo netjes om wat drinken te bestellen. Eten raden we niet aan. Dat is er duur in vergelijking met de rest van het eiland. Als je een stoeltje wil, kom dan vroeg (rond 10:00 uur)

The split Caye Caulker
The Split op Caye Caulker
Caye Caulker
Emma op Caye Caulker

#2 Snorkelen of duiken

Snorkeltours vanuit Caye Caulker zijn leuk en betaalbaar. Het is daarnaast ook makkelijk om een snorkel tour te boeken aangezien er overal tours worden aangeboden. Veel tours gaan naar Shark Ray Alley, Coral Gardens, Chatos Area  of helemaal naar Hol Chan.

De onderwaterwereld rondom het eiland is niet zo bijzonder, maar zodra je verder van het eiland komt wordt het steeds mooier. Het zeewater is ontzettend helder en je komt onder water van alles tegen. Wij zagen papegaai vissen, barracuda’s, Nurse Sharks, roggen (waaronder de Eagle Ray( en een schildpadden.

Kosten en boeken

Wij boekten onze snorkel tour bij RaggaMuffin Tours. Zij zijn vooral bekend vanwege de 3-daagse zeiltocht rondom de eilanden. Onze dagtour kostte ongeveer €78 p.p. voor een dagtour en het was elke euro waard.

TIP ♥ – reserveer van tevoren want het is populair.

Belize Barrier Reef & Big Blue Hole

Je hebt ook de mogelijk om naar het Belize Barrier Reef, een van de bekendste bezienswaardigheden. Er worden ook tours aangeboden naar de Great Blue Hole, maar dat is ontzettend duur en we hoorde van mensen die deze tour hadden gedaan dat het niet bijzonder is omdat je er in het water niks van ziet.

Als je de Big Blue Hole wil zien kun je er beter overheen vliegen met een vliegtuigje.

haaien bij Caye Caulker

Nurse shark

Caye Caulker

Deze kwamen we echt tegen 🙂

Ambergris Caye

Nurse shark

Caye Caulker onder water

Een Eagle ray

Raggamuffin kantoor Belize

Kantoor van Raggamuffin

#3 Ga op fotojacht op dit eilandje

Caye Caulker is een eilandje in de caribbean en de sfeer die hier hangt wordt bepaald door het kleurrijke eiland. Je hebt hier niet echt stranden, maar dat maken ze meer dan goed met de heerlijk sfeer. Het eiland staat vol met kleurrijke huisjes en beachbars met gekleurde stoelen en tafels.

Het eiland is niet zo groot dus je kunt het in een dag, of een halve dag, makkelijk rondwandelen. Het is leuk om te zien hoe de mensen hier wonen en het lokale leven voorbij te zien gaan.

Er zijn niet echt hoogtepunten op het eiland die je móet zien dus loop gewoon een rondje en verbaas jezelf over alle vrolijke locals en gekleurde huisjes.

TIP ♥ – loop ook naar de ‘andere kant’ van het eiland. Iedereen blijft een beetje hangen waar de boten aan komen, maar het lokale leven vind je meer aan de andere kant van het eiland.

straten

De ‘straten’ van Caye Caulker

Caye Caulker

De ‘straten’ van Caye Caulker

Caye Caulker

Gekleurde huisjes

Caye Caulker

#4 Kijk een filmpje onder de sterrenhemel bij Bondi Bar

Tijdens het vakantievieren of het reizen heb je natuurlijk ook ontspanning nodig 🙂 Als je overdag bij de Split bent geweest kun je de dag mooi afsluiten in de Bondi Bar waar ze niet alleen hele lekkere cocktails hebben, maar ook een buiten bioscoop.

De Bondi Bar draait twee films per dag, meestal vanaf 18:00 uur. Je kijkt de films op een ‘groot’ filmscherm in de achtertuin en als het weer het toelaat zie je tijdens je film nog een mooie sterrenhemel. Je kunt hier ook eten dus als je wil kun je je hier de hele avond vermaken.

TIP ♥ –  je vindt de bar hier

#5 Geniet van de zonsondergang

Als je je avond liever aan het strand wil afsluiten kan dat natuurlijk ook. Bijna ieder hotel of hostel heeft een smalle steiger. Sommige hebben aan het eind van die steiger nog een soort huisje gebouwd waar je lekker kunt zitten. Het is de ultieme plek om ‘s avonds te genieten van de ondergaande zon.

Westkust

De meeste bars en restaurants zitten aan de oostkust, waar ook de boten aankomen. Voor de beste zonsondergang moet je echter aan de westkust van het eiland zijn. Hier gaat immers de zon onder.

Er zitten hier wat minder restaurants en bars, maar ze zitten er wel degelijk. Het is hier ook een stuk rustiger dan aan de drukkere oostkust van het eiland.

Zonsondergang bij The Split op Caye Caulker

Zonsondergang bij The Split

#6 Neem een lesje kitesurfen

Caye Caulker is een klein eiland waar bijna altijd wind staat. Een paradijs voor kitesurfers. Het maakt niet uit hoe de wind staat aangezien je aan elke kant van het eiland het water op kan. Het is een dure activiteit, maar wel een hele leuke.

Kitesurfen is een van de leukste sporten om te doen op het water. Misschien zijn wij een beetje bevooroordeeld aangezien we al 10 jaar kitesurfen, maar er gaat niks boven surfen op kristal helder water met heerlijke temperaturen.

TIP ♥ – de bekendste kiteschool is Kitesplorer vlak bij The Split.

#7 Ga naar de noordkant van het land

Caye Caulker ismed in tweeën gesplitst door orkaan Hattie in 1961. Daardoor bestaat het eiland nu uit twee delen. Alle accommodatie en bars liggen op het zuidelijke gedeelte. The Split is waar het eiland in tweeën wordt gesplitst en veel verder komen de meeste bezoekers niet.

Toch kun je wel degelijk naar het noordelijke deel van het eiland. Een van de plekken waar je naar toe kunt is Koko King, een bar/hotel aan het strand. Een van de weinige échte stranden op het eiland.

Je kunt gratis naar Koko King met hun boot, maar je moet dan wel voor 30 Belize Dollar p.p uitgeven in hun restaurant/bar.

TIP ♥ – de boot naar Koko King vertrekt (gratis) aan het uiteinde van de straat bij Back Bridge (zie maps.me)

Koko King beach

Het strand bij Koko King

Kitesurfen Belize

Kitesurfer bij The Split

#8 Drink een cocktail, biertje of verse fruitshake in een van de bars

Caye Caulker is een ontzettend gezellig eiland. Het is (gelukkig) geen party eiland, maar je vindt er wel een hoop gezellige bars en restaurants waar je wat kunt drinken of eten. De een gezelliger dan de ander.

Wij hebben in totaal 7 volle dagen op Caye Caulker doorgebracht en op een snorkeltour na, hebben we niet meer gedaan dan van bar naar restaurant lopen om wat te eten of drinken om vervolgens weer van de zon te genieten.

Er zijn heel wat bars en restaurants te vinden en we zullen niet alle tentjes waar we gezeten hebben opschrijven, maar hierbij een overzicht van plekken waar wij een leuke tijd hadden.

 • Bondi Bar – cocktail bar waar je tevens film kunt kijken in de tuin
 • Ice and Beans Coffee – voor de beste koffie
 • Namaste Café – voor het lekkerste ontbijt
 • Sports Bar – voor een gezellige avond dansen met live muziek of DJ’s
 • Aunties Take Out Food – voor de beste kip (heerlijk!)
gezelligheid in belize

Gezelligheid

Budget voor Belize

Het lekkerste ontbijt van de hele reis @Namaste Café

Caye Caulker

De stranden van Caye Caulker

Caye Caulker mag dan een tropisch eiland zijn, compleet met palmbomen en kristalhelder water, grote stranden heeft het eiland niet. Zeker niet als je het vergelijkt met bijv. de Malediven. Belize wordt namelijk ook wel de Malediven can Midden-Amerika genoemd.

De stranden op dit eiland zijn klein en meestal in handen van de hotels/hostels die er voor liggen. Daarnaast spoelt er op Caye Caulker veel zeewier aan waardoor het er 1) niet heel mooi uit ziet en 2) niet echt lekker ruikt.

Even lekker aan het strand liggen is er dan ook niet echt bij.

Waar moet je dan zijn?

Zoals gezegd hebben de meeste accommodatie wel een stukje strand dat ze bijhouden. Dit is echter alleen voor gasten van het hotel. Je kunt op het eiland wel stukjes strand vinden (zie foto’s), maar heel gezellig zit je er niet. Je kunt beter gewoon bij The Split gaan zitten, waar ook iets meer gezelligheid is.

Water bij het strand

Dit schrijven we niet om je af te schrikken, maar het water langs de kust van Caye Caulker is niet super blauw. Het mooiste en helderste water vind je bij The Split. Dit is ook de reden dat veel accommodatie steigers hebben aangelegd.

Dit is niet alleen omdat de boten hier aan kunnen meren, maar ook zodat gasten verder en makkelijker de zee in kunnen om te zwemmen/snorkelen in het blauwe water.

Steiger langs de kust van Caye Caulker

Aan de westkust heb je wat ‘strandjes’, maar dan lig je tussen de boten

Caye Caulker

Waar kun je overnachten

In Caye Caulker is er geen gebrek aan accommodatie. Er zitten ontzettend veel hostels, hotels en resorts. Van tevoren reserveren is in principe niet nodig tenzij je tijdens Semana Santa (de week voor Pasen) reist. Dan is namelijk heel Belize vrij en komen er veel locals naar het strand.

De accommodaties liggen verspreid over het eiland. Het ‘jongeren/backpackers‘ gedeelte vind je rechts van waar de boten aan komen. Dit is ook de kant van de The Split. Ga je meer naar de linker kant vind je meer rustige hotels en dan zit je in een iets rustiger gedeelte.

Hoe verder je het eiland in gaat hoe goedkoper de kamers worden. Accommodatie aan de kust is het duurst.

TIP ♥ – wij sliepen de eerste keer bij Ignacio’s Beach Cabins, maar dat was niet veel. De tweede keer sliepen we in het Caye Caulker Plaza Hotel wat een stuk beter was! 

Hoeveel dagen heb je nodig

Dat ligt aan wat je zelf wil doen hier. Je kunt hier veel tours boeken, chillen in de zon of een feestje meepakken. Groot is het niet dus je hebt hier niet heel lang nodig. Als je geen tours doet en gewon wil relaxen heb je aan 2 volle dagen meer dan genoeg.

Wil je snorkelen en andere tours gaan doen? Plan dan zo’n 3 dagen.

Hoe kom je er?

Een van de grote voordelen van Caye Caulker is dat het makkelijk te bereiken is vanuit Belize City. Er varen van 7:30 tot 17:30 uur elk uur boten heen en weer. De boot doet er 40 tot 45 minuten over en vaart na Caye Caulker vaak door naar San Pedro.

Kosten en tijden

Er zijn twee maatschappijen die heen en weer varen; Ocean Ferry Belize en Belize Water Taxi. De eerste is iets goedkoper. De prijzen zijn sinds november 2018 veranderd. De prijzen zijn als volgt;

 • Caye Caulker – Belize City (of andersom) enkele reis: US$18 | retour: US$28
 • Caye Caulker – San Pedro (of andersom)  enkele reis: US$18 | retour: US$28

TIP ♥ – wij betaalde US$15 voor een retourtje omdat we onze tickets lieten boeken door een local. Of dit altijd zo is weten we niet, maar het is het proberen waard!

Ferry tijden

De ferrytijden

overnachten caye caulker

Ons eerste ‘hotel’

Caye Caulker

Beste reistijd Caye Caulker

Belize staat bekend om de schitterende tropische eilanden. Eigenlijk zijn het atollen, net zoals je op de Malediven hebt. De bekendste eilanden zijn Caye Caulker, Tobacco Caye en Ambergris Caye. Deze eilanden liggen allemaal op vaarafstand van Belize City.

Ook hier kun je het beste zitten in de maanden november tot en met april, de beste reistijd Belize. In het regenseizoen wil je hier ook niet zitten.

TIP ♥ – in de maand september sluit sommige accommodatie op de eilanden in verband met slecht weer (orkanen).

Caye Caulker

Locatie

Wat wij vinden:
 • 9/10
  MiddenAmerika-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Kristal helder water, wuivenden palmbomen langs de kust, gekleurde huisjes op het eiland en reggae muziek in de kleine beach bars.. Dat verwacht je misschien niet in Belize, maar Caye Caulker biedt het allemaal. Dit eiland is gemaakt om te relaxen. De laid-back sfeer, de vriendelijke mensen en het lekkere weer maken dit een van de leukste bestemmingen in Belize.

Meer lezen over Belize?

6 comments

 1. Naomi

  Bedankt voor de handige tips! Zelf ga ik over 2 maanden. Is reserveren van accommodatie noodzakelijk of kun je ter plekke ook boeken?

  Thnx!

  1. Ties Post author

   Hoi Naomi,

   ik zou accommodatie op Caye Caulker wel reserveren. Het is niet heel groot en wij merkte dat veel accommodatie al volgeboekt was toen we een paar dagen van tevoren keken op internet. Ik zou een week van tevoren je accommodatie reserveren.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 2. yvonne

  hoi
  wij willen dit jaar graag naar Mexico gaan en dat combineren met een paar dagen
  Caye Caulker.

  We willen begin november gaan voor Día de Muertos, maar is dit een goede tijd om te reizen door Yucatan en Caye Caulker?
  Is het in november mogelijk om met de haaien te zwemmen?

  En hoe zijn jullie daar gekomen?
  Ik wilde van Mexico City naar Belize City vliegen en daar met de ferry gaan. Maar de vluchten zijn niet erg gunstig kwa dagen en tijden.

  Met de auto is het 156km. ong 2.5 uur rijden.
  Maar is het veilig om zelfstandig door Belize te rijden en de grens overgang met mexico is dat te doen?

  groetjes

  1. bente

   Dag Yvonne,
   Ik ben zelf iets soortgelijks aan het plannen en begreep dat huurauto’s meenemen van mexico naar belize gecompliceerd is. Als je ook verder door yucatan reist is het te overwegen om naar chetumal te rijden, de auto daar te laten en de ferry naar caye caulker te nemen. Qua weer zou het goed moeten zijn om rondom dia de muertos te reizen, maar wel een stuk drukker dan normaal… Schijn je wel een spetterend feest voor terug te krijgen.

 3. Roos

  Hoi,

  Ik wil hier ongeveer 4 dagen heen. Is dat genoeg denk je?

  1. Ties Post author

   Hoi Roos,

   4 dagen is genoeg op Caye Caulker. Je hebt dan genoeg tijd om het eiland te verkennen en nog een leuke (snorkel)tour te doen.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU