Izamal is een prachtig stadje in de staat Yucatan in Mexico. Het staat bekend om zijn pittoreske gebouwen en koloniale architectuur, maar wat het meest opvalt zijn de vele gele gebouwen. Het wordt niet voor niets de “Yellow City” genoemd. Het ligt op korte afstand van Merida en Valladolid en is de perfecte dagtrip.

Mexico’s magical ‘Yellow City’

De geschiedenis van Izamal gaat terug tot de 16e eeuw toen het een machtige Maya stad. Er stonden hier meerdere Maya tempels. Dat veranderde toen de Spaanse bisschop Diego de Landa arriveerde en de Maya sites verdwenen onder koloniale gebouwen. Letterlijk, want de huidige gebouwen zijn op de Maya tempels gebouwd.

Het stadje – het is niet groter dan een gemiddeld dorp – staat dan ook bekend om zijn prachtige koloniale architectuur en levendige cultuur. De belangrijkste attractie van het stadje is de Convento de San Antonio de Padua. Een prachtig klooster, midden in de stad.

Waarom is Izamal geel?

Niemand weet precies waarom Izamal geel is. De meeste mensen denken dat het klooster en de koloniale gebouwen in de stad geel zijn zodat het de verblindende zon weerkaatst, wat passend is omdat de Maya’s deze plek beschouwden als de verblijfplaats van Kinichkakmo, een zonnegod. Wat de reden ook is. Het is een mooi aanzicht.

Izamal
De gele straten van Izamal

5x leuke dingen om te doen in Izamal

Izamal is niet groot. Het is niet meer dan een dorp met twee pleinen waar je alle bezienswaardigheden kunt vinden. Zoals gezegd komen de meeste mensen hier voor een foto van de gele straten. Die zijn niet te missen. Daarnaast is de Convento de San Antonio de Padua dé trekpleister van Izamal.

Maar er is meer: dit zijn 5 leuke dingen om te doen.

#1 Wandel door het centrum van Izamal

Net als bijna alle andere koloniale steden in Yucatan, is het oude centrum de plek waar het allemaal gebeurt. Zo ook in Izamal. Hier hoef je je wandelschoenen niet voor aan te trekken, want het deel dat de moeite waard is, is niet veel groter dan 4 of 5 blokken.

Izamal wordt vaak de “Ciudad Amarilla” (Gele Stad) genoemd en met een wandeling door de stad zie je waarom. Bijna elk gebouw is geschilderd in een gele oker kleur. De perfecte stad om je Instagram profiel bij te werken!

Het centrum van Izamal

#2 Bezoek Convento de San Antonio de Padua

De Convento de San Antonio de Padua is de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Een plek die je zeker niet mag missen. Dit 16e-eeuwse klooster is een van de grootste in Latijns-Amerika en valt niet alleen op door de felgele kleur, maar ook door de enorme omvang. Het klooster staat bovenop een oude Maya tempel.

Ooit stond hier de Pop-Hol-Cac piramide, opgedragen aan de God van de hemel, Itzamna. Het was de grootste van de zes Maya-tempels van Izamal en is vandaag nog steeds het hoogste deel van de stad. Alleen vind je er nu een klooster.

Het klooster is gebouwd tussen 1549 en 1561 en is gratis te bezoeken.

Izamal
De Convento de San Antonio de Padua
Convento de San Antonio de Padua
Convento de San Antonio de Padua

#3 Beklim de Kinich Kakmó piramide

Izamal was ooit een machtige Maya stad en dat is nog steeds te zien. Er zijn een aantal indrukwekkende sites te bezoeken zoals El Conejo, Chaltún Há en Kinich-Kakmóen, maar de bekendste is de Kinich Kakmó piramide.

Opgedragen aan de zonnegod met dezelfde naam. De piramide ligt midden in de stad en torent hoog boven de koloniale gebouwen uit. Het is een van de grootste piramides in Mexico. Vergelijkbaar met die in Uxmal.

Je mag naar de top klimmen. Het uitzicht vanaf de top is spectaculair.

#4 Wandel over Parque Itzamna

Het belangrijkste plein van Izamal ligt aan de noordkant van het Convento de San Antonio de Padua. Het is Parque Itzamna en is niet te missen door het bekende “Izamal” sign dat midden op het plein staat.

Het plein is beplant met palmen en mooie bomen en wordt begrensd door arcades en de opgang naar het klooster. Je vindt er een aantal cafés, ijssalons en taqueria’s. Soms is er een markt waar je souvenirs kunt kopen.

Izamal
Chillen op Parque Itzamna
Izamal
Izamal

#5 Zwem in de Ik Kil cenote

Een bezoek aan Izamal duurt niet langer dan een halve dag. Als je tijd over hebt en richting Valladolid reist, stop dan onderweg bij de Ik Kil cenote. Dit enorme zinkgat is meer dan 100 meter diep en is een van de meest populaire toeristische attracties in Yucatan.

Het is alsof je zo een shampoo reclame in stapt. De cenotes van Yucatan zijn wereldberoemd en Ik Kil is misschien wel de bekendste. Het kan daarom behoorlijk druk worden. Als je liever rustigere cenotes bezoekt, kies er dan een rondom Valladolid.

Yucatan
De onderwatergrot Ik Kil

Overnachten of een dagtrip naar Izamal?

Izamal ligt tussen de bekende steden Merida en Valladolid. Maar is het de moeite waard om hier te overnachten of heb je aan één dag genoeg? Dat ligt natuurlijk een beetje aan je wensen. Als je alle Maya-sites in de omgeving wil bezoeken, heb je langer dan een dag nodig. Als je hier komt voor de stad, heb je aan een halve dag meer dan genoeg.

Wij raden daarom aan om de stad te bezoeken als tussenstop tussen Merida en Valladolid. Izamal ligt precies in het midden van deze route en is daardoor een perfecte stop.

Als je wilt overnachten in Izamal zijn er een aantal opties. Verwacht geen hostels voor backpackers, maar hotels. Een van de betere hotels is Hacienda Sacnicte, net buiten de stad.

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om in Izamal te komen is met een huurauto. Vanuit Merida is het zo’n 65 kilometer. Iets minder dan een uur rijden. Je kunt ook met de bus. Vanaf Oriente en Noreste Bus Terminal in Merida rijden er bussen naar Izamal.

Kom je vanuit Valladolid? Dan is het 110 kilometer. Reken op minimaal 1,5 uur reistijd. Vanaf Valladolid rijden er, voor zover wij weten, geen rechtstreekse bussen naar Izamal.

Locatie

Scroll naar boven