Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Merida

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 9

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Merida is een van de leukste steden in Yucatan. Een plek die op het verlanglijstje van elke reiziger moet staan. De stad wordt ook wel ‘La Ciudad Blanca’ genoemd vanwege de witte kalkstenen gebouwen. Het is heerlijk vertoeven in Merida met de gezellige bars, street food kraampjes, het knusse centrum en gezellig pleintjes. Met zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur is er altijd iets te doen. Het is zo’n typische plek waar je een dag of twee plant, maar uiteindelijk veel langer blijft. Benieuwd? Ontdek Merida met onze tips!

Onze ervaringen in Merida (Mexico)

Mérida is een van de meest bezochte stad van Yucatan. Nu zul je denken: “en Cancun dan?“. Cancun ligt officieel niet in Yucatan, maar in Quintana Roo. Het oostelijke deel van het schiereiland. Merida ligt op zo’n 3 uur rijden van Cancun Airport en een geweldige plek om te bezoeken.

Met het historische centrum voelt Merida veel authentieker, sfeervoller en leuker dan het drukke en toeristische Cancun. Je kunt hier uren ronddwalen door het centrum. Musea bezoeken, kerken bezichtigen, pleintjes afstruinen en heerlijk eten.

Ties: “Merida is heel erg druk, maar ondanks dat wel een van de mooiste steden in Mexico”.

De stad trekt niet voor niets duizenden bezoekers, zowel Mexicaanse als internationale reizigers. Gelukkig behoudt de stad de charme waar het zo bekend om staat.

Het centrum van de stad is bezaaid met kleurrijke gebouwen, een prachtige onderhouden koloniale kerken, gezellige pleinen en marktjes.

Merida

Plaza Grande van Merida

Merida

Merida is een van de mooiste steden in Mexico

12x de leukste bezienswaardigheden in Merida

Merida is een koloniale stad waar vanzelfsprekend veel te doen en te zien is. Het centrum van de stad herbergt de mooiste bezienswaardigheden, maar er is rondom de stad ook genoeg te doen.

Wij hebben de leukste dingen om te doen en zien op een rij gezet.

#1 Relaxen op Plaza Grande

Dé plek om te zijn in het centrum van Merida is het Plaza Grande, een van de mooiste pleinen van Mexico. Je kunt hier relaxen de schaduw de overhangende bomen en het dagelijkse leven observeren.

Het is de perfecte plek om even te pauzeren van al het sightseeing in Merida. Plaza Grande is waar veel locals en toeristen samenkomen overdag, maar in de avond en vooral in het weekend. Zeker in de avond is het hier ontzettend gezellig met muzikanten en dansers.

TIP ♥ – op zondag is er een markt waar locals zelf gemaakte sieraden en aardewerk verkopen.

Gebouwen rondom het plein

Plaza Grande is zo mooi omdat er indrukwekkende gebouwen omheen staan. Zo vind je hier Casa de Montejo, een herenhuis gebouwd tussen 1542 en 1549 door Francisco de Montejo, de Spaanse conquistador die Mérida oprichtte.

Het meest bekende gebouw is echter Catedral de San Ildefonso of Cathedral de Merida. Daarover later meer.

Plaza Grande Merida

Plaza Grande wordt gezien als het centrum van Merida

Merida

Het bekende plein met de kerk op de achtergrond

#2 Wandel de gratis walking tour

Elke ochtend is er een gratis wandeltocht door Merida. Het is de beste manier om de stad te verkennen en tegelijkertijd wat te leren over de stad. De tour vertrekt vanaf Plaza Grande. Een Engelstalige gids vertelt je alles over de geschiedenis van de Merida.

Het is de perfecte kennismaking met veel van de bezienswaardigheden en attracties rondom het centrum van Merida. De tour duurt ongeveer twee uur en is helemaal gratis.

Merida Tourism Office organiseert de tours van maandag tot en met zaterdag. Gidsen spreken Engels (en Spaans) en de tour begint om 9.30 uur.

De tour begint bij Palacio Municipal, het roze gebouw op Plaza Grande.

TIP ♥ – de tour is gratis, maar een fooi wordt wel op prijs gesteld.

Palacio Municipal

Palacio Municipal in Merida

#3 Bekijk de Maya Ballgame

Yucatan was een belangrijk gebied voor de oude Maya’s. Kijk maar naar de vele Maya ruïnes in de regio. Deze oude beschaving liet niet alleen de ruïnes van hun steden achter, ze hebben de hele regio eigenlijk veranderd.

Een van de dingen die je vandaag de dag nog steeds kunt terug zien is een demonstratie van de Maya Ballgame, ook wel Pok ta Pok, bij Plaza Grande. Vandaag de dag is het een show. In de tijd van de Maya’s was het ook een show, maar wel met gevolgen voor de verliezers.

Die werden namelijk onthoofd. Gelukkig dat vandaag de dag niet het geval!

TIP ♥ – de Ballgame is elke zaterdag bij de Cathedral of Merida bij het Plaza Grande. Het begint om 20:30 uur, maar kom op tijd!

#4 Ontdek de prachtige kathedraal

Veruit het mooiste gebouw in Merida is de Catedral de San Ildefonso. Je vindt de kerk aan het Plaza Grande: het grote plein in het centrum van de stad. Wat dit bouwwerk zo bijzonder maakt, is dat de kathedraal gebouwd is op een plek waar eerst een Maya tempel stond.

De stenen van de tempel zijn gebruikt om de kathedraal te bouwen.

De bouw is in 1561 is begonnen en in 1598 is voltooid. Je kunt de kerk gratis binnen gaan. Ook al ben je niet zo van de kerken is het alsnog een mooie bezienswaardigheid en het ligt midden in de stad dus je zit er altijd in de buurt!

Deze kathedraal deed ons een beetje denken aan die in Granada in Nicaragua.

TIP ♥ – de kerk is open van 6:00 tot 12:00 en van 16:30 tot 20:00 uur

Catedral de San Ildefonso in Merida

Catedral de San Ildefonso

Merida, Yucatan

De Catedral de San Ildefonso

#5 Ga naar het Jose Peon Contreras Theater

Het enorme Teatro Peón Contreras werd gebouwd tussen 1900 en 1908, tijdens de hoogtijdagen van Mérida. Het wordt niet vaak genoemd bij dingen om te doen in Merida. Zonde want het is een indrukwekkend gebouwd.

Ik heb het helaas niet gezien, maar het interieur schijnt schitterend te zijn met  fresco’s van Italiaanse kunstenaars en verschillende schilderijen en muurschilderingen. Het Yucatán Symfonie Orkest treedt hier op vrijdag om 21.00 uur en zondag om 12.00 uur.

#6 Bezoek de Casa de Montejo

Casa de Montejo is een van de oudste gebouwen van Merida. Het bijzondere huis werd gebouwd door de familie Montejo, de stichters van de stad Merida. Casa de Montejo werd al in 1549 gebouwd. De familie Montejo woonde hier tot de jaren zeventig van de vorige eeuw nog in.

Je vindt het huis (en ook een bank museum) uiteraard bij het Plaza Grande. Het is een mooi, kleurrijk gebouw waar je bovendien naar binnen mag.  Het is van dinsdag tot zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 en op zondag tot 14:00 uur.

Casa de Montejo

De beroemde Casa de Montejo

#7 Leer over de Maya’s in het Gran Museo del Mundo Maya

Wil je meer te weten komen over de Maya’s? Ga dan naar het Gran Museo del Mundo Maya. In dit museum bewonder je maar liefst 1100 overblijfselen uit de Maya-tijd. Je kunt er onder andere een beeld uit de ruïnes van Chichén Itzá bekijken.

Het is het beroemdste museum van Mérida. Het museum is geopend in 2012 en biedt naast Maya geschiedenis ook tentoonstellingen die helemaal teruggaan naar de meteoriet die meer dan 65 miljoen jaar geleden toesloeg en mogelijk het uitsterven van de dinosaurussen heeft veroorzaakt.

Het museum is niet te missen, want het heeft een nogal bijzondere bouwstijl!

TIP ♥ – entree is 150 Mexicaanse Peso

#8 Maak een dagtrip naar Chichén Itzá

Als je alle bezienswaardigheden van de hoofdstad van Yucatán gezien hebt, kun je Chichén Itzá bezoeken. Hou er wel rekening mee dat het met auto, zo’n anderhalf uur rijden is naar Chichen Itza.

Bijna iedereen die naar Mexico reist, komt uiteindelijk naar Chichen Itza. Heel vreemd is het niet. Deze indrukwekkende en goed gerestaureerde Maya stad is een van de bekendste Maya bouwwerken ter wereld en wordt niet voor niets door meer dan 1,2 miljoen bezoekers per jaar bezocht.

Hoe kom je er?

Als je geen huurauto hebt (wat wel heel makkelijk is in Mexico) kun je met de bus naar Chichen Itza. Vanuit Merida kost dit ongeveer €3,20. Je kunt ook een tour boeken, maar dit is behoorlijk prijzig en niet per se nodig.

Met de auto is het zo’n 125 kilometer (anderhalf uur rijden). Je kunt Chichen Itza ook vanuit Valladolid bezoeken. Die stad ligt een stuk dichterbij.

TIP ♥ – meer over deze plek lees je op de pagina Chichen Itza

Chichen Itza

Emma bij Chichen Itza

#9 Ontdek de stad op zondag

Waarom per se op zondag? Dan wordt Merida namelijk auto-vrij! Dit is gedaan om het fietsen aan te moedigen en dus zijn er verschillende hoofdstraten in Merida afgesloten voor auto’s van zaterdagavond tot laat op de zondag.

De Merida BiciRuta, wat ‘fietsroute’ betekent, is een fietstocht door de hele stad die op zondagochtend plaatsvindt langs de Paseo Montejo, van ongeveer 08.00 uur tot 12.00 uur. Fietsen zijn gratis, maar wel volgens “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” dus wees er op tijd bij!

Paseo Montejo

Fiets ook zeker over de Paseo de Montejo. Dit is de straat van Merida met indrukwekkende historische herenhuizen en gezellige cafés en restaurants. Het is geen kleine sfeervolle straat, maar een 4-baans weg midden in de stad.

#10 Ga ook naar Uxmal

Een andere Mayastad die je in de directe omgeving van Merida vindt, is Uxmal. Ik vond Uxmal vele malen indrukwekkender dan Chichen Itza. Chichen Itza lijkt meer op een kermisattractie dan een van de bekendste Maya-sites ter wereld.

Uxmal is dat niet. Het is hier veel rustiger en je kunt op je gemak rondlopen en foto’s maken. De plek is werkelijk schitterend met de Pyramid of the Magican als hoogtepunt. Daarnaast ligt Uxmal midden in de bossen.

TIP ♥ – bekijk hier mijn tips over Uxmal

Uxmal

Pyramide van Uxmal

Pyramid of the Magician

De bekendste piramide van Uxmal

#11 Bekijk het Palacio Municipal

Palacio Municipal ligt ook aan het Plaza Grande en is samen met de kerk een van de bekendste gebouwen van de stad. Dit paleis werd oorspronkelijk gebouwd in 1542 en werd twee keer gerenoveerd, in 1730 en 1850.

De mooiste foto’s van de Catedral de San Ildefonso (zie #3) maak je vanaf dit paleis. De twee bekende gebouwen liggen namelijk recht tegenover elkaar en worden alleen gescheiden door het Plaza Grande

Merida

De Palacio de Municipal net achter Plaza Grande

#12 Rij naar Izamal

Izamal is een prachtig stadje op zo’n 65 kilometer van Merida. Het staat bekend om zijn pittoreske gebouwen en koloniale architectuur, maar wat het meest opvalt zijn de vele gele gebouwen. Het wordt niet voor niets de “Yellow City” genoemd.

Niemand weet precies waarom Izamal geel is. De meeste mensen denken dat het klooster en de koloniale gebouwen in de stad geel zijn zodat het de verblindende zon weerkaatst, wat passend is omdat de Maya’s deze plek beschouwden als de verblijfplaats van Kinichkakmo, een zonnegod. Wat de reden ook is. Het is een mooi aanzicht.

Het centrum van Izamal

Leukste plekken om te overnachten

Merida is een van de bekendste en populairste steden in Yucatan. Er is aan accommodatie ook geen gebrek. Er zijn in Merida twee regio’s in waar de meeste reizigers verblijven:

 • het centrum rond Plaza Grande;
 • rondom Paseo Montejo.

Centro de Merida

Hoewel Paseo Montejo een bekende straat is waar van alles te beleven is raden we toch aan om in het centrum van Merida te overnachten en dan vooral in de buurt van Plaza Grande. Dit is de gezelligste wijk waar ‘s avonds ook het meeste te beleven is.

Daarnaar vind je de meeste belangrijke attracties van Merida op loopafstand van Plaza Grande evenals veel restaurants en bars. Van Plaza Grande naar Paseo Montejo is 30 minuten lopen of een korte Uber / taxirit.

TIP ♥ – check ons overzicht van de beste accommodatie in Merida

Merida

De straten van Merida

Vervoer in de stad

Merida is een gigantische stad, maar het deel waar je als reiziger voor komt is niet zo heel groot. Eigenlijk kun je de stad in twee delen opsplitsen. Het oude centrum (alles rondom Plaza Grande) en Paseo Montejo. In deze twee delen vind je alle bekende bezienswaardigheden.

Van Paseo Montejo naar Plaza Grande is zo’n 2,5 kilometer en dus prima te lopen. Hetzelfde geldt voor alles rondom Plaza Grande. Alle bezienswaardigheden, restaurants en bars liggen op loop afstand.

TIP ♥ – Uber is beschikbaar in Merida, dus je kunt ook de taxi nemen als je lopen te ver vindt

Hoe kom je er?

Net buiten Merida vind je een groot vliegveld. Vanuit dit vliegveld hoef je slechts 20 minuten te rijden om het grote plein in het centrum van Merida, Plaza Grande, te bereiken. Er zijn echter maar weinig mensen die met het vliegtuig naar Merida reizen.

De meeste landen namelijk in Cancun.

Met de bus

Je kunt er ook voor kiezen om met de bus naar de hoofdstad van Yucatán te reizen. De bussen richting Merida vertrekken vanuit vrijwel iedere grote stad in Mexico, waaronder ook Mexico-Stad en Cancun. Prijzen variëren van €3 tot €20 en een overzicht van alle routes en prijzen vind je bij ADO (let op: in het Spaans).

Huurauto

Als je budget het toe laat raden we aan om een auto te huren. Een auto huren is hier heel normaal en geeft je veel meer vrijheid dan reizen met de bus. Als je met meerdere personen bent kun je de kosten ook nog delen.

Auto’s kun je in Merida zelf huren, maar het is makkelijk om het vooraf in Nederland te regelen. De meeste reizigers landen namelijk op Cancun (of Mexico-Stad) en daar kun je dan gelijk je auto ophalen.

Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Zij vergelijken de prijzen van alle verhuurbedrijven.

TIP ♥ – reken op €200 voor een week (ophalen en afleveren in Cancun). Je Nederlandse rijbewijs is voldoende.

Merida Street Art

Street Art in het centrum van de stad

Beste reistijd

De beste maanden om naar Yucatan en dus Merida te reizen zijn november tot en met april. Het is dan het hoogseizoen en dus wat drukker. Als je in onze zomermaanden naar Yucatan wil reizen kan dat ook. Het is wat warmer en er valt iets meer regen.

Prijzen schieten omhoog rond Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt van december tot en met april. De meest populaire toeristische bestemmingen zoals Cancun en Cozumel zijn gevuld vakantiegangers en het kan heel erg druk worden op stranden en bij Maya-sites. Het is wel de gezelligste periode met veel activiteiten.

Beste reistijd Yucatan

Save 38%
0 out of 5
0 beoordeling(en)

Digitale Stadsgids Mérida

Oorspronkelijke prijs was: €7,99.Huidige prijs is: €4,99.

Digitale Stadsgids Mérida

0 out of 5
0 beoordeling(en)
Oorspronkelijke prijs was: €7,99.Huidige prijs is: €4,99.
Plan je binnenkort een reis naar Merida? Deze reisgids is je perfecte reisgenoot. Het bevat alles wat je moet weten voordat je vertrekt, van de beste plekken om te overnachten tot insidertips over restaurants en bars. Met 20...

Meer lezen over Mexico?

9 comments

 1. Ellen

  Ik ben nu in Merida (2024) en het valt inderdaad erg tegen. Helemaal eens met Thea!

 2. Thea

  Leuk website, maar de info die hier over Merida wordt gegeven komt totaal niet overeen met onze ervaringen. We zijn er op dit moment en waren erg enthousiast na het lezen van diverse recensies waaronder die van jullie website. Echter hebben we maar 1 conclusie. Merida valt ontzettend tegen en we hebben spijt van ons bezoek aan deze plaats. De straten zijn verlaten, zeer vervallen net zoals zo ongeveer alle huizen en de leuke pleintjes kan je letterlijk op 3 vingers tellen. We zijn hier 3 nachten, maar zouden nu het liefst na 1 nacht al vertrekken. Onze hotel maakt gelukkig een hoop goed.
  Dus een top voor eventuele geïnteresseerden, sla deze plaats over. Veel informatie op diverse we sites doet het overkomen alsof het een prachtige stad is met veel mooie gebouwen en historie, maar dit is absoluut niet het geval. Verder bevalt Mexico ons zeer goed, dus Mexico zelf is een absolute aanrader!

  1. Ties Lagraauw

   Hi Thea,

   jammer om te horen dat Merida niet beviel. Wij hebben andere ervaringen. We kunnen het (gelukkig) niet altijd met elkaar eens zijn 😉

   Happy travels,
   Ties

 3. Claudia

  Dank voor dit leuke artikel. Moet je de free walking tour van te voren boeken? Of je ergens aanmelden? Of kun je dit gewoon op de dag zelf doen ?

  1. Ties Lagraauw

   Hi Claudia,

   je hoeft nergens te reserveren. Het is wel handig om er een kwartier vóór aanvang te zijn zodat je een plekje hebt. Het werkt op basis van “wie het eerst komt wie het eerst maalt”.

   Happy travels,
   Ties

 4. Dennis

  Super leuke site 🇲🇽👍🏽 Vaak worden we ff google naar iemand anders verwezen; maar die hebben Merida niet vandaar vonden we deze site. Ik heb een vraag is uxmal ook te bereiken met het OV ; de site zegt hier niet over. Vr gr Dennis en Jacq

  1. Ties Lagraauw

   Hi Dennis,

   Bussen naar Uxmal vanuit Merida gaan vanaf het TAME-busstation. De reis duurt ongeveer anderhalf uur. De kosten weet ik niet precies, maar bij je accommodatie kunnen ze je dit vast en zeker vertellen 🙂

   Happy travels,
   Ties

 5. Don

  De 2e foto van Chitzen Itza is NIET chitzen, het is Palenque

  1. Sjoerd lagraauw Post author

   Dank je wel Don. Foutje van onze redactie. We hebben het aangepast.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU