Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Merida

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 18 maart, 2020

De stad Merida is niet alleen de hoofdstad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán, maar wordt bovendien als het culturele en historische centrum van het eiland gezien. Het is, samen met Cancun, de populairste stad in Yucatan en dat is meer dan logisch. De stad wordt ook wel ‘La Ciudad Blanca’ genoemd vanwege de witte kalkstenen gebouwen.

Onze ervaringen in Merida

Merida is een stad waar de laatste jaren steeds meer reizigers komen. Het ligt op zo’n 3 uur rijden van Cancun Airport en wij verkozen Merida  boven Cancun als plek om te overnachten. Met het historische centrum voelt Merida veel authentieker, sfeervoller en leuker dan het drukke en toeristische Cancun.

Wij vonden het een van de leukste steden in Midden-Amerika

De stad trekt niet voor niets duizenden bezoekers, zowel Mexicaanse als reizigers. Gelukkig behoudt de stad de charme waar het zo bekend om staat. In het centrum van de stad vind je kleurrijke huisjes, een prachtige onderhouden koloniale kerk en gezellige pleinen en marktjes.

TIP ♥ – Merida is een goede uitvalsbasis voor trips naar naar Uxmal of Chichén Itzá.

Merida

De leukste bezienswaardigheden in Merida

Merida is een koloniale stad waar vanzelfsprekend veel te doen en te zien is. Het centrum van de stad herbergt de mooiste bezienswaardigheden, maar er is rondom de stad ook genoeg te doen. Wij hebben de leukste dingen om te doen en zien op een rij gezet.

#1 Relaxen op Plaza Grande

DE plek om te zijn in het centrum van Merida is het Plaza Grande, een van de mooiste pleinen van Mexico. Je kunt hier relaxen de schaduw de overhangende bomen en het dagelijkse leven observeren.

Het is de perfecte plek om even te pauzeren van al het sight seeing in Merida. Plaza Grande is waar veel locals en toeristen samenkomen overdag, maar in de avond en vooral in het weekend. Zeker in de avond is het hier ontzettend gezellig met muzikanten en dansers.

TIP ♥ – op zondag is er een markt waar locals zelf gemaakte sieraden en aardewerk verkopen.

Gebouwen rondom het plein

Plaza Grande is zo mooi omdat er indrukwekkende gebouwen omheen staan. Zo vind je hier Casa de Montejo, een herenhuis gebouwd tussen 1542 en 1549 door Francisco de Montejo, de Spaanse conquistador die Mérida oprichtte.

Het meest bekende gebouw is echter Catedral de San Ildefonso of Cathedral de Merida. Daarover later meer.

Merida

Plaza Grande in Merida

#2 Bekijk de Maya Ballgame

Yucatan was een belangrijk gebied voor de oude Maya’s. Kijk maar naar de vele Maya ruïnes in de regio. Deze oude beschaving liet niet alleen de ruïnes van hun steden achter, ze hebben de hele regio eigenlijk veranderd.

Een van de dingen die je vandaag de dag nog steeds kunt terug zien is een demonstratie van de Maya Ballgame, ook wel Pok ta Pok, bij Plaze Grande. Vandaag de dag is het een show om te zien. In de tijd van de Maya’s was het ook een show, maar wel met gevolgen voor de verliezers. Die werden namelijk onthoofd. Gelukkig dat vandaag de dag niet het geval!

TIP ♥ – de Ballgame is elke zaterdag bij de Cathedral of Merida bij het Plaza Grande. Het begint om 20:30 uur, maar kom op tijd!

#3 Ontdek de prachtige cathedral

Veruit het mooiste gebouw in Merida is de Catedral de San Ildefonso. Je vindt de kerk aan het Plaza Grande: een groot plein in het centrum van de stad. Wat dit bouwwerk zo bijzonder maakt, is dat de kathedraal gebouwd is op een plek waar eerst een Mayatempel stond. De stenen van de tempel zijn gebruikt om de kathedraal te bouwen.

De bouw is in 1561 is begonnen en in 1598 is voltooid. Je kunt de kerk gratis binnen gaan. Ook al ben je niet zo van de kerken is het alsnog een mooie bezienswaardigheid en het ligt midden in de stad dus je zit er altijd in de buurt! Deze cathedral deed ons een beetje denken aan die in Granada in Nicaragua.

TIP ♥ – de kerk is open van 6:00 tot 12:00 en van 16:30 tot 20:00 uur

Merida

De cathedral

#4 Doe de gratis walking tour

Elke ochtend is er een gratis wandeltocht door Merida. Het is de beste manier om de stad te verkennen en tegelijkertijd wat te leren over de tad. De tour vertrekt vanaf Plaza Grande. Een Engelstalige gids vertelt je alles over de geschiedenis van de Merida.

Het is de perfecte kennismaking met veel van de bezienswaardigheden en attracties rondom het centrum van Merida. De tour duurt ongeveer twee uur en is helemaal gratis. De tour is elke dag om 9:30 uur en 18:00 uur.

TIP ♥ – de tour is gratis, maar een fooi wordt wel op prijs gesteld.

#5 Bezoek de Casa de Montejo

Casa de Montejo is een van de oudste gebouwen van Merida. Het bijzondere huis werd gebouwd door de familie Montejo, de stichters van de stad Merida. Casa de Montejo werd al in 1549 gebouwd. De familie Montejo woonde hier tot de jaren zeventig van de vorige eeuw nog in.

Je vindt het huis (en tevens een bank museum) uiteraard bij het Plaza Grande. Het is een mooi, kleurrijk gebouw waar je tevens naar binnen mag.  Het is van dinsdag tot zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 en op zondag tot 14:00 uur.

Merida

De beroemde Casa de Montejo

#6 Leer over de Maya’s in het Gran Museo del Mundo Maya

Wil je meer te weten komen over de Maya’s? Ga dan naar het Gran Museo del Mundo Maya. In dit museum bewonder je maar liefst 1100 overblijfselen uit de Mayatijd. Je kunt er onder andere een beeld uit de ruïnes van Chichén Itzá bekijken.

Het is het beroemdste museum van Mérida. Het museum is geopend in 2012 en biedt naast Maya geschiedenis ook tentoonstellingen die helemaal teruggaan naar de meteoriet die meer dan 65 miljoen jaar geleden toesloeg en mogelijk het uitsterven van de dinosaurussen heeft veroorzaakt.

Het museum is niet te missen, want het heeft een nogal bijzondere bouwstijl!

TIP ♥ – entree is 150 Mexicaanse Peso

#7 Maak een dagtrip naar Chichén Itzá

Als je alle bezienswaardigheden van de hoofdstad van Yucatán gezien hebt, kun je Chichén Itzá bezoeken. Omdat deze stad in de directe omgeving van Merida ligt, is deze stad de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Chichén Itzá.

Bijna iedereen die naar Mexico reist, komt uiteindelijk naar Chichen Itza. Heel vreemd is het niet. Deze indrukwekkende en goed gerestaureerde Maya stad is een van de bekendste Maya bouwwerken ter wereld en wordt niet voor niets door meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar bezocht.

Hoe kom je er?

Als je geen huurauto hebt (wat wel heel makkelijk is in Mexico) kun je met de bus naar Chichen Itza. Vanuit Merida kost dit ongeveer €3,20. Je kunt ook een tour boeken, maar dit is behoorlijk prijzig en niet per se nodig.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op de pagina Chichen Itza

Chichen Itza

De pyramide van Chichen Itza

Chichen Itza

Chichen Itza

#8 Ontdek de stad op zondag

Waarom perse op zondag? Dan wordt Merida namelijk auto-vrij! Dit is gedaan om het fietsen aan te moedigen en dus zijn er verschillende hoofdstraten in Merida afgesloten voor auto’s van zaterdagavond tot laat op de zondag.

Huur een fiets en fiets net als de locals door de stad.

Paseo Montejo

Fiets ook zeker over de Paseo de Montejo te lopen. Dit is DE straat van Merida met indrukwekkende historische herenhuizen en gezellige cafes en restaurants. Het is geen kleine sfeervolle straat, maar een 4-baans weg midden in de stad.

#9 Ga ook naar Uxmal

Een andere Mayastad die je in de directe omgeving van Merida vindt, is Uxmal. Als je Chichen Itza hebt gezien en je hebt alles gezien wat je wilde zien in Merida zelf is Uxmal een leuk uitstapje.

De ruïne is niet zo indrukwekkend als Chichen Itza, maar alsnog meer dan de moeite waard.

TIP ♥ – het hier een stuk rustiger is dan bij Chichen Itza!

#10 Bekijk het Palacio Municipal

Palacio Municipal ligt ook aan het Plaza Grande en is samen met de kerk een van de bekendste gebouwen van de stad. Dit paleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1542 en werd twee keer gerenoveerd, in 1730 en 1850.

De mooiste foto’s van de Catedral de San Ildefonso (zie #3) maak je vanaf dit paleis. De twee bekende gebouwen liggen namelijk recht tegenover elkaar en worden alleen gescheiden door het Plaza Grande.

Merida

De Palacio de Municipal in de verte

Merida

Leukste plekken om te overnachten

Merida is een van de bekendste en populairste steden in Yucatan. Er is aan accommodatie ook geen gebrek. Er zijn in Merida twee regio’s in waar de meeste reizigers verblijven:

  • het centrum rond Plaza Grande;
  • rondom Paseo Montejo.
Centro de Merida

Hoewel Paseo Montejo een bekende straat is waar van alles te beleven is raden we toch aan om in het centrum van Merida te overnachten en dan vooral in de buurt van Plaza Grande. Dit is de gezelligste wijk waar ‘s avonds ook het meeste te beleven is.

Daarnaar vind je de meeste belangrijke attracties van Merida op loopafstand van Plaza Grande evenals veel restaurants en bars. Van Plaza Grande naar Paseo Montejo is 30 minuten lopen of een korte Uber / taxi rit.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in Centro de Merida

Hoe kom je er?

Net buiten Merida vind je een groot vliegveld. Vanuit dit vliegveld hoef je slechts 20 minuten te rijden om het grote plein in het centrum van Merida, Plaza Grande, te bereiken. Er zijn echter maar weinig mensen die met het vliegtuig naar Merida reizen. De meeste landen namelijk in Cancun.

Met de bus

Je kunt er ook voor kiezen om met de bus naar de hoofdstad van Yucatán te reizen. De bussen richting Merida vertrekken vanuit vrijwel iedere grote stad in Mexico, waaronder ook Mexico-Stad en Cancun. Prijzen variëren van €3 tot €20 en een overzicht van alle routes en prijzen vind je bij ADO (let op: in het Spaans).

Huurauto

Als je budget het toe laat raden we aan om een auto te huren. Een auto huren is hier heel normaal en geeft je veel meer vrijheid dan reizen met de bus. Als je met meerdere personen bent kun je de kosten ook nog delen.

Auto’s kun je in Merida zelf huren, maar het is makkelijk om het vooraf in Nederland te regelen. De meeste reizigers landen namelijk op Cancun (of Mexico-Stad) en daar kun je dan gelijk je auto ophalen.

Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Zij vergelijken de prijzen van alle verhuurbedrijven.

TIP ♥ – reken op €200 voor een week (ophalen en afleveren in Cancun). Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Merida

Beste reistijd

De beste maanden om naar Yucatan en dus Merida te reizen zijn november tot en met april. Het is dan het hoogseizoen en dus wat drukker. Als je in onze zomermaanden naar Yucatan wil reizen kan dat ook. Het is wat warmer en er valt iets meer regen.

TIP ♥ – prijzen schieten omhoog rond Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt van december tot en met april. De meest populaire toeristische bestemmingen zoals Cancun en Cozumel zijn gevuld vakantiegangers en het kan heel erg druk worden op stranden en bij Maya-sites. Het is wel de gezelligste periode met veel activiteiten.

Yucatan

Locatie Merida

Wat wij vinden:
  • 9/10
    Reis-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

De stad Merida is niet alleen de hoofdstad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán, maar wordt bovendien als het culturele en historische centrum van het eiland gezien. Ook gaan veel mensen naar deze stad om vanuit hier een excursie te boeken naar Chichén Itzá en Uxmal. Of je nu wel of niet naar Chichén Itzá en Uxmal wil gaan: de hoofdstad van Yucatán is een echte aanrader om te bezoeken.

Meer lezen over Mexico?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU