Waarom je Tulum beter over kunt slaan

Tulum wordt vaak bestempeld als ’the place to be’ in Mexico. Hip and happening, de plek voor Instagrammers, influencers, backpackers en yoga-fanaten. Lees een willekeurig blog over Mexico en de kans is groot dat Tulum wordt omschreven als de leukste en hipste bestemming waar ze zijn geweest. Het wordt niet voor niets steevast bovenaan het to-do lijstje gezet bij veel reizigers.

Maar is Tulum de moeite waard?

Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn over bestemmingen. Zo vind ik Sihanoukville in Cambodja verschrikkelijk. Hetzelfde geldt voor Kuta op Bali of Goa in India. Bestemmingen die ten onder zijn gegaan aan massatoerisme. En Tulum? Tulum deelt hetzelfde lot. En ik vertel je graag waarom.

Waarom ik Tulum k*t vond

“Hell is a town called Tulum” las ik ooit een keer op het blog van NomadicMatt. Hij deelt mijn mening over Tulum. Of beter gezegd: ik deel zijn mening. Tulum, dat gezegend is met hagelwitte zandstranden, eeuwenoude Maya-ruïnes, een helderblauwe zee en hippe bars en restaurants is hard op weg om het nieuwe Kuta te worden.

Om mijn ervaringen iets duidelijk te maken, is het goed om te weten dat er eigenlijk twee Tulum’s zijn:

  • De stad: Tulum Pueblo
  • Het strand: Tulum Beach

Tulum Pueblo: vies, extreem duur en niet bijzonder

Dat is nog eens een titel toch? Dat is helaas wel hoe ik de stad (pueblo) heb ervaren. Met veel verwachting vertrok ik naar Tulum Pueblo. Ik hoorde over hippe bars, een relaxte vibe, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Ik verwachtte een soort Ubud in Bali. Een Hanoi maar dan kleiner.

Het viel nogal tegen. Tulum Pueblo is niet meer dan een lange straat met inderdaad een aantal hippe bars en restaurants met lekker eten. Verder vind je er vooral oude gebouwen en heel veel verkeer. Het is er gigantisch druk en de prijzen zijn schrikbarend hoog. Voor een ontbijtje betaalden wij €50!

Heb ik de verkeerde plekken opgezocht? Ongetwijfeld, maar geloof mij: aan Tulum Pueblo mis je helemaal niks.

Tulum Pueblo
Avenida Tulum in Tulum Pueblo
Tulum Pueblo
Er zijn wel leuke bars in Tulum Pueblo

De chaos van Tulum Beach

Het andere deel van Tulum is Tulum Beach. Dit ligt op zo’n 6 kilometer van Tulum Pueblo dat met elkaar verbonden is met een kaarsrechte weg dwars door de jungle. Laten we met het goede nieuws beginnen.

De stranden van Tulum behoren tot de mooiste stranden van Yucatan. Er is niemand die daar over twijfelt. Dit is de plek waar je kunt relaxen op hagelwitte zandstranden omringd door fijne beach bars en palmbomen. De zee is heerlijk kalm en perfect om te zwemmen of snorkelen. Op het zeewier na, is dit een prachtig strand en meer dan de moeite waard.

Maar… en ik haat deze “maar”.

Helaas zijn ze ook hier druk bezig om deze schitterende plek in recordtempo te vernielen.

Het is er bizar druk. Met de auto hoef je hier niet naar toe te komen, want het is er drukker dan op een warme zomerdag in Scheveningen. Eindeloze files van toeterende en ploeterende auto’s is wat je als eerste ervaart. Niet heel tof. Daarnaast is Tulum Beach een toevluchtsoord geworden voor rijke toeristen. Een kamer aan het strand kost je minimaal €200 per nacht. En daar hoef je geen luxe hotelkamer voor te verwachten.

Je kunt gelukkig goedkoper overnachten in Tulum Pueblo, een fiets huren en richting het strand fietsen en lekker zonnebaden.

Van het strand genieten? Betalen maar!

Er zijn geen privéstranden in Mexico en het is illegaal om de toegang tot het strand te blokkeren. Maar, en helaas is er een maar, in Tulum Beach is het extreem moeilijk om toegang te krijgen tot het strand langs de hotelzone. De enige manier om op het strand te komen, is door veel geld te betalen aan een van de strandclubs om gebruik te mogen maken van hun bedjes.

Verwacht dus niet dat je op je gemakje met je strandhanddoek naar het strand kan voor een ontspannen dagje aan het strand. Tenzij je bereid bent om minimaal $50 p.p te betalen.

Tulum Beach
Het strand van Tulum

Is Tulum de moeite waard?

Dus… is Tulum de moeite waard? Ik vind persoonlijk van niet. Je komt niet naar Tulum om het echte Mexico te ervaren. In Tulum kom je om açaí bowls te eten en de hele nacht feesten. Daar is niks mis mee, maar het is anders dan ik had verwacht. Er zullen genoeg andere reizigers zijn die het geweldig vinden. Kwestie van perceptie.

Is Tulum de moeite waard? Ja. Als je wilt feesten, je budget er binnen een week doorheen wilt jagen en als je “gezien wil worden” bij hippe strandtenten.

Tulum is zeker niet de moeite waard als je op zoek bent naar een authentieke bestemming met een gemoedelijke sfeer en interessante bezienswaardigheden. Of een gratis strand.

    Meer lezen over Waarom je Tulum beter over kunt slaan?

3 gedachten over “Waarom je Tulum beter over kunt slaan”

  1. Wat is dan wel een perfecte en rustige plek in Mexico of 1 van de eilanden als je b.v. vanaf Miami vliegt?
    Moet wel een prachtig strand hebben en goede snorkel en duik mogelijkheden. Eventueel nog Cenotes in de buurt.

    1. Hoi ,ik woon al 15 jaar in Tulum en vindt het zeker wel de moeite waard. Het is hier lang niet overal duur. Je kunt veel leuke dingen doen met een klein budget.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven